Bussikaistat ja muu ajoradan käyttö

On tullut käsimerkein keskusteltua autoilijoiden kanssa ajoradan käytöstä. Toisaalta bussit tööttäilee, kun Hämeentietä laskettelee oikeaa laitaa ja henkilöautoilijat viittilöi sivuun bussikaistalle, jos keskellä tietä, eli kaistojen välissä ajaa.
Onko kellään tarkkaa tietoa, että saako bussikaistalla fillaroida ja muutenkin onko jotain virallista julkaisua fillaristin oikeuksista ja velvollisuuksista liikenteessä? Tekis mieli tietää tuommoset jutut pilkulleen, niin voi sit toimia niin kuin säännöt määrää. Jos rahaa ei kaupungilla ole laittaa reittejä erillisiksi, niin saisivat pitää kunnon tiedotuskampanjan kaikille liikenteessä keskenään poukkoileville. Niitä kananmuna kypärässä juttuja vähemmän ja faktaa enemmän.

Meillä oli viime viikolla seminaarissa Helsingin pyöräijät Ry:n puheenjohtaja Petri Sipilä jolla oli aika lailla sanottavaa pyöräilijöiden oikeuksien sekavuudesta ja ristiriitaisuuksista liikenteessä Suomessa mutta käsittääkseni bussikaistalla tai kadulla ylipätään saa ja pitääkin fillaroida - ellei vieressä ole erillistä kevyenliikenteenväylää jota pyöräilijän on lain mukaan pakko käyttää.

Mutta hämeentiellähän sellaista ei siis ole ja siinä lain mukaan sun on nimenomaan ajettava siinä ajoradalla, mutta kuitenkin oikeaa laitaa niin että et “häiritse” muuta liikennettä. eli siis ellet ole ryhmittymässä kääntyäksesi vasemmalle, sun pitää ajaa nimenomana sitä bussikaistaa. näin siis mun käsittääkseni.

itse olen kuitenkin ratkaissut asian niin että silloin kun ajan hämeentietä, ajan yleensä siinä keskellä korokkeella jossa menee spårakiskot, vaikka se nyt ei varmaan tosin ainakaan ole laillinen paikka ajaa.

Kevyenliikenteen kaistaa tulee käyttää, mikäli sellainen on. Esimerkiksi pohjoisesta stadiin maskua pitkin saa mielestäni ajaa autokaistaa pitkin, sillä pyörätie on toisella puolella ja niin edespäin.
Suosittelen kaikille tieliikennelakiin tutustumista, niin ainakin tietää mitä lakeja rikkoo (jarruttomuuden ja kypärättömyyden lisäksi)… ja sitten kun rysähtää, niin tietää missä asemassa on.

Joo, jos dösäkaista on tien oikealla laidalla, dösäkaistalla pitää ajaa jos ei ole kevyenliikenteen väylää. Mut on kiilattu jalkakäytävälle (ja pari kertaa stonga osunut ohittavan dösän kylkeen) dösän toimesta hämeentiellä ja laitoin vitunmoisen vastineen liikennöitsijälle - pahoittelivat useamman kuukauden jälkeen. No se ei tietenkään ihan älyttömästi lämmitä…

Jotenkin sairasta, että omaisuus (peltilodju) menee fyysisen koskemattomuuden edelle. Ja HKL voisi myös tiedottaa/kouluttaa asiasta kuljettajilleen tai siis vaatia alihankkijoiltaan tiettyä laatua, vaikkapa öö… tieliikennelain tuntemista?

Mikä ton Hämeentien tilanne on? Onko se jollain korkealla prioriteetilla uusia pyöräkaistoja mietittäessä? Vai onko kaupungin virallinen linja se ettei Hämeentie muka oikeasti kaipaa ekojen joukossa pyöräkaistaa kun parin sadan metrin päässä menee Rantatie?

Pyöräilen jatkuvasti Hakaniemen ja Kurvin väliä. Nykytilanteessa Rantatien kautta kiertäminen ei oikeesti edes vie enempää aikaa kun suoraan Hämeentietä luukuttaminen. Sen verran paljon Hämeentiellä liikennevaloja etc… Mutta silti tekee aina pahaa lähteä “kiertämään” Rantatielle.

Minusta Hämeentielle ei ollu saatu ratkaistua pyöräkaistaa vuosi sitten, kun oli jotkut kehityssessiot. Kirjoittelin aiheesta jälkikäteen myös omaan blogiini: [a]http://tonitiainen.net/blog/?p=484[/a] Siltasaarenkadun pätkälle ympyrätalolta pitkällesillalle sen sijaan oli tulossa pyörätie täksi kesäksi.

Mut joo rantatien kiekka menee itsellä ihan ulos vaihtoehdoista, kun joutuisi tekemään liian monta 90 asteen mutkaa risteyksissä. 5. linjan kohdalta on just paras pommittaa bussien huuruissa Hakaniemeen.

Nyt kun jonkinlainen konsensus saatiin tähän ajolinjan valintaan, niin mites sitten menee tasa-arvoisten risteysten sääntö. Tuliko siihen taannoin muutos, että pyörä väistää aina? Ajoradan ylittävät pyörätiethän onkin aika hyvin huomautettu autoilijoille kolmioilla, mutta tasa-arvoisissa alkaakin sitten helposti arpajaiset.

