FAUBER – kammet, keskiöt, laakerit ja legenda

Hyvä kysymys, olisi pitänyt heti sulkea se vaihtoehto pois:
Takaratas on jo vaihdettu isommaksi, oliko ehkä 24 tai sitä luokkaa. Naapurin vaivainen eläkeläinen ajaa, joten hylätään jo nyt etukäteen ideat maastopyöristä.

1 Like

Styleridestä 28-hampainen takaratas.

Pyörätohtorin listauksista puolestaan löytyy 32-hampainen eturatas. Siitä ei tosin ole mitään tietoa, miten sen saa hankittua tavallinen ihminen.

Samalla tavalla kuin Fauber-adapterin? Kävelee tai soittaa lähimpään pyöräliikkeeseen?

Ja pyytää niitä tilaamaan sen tohtorilta?

Näinhän se käy myös kaikkien niiden osien kanssa, joita ei löydy suoraan LBS:n hyllystä.

Teen kaverille Crescentin Mixtestä (joku Fashion line) peruspyörää karsimalla tavaraa ja laittamalla laatikon pohjalta jonkun 1x8-setupin. Testiosilla huomasin, että ketjulinja on hurja, ketju on suorassa pienimmällä rattaalla. Takapakkaa ei voi siirrellä, jouduin sen jo siirtämään keskemmälle jottei ketju hinkkaa pienimmällä rattaalla mixte-putkea.

No, ongelma on että keskiötä ei voi vaihtaa kuten normaalisti tekisin. Pyörässä on jonkinlainen Fauber/nelikantti-yhdistelmäkeskiö. En ole koskaan joutunut Faubereiden kanssa touhuamaan, joten kyselen onko jollain tietoa tuollaisesta keskiöstä? Voiko tuon kampien akselin esimerkiksi vaihtaa lyhyempään.

Ei tekisi mieli tuohon hankkia adapteria keskiölle, kun ajatus on nollabudjetti. Pitääköhän vain unohtaa koko juttu ja tehdä sinkula tai laittaa jokin Nexus-systeemi? Varmaan jotkut tietyt kammet ratkaisisi asian, mutta budjetti: erikoiskammet ja sopiva narrow wide -ratas voi maksaa tähän pikaprojektiin liikaa.

Keskiön leveys on noiden kuppien päältä NOIN 80mm.Tämä on kellofauber. Parasta fauberia mitä rahalla on saanut. Tuohon ei käytännössä voi vaihtaa akselia. Niitä ei enää tehdä ja käytettyjä ei oikein löydä mistään. Nämä kestää isältä pojalle, tyttärelle ja vielä seuraavallekin sukupolvelle.

Mitkä hyvänsä nelikanttikammet voi vaihtaa akselille. Pitkälle akselille tarkoitetuilla kammilla saattaa saada kapeamman ketjulinjan. Eri kampia voi kokeilla.

Jos välttämättä haluat, niin tavalliset fauberkammet voi kyllä laittaa kellofauberin tilalle. En suosittele.

Tohtori tekee fauber-adaptereita, jolla fauberin tilalle voi asentaa normaalin britti tai italokeskiön. Kotimaisesta erikoisesta piensarjatuotteesta joutuu toki maksamaan. Niitä saa useammastakin pääkaupunkiseudun kivijalkaliikkeestä sekä kotimaisista verkkokaupoista.

Kyllä se kampien vaihtaminen on tässä se pienimmän riesan tie. Jos sen ketjulinjan saa siedettävän suoraksi, niin ei kaupunkiajoon mitään narrow-wideja tarvitse.

Shimanon Nexukset yms. on tarkotettu leveälle akselille ja 44 mm ketjulinjalle ja niille sopii 8-ketju. Aivan hirveän näköisiähän ne tietysti on.

Jos löytää jokku Exage M400:set, niin niillä vois keskipaikalla ehkä saada siedettävän ketjulinjan, kun ovat alunperin 127,5 mm keskiölle, jolla on oletettavasti tullu 47,5 mm ketjulinja.

