Crescent - Yleinen fiilistelytopic

Crescent, tuo Ruotsin lahja Suomen fiksiskenelle. Merkki joka tuo lähinnä mieleen termit “harjoituskilpapyörä” “Världsmästarcykeln”, pitkähköt mallinumerot (92320, 92318, 92309 jne) ja iki-ihanat ranskiskeskiöt. Monenko foorumilaisen ura onkaan lähtenyt liikkeelle vanhan Crescentin konversioimisesta fiksiksi? Tässä teille ketju, jota kukaan ei pyytänyt, mutta uskon monella olevan paikka sydämessä tälle ruotsalaismerkille. Tämä topic on Crescentien arvostusta/disautusta varten. Postaa, jos sulla on ollut Crescent.

Oma tarina:

Rakkaus Crescenttejä kohtaan heräsi joskus lukioikäisenä. Olin saanut käyttöön isäni Crescentin, joka oli roikkunut varaston seinällä lähestulkoon ”aina”. Polkupyörä oli oiva väline liikkumiseen, varsinkin jos oli ottanut alkoholia. Polkupyörällä tuli tehtyä monet hyvät reissut.

Punainen

2012 - 2013 nurkilla alkoi jostain syystä ”muotipyörät” kiinnostamaan, olisinkohan jotain reittiä pitkin eksynyt tälle foorumille. Viimeinen laukaus kiinnostukselle oli, kun kaveri kertoi väsäävänsä fiksiä Crescentin vanhasta maantiepyörästä. Ja siitä tuli ihan helvetin hieno. Raumalta kävin hakemassa oman aihion. Alkuun taisin sinkuloida, mutta aika pian laitoin sen fiksiksi. Parit älläritkin tuli tällä ajettua. 2014 hankin Panasonicin, jonka myötä cressu jäi talliin muutamaa ajokertaa lukuun ottamatta. 2017 myin rungon eteenpäin.

Ja tuli vedettyä muun muassa juhannuksena 2013.

Nykyään parit EM-Crescentit löytyy tallista:

Informaation palaset tähän viestiin on kerätty foorumilta (Tuure), cykelhobbysta ja muutamasta vanhasta katalogista. Avausviesti käsittelee lähinnä 1980- ja 1990-lukujen maantiepyörämalleja. Pyrin jossain vaiheessa päivittämään avausviestiin katalogeja, tietoa väreistä yms

Mallinumeron suuruus kertoo pyörän sijoituksen “hierarkiassa”. 92320 on täysiverinen kilpapyörä varusteltuna sen ajan parhaimmilla putkiseteillä ja osasarjoilla. 92319 oli askeleen alempana, laadukkaista putkista ja ylemmän pään osasarjalla varustettuna. 92318 - 92316 mallit olivat niin sanottuja harjoituskilpapyöriä, joiden osasarjat koostuivat halvemmista osista ja runkoputket olivat cromoa tai ”viemäriputkea”. Crescentin runkojen putkisetit vaihtelivat mallista ja vuodesta riippuen. Putkisettien toimittajia olivat muun muassa Reynolds, Columbus, Tange ja Ishiwata. 1970-luvulla runkoja tehtiin Ruotsissa? ja osa kilpapyörien tuotannosta oltiin ulkoistettu Italiaan, ainakin Somecin toimiessa yhtenä valmistajana ja Rossineitakin on nähty tarroitettuna cressuiksi. Vuonna 1981 tehtiin muutoksia runkogeometriaan ja rungon viimeistelyä parannettiin vastaamaan kansainvälistä tasoa vastaavaksi.1980-luvun alussa paremman pään rungot (92320 & 92319) ilmeisesti tehtiin Ruotsissa ja niin sanotut harjoituskilpapyörät tehtiin mitä luultavimmin Aasiassa, mutta mitään varmaa lähdettä tälle ei ole. Saattoi myös olla, että kaikki rungot tehtiin alihankintana.

Kilpapyörät:

92320: Vuosina 1981 - 1985 rungon putkisettinä toimi reynolds 531sl. Keskiöstandardiksi päivittyi BSA. Vuodesta 1986 eteenpäin rungot olivat Eddy Merckxin tekemiä, keskiöstandardin ollessa ITA. 1996 oli viimeinen vuosi Eddy Mercxkin yhteistyön kanssa. 1986 Putkisetti oli Columbus SL, 1987 eteenpäin SLX, 1991 eteenpäin TSX ja 1995 eteenpäin MAX. Vuonna 1997 putkisettinä oli Columbuksen Genius, rungot tehtiin jossain päin Aasiaa. 1998 siirryttiin alumiiniin. Osasarjat 92320:ssa olivat aikansa huippua tai vastaavaa “ylempää sarjaa”. Varusteluun luonnollisesti saattoi vaikuttaa ostotilanteessa.