Kevyenliikenteen kaistaa tulee käyttää, mikäli sellainen on. ... Suosittelen kaikille tieliikennelakiin tutustumista, niin ainakin tietää mitä lakeja rikkoo (jarruttomuuden ja kypärättömyyden lisäksi).. ja sitten kun rysähtää, niin tietää missä asemassa on.
Tää juttu on askarruttanut mua välillä, koska olet jo toinen ihminen, joka väittää tai implikoi, että ajoradalla pyöräilevästä tulee automaattisesti lainsuojaton (eli vapaata riistaa) jos vieressä menee pyörätie.

Lainopillisia viitteitä mulla ei ole, mutta väitän ihan kinaamisen vuoksi, että syyllisyyteen ajoradanpuoleisissa kolaritilanteessa pyörätien olemassaolo ei vaikuta lainkaan.

Nyt kun jonkinlainen konsensus saatiin tähän ajolinjan valintaan, niin mites sitten menee tasa-arvoisten risteysten sääntö. Tuliko siihen taannoin muutos, että pyörä väistää aina? Ajoradan ylittävät pyörätiethän onkin aika hyvin huomautettu autoilijoille kolmioilla, mutta tasa-arvoisissa alkaakin sitten helposti arpajaiset.
Ei ole arpajaisia, kun muistaa seuraavat säännöt:
  1. Kääntyvä auto väistää kaikkia.
  2. Pyöräilijä väistää kaikkia muita.

Eli siis jos auto kääntyy tasa-arvoisessa risteyksessä ja kääntymisen jälkeen ylittää suojatien, niin auto on suojatiellä väistämisvelvollinen.

Eli siis jos auto kääntyy tasa-arvoisessa risteyksessä ja ennen kääntymistä ylittää suojatien, niin pyöräilijä on suojatiellä väistämisvelvollinen.

Meneekö toi noin myös, jos pyörätietä ei ole? Silloinhan pyöräilijä ei suojatiellä aja?

Käytännössä kaikki on varmaan huomannu sen, et tasa-arvoiset risteykset on ihan sekasin… jotku autoilijat haluavat vasemmalta tullessaankin antaa ajoradalla pyöräilevälle tilaa, toiset taas ei oikealtakaan tullessaan. Ite toimin niin, et väistän reilusti oikealta tulevaa ja koitan tunkee vasemmalta tulevan eteen, toki tiedostaen, että mua sattuu, jos autoilija ei tilaa anna.

ok, eli vaikka pyöräilijä tulee vasemmalta ajorataa ja auto oikealta, niin pyöräilijä väistää, mutta jos kumpikin olisi autoja, niin tällöin oikealta tuleva väistäisi?

http://www.liikenneturva.fi/fi/turvatieto/pyorailijat/index.php ja sieltä selkokieliset ohjeet pyöräilijälle.

“…sairaalatilastojen ja väestöhaastatteluiden perusteella on arvioitu, että vuosittain loukkaantuu noin 30 000 pyöräilijää.”

Nooh, hieman asian sivusta: tota lainausta ihmetellessä on hyvä muistaa että vaikka tuolla ei sitä erikseen mainita niin valtaosa pyöräilijöille sattuneista haavereista johtuu Suomessa siitä että pyöräilijä on humalassa. Tää on fakta.

lueskelinpas läpi tällaista lätinää: http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/thread.jspa?messageID=5570613&tstart=0
Tuo kaivokadun yksi kortteli on kyllä houkutteleva paikka, jos on tulossa Kaisaniemestä Foorumille päin. Siinä Postin vieressä kun se pyörätie on aina niin tukossa haahuilevista jalankulkijoista.

Joo ja hassua on että kun vaikka tilaakin olisi niin jostain tulee sellainen ihmeellinen näyttämisenhalu monilla autoilijoilla että on pakko vetää nasta laudassa mahdollisimman läheltä, muistaen toki vielä sitten vahvistaa mielipidettään pyöräilystä ajoradalla äänimerkein.

Viimeksi tänä aamuna… Onneksi itsekin osaan kaikenlaisia kansainvälisiä merkkejä… ***tana!

ok, eli vaikka pyöräilijä tulee vasemmalta ajorataa ja auto oikealta, niin pyöräilijä väistää, mutta jos kumpikin olisi autoja, niin tällöin oikealta tuleva väistäisi?
Öh, väärin. :) Jos pyöräilijä tulee vasemmalta ja auto oikealta, pyöräilijä tietenkin väistää koska tulee vasemmalta. Ihan sama kuin jos kumpikin olisi autoja, vasemmalta tuleva väistäisi.

Jos pyöräilijä taas tulee oikealta ja auto vasemmalta, auto väistää koska tulee vasemmalta. Ajoradalla ajaessaan pyörä on kulkuneuvo siinä missä autokin ja noudattaa samoja väistämissääntöjä.

Toi “pyöräilijä väistää aina” -mantra onnistuttiin uskomattoman tehokkaasti takomaan jengin kalloon muutama vuosi sitten, vaikka se on täysin väärä. Pätee vaan siihen että ajorata ja pyörätie risteävät. Silloin pyörä joutuu väistämään vaikka tulee oikealta. (Tämäkään ei päde siihen kun autot kääntyvät pyörätien yli. Silloin auto väistää, koska on kääntyvä.)

ok meni jo itselläkin siis taas oikea ja vasen sekaisin, kun ei ollut kelloa kädessä, mutta siis tasa-arvoisessa autot ja pyörät on tasa-arvoisia, mutta pyörätien kanssa ei.