Avun tarpeessa

Jooh, tässä on nyt tullut ähkittyä pyörärojektin kanssa aika lailla. Tilasin vintage rungon, josta oli tarkoitus tehdä fixi/sinkula vanhan tilalle.

Tilailin siihen myös osia tietämättä tarpeeksi niistä. Osoittautui että tilaamieni kiekkojen taka-akseli oli liian lyhyt (120mm). Omassa pyörässä takana kummallisesti 135mm vaakadropilla.

Tuota kiekkoa jonkun aikaa koitin sovitella ja tulin siihen tulokseen, vaikka spacereita siihen latoisi niin, ketjulinja menisi liian vinoon. Ainakin omasta mielestä.

Kysyisinkin jos täältä joku kokeneempi pystyisi vähän jeesimään tämän loppuunsaattamisessa. Vanhankin sinkulan kerkesin jo innokkaana myydä ja jäin nuolemaan näppejäni uusien osien kanssa. Oma osaaminen ei enää tunnu riittävän.

Kiitos jo etukäteen.

Laita kuva rungosta ja takanavasta.

Tuossa kuvia rungosta

Kuvat

Takanapa

kiinni vaa forcella

Kuulostaa hassulta että tommosessa rungossa on 135 perä, 130 tai 126 luulis olevan. Eniveis teräs joustaa joten kyllä sinne 120 takanavan saa laitettua. Itse puristelisin perää maltillisesti (googlaa cold setting a bike frame) ja ehkä laittasin muutaman spacerin jos pystyy ja jos on sopivia. Täällä voi myös muilla olla parempia ideoita.

Ketjulinja kuntoon keskiön pituudella, riippuen mitkä kammet on kyseessä. Mittailemaan vaan kuinka paljon ja mihin suuntaan eturattaan pitäisi tulla.

Shaiba - 22:39, 16.7.2020 » Kuulostaa hassulta että tommosessa rungossa on 135 perä, 130 tai 126 luulis olevan.
Tämähän se, onko varmasti mitattu sisälaidasta sisälaitaan? Itse en yli 6 mm erotusta alkaisi voimalla runnomaan vaikka terästä onkin, mutta akseli näyttää just niin pitkältä että siihen saa jokusen milliä prikkaa väliin kummallekin puolelle. Eikä ketjulinjakaan suivaannu jos symmetrisesti asettelee.

Juu ei kannatta ihan mahdottomasti alkaa murjomaan sitä perää.

Jos kyseessä on juuri noiden kuvien runko, siinä näkyy olevan keskiö kiinni, joka voi olla väärää standardia (ja pituutta) kampiesi kanssa mikäli ovat uudet. Selvittelemään vaan mikä keskiö pitäisi kampien kanssa olla ~42 mm ketjulinjalle.

kejulinja ei mene avaruudettimilla vinoon, kunhan niitä tulee molemmille puolille sama määrä. jos ketjulinja on vinossa, kampien keskiö liian pitkä/lyhyt. eikä sen ketjunlinjan tarvi olla millilleen kohdalla.

itse ehkä ostaisin vaan takanavan vähän pidemmällä akselilla, esim. Sturmey Archerilta on saanut sellasta, jossa on spacerit mukana ja pitempi akseli.

mut voi ton perän vaan kaventaakin, sekään ei ole mitenkään tavatonta.

Kieltämättä outoa, että takadropin mittasin 135mm. Mittaan sen vielä uudestaan varmuudeksi. Kammenkin kerkesin jo hankkia, Sugino pista track kampisarja. Ainakin se keskiöön upposi kun sitä siihen sovitin, en tiedä onko sen sopivuudella jotain muitakin kriteerejä.

Kiekko kyllä periaatteessa sopii taakse, eli akselinpituus ei välttämättä ole ongelma. Enemmänkin se miten lähelle takaratas tulee pyörän keskilinjaa.

Koitan ladata tänne kuvan, missä näette kuinka viturallaan se ketjulinja olisi tolla takakiekolla. Vaikea kuvitella, että se mitenkään sopisi ajoon.