Fauber avattu (laakerikuppeja en irroittanut rungosta) putsattu, rasvattu ja koottu uusiksi. Eihän se aivan unelmien mukaisesti pyöri, vaan antaa dynamomaista lisävastusta. Uusi avaus, lisää rasvaa ja vähän testailua miten kireälle laakerit kannattaa kiristää. Pitäisikö se sisempi kiristys (suoraan laakeripesää vasten) jättää kovinkin löysäksi? Viimeinen (päällimmäinen) kiristysmutteri pitää kuitenkin vetää varmaan aika huolella kiinni, mutta tämän kiristäminen tuntuu aina kiristävän myös tuota laakeripesäosastoa ja siten aiheuttavan turhaa kitkaa laakereihin.

Jos eri yhteydestä otan referenssin, niin paketin kasattua kammet pyörivät samalla tatsilla kuin ilman holkkia hieman liian tiukalle kiristetyt skeitin renkaat.

Jos siellä on kuulakehät niin melkein jättäisin mieluummin vähän löysälle. Jos laakeri on liian kireällä kehät voi tuhoutua jo koeajon aikana ja sitten pääsee puljaamaan irtokuulien kanssa luultavasti. Sopivan välyksen löytäminen on juuri tuollaista, että säätö jätetään löysäksi ja toivotaan että lukkomutteri kiristää paketin sopivaksi.

Tietääkö joku käyvätkö autojen yleisesti myydyt haka-avaimet (esim. MTX Automotive Haka-avain säädettävä 20-50mm | Motonet Oy) hyvin esimerkiksi kuvan tyylisten keskiöiden normaaliin avaamiseen ja sulkemiseen kunhan säde vastaa? Lähinnä mietityttää, että riippuuko asia esimerkiksi siitä että sopiiko tuo lukkorenkaan pieneen koloon tuleva avaimen pään muoto, kun näissä pyörien lukkorenkaissa taitaa olla ainakin sekä neliön että puoliympyrän muotoisia koloja.

Näinhän se oli, eli hinkkaamalla ja kokeilemalla noita väljyksiä sopivaksi. Melko löysälle sen laakeripesän joutuu jättämään, että pyörii esteettä loppukiristyksenkin jälkeen.

Puuttuuko sulta se hammastettu prikka sieltä välistä?

Poistin vitosella Uusixilta joskus Velo-Schnauff Studioline rungon joka oli tarkoitus kasata kumppanille.

Siinä on täysin kierteetön keskiömuhvi, eli arvatenkin prässätyt kupit? = jenkki-fauber?? Ja siis tosiaan muhvin leveys fauber-luokkaa.

Mulla on joku kellokeskiö + normifauber-roinaa, mut niistä ei oo iloa kun kierteet puuttuu.

Näköjään jenkkifauberin sais esim. täältä halvemmalla kuin esim. press-to-fit kapselin, mut haluaisin varmistua et on oikea standardi kyseessä ennen kun lähden ostamaan.

mittaa halkaisijat

Tervetuloa Thompson-keskiöiden kiehtovaan maailmaan.

Täällä ei taida olla enää kuvia jäljellä :confused:

Hitsi, oli näköjään yks “n” liikaa nimessä niin en olisi sun topikkia löytänyt vaikka olisin hakenut. Kiitos linkkaamisesta!

Varmistetaans pari asiaa näistä Helkaman/Nopsan/yms. vanhoista Fauber S-kammista jos joku osaa suoraa sanoa.

  1. Näihin kun käy näitä vanhoja puolen tuuman eli 1/2’’ polkimia: onhan tuo kiinnitys täysin sama/yhteensopiva kuin näissä jenkkilässä edelleen valmistettavissa lasten ja BMX-pyörissä olevissa 1/2’'-polkimissa?
  2. Käykö tällänen kiina-kampi https://www.tuontitukku.fi/vapaa-aika/kampi-fauber-170mm-1-2-polkimille-polkupyoran-kampi/p/6438131038151/ näihin pyöriin suoraan vai tuleeko tollasen käytössä jotain ongelmia ettei siihen saakkaan jotain eturatasta kiinni sitten kuitenkaan?
  1. Pitäis olla sama.
  2. Periaatteessa käy, käytännössä joutuu viilaamaan sopivaksi. Ei noihin uutena taida olla mitään muita kampia saatavilla.

https://patentyogi.com/this-day-in-patent-history/this-day-in-patent-history-on-november-18-1895-william-h-fauber-filed-for-bicycle-crank-shaft/

Virkistelin omaa muistia fauberista ja sattumalta tulikin vastaan alkuperäinen patentti vuodelta 1895.

4 Likes