Euroja kilometrille, eli fillarin todellinen hinta

Kävin eilen illalla keskiöremontin jälkeen vaimoni kanssa keskustelun polkupyörän hankinnasta ja sen aikana tuli esille Langsterin huonous ja sillä ajetut kilometrit. Koska olen saanut teknisen koulutuksen ja pyöräilyni on ns. suorituskeskeistä, löytyy minulta kohtalaisen tarkka erittely kaikilla ajamillani pyörillä suoritetuista kilometreistä viimeiseltä kolmelta vuodelta:

10366 Specialized Langster (SS & Fixed)
1603 On-One Track (Fixed)
1676 Cicli-B MTB (SS)
1521 Specialized Hardrock MTB (SS)
546 Canyon Roadlite (20spd)
313 Raleigh Sprite (Nexus 8)
348 Vuokra-Vitus (20spd)
278 Vuokra-Scott MTB (27spd)

Vaikka se Langsteri onkin paska ja kelvoton, niin sen kilometrihinta on enää 15 sentin tienoilla. On-One Track on jossain 50-75 sentin tienoilla. Raleigh jäi myytäessä jonnekin puolentoista euron tienoille. Vaikea arvioida tarkkaan, kun kaikkiin on vaihdeltu osia, eikä mitään kirjanpitoa ole. Cicli-B sai osat käytetystä Surly 1x1:stä ja Hardrock taasen C-B:stä, joten niiden laskemista ei voi edes ajatella. Tuosta Roadlitestä aloin pitää huvikseni “total cost of ownership” laskelmaa ja se sanoo nyt 2.20€ / km. :slight_smile: Tekisi mieli verrata auton kilometrihintaan, mutta näissä on mukana niin paljon hupikilometrejä, ettei niitä voi vertailla.

Toinen pointti oli käyttämättömien pyörien säilöntä nurkissa. Tuo Raleighi oli mulla melkein kolme vuotta. Olisi kannattanut laittaa kiertoon ekan vuoden jälkeeen. :slight_smile:

1 Like

ihme topikkeja

fuji 4-5€/km

jo-eteenpäin-luovutettu Daconin xc-maasturi, kustannukseksi jäi jotain 0,025e/km, jos varaosia ei lasketa.

Tälleen mäkin olen yrittänyt selittää investointia uuteen maantiepyörään. Toistaiseksi Chinarellon hinta 3,6€/km, mutta eiköhän se tästä laske. Kai sillä vielä ens kesänä kehtaa ajaa.

PS. Painonhallintamielessä voi myös lähetyä ajatusta €/kalorit näkökulmasta. Tulee fillarointi aika paljon punttisalijäsenyyttä halvemmaksi.

Itsekin tein keskiöremppaa pyhänä mutta kun en maininnut asiasta vaimolle, ei tarvinnut ryhtyä puhumaan pyöräilyn ja rahan suhteista…

Maassturilla n. 600 ekua / 16673 km < 4 senttiä klikille. Maantievehkeellä sitten vajaa 30 senttiä.

^^ En vertais pyöräilyä kyllä punttisalimeininkiin vaikka kuinka tosissaan ajaisi. Spinningit ne on erikseen :slight_smile:

Toukokuun alussa valmistuneella Rollerilla on nyt hintaa vähän alta euron kilsa. Kyllä se siitä tippuu jos ei vaihda äkäsempään fillariin.

Off Topic:

Ei toi €/kalori näkökulma mun mielestä toimi hirveen hyvin. Punttisalihommiin on turha verrata ku treeni sen verta erilaista. Juoksuun jos vertaa niin lenkkarit rökittää fillarihommat mennen tullen niin kustannuksiensa kuin tehonsa osalta.

fillarin todelliseen hintaan lukeutuu tosiaan niin paljon muutakin kuin rahallinen kilometrikustannus, esim. tieto että voi lähteä ihan milloin vaan, parkkeerata ihan minne vaan, ja yllämainittu nurkissa panttaamiset, yms, joihin on todnäk mahdoton kiinnittää mitään rahallisia arvoja.

paugi - 2:04, 11.8.2011 » fillarin todelliseen hintaan lukeutuu tosiaan niin paljon muutakin kuin rahallinen kilometrikustannus, esim. tieto että voi lähteä ihan milloin vaan, parkkeerata ihan minne vaan, ja yllämainittu nurkissa panttaamiset, yms, joihin on todnäk mahdoton kiinnittää mitään rahallisia arvoja.
Noita fiilisjuttuja ei voi mitata rahassa (kuten itsekin totesit), joten niitä ei voi laskea fillarin hintaan. Näin minulle sanoi kauppatieteiden maisteri, joten sen oli oltava totta.
asb - 15:50, 9.8.2011 » Koska olen saanut teknisen koulutuksen ja pyöräilyni on ns. suorituskeskeistä...
Allekirjoitusmatskua :)

En osaa olla ajattelematta fiilisjuttuja minäkään - tuntuu ylipäätään kummalta kelailla (vain) asioita, jotka ovat jotenkin numeerisesti operationalisoitavissa. Jääköön kuitenkin tämä keskustelu…

Eli jos oikein pinnistän ja pohdin omien pyörieni ajokilometrit-hinta-suhdetta, niin kyllä Gangsta on selvä ykkönen (vaikka maksoikin jonkin verran).

