Colnago / Somec fiksaus kyssäreitä...

EDIT: VANHA KETJU YLÖS, ALLA TUORE VIESTI JOSSA SEMISTI AIHEESEEN LIITTYVÄ KYSYMYS….

Noniin, vuosia kaapissa lymyillyt Somec teräskilpurirunko sai tänään fiksimodifikaatioita ja maanantaina menee maalaukseen. Varastosta löytyy rungon lisäksi käyttökelpoista kamaa seuraavasti: etuhaarukka ohjainlaakereineen, kammet ja etujarru, ehkä myös tanko, kannatin ja keskiö.

  1. Kysymys kuuluukin: Mistä ostaa suoraan “hyvät” kiekot? Takakiekko puuttuu kokonaan, mutta etukiekoksi voisi kelvata varastossa oleva tuubillinen setti. Jos löytyy taakse fiksikiekkoa ylimääräisenä niin tarjoa - tai anna vinkkiä mikä/mistä ostaa. Takahaarukka taipunee sen verran, että saapi aavistuksen leveämmänkin kiekon sinne tungettua.

  2. Keskiö. Laittaako kasettikeskiö vai pitää olemassa oleva avomallinen? Kylläpä toi pelittäis tolla avomallisellakin, mutta joskus oli ongelmia, ettei pysynyt tarpeeksi kireällä kiinni vaan avautui kesken ajon… Jos kasettikeskiö saa kannatusta niin pitänee mittailla ja kysellä, että mikähän se olisi sopiva malli.

  3. Ketjut: mistä tiedän millainen ketju sopii millekin rattaille? Eikös niitä ole eri levyisiä olemassa. En halua mokata ostamalla tarvittavia rattaita ja ketjuja ja huomata ettei ne sovikaan yhteen.

  4. Ostaako setti jossa on kammet, kaikki tarvittavat mutterit ja rattaat yms. vai haalia kamat olemassa olevien Shimano 600 kampien kaveriksi? Tallessa siis vain kammet. Mutteritkin hukassa.

Oleellisimmat puutteet: fiksi takakiekko, rattaat, ketju, satulatolppa ja leveähkö profiilinen satula. “Ehkä” ostoslistalla 1" etuhaarukkaan mahtuva n. 10cm stemmi, kasettikeskiö.

Ja klassikko: mitä halvempi, sitä halvempi. Kaivataan siis suosituksia mitä osia hankin. Mietin, että laitanko tänne vai osto-ilmon - saa tarjota jos lojuu tarvitsemiani osia ylimääräisinä.

Hmm…

  • minkä kokoista satulatolppaa haet?
  • ketjun paksuus riippuu rattaiden paksuudesta, 5-8 vaiheiset rattaat → 3/8" leveä
  • leveä satula ei välttämättä ole mukavampi, vaan lähes päinvastoin
  • kasettikeskiö kestää hiekkaa ja muuta shaissea paremmin
  • “hyvät kiekot” on aika relatiivinen käsite… juuri alle kahden sadan ei uusia “hyviä” löytyne.

edit: jaa no parempi kai olla hiljaa vaan, kun luulee tietävänsä jotain mutta ei tiedäkkään. :slight_smile:

randomm - 19:05, 6.6.2009 » Hmm... + minkä kokoista satulatolppaa haet? + ketjun paksuus riippuu rattaiden paksuudesta, 5-8 vaiheiset rattaat -> 3/8" leveä + leveä satula ei välttämättä ole mukavampi, vaan lähes päinvastoin + kasettikeskiö kestää hiekkaa ja muuta shaissea paremmin + "hyvät kiekot" on aika relatiivinen käsite... juuri alle kahden sadan ei uusia "hyviä" löytyne.
Ei 3/8". 3/32" tai 1/8".
joope - 19:11, 6.6.2009 »
randomm - 19:05, 6.6.2009 » Hmm... + minkä kokoista satulatolppaa haet? + ketjun paksuus riippuu rattaiden paksuudesta, 5-8 vaiheiset rattaat -> 3/8" leveä + leveä satula ei välttämättä ole mukavampi, vaan lähes päinvastoin + kasettikeskiö kestää hiekkaa ja muuta shaissea paremmin + "hyvät kiekot" on aika relatiivinen käsite... juuri alle kahden sadan ei uusia "hyviä" löytyne.
Ei 3/8". 3/32" tai 1/8".
Ei näköjään kannata postailla pienissä :)

Eli, perusjakohan on wanha vaihteinen (5-8 vaihdetta) tai 1-vaihteinen, eli edellinen 3/32" leveä ketju ja jälkimmäinen se 1/8". Sen jälkeen tulevat kaikki eksoottiset viritykset, eli ysiketju, ysi IG-Shimano ketju, erilaiset kymppiketjut eri valmistajilla, 11-ketjut jne jne…

Mitä mä teen väärin kun vaihdoin ohjainlaakerit (+ noi kupit) uusiin ja nyt tossa on klappia? Jotta klappi lähtee pois niin täytyisi vetää liian kireälle ja sitten onkin ohjaus hankalaa. Kyseessä Shimano 105 laakerisetti. Samaisen setin asensin Colnagoon täsmälleen samalla tavalla ja se pelittää.

