Dynamot, dynamonavat, dynamovalot ja pienlaitelaturi matkalle

Iq-x saapui ja tässähän on nyt uusi metallinen kiinnike

Taakse tulee BM my ja tässä yllätti koko. Todella pieni.

Hyvältä vaikuttaa siis BM setti

3 Likes

Nykyään alkaa olla vakiintunut “talon tapa” ottaa tuosta Pikku Myystä muovinen kiinnikelenkki hemmethiin ja korvata se Shimanon rosterisella jalkajarrun jarrukäden kiinnityspannalla. Sen avulla sit sopivaan ruuvi-inserttiin, esim tavaratelineen kiinnityspisteeseen. Jota ei näytä postaamassasi pyörässä kyllä olevan eli olkaa hyvä jatkakaa.

No mutta toinen samanlainen panta putken ympärille ja siitähän se asennuspaikka löytyi Myylle.

Viittaan nyt tosi vanhaan postaukseen,

äkkiseltään en ainakaan haulla löytänyt että tätä sivua ois linkattu tänne

https://forum.cyclinguk.org/viewtopic.php?t=77529

Well, all shimano hub generators (and many others) have a fundamental flaw in that they have an appreciable airspace inside them. The airspace ‘breathes’ via the bearing seals anytime the temperature changes. If it is raining when the hub cools down, it simply sucks water inside. This seems to happen on the right side more than the left, possibly because there is a crevice which can hold water, just next to the seal and the connector housing. The water goes straight into the bearings.

The left side bearing is easily accessed, cleaned, regreased and adjusted in the normal way. However (although it is possible to do so, with care) the right side bearing is not meant to be serviced according to shimano; the spare part they sell is the whole generator winding, axle and RHS bearing/bearing housing. This part costs as much as new hub IIRC. To cap it all, the RHS bearing sees more load than the left, because the bearings are not symmetrically positioned in the hub. The RHS bearing might see about double the load of the LHS bearing because of this.

So all shimano hub generators tend to eat their RHS (and/or LHS) bearings, in a perfect storm of poor maintenance, extra load, and water-contaminated lubricant. These failures tend to be progressive, with hubs needing more and more frequent adjustments, and even ‘bleeding’ horrible rust-stained stuff from out of the bearings… I have pulled ball bearings out of such a hub that were genuinely 0.5mm undersize through wear and corrosion… But… 3N70 and 3N71 hubs have an extra problem, over and above those of other shimano generator hubs.

The extra problem with the -70 and -71 hubs appears to be that the cone can break up into tiny pieces, rendering the hub scrap in a short period of time. The failure is accompanied by lots of clunking and grinding noises. When the wheel is removed, often the hub won’t turn at all.

Peter (aka ‘Interested CP’) sent me some pictures of failed cones from these hubs.

The design is poor; the cone is only 0.5mm wall thickness from the thread root to where the balls might run. This isn’t enough, really. Throw in hard, brittle steel and maybe some slightly excessive bearing preload (no play with the QR loose means the bearing is too tight BTW) and the cones will fail anyway. Add salty water in the usual way and the hub won’t last a single winter.

Nyt kun katoin noita purkukuvia, tuli mieleeni taannoinen keskustelu siitä, toimiiko nää dynamonavat myös takaperin.

Tuo Shimanon napojen oikeanpuoleinen kansi on sensuuntaisilla kierteillä kiinni, että takaperin käytettynä se voi pyrkiä kiertymään auki. Pitkälle se ei tietysti pääse ennenku laakereiden välys kiristyy ja kansi ei pääse hiipimään ulospäin, mutta joku tällainen homma noissa voi olla.

mites toi nyt siis meni, 559-kiekolle riittää 1.5W napa koska se pyörii useamman kierroksen samalla matkalla verrattuna 622-kiekkoon?

1 Like

Riittää se ihan 28”-kiekollekin, jos tarkotus on käyttää vain valoja, joilla tulee nähdyksi.

Puhelimen lataamisiin ei oikein taida riittää, enkä tiedä riittääkö johonkin 100 luxin valoonkaan tehoja kovin hitaissa vauhdeissa. Lumikko mulle näitä joskus ihan laski varmaan tässä samaisessa ketjussa, mutta en tiedä löytääkö haku.

1 Like

Mulla oli Wolverinessä 1,5-wattinen napadyny ja sillä sai ihan hyvin valoa jopa tiehen asti myös takavalon kanssa. Ei nyt mitään alamäkihurjastelua säkkipimeässä ehkä tulis sillä setillä tehtyä mutta mikään ihan syyhkykään se ei ollu.

Bullittissa oli itse asiassa samanlainen etunapa ennenku laitoin eteen napamoottorin, 20” etupyörän kanssa oli myöskin aivan riittävästi tehoa saatavilla.

Mitään noilla ei kyllä lataisi ja ehkä vähän isompi valaistu ala tiessä olisi kiva homma, en ole uusia napadynyjä katellessa 1,5-wattisia enää huomioinut. Urbaaniin käyttikseen ihan mainioita, Alfine 701 on ulkonäöllisesti oikein siedettävä ollakseen napadynamo.

