Järjetön järkipyörä

Olen tässä talven aikana pikkuhiljaa edistänyt yhtä omista projekteista. Ensiajo tapahtunee pääsiäisen tienoilla.

Rakentelun pohjana on ystävättären kanssa hämärillä öisillä retkillä pelastettu Velo-Schauff Studio Linen raato. Oikeastaan aika järjetöntä jo lähtökohtaisesti alkaa ajokuntoistamaan pyörää joka ei koskaan ole ollut erityisen laadukas eikä lopputuloksestakaan ollut sen ihmeempää visiota. Ihastuimme kuitenkin molemmat rungon erikoiseen malliin joten päätimme raahata hylkypyörän rautatiesillan alta parempaan talteen ja katsoa mitä siitä saisi aikaan. Kyseisestä yksilöstä en ottanut kuvaa joten tuossa googlesta kaivettu kuva vastaavasta, parempikuntoisesta vehkeestä.
http://goodthingsinternational.com/parts/velo%20schauff%20studio%20line.jpg

Muutaman päivän pohdiskelun jälkeen tavoitteeksi selkiytyi ns. järkipyörän, eli Manner-Eurooppalaistyyppisen, yksivaihteisen kaupunkiajokin rakentaminen. Osina ajattelin hyödyntää omiin ja kavereiden nurkkiin kertyneitä ylijäämäpalikoita sekä kierrätyskeskuskomponentteja.

Purkuoperaation jälkeen oli pakko todeta että ainoat käyttökelpoiset osat ovat runko, haarukka, stemi sekä satulatolppa. Kaikki muu oli nin pahoin ruosteen ja laitapuolen kulkijoiden raiskaamaa ettei niistä saisi kuin korkeintaan jäykkäkouristuksen.
Tässä pyörä purettuna, haarukassa ollut dynamon korvake on jo maistanut katkaisulaikkaa ja sinkkispraytä.
http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0557.jpg

Suurimman päänvaivan projektissa aiheutti keskiö, kummallisen kokoinen fauber-mallinen sellainen johon en taatusti tulisi löytämään keskenään toimivia ja projektin tyyliin sopivia kampia, akselia ja ratasta. Sairaslomapäivänä pikkukuumeessa suoritetut BMX-keskiöadapterien vertailut, mittailut ja tulehduskipulääkkeet aiheuttivat onneksi ahaa-elämyksen: normaalin BSC-keskiömuhvin ulkomitta on puolen millin tarkkuudella sama kuin tuon päänvaivaa aiheuttaneen keskiömuhvin sisähalkaisija, joten pienellä viilailulla ja hitsaamisella homman pitäisi olla ratkaistu.
http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0543.jpg

Brittikierteinen teräsmuhvi löytyi helposti maasturinraadon muodossa palstalaiselta. Tässä keskiön kuori irti leikattuna…
http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0556.jpg

…ja kiinni hitsattuna.
http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0565.jpg
Kiinnityksen suoritin poraamalla rungon keskiömuhviin sopivin välein 8mm reikiä joista sitten hitsasin migillä sisälle naputellun muhvin kiinni. Kuvassa näkyy pari pyöreätä arpea kyseisestä operaatiosta. Ulompi muhvi oli myös kaksi milliä brittistandardia (68mm) leveämpi, joten sitä piti hieman työstää molemmilta puolilta.

Pyörän alkuperäiskiekot olivat 650B-kokoiset, uudet tulisivat olemaan 700c joten lokasuojien ja jarrulänkien paremman istuvuuden varmistamiseksi takakolmion siltaa piti samalla sirtää n. sentti. Rungon pumpunpidikkeet saivat lähteä, samoin kaikki takaheijastimien kiinnikkeet jne turhaksi jäävät korvakkeet ja läpiviennit. Rälläkällä ja migillä niistä selvittiin.
http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0567.jpg

Etuhaarukkaan hitsasin korvakkeet Velo Orangen tavaratelineelle. Korvakkeet ovat 6mm mutterit jotka mallasin paikalleen pitkästä kierretangosta tehdyllä jigillä. Tässä korvakkeet ovat vielä lopullista siistimistä vaille.
http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0577.jpg

Mustaksi pulverointi suoritettiin Taximo Oy:ssä. Jälki on laadukas ja 30€ hinta erittäin kohtuullinen.