Tosin noi kupit mitkä menee runkoa vasten on todella väljät. Ne ei pysy rungossa itsekseen vaikka tuumaista kokoa kaikki ovatkin.

Hmm, joku viisaampi tietänee onko Somecin emäputki jotenkin isompi kuin mitä laakeria siihen yrität laittaa.

Köyhän miehen fiksaus tuohon olisi leikellä sopivasti oluttölkistä alumiinia ja shimmata sillä kupit niin että ne istuvat hyvin.

Voiskohan se 105-laakeri olla JIS ja 0.2mm liian pieni? http://www.sheldonbrown.com/gloss_ha-i.html#headset

Ohjainlaakereissa ja -putkissa on kyl pieniä eroja niin että esim. runkoa joutuu rotsaamaan saadakseen jonkun laakerin paikoilleen vaikka koko ois oikea. Samoin voi olla kupit joskus tosi löysällä. Mä kokeilisin jotain muuta ohjainlaakeria siihen jos se on niin löysä ettei pysy rungossa itsekseen (!)

Shimano 105 = JIS eli liian pieni.

Se miten/miksi se on istunut sun Colnagoon on kyllä vähän mysteeri mutta ehkä se emäputken aukko ei ole ihan tasan pyöreä tai jotain.

Osta esim. Velo Solosta tilalle uusi Tange Levin niin ongelma on selvitetty. Näyttääkin perinteisemmältä ja kaikkea.

jussi - 9:24, 16.6.2009 » Shimano 105 = JIS eli liian pieni. Se miten/miksi se on istunut sun Colnagoon on kyllä vähän mysteeri mutta ehkä se emäputken aukko ei ole ihan tasan pyöreä tai jotain. Osta [esim. Velo Solosta tilalle uusi Tange Levin](http://www.velosolo.co.uk/shopmisc.html) niin ongelma on selvitetty. Näyttääkin perinteisemmältä ja kaikkea.
Tossa Colnagossa oli alunperinkin 105 osasarja, eli siksi kait toi uus ohjainlaakeri sopi niin hyvin. Somecissa oli alunperin Shimano 600. Jos löytäis noi orig. laakerit jostain niin taidan lykätä ne paikoilleen... Ei viihti ostaa taas liikaa osia uutena.

Voi tietenkin kyllä olla että Shimano105-laakeria on olemassa sekä JIS että ISO-kokoisena…

Ja wanha Shimano600 -laakeri ainakin näyttää aika hienolta ja ilmeisesti myös on ollut hyvälaatuinen alunperin, tai näin jotkut väittävät.

Tai Tohtorilta?

Somecissa jonka mä vaihdoin pois oli Shimanon STX ohjainlaakeri paikalla koko sen ajan mitä se mulla oli ja näytti sopivan, en tiedä oliko 30,0 vai 30,2. Jos kuulakehän laittaa väärinpäin niin klappia ei saa pois ilman että ohjaus jumittuu…
Vaan jos kupit on väljät niin ne on väljät, työntömitalla voi varmistaa. Joissain kovia kokeneissa rungoissa on emäputki venähtänyt väljäksi eikä mikään kuppi istu kunnolla ilman lisätäytettä, toivottavasti tässä ei ole kyse siitä.