Eikö lähes kaikki muut napadynamot ole paremman näköisiä ja Shimanot rumimpia? Makuasioita toki…

Myönnän että kiinnostaisi toi SP:n keventelynapa SV-9 ihan sen pienen koon ja painon ja ulkonäön takia, mut epäilyttää kestääkö sellainen muuta kuin lämpimiä kesäöitä. Siksi onkin tällä hetkellä lähinnä Shimanoa omissa dynamokiekoissa.

Itsellä on SV-9 randonneur-pyörässä. Navan laipat on sen verran kapealla, että ainakaan revoilla ei saa kasattua jämerää kiekkoa edes 650B-koossa. Onpahan tosin mukava, mutta jo kiekon kestävyys on kyseenalainen. Jälkikäteen ajatellen vaihtaisin SONiin.

Mulla on ollut 26" atb-seikkailupyörässä (tai useassa eri pyörässä itseasiassa) toi “golfpallo” eli SP SV-9 ja hyvin on toiminut. Oisko joku 5-6 vuotta käyttöä, välillä enemmän välillä vähemmän. Mutta joo kyllä toi laippojen kapeus hieman epäilyttää nyt kun asiaa mietin, myönnän kyllä ettei aiemmin tullut edes mieleen =)

Kannattaa huomata että vaikka teoriassa samalla nopeudella ajaessa 26" kiekossa dyny antaa enempi virtaa, niin käytännössä niillä paksurenkaisiilla 26" pyörillä ajetaan hitaampaa ja haastavampia reittejä ja täten tarvis nimenomaan enempi virtaa hitaassa vauhdissa.

Tossa SV-9:kin on pienempi voimantuotto ja just jossain soraylämäessä saaattaa valo loppua kesken. Miksikään valtavaksi ongelmaksi ei ole muodostunut mutta ottaisin kyl nyt mieluummin sen paremman valotehon ja marginaalisesti enemmän vastusta.

Mä raportoin myös hajonneen iq2:n, koska hajoitin sellaisen… Mutta tämä oli 100% user error, koska jouduin vaihtelemaan pyörien välillä tartsia ja low rideria, ja sen myötä lampun paikkaa aika usein ja siinä yhteydessä pääsi vahingossa takavalon liittimet katkeamaan lampusta. Itse lamppu ja lataus toimivat itselläni vuosia ja uskaltaisin suositella, vaikka jotain sateenpitävyysongelmahuhuja yms. olen kuullut.

Nyt kun jouduin hommaamaan korvaavan lampun hajottamani tilalle, päätin siirtyä lamppu+usb werk -yhdistelmään siksi, että jos lamppu tai laturi hajoaa, niin toisen vaihtaminen tulee halvemmaksi ja helpommaksi kuin iq2:n. (Ja tsekkailin tuota hajottamaani lamppua, eikä takavalon liittimien vaihto näytä ihan mahdottomalta juotto-operaatiolta.)

Päädyin itse valkkaamaan lampun valoteho edellä (iq-x) ja ei muuten harmittanut tämä päätös esim. tänään aamulla sateessa kello 7 aamulla polkiessa.

4 Likes

Mulla on yksivaihdepyörässä SV-9 Mavicin Open Pro/DT Comp-yhdistelmään kasattuna. Ei niinikään mitään valittamista, vaikka kilsoja alla varmaan yli 20k.

1 Like

Toi IQ-X on kyllä fiksun näköinen vehje. Eipä sillä, toi vähän vähemmän tehokaskin IQ-XS, joka on itselläni Sibbossa ja Keplerissä, on sekin kyllä kiva ja hyvin valaiseva lamppu. Ja alumiinikuorensa ansiosta vähemmän heppoisen oloinen kuin toi IQcocks. USB-värkistä keksin vielä sen edun, että kun on kaksi napadynamollista fillaria, on voi yhtä laturia käyttää helposti molemmissa pyörissä, eikä molempiin tarvitse laturilamppua erikseen.

Vähän kiinnostaisi vielä toi My taakse.

Vaihdoin Stavaan IQ-X:n, Kepleriin tuli Sirkukselta käytettynä SON ja Hardrockissa on IQ-XS. SON ja IQ-X:n eroa en vielä hirveästi erota, mutta X vs XS eron huomaa. Sitten tässä välissä on tullut näemmä biohajoavasta muovista tehty 80 lux XS ystävällinen Kaikkea sitä.

biohajoava muovi

kun pelkkä hajoava muovi ei riitä

Kyllä, mutta Shimanojen maine paskimman näköisinä napadynyinä johtuu niistä kaikista muista, DH-S701 on poikkeus. Jos ei kaikista napadynyistä hienoin niin kuitenkin Shimanoista selvästi ykkönen, eli yleiskäyttöön kalibroidulla asteikolla ”siedettävä”.

image

Eihän tämä kaunis ole, mutta täytyy sanoa, että eipä kyllä siirtymä SP-8:sta tähän lopulta ollut niin vaikea kuin pelkäsin. Ehkä mun aivoni ovat oppineet olemaan kiinnittämättä tuohon erityistä huomiota.