Avid Ball Bearing 5 -outo ääni

Terve!

Ostin monen vuoden tauon jälkeen käytettynä yksivaihteisen Spessun Globen, jossa on levyinä kyseiset Avidit.

Minulla ei koskaan ennen ole ollut levyjarruja ja nyt pari tiukkaa kysymystä painaa mieltä;

-Takajarrusta kuuluu jarruttaessa paljon kovempi ääni kuin etujarrusta, ja ääni on epätasaianen, kuullostaa melkein samalta kun aikoinaan vannejarruissa oli matthauserin palat kovettuneet purkaksi. Onko ongelma loppuun kuluneet palat vai säädöt vaiko ominaisuus.

-Miten levyjarruja kannattaa hoitaa? Välillä pyyhkäistä levyt puhtaaksi jollain aineella vai vain kostealla rätillä?

Kiitos jo etukäteen!

Jos ääni on kiljuva, se on ominaisuus, jota voi lievittää pehmeämmillä jarrupaloilla. Jos ääni on rahnuttava, sinun kannattaa ottaa jarrupalat irti ja katsoa, minkä verran kulutuspintaa on jäljellä ja onko se kunnossa vaiko murusina. Se ei ole vaikeaa.

Muuten noita Avidin mekaanisia levyjarruja ei tarvitse juuri hoitaa. Vaijerit ja kuoret pitää silloin tällöin vaihtaa. Palojen etäisyyttä pitää säätää (ja Avid BB 5:n tapauksessa myös jarrua keskittää) kulumisen mukaan. Levyille ei saa päästää mitään öljyntapaista.

Jos levyt näyttävät likaisilta tai liukkailta, ne voi puhdistaa levyjarrunpuhdistusaineella, jota saa kaupasta. Samassa yhteydessä pitää myös vaihtaa (öljyyntyneet) palat, tai käryttää niistä hellalla/kaasulla öljyt pois. Se saattaa onnistua tai sitten ei.

Kiitos kattavasta vastauksesta.

Ääni on tosiaan tuollainen rahnuttava.
Koetan vähän hienosäätää / keskittää, ja jos ei onnistu, niin käyn näyttämässä Mountain bike shoppissa, näyttäisivät huoltavan avidin jarruja.

Jos levy hinkkaa palaan niin voihan se hienosäätämällä ja keskittämälläkin korjaantua, mutta jos outo ääni kuuluu jarruttaessa, niin sitten kyllä pitää katsoa mitä niille paloille on käynyt. Kuten sanoin, se ei ole vaikeaa, ja ennen pitkää sinun pitää kuitenkin opetella se. Avidin sivuilla on kattavat dokumentit.

Terve taas!

Suurkiitos tähänastisesta avusta.
Löysin kuin löysinkin Avidin manuskan tuolta niiden sivuilta ja nappasin palaset irti…
Näyttäisi olevan vielä kulutuspintaa jäljellä… kai?

Tuolla kuvat;
KUVIA

Näyttääkö noissa muuten olevan mitään outoa?

Näyttäisivät kaipaavan kovaa ajoa. Hiekkapaperilla voit hinkata jos huvittaa. Muutn laita takaisin ja keskitä niin ettei hinkkaa.

Mun silmään näyttää olevan ihan hyvin vielä kulutuspintaa. Palojen valinta ja niiden sekä levyn puhtaus auttaa meluun, samoin oikeat säädöt. Tuppaan itse hakemaan palani Foxcompista.

Semmosen lisähuomion tekisin, että “öljyntapainen” voi joutua levyyn ihan sormistakin - niilläkään ei pidä levyyn koskeman. Lasittuneen näköiseksi menneen palan pintaa voi yrittää elvyttää hiomalla pintaa hienolla hiomapaperilla tai vaikka Leathermanin timanttiviilalla.

Jarrun keskityksestä; kun vedät kahvasta ja katsot mitä jarrupaloille tapahtuu, huomaat, että vain ulompi pala liikkuu ja sisempi pysyy paikallaan. Levyn ei tule siis olla ihan keskellä rakoa, vaan niin lähellä sisempää palaa kuin mahdollista.

Hyvä lähtökohta on löysyttää ne kaksi ruuvia joilla koko jarru alkaa liikkua sivusuunnassa, ottaa sisempi pala uloimmasta asennostaan 3-4 naksua sisään, sitten kahvasta puristaen kiristää ruuvit. Aluksi sormikireyteen ja vuorotellen vähän kireämmälle niin, ettei jarru liikahda. Tämän jälkeen sisempää palaa otetaan pari naksua ulospäin, jotta levy ei pyöriessään osu mihinkään. Jos osuu sisempään palaan, ota naksu lisää. Jos jarrua painaessa levy taipuu selvästi, sisempää palaa voi säätää lähemmäksikin.

Ulomman palan säätö vaikuttaa siihen, kuinka pitkälle kahvaa tarvitsee vetää ennenkuin alkaa tapahtua.

Hyvät ohjeet Lumikolta. BB5 ja BB7 eroavat siinä, että edellisessä liikkuu vaijeria vetämällä vain toinen levy, jälkimmäisessä molemmat. BB7 on parempi ja helpompi ja kalliimpi.

Ei Siinä BB7:ssakaan liiku kuin ulompi pala. Sisemmälle palalle on pikasäätö erotuksena BB5:stä, mutta vaijerista riippumaton se on molemmissa.

Achso, niin olikin. Omat BB7:t ollu kellarissa niin pitkään ettei enää muista.

Kiitos ja kumarrus kaikille kattavista ohjeista.
Veikkaampa että näillä uskaltaa taas lähteä maailmalle.

Vedän huomenna vähän pidemmän lenkin ja koetan jarrutella napakasti, niin eiköhän se tuosta. Ja pääasia että tietää nyt ettei mikään ole rikki tai väärinpäin.