Crescentin teurastaminen

Projektin kohteena on kolaroitu roskalavalta pelastettu Crescent maantierunko. Emäputkessa on isohko lommo ja vaakaputkessa pienempi, mutta runko oli suora ja täysin ajettava. Rakensin sen alunperin sinkulaksi muutama vuosi sitten ja nyt puoli vuotta sitten vaihdoin pyörään fiksikiekot. Noin viikko takaperin huomasin, että takarengas oli tyhjä. Koska ulkona oli liukasta eikä minulla ole varaa talvikumeihin, en jaksanut korjata rengasta.
Eilen kuitenkin katselin pyörää ja ajattelin että pitäisi varmaan korjata se kumi. Kun aloin irrottamaan takakiekkoa, tuli jotain päähän että ei helvetti, tähän pitää saada ratamalliset dropoutit ja perää pitää lyhentää, jotta pyörästä tulee ketterämpi. Lueskelin sitten Ollin vastaavan projektin läpi muutamaan kertaan ja tänään aamulla suuntasin koululle rungon kanssa.

Pitää tässä vaiheessa mainita, että en ole ikinä juottanut hopealla, messingillä juotin viimeksi kahdeksannella luokalla ja ennen tätä päivää en ollut edes koskenut metallijyrsimeen. Tein kuitenkin kaiken alusta loppuun omin käsin.

Aloitin leikkelemällä neljä palaa 2mm rosterista mutterisuojia varten. Juotin ne sitten kiinni isompaan 3mm rosterilevyyn hopealla.

Sitten jyrsin akselin slotit 10mm tapilla.

Seuraavaksi hahmottelin karkean muodon tussilla ja ajoin sen irti levystä vannesahalla.

Rungosta ajoin chainstayt poikki rälläkällä (koska olin varma, että aion lyhentää niitä) ja irrotin dropoutit kuumentamalla seatstayn liitosta. On paljon helpompi irrottaa dropit kun ei tarvitse kuumentaa kahta liitosta samaan aikaan.

Mallailin kiekon kanssa takahaarukan oikeaan mittaan ja katkoin putket rälläkällä. Samalla työkalulla tein urat putkien päihin. Kun olin saanut uusien dropouttien muodot kohdilleen, puristin putkien päät littiin dropoutin päälle.

http://img.photobucket.com/albums/v650/moppitukka/6.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v650/moppitukka/7.jpg

Sitten juotin dropit kiinni messingillä. Tein nopean jigin, jotta sain haarukan suoraan (siitä ei ole ikävä kyllä kuvaa) ja juottaessa korjailin aiempia hopeajuotoksia.

http://img.photobucket.com/albums/v650/moppitukka/8.jpg

Lopuksi siistin uudet dropit karkeasti ja totesin että kiekko sopii oikein hyvin paikalleen.

http://img.photobucket.com/albums/v650/moppitukka/9.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v650/moppitukka/10.jpg

Nyt vähän harmittaa, että en tehnyt dropeista sirompia, mutta menköön harjoituksen piikkiin (eivät kuitenkaan luonnossa näytä yhtä isoilta kun kuvissa). Pitää vielä siistiä dropoutit kunnolla ja juottaa uusi jäykistin seatstayhin (irrotin vanhan ruman tuen). Koko hommaan meni aikaa 8-9 tuntia.

Jatkoa seuraa kunhan kerkeän pajalle viimeistelemään ja saan pari puuttuvaa osaa käsiini. Pintakäsittely tulee olemaan melko mielenkiintoinen.

Nämä jutut on aina yhtä inspiroivia, hienoa. Jigi olisi kyllä kiinnostanut…

Aikasta vaikuttava projekti. Saa taas tuntea itsensä kädettömäksi, mutta hyvä, että muut osaa sitten senkin edestä.

Nehän on ihan näköset!
Laittopas ihan korpeemaan, kun oma runko alushamesillaan jo odottelee väriä päälle.
Vai lähtiskö sitä helmaa vielä nostelee ja koittas tollaset sukkanauhat sille sujauttaa.

Jigi oli vain 10 x 50 cm pala 10mm teräslevyä johon oli toiseen päähän hitsattu keskiön sisälle sopiva 10 cm putki poikittain (toisesta päästä kiinni pienellä lattaraudan palalla, niin että rungon sai pujotettua jigiin) ja droppien välissä alustaan kiinni hitsattu 120mm pitkä putki jonka läpi meni pultti. Puristin vielä rungon jigiin pitkällä puupuristimella pystysuunnassa. Simppeli, mutta tosi jämäkkä jigi.

heh, mul on metsälöytökressuun tehty Ollin toimesta kans ratadropit + lyhennystä takahaarukkaan, olis maalaamista ja kasaamista vaille valmis. =)

Tutulta näyttää homma ja tilat! :slight_smile: Eikö isoOllilla ollu mitään sanomista? :wink:

-Olli

Kysyin ihan etukäteen isolta Ollilta ja ihme kyllä ei tuntunut olevan mitään ongelmaa. Ei noita hommia kuitenkaan ehkä ihan tavaksi voi ottaa.

IsoOlli on idoli…=) Mietinkin kenen se cressu on…