Ehdotus: Tieva Baarin fillari-ilta kesäkuu tai syyskuu 2015

Tästä ollut puhetta muutamille YV-tyypeille, joten heitän tänne.

Yksi Euroopan ja koko maailman autioimmista teistä on Inarista Kittilän Sirkkaan kulkeva tie nro 955. Sirkan päässä nimenä luonnollisesti Inarintie ja Inarinpäässä Kittiläntie.

Vajaa 200 km in the middle of nowhere. Kirjaimellisesti. Tundraa, tunturikoivikkoa, kitukasvuista metsää ja pieniä vaaroja.

200 km polkeminen tundran läpi olisi tylsää. Keittimiä, majoitustarvikkeita ja muita tarvittaisiin paljon ja matkasta tulisi sen verran hidasta, että tundra alkaisi tympiä.

Mutta tie 955 on poljettavissa kevyemmin ja vauhdikkaammin. Kiitos Tieva Baarin!

Tieva Baari on mystinen ravintola-baari-majoitusmökkimesta aika tarkkaan puolivälissä 955:ttä. Alle 100 km Inariin ja alle 100 km Sirkkaan.

Riittäisi siis kun polkisi vajaan 100 km Tieva Baariin. Söisi (ja joisi) Tievalla ja nukkuisi Tievan mökeissä. Jatkaisi sitten matkaa toisen vajaan 100 km perille.

Ehdottaisin siis kesäkuulle 2015 (ennen hyttysvallankumousta) tai syyskuulle (hyttysten jälkeen ennen kelien kylmenemistä) kokoontumista ja illanviettoa Tieva Baariin.

Yksi porukka polkisi Sirkka-Inari. Toinen porukka polkisi Inari-Sirkka. Tievassa treffit ja yhteisyöpyminen!

Mahdollisesti vielä kolman cyclocross-mtb-jengi, joka polkisikin Saariselkä - Tieva Baari - Saariselkä, koska Saariselältä pääsee Tievaan idyllistä Kutturan pikkutietä pitkin. Kutturasta tulijat joutuvat taistelemaan vain yhden tunturin rinteen vaikeahkoa polkua noin 5 km, mutta muuten ihan helppoa pikkutietä ja isoa polkua koko matka Saariselältäkin Tieva Baariin.

Meidän piti tehdä tämä tänä kesänä pikkuporukalla, mutta aikataulut ei natsannutkaan. Kiinnostaisiko jotakin tällainen?

Autoilla Inariin ja Sirkkaan. Autonavainten vaihto Tieva Baarissa, että pääsee toisen porukan autolla Sodankylään, jossa taas vaihto omiin autoihin kotimatkaa varten.

Autobensarahojen ja ruokien lisäksi rahaa menee yöpymisiin. 1 yö Inarissa, 1 yö Tievalla ja 1 yö Sirkassa.

Toki voisi tehdä pidempänä kiertolenkkinä Sodankylä-Saariselkä-Inari-Tieva-Sirkka-Sodankylä, mutta toi Sodankylä-Saariselkä ja Saariselkä-Inari-pätkä on vähän pitkä ja tylsä. Lisäksi ei natsaisi kahteen eri suuntaan polkeville treffit Tievalle, vaan treffit osuisikin luontevimmin Tievan ja Inarin välille lounastauolle. Eikä tuossa pidemmässä pääsisi tuo eristyksissä oleva eksoottinen 955-tie vastaavasti korostumaan ja se on kuitenkin ainoa maailman mittakaavassakin spessu tie tuolla.

kuulostaa mystiseltä ja kiinnostavalta

Mystinen Mtb -sekoilu pohjoisessa kiinnostaa, onks polun laadusta ja määrästä tarkempaa tietoa?

Jaab!

Saariselkä - Kuttura on isoa tietä, ja Kutturasta eteenpäin on paljon käytettyä mönkijäuraa ja huoltotietä. Ei siis mitään maastoseikkailua siltä osin. Mutta toi Kittilä-Pokka -tie on kyllä tunnelmaltaan ainutlaatuinen Suomessa.

Valitettavasti ensi vuoden omat Lappi-suunnitelmani suuntautuvat Pöyrisjärvelle ja maastopyörällä, jos suuntautuvat…

Vois yhdistää Turon Pello-älläreihi

Tää on jotenki niin siisti idea…

kiinnostaa kyllä

On melko varmaa että en pääse mukaan, mutta mielestäni tämä on todella hieno idea!
Toivottavasti homma onnistuu.

Nyt kun ensi kesään on vielä aikaa vaikka kuinka, niin voi turvallisesti spekuloida, että kiinnostaa. Olis mökkikin siinä Ivalojokirannassa…

vanttera - 15:27, 8.10.2014 » Vois yhdistää Turon Pello-älläreihi
Kerro Matti lisää.

Ei huono idea! Seitsemän vuotta nyt Rollossa asuneena voisin sanoa et sääsket, eli etelän kielellä hyttyset (sekä myös mäkäräiset, polttiaiset ja kaikenlaiset muut lentävät perkeleet) on syytä huomioida. Toukokuun lopulla niitä ei vielä ole, mutta juhannuksena niitä on jo liikaa. Eli ei kannata venyttää kovin pitkälle, mitä aikasemmin reissun tekis niin sen parempi.

