Brooksin satulan huolto

Onko kukaan käyttänyt normaalia mehiläisvahaa tai vastaavaa satulan huoltoon? Onko virallinen Proofide ainoa satulan huoltoon kelpaava vaha?

Itselle on muodostunut sellainen perstuntuma, että mehiläisvaha on hyvää kun haluaa sateenpitävyyttä, mutta minkkiöljy tms sitten soveltuvampaa kun nahkaa pitää kyllästää ts. mehiläisvaha jää (enemmän) nahan pinnalle… Proofide on varmasti hyvää mutta itse olen siis kenkiä ja satuloita käsitellyt omasta mielestä menestyksekkäästi laittamalla vuorotellen öljyä ja myöhemmin mehiläisvahaa, kun nahka on näyttänyt käsittelyä tarvitsevan.

Herkkäpepun ohje: oliiviöljyä ja kunnolla. Se pehmentää mukavasti. Nyt on satula jo sisäänistuttu joten seuraavaksi tavallista väritöntä kenkärasvaa.

Täällä neuvotaan satulan huollosta:

Other rules for the good maintenence of leather saddles:

  • Cover the saddle with plastic if you are leaving it unattended in the rain;
  • Don’t use products designed to restore or maintain other leather products like couches or jackets. These will make the saddle leather too soft.
  • Never use vegetable oils like olive oil on the saddle.
  • If the saddle is badly crazed, deformed or the sides have started to move towards the horizontal, or if the wrong oil has been used in the past, or the wrong side of the saddle has been treated, then soak the saddle for several days in a bucket of water before reshaping, and drying. This will restore all but the sickest of saddles. If the saddle has holes for tying ribbon through, then tie it as the saddle dries to assist with correct shape.
  • If soaking a saddle, fully de-tension the leather before soaking to prevent any further tearing. After soaking, retension to the minimum required to acheive the desired shape.

Eivät taida oikein oliiviöljyä suosia.

Oliiviöljy (= kaikki kasviöljyt?) vissiin pehmentää nahkaa vähän liikaakin. Olisi mielenkiintoista tietää miten tämä tapahtuu solutasolla. Tästä pehmenemisestä siis seuraa käytössä venyminen ja repeytymisriski. Sheldon-setä taisi jossain yhteydessä neuvoa käyttämään tätä pehmityskeinoa korkeintaan yhden ainoan kerran satulan huoltohistorian aikana. Lisäksi omien kokemusten mukaan satula on tietenkin helppo upottaa öljyyn, mutta ylimääräisen öljyn irti saaminen on aikaa vaativa prosessi. Voitaneen pitää siis nyrkkisääntönä: ei kasviöljyjä perushuoltoon. Kaatislöytöjen pelastamiseen löytyy yhtälailla marketin hyllystä aineita, jotka ovat lopulta helpompia käsitellä ja soveltuvat nahanhoitoon paremmin. Esim. väritön kenkärasva (kohtuullinen hinta n. 2€/rasia) voisi olla vaikkapa hiustenkuivaajalla lämmitettynä oikein oivallinen valinta. Mutta esim. Brooksin perushuoltoon en tietenkään tätä aivan varauksetta suosittele. Tuskinpa sekään menee pilalle, mutta jotain voi mennä pieleenkin.

Mehiläisvaharasvoja olen käyttänyt ja hyvin toimii. Levittää tavaraa vaan reilusti ja antaa imeytyä esim. tunnin. Sitten rätillä hinkkaa kiiltäväksi. Pari kertaa vuodessa olen pessyt satulan pohjan saippuavedellä. Näillä kerroilla satulan kuivuttua olen rasvanut myös alapuolen siten, että olen vain levittänyt rasvan pyyhkimättä ja antanut imeytyä.

Eli mulla on Brooks, jolla on ajettu sadekelillä hiekassa ja muussa paskassa. Nyt on siis satulan kärjestä kulunut nahan pinta rosoiseksi, joka kuluttaa housuja. Saako sen nahan kiillon takaisin vain rasvaamalla ja hankaamala vai kuinka satulan saisi pelastettua?

Mulla vähän sama homma, olen vain säännöllisesti rasvannut reippaasti, ei se siitä ole kiiltäväksi tullut muttei ole sen enempää kulunut. Olen tosin pohtinut käväistä suutarilla kysäisemässä että voisiko tuota jotenkin ehostaa vielä mutta tuo penkki on liki 50 vuotta vanha niin se on ihan acceptable.

Uskoisin ainakin kenkien perusteella, että hyvin hikinen ja pitkä kiillotussessio vahan kanssa tuottaa tuloksian elikkästen uuden kiiltävän pinnan. Aloitat karkeammilla kankailla ja siirryt hienoihin.

Sittenhän on nahanhoito- ja korjausaineet, mutta maksaa aika paljon pienen satulannokan takia. Esim http://detailingshop.fi/nahkapenkkien%20hoito

Nahan pinnan rikkouduttua se on mennyttä, mutta rosoisesta saa hinkkaamalla semmosen, ettei se sentään housuja hajota.