Keskiön kierteiden ja emäputken pintojen rotsaus. Michen ohjainlaakerin korkeus on reilusti alkuperäistä suurempi, joten emäputken päistä piti rotsauksen yhteydessä työstää yhteensä 5 mm pois.
http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0625.jpg
http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0632.jpg

Omasta miljonalaatikosta löytyneet ohjainlaakeri ja keskiö (Miche), Okkalta haetut kammet (myös Miche, ei tässäkään projektissa aleta eri merkkisiä palikoita sotkemaan ellei ole pakko) sekä etutaakkateline asennettuina.
http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0641.jpg

Tässä vaiheessa mennään tällä hetkellä. Huomenna kierrätyskeskukselle etsimään jarrulänkiä, stemiä ja stongaa.

Ei jumalauta. Upeaa kamaa!

o_O …hiano…

aploodeja!!

Aivan hävyttömän upea peli!

on meinaan tajuttoman villi runko. hvältä näyttää!

Jes! Komea tulee. Nää on just niitä juttuja joita itse diggailen ihan hulluna lukea täältä.

kumarrus

Kaikki “turha” työ on sitä oikeaa työtä. Tosta tulee HIENO!!

Järkipyörä vai myös taideteos? Siinä kysymys. Upeaa jälkeä. Hatunnosto.

Jännä!

Sahaa vanerista muotoon “pohja” takaritsille. “Takaritsin pohja” korvais lokasuojan ja vois sopia tohon. Tavallaan korostais tota ritsirunkohärveliä ja tekisi siitä lokasuojan muodossa funktionaalisenkin.

Toi pyörä on saanut kyllä rakkautta osakseen. Välillä, kun meinaa eksyä tänne nettiin kaikkien uusvanhojen hipster-ratarunkojen kimaltavaan metsään ja laskee silmät verestäen budjetteja, niin nää tällaiset tarinat palauttaa hyvin takaisin todelliseen elämään ja pistää tarttumaan työkaluihin ja kolikolipurkkiin. Upea fillari.

Kiitos positiivisista kommenteista, mukavaa että maistuu muillekin.

Uusix-verstaalta mukaan lähti stemi, ohjaustanko, nippu puolikuntoisia jarrulänkiä joista toivottavasti saa rakennettua parin toimivia sekä kourallinen pikkusälää… lähinnä jarruvaijerin hangereita joiden tarpeellisuudesta tässä projektissa en ole vielä ihan varma. Neljä euroa koko kassi.

Edellispäivän urheilun hapottamien jalkojen ja tämän päivän keliolosuhteiden seurauksena päätin viettää lauantaipäivän kotona osia puhdistaen ja kiilloittaen. Kodin putkimies + vanha hammasharja + deWalt + kiilloituslaikka = kasa häikäisevän kiiltävää palikkaa. Kuvapäivitystä soon(ish).

toi tarakan ja emäputken välinen kaareva putki on huippu.

kova kamaa ChainThung

Kierrätyskeskukselta löydetyt tanko ja stemi kiilloitettuna ja paikalleen asennettuna. Tankoteipit puuttuu, varastossa ollut hiekanvärinen oli liian vaaleaa eikä näyttänyt tässä lainkaan hyvältä.

http://goodthingsinternational.com/parts/IMG_0646.jpg

Vinkkejä punertavan ruskeasta tankoteipistä otetaan siis vastaan. Chargella olis just täydellistä, (sitäpaitsi tuohon on jo hankittuna Chargen stool joten ei menis merkit sekaisin nahkaosissakaan) mutta kyseistä teippiä ei ruskeana tunnu löytyvän sitten mistään.
…Brooksin nahkanauhaa toki olis paketti tuossa hyllynkulmalla ja sävykin olisi just oikea, mutta sitten pitäisi hommata myös Brooksin satula…

Jarrukahvoista kiinnostuneille, ne on DiaCompet Freshtripestä. Sopii tohon tankoon ja pyörään kuin nyrkki silmään.