Olen muutoinkin sitä mieltä, että nimenomaan ajopyörään on syytä panostaa: jos pyörällä ajaa päivittäin, niin mieluummin ajan sellaisella pyörällä, joka oikeasti kulkee ja toimii. Toki myös turvallisuusnäkökohdat vaikuttavat asiaan: keskustasta löytyy sisätila pyöräni säilytykseen, joten ritsaus-/ilkivaltasyystä - tai psykologisen turvallisuuden tunteen saavuttamiseksi - ei tarvitse biitteröidä.

Mä lähestyn asiaa näin:

Kuljen hyötymatkat pyörällä niin hyvin kuin vain pystyn. Tästä syystä minun ei tarvitse ottaa julkisen liikenteen kausikorttia (800 e) eikä pitää autoa (tuhansia euroja). Sen lisäksi kuljen työpäivän aikana palavereihin tms. pyörällä ja saan palkkaa siltä ajalta, jonka vietän satulan selässä. Eli itseasiassa tienaan rahaa pyörällä ajamalla!

Eli siis pyörä hintaa per kilometri on turha laskea. Sen sijaan pitäisi laskea paljonko nettoan per kilometri.

asb - 9:25, 11.8.2011 » Noita fiilisjuttuja ei voi mitata rahassa (kuten itsekin totesit), joten niitä ei voi laskea fillarin hintaan. Näin minulle sanoi kauppatieteiden maisteri, joten sen oli oltava totta.
Ei pidä paikkaansa. Firmatkin kirjavat nykyään immateriaalisen goodwillin taseeseen, joten fiilistä voisi lisätä fillarin hintaan vaikka pari tonnia, että saadaan kilometrihinta kaikilla mittareilla arvokkaan ajokokemuksen mukaiselle tasolle.

Firman goodwill lisätään tasearvoon erityisesti yrityskauppoja tehdessä, joten ehkä tuolla perusteella voisi koittaa saada parempaa hintaa myös käytettyä fillaria myydessä.

Tämä on hyvä topic! Mulle tulee aina hyvä mieli kun laskee ajopyörän kilometrihintaa ja pystyy perustelemaan itselleen aina vaan parempaa palikkaa. Ne joille sitten tulee kalliit kilometrit joutaa myyntiin tai kiertoon.

Jokin 0,50€ / km on fiilistelypyörällekin melko minimi mielestäni. Erikseen sitten ne projektit joita kiillotetaan ja entisöidään viikkokaupalla. Niissähän se arvo on jossain ihan muualla.

Omassa ajopyörässä ei ole mittaria mutta 4 vuotta kovaa ajoa kun hankintahintana oli 700 € (Steamroller). Ei se hinta enää kovin montaa senttiä kilometriä kohden voi olla.

Jos kustannus laskee alle 2€/km, niin pyörä vaihtoon. Joku roti pitää olla.

kid_scientifik - 14:14, 11.8.2011 » En osaa olla ajattelematta [i]fiilisjuttuja[/i] minäkään - tuntuu ylipäätään kummalta kelailla (vain) asioita, jotka ovat jotenkin numeerisesti operationalisoitavissa. Jääköön kuitenkin tämä keskustelu..
Kun ei noita fiilisjuttuja ei pysty mitenkään kvantifioimaan objektiivisesti, niin mä pidän ne ja muut zenit ihan henkilökohtaisina pohdintoina.

^Juu, kyllä mä tän hyväksyn - ei kaikkien eväiden tarvitse olla yhtä aikaa pöydällä.

Ja ihan mielenkiintoinen topikki: aloin tosissani pohtimaan millä fillareistani tulee halvimmat kilometrit. Toisaalta Jaamon pointti pyörän (hyöty)käytöstä kokonaisvaltaisena säästönä on myös osuva: liikkuminen on käytännössä välttämätöntä, joten itse ainakin lasken kuukausilipun hinnan liputtomilta kuukausilta suoraan tsygäprojektibudjettiin :slight_smile:

Edit: Laskin ihan viduiksi 12 senttiä oli vuotuinen hinta. Jos ottaa vuodet messiin, niin:

Workroller: 4 senttiä/kilsa… noin karkeasti arvioituna.
2soulscycles: 5,4 senttiä/kilsa.
10/31go se vasta halpa olikin, en jaksa laskea… maasturikin on varmaan maksanut itsensä halvoilla kilsoilla.

Hintaan ei ole laskettu valmiiksi varastoon hankittuja varaosia, -kiekkoja yms.

Rolleri, ikä 2,5 vuotta
Hankintahinta 600 euroa, päivityksiä ja varaosia n. 300 euron edestä
Kilometrejä vuodessa erittäin karkealla arviolla 3000
=> 12 senttiä/kilsa

Joko ois jotain uusia utopisia lukemia?

No ton Langsterin kilsat on tuplaantunu ja hinta on ehkä vähän alle 0.10€/km. Canyoni 0.33€/km.

Mites sulla on noi fyrkat koko ajan mielessä nyt? Aamupäivä iibeis?