92319: Vuonna 1981 putkisettinä oli reynolds 531sl. Vuonna 1982 putkisetiksi päivittyi Tange nr 1. Eddy Merckxin valmistamissa rungoissa käytettiin joko Reynolds 501 tai Columbus cromoa. Muitakin putkisettejä saattoi olla ajansaatossa, ehkä. Vuonna 1996 runko on Basso gap, Crescentin tarroin varustettuna totta kai.

Harjoituskilpapyörät:

92318: 1970-luvulla putkisettinä reynolds 531, nervexin muhvit olivat viimeistä kertaa vuonna 1980. Vuonna 1981 rungon pääkolmio oli tange mangaloyta, takakolmio hi-teniä. Ilmeisesti tange mangaloy oli putkisettinä vuoteen 1987. Vuosina 1988/1989 oli tange cro-mo 900 putkisetti. 1990 putkisettinä ishiwata, mahdollisesti 022?

92318 osasarjat olivat pääsääntöisesti sen ajan keskitasoa tai alempaa sarjaa (Esim. Campagnolo Triomphe, Xenon)

92317: Tämä oli ihmeellinen välimalli 92318 ja 92316 välissä. Vuonna 1983 runko oli ohentamatonta ST 52 rööriä, takakolmio Tange hi-teniä. 1984 vuoden malli oli poikkeuksellisesti Panasonicin valmistama, putkisettinä Tangen cro-moa. Tämän vuoden mallissa oli poikkeuksellisesti brittikeskiö. 92317 oli muutaman vuoden pois katalogeista tullakseen takaisin myyntiin vuonna 1988. Runko oli kyseisenä vuonna ohentamatonta st52, takakolmio Tangen hi-teniä, kun taas 1989 rungon pääkolmio oli Tangen cromoa. Vuosimallista riippuen malli oli joko paremmin varusteltu 92316 tai heikommin varusteltu 92318.

92316: Kasarin alkumallit olivat ohentamatonta st-52 rööriä. Vuoteen 1984 asti oli rungossa löysät kulmat, 1985 ja siitä eteenpäin jyrkemmät. Vuonna 1989 runko oli Tangen cromoa, kun taas 1990 painavampaa hi-ten rööriä. Ranskiskeskiöitä oli ilmeisesti vuoteen 1991 asti. Osasarjat olivat hinnat alkaen mallia.

Retkipyörät ja sun muut

92309: On näistäkin fiksejä tehty! Ehtaa retkipyöräainesta. Varusteluina olivat muun muassa lokarit ja tavarateline. Putkisetit vaihtelivat ohentamattomasta st52 - Tange Mangalloy, Tange 900, Ishiwata ja no name Cr-Moon.

Keskiöstandardit yhteenvetona

BSA: 92320 & 92319 vm 1981 - 1985 + 92317 vm 1984

ITA: 92320 & 92319 vm 1986 -1996

FRA: Kaikki muut?

Tuure osasi kiteyttää hyvin Crescenttien syvimmän olemuksen:

Ei niissä Crescenteissä siis mitään muuta erikoista ole. - Muuta kuin se ikävä ranskalainen keskiö. Kaikki ne ovat riittävän hyvästä teräksestä tehtyjä, mutta niin ne ovat maineikkaat ja laadukkaat muutkin pyörät. - Joita muuten on paljon. Lisäksi Crescentit ovat yksityiskohdiltaan aika arkisia pyöriä verrattuna kauneimpiin italialaisiin pyöriin.

10 Likes

nostonesto

Tuure is it you?

Märän kelin fiksi.

1 Like

@jussip taitto-Crescentin kuvat kuuluis varmaan tänne? :smirk:

Mulla on ollut kaksi tai kolme crescentiä, eka oli vihree ja olin skidi, toisen ostin radiosoittorahoilla uuteba ja myin pari vuotta sitten pois, ja nyt toi nykyinen tarrapommitettu saattais olla lbs:n tyyppien mukaan kans cressu. Kovasti oon tykännyt kaikista.