Testiajot suoritettu… ensimmäisen korttelin ympäri cruisailun perusteella stemi ja keskiön akseli osoittautuivat liian lyhyiksi, ohjaus oli levoton ja eturatas lähes puoli senttiä liian sisällä → ketju piti meteliä hangatessaan tuohon ulomman rattaan paikalle asennettuun ketjusuojaan.

Kannattimen ja keskiön vaihdon jälkeen toimii oikein hyvin. Aika holtittoman löysä tuo runko kyllä on (alumiiniin, kuituun ja aggressiivisempiin kulmiin tottuneelle) ja ohjaus pari senttiä pidemmällä stemilläkin vielä hieman rauhaton, mutta muuten mukava ajella. Pari hyrbiditempokuskia tippui kyydistä Larun sillalla.

kuvia soon come.

Velo Schauffin reinkarnaatio valmiina:
http://goodthingsinternational.com/parts/velo.jpg
Kaikin puolin uuden omistajansa näköinen tapaus – hieman outo ja hemmetin problemaattinen tapaus, mutta silti oikein kiva.

Runko ja haarukka: Velo Schauff Studio Line, isolla kädellä/rälläkällä/kaarihitsausvehkeillä modifioitu (kts. ketjun alku)
Keskiö: 113 mm Shimano BB-UN54 (107 mm Michellä ketjulinja heitti liikaa… nuo kammet kun on maantiecompactivispilät joissa on ratas sisemmällä paikalla ja uloimmalla ketjunsuoja)
Ohjainlaakeri: Miche Primato neulalaakeri (menee vaihtoon jossain vaiheessa, on aika p***a)
Kammet ja eturatas: Miche 39T
Ketju: Sram PC1
Jarrut: Weinmannin retkipyörälänget, Uusix-verstaalta
Jarrukahvat: DiaCompe
Satula: Charge Stool
Tolppa: Greenbiken hyllystä
Tanko: Uusix-verstaalta
Stemi: Laurilta
Tankoteipit: Soma Thick & Zesty
Etutavarateline: Velo Orange
Lokasuojat: SKS
Kiekot: Mavic CXP33 Miche Primato-navoilla
Vapaaratas: Shimano 16T
Renkaat: Vredestein V-tour 32mm
polkimet: jotkut nätit platformit
vaijerit, satulatolppa, soittokello, seisontatuki, jarupalat jne etc.: Biltema / Pyörähuolto / Greenbike / Bike Planetin alelaari / oma rojulaatikko

paino 12,6 Kg (kuvan mukaisessa täydessä varustuksessa) eli ei kauhean paha täyspitkillä lokareilla, kahdella tartsilla ja jalalla varustetuksi mankeliksi.

Ainoa asia joka jäi hieman harmittamaan, on takajarruvaijerin pintaveto ja halvannäköiset nippusidekiinnitykset. Jos olisin miettinyt homman ajoissa valmiiksi asti, olisin porannut vaijerille läpiviennit ennen maalausta ja kuljettanut kaapeloinnin rungon sisällä. Myös rungon ja etuhaarukan suoruuden olisi voinut varmistaa hitsaus- ja rälläköintivaiheessa, tavaratelinettä ja lokasuojaa asentaessa nimittäin ilmeni etä keula on aavistuksen vino. Ottanut ilmeisesti nokkiinsa siinä vaiheessa kun pyörä on heitetty sillalta alas. Heittoa on kuitekin vain muutamia millejä, joten sen vuoksi en viitsi koko etupäätä purkaa… yritän ehkä oikaista sitten kun vaihdan keulalle paremman laakerin.

Todella hieno. Tämä pyörä on hyvä esimerkki siitä, että käyttöesine voi olla taidetta. Olen palannut katsomaan pyörän kuvaa monta kertaa muutaman viime minuutin aikana. Sen verran miellyttävää on tuota katsoa.

hiljaseks vetää. vitun hieno.

Hieno! Löytyy samanlainen varastosta. Pakko ton kuvan jälkeen alkaa säätämään sitä.