joope - 20:40, 16.6.2009 » .... ohjainlaakeri ..... Jos kuulakehän laittaa väärinpäin niin klappia ei saa pois ilman että ohjaus jumittuu... Vaan jos kupit on väljät niin ne on väljät, työntömitalla voi varmistaa. Joissain kovia kokeneissa rungoissa on emäputki venähtänyt väljäksi eikä mikään kuppi istu kunnolla ilman lisätäytettä, toivottavasti tässä ei ole kyse siitä.
Nostanpa omaa vanhaa ketjua sillä tässä sivutaan ongelmaa toisessa pyörässäni. Nimittäin Colnago (master muistaakseni) on ollut nyt puolitoista vuotta käytössä ja nyt huomasin ongelmaa ohjainlaakerissa. Tota hitsivitsin klappiahan on tässäkin etuhaarukassa/ohjainlaakereissa. Oletan, että tämä on nyt jotenkin löystynyt ajan mittaan ja en saa klappia pois. Jos kiristää muttereita ton enempää niin sitten ajetaankin kokoajan suoraan. Laakerihässäkät oli rungossa 105 Shimanoa kun pyörän sain ja myöhemmin vaihdoin ne itse täysin samanlaiseen (saman aikakauden) uuteen 105 settiin. Takajarrun heitin viime loppusyksyllä mäkeen ja sitten tulikin talvi... Oikeastaan nyt keväällä vasta on tullut ajettua pelkän etujarrun varassa ja nyt huomasin tuon klapin. Mietinkin onkohan toi klappi ollut tossa kokoajan ja en ole aikaisemmin sitä vain huomannut. On se kyllä niin merkittävä toi liike, että syytän mielummin kalustoa kuin omaa kädettömyyttäni.

Auttakaas vähän miten tota lähtisi nyt tutkimaan. Voiko noi laakerikupit muka laittaa niin päin helvettiä tonne, että pyörä on ajokunnossa, mutta silti ihan väärin asennettu ja siksi klappaa? EDIT: Vai onko kyse siitä mistä yllä olevissa viesteissäkin on ihmetelty, että miten noi on ylipäänsä sopineet tohon Colnagoon = kupit on liian pienet?

Ei huvittaisi ostella uusia laakereita turhaan ennen kuin on tietoa missä ongelman ydin piilee.

Jeh, interwebiä tutkineena ja muutaman tunnin pyörää rassanneena homma ei muuttunut miksikään. On olemassa 2 eri vaihtoehtoa: 1. ajaa klapin kanssa normaalisti tai 2. ajaa ilman klappia, mutta tankoa et voi kääntää.

Kävin läpi sheldonin ohjeet kun ongelmaa yritin ratkaista. Mun mielestä noi runkoon menevät kupit ei ole klapin syy. Ne ei ole väljät.

Lienee pakko viedä pyörä huoltoon (ja olla kuukausi ajamatta)…

Tai sit mennään näillä eväillä ja antakoot vaan klappailla, onko tolla nyt mitään väliä. Joku raja tällä korjaamisella ja rahanmenollakin sais olla…prkl.

Pikakyssäri: Colnago “master”, eli oikeasti ilmeisesti mexico (tai sitten joku muu…) = millainen ohjainlaakeri tähän nyt sitten pitää olla? Tuumainen, mutta jos niissäkin on eroja niin mistäs löydän varmuudella oikeanlaisen? Nyt siinä on siis kiinni Ebaystä hommattu tuumainen 105 Shimanon setti ja se on vähän väljä.

Velosolon Tangen setit sopivia?

[s]Tarvit ISO-mitoitetun laakerin, sun 105 on ilmeisesti JIS-versio:

Velosolon myymä Tange Levin sopii, se on ISO, Leviniä on tosin olemassa molempina malleina.

Itse kyllä laittaisin Colnagoon jonkin vähän kivemman…
[/s]
EDIT.
Mitä ihmettä, nyt vasta huomasin, tästä samastahan on puhuttu tossa yllä jo kuukausia sitten…?!?

Mutta eikö tuossa oo otettava myös haarukan pituus ja ohjainlaakerin korkeus huomioon?
Tai siis että ohjainlaakeri on sopiva, eikä haarukkaa jää sen yli tai ali.
Kuinka tarkkaa tuo muuten yleensä on, jos liian matala ohjainlaakeri niin avuksi vaan prikkoja, mutta entäs alaspäin?

^ Jos haarukan ruotoputki on liian lyhyeksi sahattu niin sitten se vaan on liian lyhyeksi sahattu.

Tai sitten siihen voi hankkia unobtaniumista valmistettuja negatiivisia invertteriprikkoja.

.
.
.
.
.
.

.
.
.

^ huom! jälkimmäinen läppä oli VITSI.

Jos ei oo yhtään prikkaa nyt välissä niin ohjainlaakerin “stack height” ei saa kasvaa kuin pari milliä max. Matalamman voi laittaa ja korjata tilanteen prikalla tai sahalla.

Kun tässä ei nyt ole mainittu vielä niin varmistetaan että yritetäänhän tässä nyt säätää laakeria oikein, eli alemmalla mutterilla säätö ja sit ylemmällä kiristys, jonka aikana alempi ei saa liikkua yhtään?