fillari ja julkiset kulkuvälineet

Kuljen jonkun verran metro+pyörä yhdistelmällä ja metrossa homma hoituukin ilman ongelmia.
Ekan kerran roudasin pyörän junaan (rautatientori-kauniainen) ja kyllä oli suhteellisen ahdasta. Laitoin fillarin siihen keskitankoja vasten eturengas kiinni vastapäiseen oveen.
Onko mitään kikkoja miten noissa vanhemmissa lähijunissa ois parasta fillari kuljettaa ? Saattaa kesällä tulla enemmänkin tarvetta vastaavalle reissaamiselle.

SM1 ja SM2 lähijunissa yksi hyvä tapa on työntää takarengas eteisen ja matkustamon väliseinän nurkkaan. Itse voi seistä väliseinän ja fillarin välissä. Pyörä pysyy mukavasti pystyssä eikä sanottavasti häiritse sisään-ulos-liikennettä. Eivätkä ovet kolhi pyörää.

Toivoa vaunua jossa isommat eteiset koukuilla. Yleensä eka tai vika vaunu. En tiedä paljonko niitä on talvella liikenteessä. Kesällä vähän enemmän. Ne on käteviä, pääsee istumaankin.

Joo noita koukkuja löytyy kesäsin aika kiitettävästi jopa, itse kuljen junalla lähes päivittäin. Valitettavasti ei voi tietää missä junissa näitä on, laitoin tästä sähköpostia vr:lle ja eivät aikoneet tehdä asialle mitään. Ainut tapa taitaa olla juuri kyseinen pyörä poikittain siihen väliin, ite sain vielä taitettua riserin siihen käsinojan väliin nii ei oo tiellä. Toisaalta nihkeetä kun lepuskin kohdalla vaihtuu puoli. Nykyään pidän vaihdepyörää pasilassa kun ei millään pyörää saa koulupäivinä ruuhka-aikoina mukaan. Kyllä kun matkaamiseen tottuu ja pitää ruuhka-ajat takaraivossa niin ihan ok, eihän se kivaa ole mutta saapahan pyörän mukaan :slight_smile:

VR:n aikatauluista näkee matalalattiajunat (eli niissä on yleensä enemmän tilaa pyörille ja helpompi muutenkin liikkua pyörän kanssa), tosin esimerkiksi nyt kun FLIRTit olivat remontissa, niin matalalattiajunia korvattiin surutta Sm1/2:lla. Monesti muulloinkin kun Sm4:ssa tai FLIRTeissä on ongelmia, niin tilalle tulee vanhempaa kalustoa (korkeampi nousu, pienemmät eteistilat). Ikävää tietysti lähiliikenteessä ettei Leppävaarasta länteen pääse vielä matalalattiakalustolla.

Jos lähijunassa on useampi vanha yksikkö, niin kannattaa valita se sileärunkoinen Sm2 vahvistepoimuisen Sm1:n sijaan ja Sm2:ssa rungon Helsingin pään eteinen, siellä on koukut pyörille. Sm1:ssä kannattaa mennä sinne missä on vähiten ihmisiä (valitettavasti Sm1:ä ja Sm2:a ei aikatauluissa erotella lainkaan). Sm4:ssä joko rungon viimeinen tai ensimmäinen eteinen ja FLIRTissä ne ovet mistä pääsee siihen wc:n viereiseen isompaan tilaan. Jos ei ole ruuhkaista niin FLIRTissä pyörän saa näppärästi roikkumaan droppitangon varaan siihen wc:n seinustan tukikahvan väliin.

Itse kuljen Kilosta Jorvakseen Kirkkonummelle S-junalla lähinnä semmoisina aamuina kun pitäisi ehtiä töihin ajoissa, mutta uni menee sopivasti pitkäksi, tai aamulla sää ottaa pannuun (kaatosade, pakkasta paljon). Fillarin saa ottaa junaan ennen seitsemää aamulla, ja yleensä tuo juna on muutenkin lähes tyhjä Kirkkonummen suuntaan, tai se tyhjenee Kerassa ja viimeistään Espoossa.

Tuo S-juna on yleensä kahden SM2-junayksikön pituinen, ja YLEENSÄ se kolmella polkupyöräkoukulla varustettu eteinen on siellä junan Kirkkonummen kulkusuunnan ihan viimeisessä eteisessä. Mutta ei aina. Eli yleensä odotan junaa suunnilleen siinä kohtaa laituria, johon pysähtyy junan puoliväli, ja selaan silmillä ohimatelevaa junaa ja etsin sitä polkupyörämerkkiä. Jos ei vilahtanut ohi, taluutan kohti junan loppupäätä.