Kasan italopyöriä omistaneena musta Cressun Pepitaracerit on vähän aliarvostettuja pyöriä. Nervex-muhvit on kauniit ja oranssi on paras väri pyörään (pinkin ja lilan kanssa). Oma fillari on arviolta vuodelta -76 ja osiltaan kunnon Suomi Special -sekametelisoppa.

Diggailin tosi paljon myös joitakin vuosia sitten omistamastani Crescent Atlet-hybridistä. Cressun -90-luvun paremman pään maantie- ja maastopyörissäkin on ihan mielenkiintoisia malleja, joita tosin pyörii aika harvoin myynnissä.

5 Likes


Jepsulleen. Eka fiksiaihio 2009 hankittuna runkona foorumilta. Ranskiskeskiö ja Tange 900 cromoa putkina. Nykyisin mökkipyöränä 1x6 vaihteilla ja Bilteman etutarakalla. Kiva tolla on koppa kaljaa hakea marketista, mukavan letku verrattuna uudempiin ja jäykempiin teräsrunkoihin.
Itse asiassa niinkin mukava, että harkitsen palauttamista arkikäyttöön

3 Likes

Hyvä topsu! Ja hämmästyttävää ettei tämmöstä vielä ole ollu tähän mennessä.

On paljonki Cressu- ja Monark-asiaa mutta pitää kaivella muistojen lipasta eka.

3 Likes

Oon sittemmin alkanut epäillä, että tässä on Crescenttiä pelkästään tarrat. Parempi niin varmaan. Tuo joutomaakin on nykyään täynnä kolmatta metriä pitkää pajua.

1 Like

Jos joltakulta löytyy tämmöinen runkosetti noin koossa 54 niin varovainen dibs. Mulla on yks kiva osasarja random Columbus Cromor rungossa, ja olen jostain syystä luonut itselleni tarpeen oneupata terään parempaan. En tiiä miks, toikin on oikein kiva ajolleen. [tm]


Mummolassa maalla tallin seinällä koristeena tämmönen 92xxx reynolds 531 runkeli odottamassa parempia aikoja. Dura-acell ollut muinoin kauttaaltaan vuorattuna. Ihan kiva runko. Jotain rivendelliä tuosta saisi

5 Likes

Joku vuosi sitten ostin Espoosta tommosen, olisko mallia -51 VM Racer 201/202. Kehät, takavaihtaja + vipu yms. vaihtunu edellisiltä omistajilta vuosien varrella (lähinnä 70-luvulla). Sisempi chainring puuttuu, kuten myös joku mutteri tuosta Simplexin suicide shifteristä.

Kuva ruma, pyörästäkin varmaan montaa mieltä, mutta tää on kiva ajaa.

8 Likes

Tästä pitäis alkaa kasaamaan jonkin sortin maantiepeliä. Cantitapit ja väri lämmittää mieltä. Rengastiloja järkevästi ainakin 32mm ja sehän riittää vallan mainiosti.

6 Likes

Uuh köyhänmiehen crosstsekki.

Joskus oli mahis tämmönen ostaa mut en tajunnu mikä se oli.

Monia asioita kadun, mutta en mitään kovin paljon, vai miten se meni

tää topi lämmittää mieltä. yksvaihetta parhaimmillaan

mun pää meni suoraan pöytälevyyn kun näin tän topikin. vittu et oli KAMALAA saada raskas sinivalkoinen 3v cressu nuorena rasvasena poikana kun olis NIIN maistunu 18v scott peak ja BMX.

onneks oli skeittaus mut vittu et seki oli kallista! inhosin sitä vitun fillarii. PARAS HOMMA ja kestää isält pojalle, sanoi hankkija ja oli väärässä. heitin sen heti vittuun ku mahd.

Summon Tuure

Kävinpä virkistämässä muistiani ja lueskelemassa niitä vanhoja paasauksia ja kyllähän siitä kirjottelusta aika ikävä fiilis jää. Varsinkin kun miettii missä poliittisessa tilanteessa ollaan nyt melkeen 15 vuotta myöhemmin. Paha mieli tuli taas.

(Nyt siis yhtään väheksymättä tän henkilön vaikuttavalla paatoksella tykiteltyä Cressu-“tietoutta” jota sitten taas oikein hauskaa kattella.)

Oma tuotos, kovin hyvä jokapaikanhöylä. Ohjaamo ja satula mietityttää katsoessa ja jarrut ajaessa tiukan paikan tullen.

5 Likes