Dynamot, dynamonavat, dynamovalot ja pienlaitelaturi matkalle

Enpä näille löytänyt topiccia. Aihe ei liene kovinkaan rad, mutta näillä mennään.

Ajatus lähti siitä kuinka käytännöllistä erilaista se olisikaan jos vois pidemmillä reissuilla ladata kännykkää tms laitteistoa, riippumatta huoltopisteiden sähköverkosta. Suunnitelmissa on tuo Tohtorin valikoimista löytyvä Shimanon etunapadynamo.

Käsittääkseni napadynamot ovat hyötysuhteeltaan ylivoimaisia verrattuna näihin renkaaseen hankaaviin, joku tietävämpi varmistaa?

Kiinnostaisi tietää tosta shinamon navan outputista jokseenkin. Googlehan osaa kertoa sen olevan 6V / 2.4 W, joten kyllä sillä kännykän lataa. Mutta missään ei mainita, millä kierrosluvuilla kyseinen sähkövirta saavutetaan, ja onko navassa itsessään komponentteja leikkaamassa jännitteen tohon kuuteen volttiin, mikäli kyseinen kierrosluku ylittyy?

Edit 22.6.2011: Otsikkoa, päivitystä

Millainenkohan vastus tuosta napadynamosta tulee? Nimittäin hetkellisesti renkaan sivussa rullaava dynamo on varmasti epäedullisempi, mutta silloin, kun dynamoa ei tarvitse, se ei myöskään vaikuta ollenkaan rullaavuuteen.

Mainio idea, jota olen itsekin ajatellut toteuttaa tuohon retkipyöräprojektiin.

Schmidt SONkiinnosta

Schmidt on paras. Pienempi malli painaa vain 390 grammaa ja vastus on markkinoiden pienin.

Täällä jotain juttua aiheesta. Tuon kautta löysin useampia suht hyvänoloisia ratkaisuja, enemmän infoa siinä alla olevassa keskustelussa.

Tais olla uudehkossa Fillari -lehdessä muistaaksen juttua just tuosta SON:sta. Kylläkin deluxesta, mutta ei kai niissä hirveitä eroja voi olla. Kehuivat kyllä kovasti.

Mistäs te ootte lamput noihin hommannut. Aattelin mun herrasmies DBS Golden Flashiin jotain retron näköistä led -valoa laittaa.

Johan tärähti. Kävin ostoksilla Partco oy:ssä, osoite Teuvo Pakkalan tie 9.

Ei mikään kallis boksi. Listasta puuttuu toinen kpl ei-elektrolyyttinen kondensaattori ja yksi on/off kytkin jonka ostin jälkeenpäin. Kuitti/osalista:

Edit: Toinen konkka ei puutukaan, son vaan eri kokoa ja en unenpöpperössä huomannut. Lisäksi USB AU JOHTO ei ollut tän kannalta niin oleellinen, ja nokia adapterikaapeli, kuten alla ilmenee, vaan noita mun vaihtokärkiä varten.
http://img703.imageshack.us/img703/5782/p6230041.jpg

http://img38.imageshack.us/img38/2549/p6230042j.jpg

Ja kaavio niille jotka ovat alaa joskus harrastaneet:

http://img820.imageshack.us/img820/4025/p6230039.jpg

En tehnyt tätä millekään piirilevylle vaan varsin epämääräiseen rakennelmaan, joka siis näyttää tältä (thumbnailit tästä lähin):

http://img683.imageshack.us/img683/6169/p6220042i.th.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/8739/p6220041n.th.jpg

Olin eräältä palokuntaleiriltä ostanut veivattavan laturin, jonka kärjet sopivat kivasti tohon ostoslistassa näkyvän adapterin toiseen päähän.
http://img685.imageshack.us/img685/5194/p6220044.th.jpg

Tosin kätevä sovellutus voisi olla myös pelkkä usb-portti.

Muita kuvia:
http://img98.imageshack.us/img98/700/p6230053.th.jpg
http://img846.imageshack.us/img846/6695/p6220045.th.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/3349/p6220047.th.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/2648/p6220048.th.jpg

Kytkimellä siis voi, duh, kytkeä laitteen pois/päälle, niin ei koko aikaa tartte pitää kuormitusta.

Tuo musta lieriömäinen palikka siis kääntää vaihtovirran tasavirraksi, ja lättänä kolmijalkainen komponentti tasaa virran viiteen volttiin.

Välillä olevat kondensaattorit lähinnä muuntavat sähkövirtaa tasaisemmaksi (dynamosta lähtee “aaltoilevaa” sähköä) varaamalla korkeimmat aallonharjat itseensä ja vapauttamalla ne käytettäväksi, kun ollaan aallonpohjalla.

Valmis masiina ja siihen käärityt sähköteipit. Kytkin ei mahtunut asiaankuuluvalla tavalla tähän sovitukseen.

http://img26.imageshack.us/img26/3678/p6230049.jpg

no nyt on hyvä meininki kerrankin!