Kyllä se sinne keskiöön uppoaa, mutta on tuskin oikea keskiö jolla saada haluttu ketjulinja. Tsekkaa netistä mikä keskiö kuuluu kampien kanssa niin saat ketjulinjan natsaamaan takanavan kanssa. Huomioi myös että kyseessä on vanha runko eikä keskiön kierteet ole välttämättä bsa vaan ehkä ita.

Takaratas tulee lähelle keskilinjaa kun on kyseessä ratanapa (42 mm ketjulinja), sille ei oikein voi mitään ellei halua uusia kiekkoja hankkia. Tai voi mutta se on aika kökköä puuhaa. Keskiöllä se ketjulinja yleensä säädetään kuntoon.

Oletan, että Bianchissa on ollut Campan tavarat kiinni (ainakin siinä oli Campan tarra) = ISO viisteinen keskiö. Eikös Suginot puolestaan ole JIS viisteellä? Eli siitäkin saa vähän heittoa aikaiseksi. Ratkaisu on siis kuten muutkin sanoivat uusi keskiö JIS viisteellä ja oikealla akselin pituudella.

Täytyy nyt vain mainita tähän väliin että pyörän takakolmionhan on tarkoitus olla symmmetrinen. Eli jos vedät narun yhdestä takadropista toiseen emäputken kautta, narun ja pystyputken välimatka pitäs olla sama molemmilta puolilta.

Jos takakolmion sisäleveys on 135mm, se on pakostakin levinnyt koska sen alkuperäinen leveys on ollut enintään 130mm. Eli se on levinnyt joko symmetrisesti tai epäsymmetrisesti. Viittaan tässä nyt tähän ketjulinja viturallaan asiaan.

Takanavassa näyttäisi olevan sellainen ongelma että siinä ei ole kuin yksi kierteellinen mutteri laakeria vastassa, eli pelkillä prikoilla akselin leventäminen voi olla aikamoista säätöä. Jos siis näin pikseleistä oikein, tarvitset kierteelliset mutterit “prikoiksi” sisäpuolelle ettei niiden löysien prikkojen kanssa tarvitse säätää ja helistellä joka kerta kun otat kiekon pois. Nämä on muutenkin ihan hyvä olla että laakerit kestää pidempään, jos tosiaankin navassa on vain yksi kierteellinen mutteri laakereita vasten.

Suosittelisin säätämään takakolmion 130mm leveyteen, jotta kun vuonna 202x päätät tehdä pyörästä vaihteellisen, konversioprosessi onnistuu ongelmitta.

Kiitoksia paljon avusta. Toi keskiön sopivuus tuli mulle uutena. Kieltämättä kampi jää hieman “tyrkylle”, eikä mene loppuun saakka jos asetan sen keskiöön. Kampi JIS ja keskiö vissiin ISO. Onneksi uusi keskiö ei ihan älyttömästi maksa.

Täällä ollaan kuitenkin sitä mieltä että vanhan kiekon saa toimimaan uudella keskiöllä ja spacereillä. Akseli kun on tarpeeksi leveä. Ehkä myös takahaarukan kavennus ?

Muistutan vielä, että tarkista mikä keskiö siihen sopii. Selviää helposti mittaamalla keskiömuhvin leveys. Veikkaan itse Bianchista löytyvän italiaano kierteisen, joka on 70mm leveä ja BSA onpi 68mm. Jos se on italiaano ja meinasit fixauttaa, niin laita jotain locktaittia tms ettei aukea kesken kaiken.

Suginon ratakampi ainaki 75 on ISO, muista en tiiä. Jis kampi ei välttämättä passaa tohon keskiöön ja tuskin saat maantiekeskiöllä halutun linjan eli sopiva keskiö vaan tilaukseen

hanrastic - 9:01, 17.7.2020 » Kieltämättä outoa, että takadropin mittasin 135mm.
[Edellinen omistaja](https://www.yksivaihde.net/old/34303) levittänyt perän saadakseen modernit kiekot sopimaan. Tsekkaa rungon suoruus Pabsin neuvoin ja funtsi reklamaatiota, jos se vain on mahdollista.