Ps. Bullitin nosto SM1/SM2 -kalustoon on vielä kokeilematta, ei ehkä tulisi ymmärrystä kanssamatkustajilta. Flirttiin se menee.

koska

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/205329_10150991302912954_1880997183_n.jpg

niin

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/575911_10150991301812954_1350130499_n.jpg

Ilmaista!

itse tein viime kesänä vaan niin, että otin kiekot pois pyörästä ja sidoin ne runkoon kiinni eikä tarvinnut maksaa. meneehän se toisaalta noin ehkä vähän helpommin, ei tarvii puolustella lipunmyyjälle (=

Yks vaihtoehto junalle on toki bussit (pidemmillä matkoilla). Itse soittelin eb:lle ja kyselin mahdollisuuksia roudata bussissa pyörää, pyörän peräkärryä ja koiraa. Täytyy sanoa, että palvelu oli erinomaista: sain suoraan yhden puhelinnumeron, johon voin aina soittaa, kun tiedän millä vuorolla matkustan. Sitten tämä hlö ilmoittaa vuoron kuskille, että jättää tilaa ruumaan fillarille + kamoille. Eli tilaa löytyy siten aina varmasti, ja hinta on kohtuullinen (+ 6 e). Joutuu arvostaan palvelun henkilökohtaisuutta. Sen sijaan vr:llä kusee lähes aina joku, kun tällä kombolla yrittää matkustaa. Milloin ei oo pyörälle tilaa, tai sit jos on, niin lemmikkivaunu on täynnä tms. Ja vr rokottaa 9e pyörästä + 5e dogista.

Männä viikolla IC-junan konduktööri poltti hihansa täysii kun ei pyöränomistajaa löytynyt. Useamman kerran kuulutti Helsingistä Lahteen tullessa ja uhkasi jättää filon Lahen asemalle ellei se omistaja stana kele ala ilmoittautumaan. Ilmeisesti kuski löytyi tai bluffi meni puihin - juna jatkoi matkaa pyörä kyydissä.

CRC:n “kovan” kangaskassin kanssa oli halpaa ja helppoa matkustaa juna+bussi matkaa. Se vaan vie sitten pyöräillessä perkeleesti tilaa. Pitäisi ommella kevyt pyörän ja kiekot nielevä kangaspussukka tulevia kiskomatkoja varten.

Bussihommat onnistuneet kuluvana kesänä moitteitta. Välillä laskutettu 4e, välillä ei. Rataisemmat pyörät mahtuvat normidösän ruumaan pystyyn, ja ne saa mustekaloilla kiinni. Vkonloppuisin kun rahti ei kulje ei tartte ees ilmoitella etukäteen.

marlon - 8:47, 8.7.2012 » https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/575911_10150991301812954_1350130499_n.jpg
Tälle peukkua. Kaikki fillarikuljetukset hoidan nykyään näin. Sopivan pahvilaatikon etsiminen voi tuottaa vähän hankaluuksia, mutta hyvin tuntuu riittävän ihan jätesäkki, kunhan ihan ensi silmäyksellä ei tule selväksi mitä oikeasti on meneillään. Kerran olin nostamassa naamioimatonta fillaria pikajunan kyytiin, mistä tuli oikein kunnon huudot ja jouduin jäämään lähtöasemalle. Konnarilla taisi olla takana rankkakin vuoro tai hankala lapsuus, kun pallo punaisena mekasti asemalla. Oli siis kiekot irti ja remmeillä kiinni raamin kyljessä, tanko ja satula irti ja laukussa piilossa. Ei mennyt ihan läpi, että ne olivat pelkkiä "pyörän osia". Toisaalta äskettäin näin Pasilassa jotain BMX-kosseja, jotka vain nappasivat etukiekot irti ja eivät jääneet ainakaan sille laiturille.

“Pyöränkuljetusta metrossa kehitetään”
http://www.hel.fi/hki/HKL/fi/Pyorailypalvelut

Bongasin laiturista jotain pyörämerkintöjä, mutta vaunussa ei kyllä ollut mitään tarroitusta.

Mikäs oli se juttu, et vr korvaa junien röökikoppeja fillaripaikoilla?

^Varmaan tää:
Kaukoliikenteen junat kokonaan savuttomiksi
http://www.vrgroup.fi/fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_20130503085132.html

Tällä palstalla on ollut puhetta siitä, että SM1- ja SM2-junissa on vaikea löytää pyörille tarkoitettua osastoa. Merkkihän on noin 10 cm x 10 cm. Tässä VR:lle esimerkkiä Köpiksestä:
http://imageshack.us/a/img22/1223/merkintapyora.jpg

Jep, merkkiä tosiaankin saa spottailla tiristäen silmiä metrin päässä :smiley: onneksi sentään on ainakin S,U,L ja E junissa lähes aina samassa paikassa (länsipäässä). Vinkkinä muuten että oma pyöräni menee junassa hyvin kun laittaa takapyörän kulmaan ja stongan “kaiteen” väliin, toinen vaihtoehto on nostaa pystyyn ja tipauttaa oven ja rappusten väliin. En koskaan pidä kiinni pyörästä niin voi keskittyä muuhun :slight_smile:

viime kesänä tuli tehtyä pari reissua pyörän kanssa ruotsiin ja viroon. kiekot irti ja runko jätesäkkiin. ei mitään ongelmaa, laivoissa, junissa tai busseissa. onnibussille kiitos kun saa ilmaiseksi tsygän mukaan!

tän vuoden reissulle ois tollanen wigglen halvin kangaspussi. en oo vielä kokeillu, että miten pyörä menee sinne, mutta tyhjänä sitä on ainakin vähän ärsyttävä kantaa. ne pari jätesäkkiä menee huomattavasti pienempään tilaan.

niin ja näin metrovarikolla tollasen ison pyörän kuvan metrovaunun kyljessä. samaan tyyliin kuin köpiksessä!