Testailin tätä navilla ja puhelimella nytten, ja vähän vielä ongelmaa: laturi kyllä lataa, mutta ei kerro sitä laitteelle. Sekä navi että puhelin olivat vankasti sitä mieltä, että ne oltaisiin kytketty tietokoneeseen, joten niitä ei voi nyt latauksen aikana käyttää.

Probleemaa solvataan.

Kaivoinpas vanhan aiheen esiin.
Ostin napadynamollisen etukiekon, mutta kun se oli kaupassa paketissa, jonka avasin vasta kotona, niin nyt ihmetyttää, että kuuluuko sen olla “indeksoitu”?
Tuntuu melkoinen vastus pörittäessä ja selkeä pykällys. Pitääkö viedä takaisin kauppaan?

MrHat - 11:57, 16.4.2013 » Ostin napadynamollisen etukiekon, mutta kun se oli kaupassa paketissa, jonka avasin vasta kotona, niin nyt ihmetyttää, että kuuluuko sen olla "indeksoitu"?
Kuuluu olla.

Huomasin vasta tänään tuon latauspiirin. Eli tuosta Walton piiristä puuttuu pari vastusta, jotta puhelin tajuaa olevansa laturissa. Aiheesta lisää:

http://www.ladyada.net/make/mintyboost/icharge.html

hvt - 12:01, 16.4.2013 »
MrHat - 11:57, 16.4.2013 » Ostin napadynamollisen etukiekon, mutta kun se oli kaupassa paketissa, jonka avasin vasta kotona, niin nyt ihmetyttää, että kuuluuko sen olla "indeksoitu"?
Kuuluu olla.
Ei kai sen nyt kovin jäykkä kuulu olla. Ostin syksyllä BiltemanShimanon, jonka laakerit oli tehtaan jäljiltä tosi kireällä. Herkistelyn jälkeen kiekko pyörii kivasti ja siinä tuntuu pieni pykällys.

Mullaki tollanen halpis shimano äärimmilleen herkistettynä tuottamassa valoa. Kyllähän se vastustaa aika lailla valon ollessa päällä. En silti mitään sonia laittais, enemmän kiinnostaa laitteen tuottama teho kuin vastus ajossa.
Odotan uusia standardeja (12v) siihen asti mennään el cheapolla.
Rakenteet noissa ei mitään rakettitiedettä ole, jotka ei magneettikentän puolesta vastusta ei kyllä tuota paljon virtaakaan.

kaukomieli - 13:15, 16.4.2013 » Ei kai sen nyt kovin jäykkä kuulu olla. Ostin syksyllä BiltemanShimanon, jonka laakerit oli tehtaan jäljiltä tosi kireällä. Herkistelyn jälkeen kiekko pyörii kivasti ja siinä tuntuu pieni pykällys.
Ei toki, mutta kuvauksen perusteella oletan, ettei kysyjällä ole aiempaa kokemusta dynamonavoista, ja indeksointi tulkitaan suoraan ylikireiksi tai rikkinäisiksi laakereiksi. Käsin pyöritellenhän nuo pykältävät tuntuvasti, jopa se SONdelux.
hvt - 13:52, 16.4.2013 »
kaukomieli - 13:15, 16.4.2013 » Ei kai sen nyt kovin jäykkä kuulu olla. Ostin syksyllä BiltemanShimanon, jonka laakerit oli tehtaan jäljiltä tosi kireällä. Herkistelyn jälkeen kiekko pyörii kivasti ja siinä tuntuu pieni pykällys.
Ei toki, mutta kuvauksen perusteella oletan, ettei kysyjällä ole aiempaa kokemusta dynamonavoista, ja indeksointi tulkitaan suoraan ylikireiksi tai rikkinäisiksi laakereiksi. Käsin pyöritellenhän nuo pykältävät tuntuvasti, jopa se SONdelux.
Kiitoksia. Nyt olen tyytyväinen.

Kasasin taannoin kiekon SP PD-8 -levaridynamonavan ympärille.

DT:n XR400 700c kehällä ja DT compeilla 32 pinnaa kolme ristiin painoksi tuli maltillisen tuntuiset 1100g.

Napa on tietty edullisempi kuin Schmidt. Ilmeisesti kevyimpiä dynamonapoja, tämä painoi 408g ilman pikalinkkua. Positiivisia arvioita vaikuttaisi netistä löytyvän. Varsinaiset omat kokemukset vielä puuttuvat, mutta ei tuo näppituntumalta rungon mukana lykittynä paljoa vastustanut.

Onko walton homma edennyt mihinkään suuntaan ?

-Taina

dynamot kiinnosta.

jotenkin olen ollut panevinani merkille myös suuremman yleisön kiinnostuksen kaikenlaista randonneur-henkistä järkipyöräilyä (kerrankin en tarkoita vittorian randojen skidauskestävyys/hinta-suhteen järkevyytt) ja retkipyöräilyä kohtaan

ihme kyllä täällä ei ole vielä juurikaan ollut keskustelua dynamoaiheesta!

onks navoissa SP nyt sit se way to go? Onks shimanoist mihinkään? jotain joiden väitettiin olevan “ultegra”-tasoisia sai ainakin hetki sitten cnc:ltä(?) johki kolmeenkymppiin