Toinen vaihtoehto ois ruskaretki, joka kannattais ajottaa syyskuun loppuun. Sillon on kaikki itikat jo kuollu ja pohjosessa maa vaihtaa jo väriä. Yks toinen huomioitava juttu kuitenkin on valo, sillä toukokuun lopulla/kesäkuun alussa noilla leveyksillä on jo yötön yö, jonka ite laittaisin ruskan edelle.

Juuri kesäkuun alkupuoli tai syyskuun loppu ollut ajatuksena.

Toukokuun loppu olisi liian riski, tie saattaa olla paikoitellen vielä routavaurioinen ja jopa luminenkin. Lisäksi maisema on toukokuun lopussa vielä aika karu kun vihreyden korvaa lumilaikut.

Toi Saariselkä-Kuttura-Tieva Baari tosiaan ennemmin cyclocross-tyyppistä retkeilyä kuin mtb:tä.

Ja Sirkasta sekä Inarista lähtevät porukat selviävät tosiaan sopivan asenteen kanssa ihan millä vaan yli 26 mm rengastuksella varustetulla pyörällä.

Parhaita olisi 3 hengen tiimit, jotka mahtuisivat mukavasti yhteen henkilöautoon meno- ja paluumatkoilla. Yksi vaihtoehto olis 4 tiimiä seuraavasti:

  • Team Inari-Tieva-Sirkka
  • Team Sirkka-Tieva-Inari
  • Team Saariselkä-Tieva-Sirkka
  • Team Saariselkä-Tieva-Inari

Tässä mallissa kaikki Inariin reissunsa lopettavat (Team Sirkka-Tieva-Inari ja Team Saariselkä-Tieva-Inari) tunkisivat itsensä “lyhyeksi” paluumatkan Inari-Saariselkä ajomatkaksi yhteen autoon. Ahdasta tulisi, mutta Saariselällä helpottaisi kun muutama hyppäisi siellä Saariselkä-tiimien autoihin ja ajaisi ne Saariselältä Sodankylään.

Myös Sirkkaan reissunsa lopettavien (Team Inari-Tieva-Sirkka ja Team Saariselkä-Tieva-Sirkka) pitäisi varmistaa että mahtuvat kaikki Sirkassa odottavaan autoon. Heille ei olisi luvassa helpotustakaan ennen Sodankylää, mutta onneksi Sirkka-Sodankylä on suhteellisen easy keikka.

Sodankylä siis joka tapauksessa Tieva Baarin lisäksi toinen kiintopiste. Sodankylässä kaikki saisivat omat autonsa alleen kotimatkaa varten ja jengi jakautuisi taas tasaisemmin usampaan autoon.

Siinä olisi Tieva-Baarissa paikallisilla ihmettelemistä kun yhdeksi illaksi paikalle puskisi noin 12 etelän fillarifriikkiä saunomaan. Kokki saisi vääntää keittiössä poronkäristystä oikein tosissaan.

Onko kukaan lopulta käynyt polkemassa tätä about maailman syrjäisintä tietä? Jos niin kommentoikaa toimiiko toi suunnitelma vai pitääkö tuosta suunnitelmasta säätää jotakin?

markkuj - 10:05, 13.10.2014 »

Siinä olisi Tieva-Baarissa paikallisilla ihmettelemistä kun yhdeksi illaksi paikalle puskisi noin 12 etelän fillarifriikkiä saunomaan. Kokki saisi vääntää keittiössä poronkäristystä oikein tosissaan.

Kävin viime kesänä baarissa ja enemmän jäi semmonen fiilis, että siellä ei ylläty kukaan enää mistään :D
JeeJee - 11:48, 7.4.2017 »
markkuj - 10:05, 13.10.2014 » Siinä olisi Tieva-Baarissa paikallisilla ihmettelemistä kun yhdeksi illaksi paikalle puskisi noin 12 etelän fillarifriikkiä saunomaan. Kokki saisi vääntää keittiössä poronkäristystä oikein tosissaan.
Kävin viime kesänä baarissa ja enemmän jäi semmonen fiilis, että siellä ei ylläty kukaan enää mistään :D
Tosta vois tosiaan olla vaikka dokkarilyhärin aiheeksi. Sen dokkarilyhärin jälkeen toi fillariretkeily Tievaan oiskin sitten tuotteistusta vaille valmis vientituote globaaleille fillariretkeilymarkkinoille. Tuotteistetun fillariretken nimenä From Nowhere to Nowhere via the Midlle of Nowhere.

tässäpä melkosen karu rojekti

pieni merenneito - 12:50, 7.4.2017 » tässäpä melkosen karu rojekti
missä voi ilmoittautua merkkarin junaan
sani - 18:38, 7.4.2017 »
pieni merenneito - 12:50, 7.4.2017 » tässäpä melkosen karu rojekti
missä voi ilmoittautua merkkarin junaan
dronekamera mukaan ja lets die