AMA: Kona Tandem

Rungot: Kona Sutra LTD 2017 56 & Dialled Bikes Love/Hate
Ohjainlaakeri: Cane Creek Forty
Tangot: SimWorks Getaround & ITM Rock Downhill
Stemmit: GT
Satulat: Flite Ti
Tolpat: Kalloy 28,6 & Kalloy 27,2 jousto
Jarrut: Shimano MT201/MT200
Vaihteenvalitsimet: Shimano M6000
Takavaihtaja: Shimano M6000
Etuvaihtaja: Shimano LX400
Kammet: Stronglight Impact
Keskiöt: Shimano UN-jotain
Eturattaat: Shimano 46t & 34t
Syncrorattaat: Stronglight 38t
Pakka: Shimano HG500 11-42
Ketju: KMC X10-93
Syncroketju: KMC Z1
Polkimet: Biltema
Kiekot: 36h DT Swiss 545d & DT Champ & Shimano M525
Renkaat: Conti Doublefighter 29x2.0"


53 Likes

Ajattelin kopsata tähän samantien projektilangan postaukseni naapurifoorumilta niin saatte jonkinlaisen käsityksen siitä mitä tässä on tehty. Pirusti tekstiä ja kuvia joten ohita josset jaksa lukea.

17.02.2021

Mun ja Samin eka serkkutandemi oli loistava proof of concept, tandemin voi tehdä itse! Ongelmia siinä tavallaan on paljon, lähinnä standardeista johtuvia mutta toki myös putket ovat ihan mitä sattuu joten ajattelin että tekisin uuden. Vanha tandem on ihan hyvä semmonen kruisertyyppinen mutta ajattelin että lähestyn teemaa tällä kertaa enemmän itseä puhuttelevista genreistä eli oisko sit tour/sora/monstercross joku semmonen.

Standardeista ja putkista sen verran että tällä kertaa pakolliset olivat levyjarrut, 27.2mm satulatolpat (ainakin stokerille), EBB, 700c ja edes piirun verran fiksummat aihiot jotka olis cromoa. Vanhoista rungoista lähden taas liikkeelle, helpottaa monessa asiassa varsinkin sen takia kun ei vieläkään ole runkojigiä puhumattakaan tandemjigiä.
Vaikka tandem V2 oli ollut bubbling under vaiheessa jo jonkin aikaa niin projekti nytkähti kertaheitolla reippaasti eteenpäin kun Porin Joonas eli Oulun vanha Joonas vinkkasi 2017 vuoden Kona Sutra LTDstä jossa oli merkkejä seatstayden hitsisaumojen pettämisestä. Muutaman mutkan kautta sain rungon, haarukan ja jopa kiekot haltuuni.

En itse ehtinyt muuta tehdä kuin lempata romut kerholle mutta Sami ei voinut hillitä itseään vaan laittoi heti MADAFAKIN GAZZALODDIT alle :smog hemmetin ner:

Sutraa odotellessa minulle oli myös siunaantunut ennestään tuntemattoman Dialled Bikesin sinkula-26er mtb. Runko oli ihan siisti mutta dropoutti oli näköjään irtoamassa chainstaystä vedon puolen hitsisaumasta. Parasta rungossa oli tosin se että ketjunkiristys oli hoidettu EBBllä. Ja pakettia avatessa sieltä paljastui Philin suurameerika EBB-mötikkä. Hemmets ja huh!

Ajatuksena on kierrättää koko Sutra ja Dialledista pelkkä EBB-keskiömuhvi ja satulaputki. Suunnitelma on kutakuinkin seuraavanlainen:

  • Sutrasta perä irti
  • Dialledista keskiömuhvi satulaputkineen irti
  • Sutran etukolmion jatkaminen taaksepäin kolmella cromoputkella
  • Dialledin setti kiinni yllä mainittuihin kolmeen putkeen
  • Sutran perä kiinni Dialledin satulaputkeen
  • ???

Tandemrunkojen malleja on loputtomasti mutta halusin aika klassisen ja samalla sellaisen jonka pystyin luolamiesmenetelmilläni silti saada mahdollisimman kiertojäykäksi.
Alussa mainituista standardikriteereistä kaikki onneksi täyttyy näiden kahden aihion myötä. Kona on myös isoa putkea, vaaka- ja satulaputki ovat OD31,8mm ja alaputki OD34,9mm kun taas Dialled muotoiltua putkea satulaputken silti ollessa pyöreää OD29,8mm. Jonkin verran tein tutkimusta ja päädyin Rodriguezin double diamond double miter malliin.

Double diamond on aika itsestäänselvä nimi tälle mutta double miter on hieman enemmän selitystä vaativa. Ajatuksena on siis että kuvassa oleva lateral tube sovitetaan niin että se risteää neljään putkeen: kapteenin satulaputkeen, boom/keel tubeen ja stokerin vaaka- ja satulaputkeen. Monet designit säästävät tekemällä sovitteet vain kahteen näistä joka tekee rakenteesta nopeammin toteutettavan ja halvemman mutta myös heikomman. Mun aika ei maksa mitään joten yritetään nyt tehdä kunnolla. Helvatisti tulee vaatimaan sovitusta mutta jos tällä kertaa tekis kärsivällisesti ja oikeasti milli kerrallaan.
Kannattaa muuten käydä lukemassa Rodbikesin artikkeleita eri tandemien designeistä jos kiinnostaa, siellä on hyvää juttua.

Puuttuvat cromoputket tulivat jämptisti Ruotsista kolmessa päivässä, ei voi muuta kuin suositella tuota Arigoa. Stokerin vaakaputki ja lateral tube tulevat olemaan OD31,8x0,9mm ja boom tube OD41,3x1,2mm. Boom tube olisi mielellään saanut olla isompaa ja ohuempaa tai jopa soikeaa mutta Arigon Stefan oli kuulemma tilannut aika varovaisesti viime aikoina johtuen Trumpin tulleista ja hinnannousuista. Erittäin kattavasti löytyy silti eri putkea, ei riitä sata eri laatua väliltä OD6-50mm.
Ceewaylle tein myös tilauksen pikkuosista, tähän tulee silti uppoamaan yksi jos toinen kuoriohjuri ja pullotelineinsertti.

Ajankuluksi kävin sitten irroittamassa Dialledista haluamani osan ja siistin myös tulevat juotospinnat.

Kooista voin vielä mainita sen verran että Sutra on kokoa 56 joka vastaa tosi hyvin 59 Stavaani. Sopii hyvin sillä olen ajatellut että tästä tulee dropbartandem oh yes.
Dialledin koko oli mitä oli, nyt on enää jäljellä 50cm c-t satulaputki. Vähän riippuen stokerin vaakaputken pituudesta niin se voi seurata kapteenin vaakaputken linjaa yllättävänkin hyvin. Olin ajatellut tehdä ~72cm vaakaputken stokerille mutta putkia on metrin pätkät joten lopullinen pituus vielä päätettävissä.

Kasauksen osat löytyy aika pitkälti jo nyt. Pienen B24 tilauksen tein esim. tandempituisista vaijereista ja yhdet MT60 kammet piti tilata varuiksi eBaystä. Sutran OG-kiekot oli ihan laadukkaat ja jämäkät joten ajattelin käyttää niitä. Niissä oli SRAMin jumalanhylkäämä XD-driveri jonka onneksi sain vaihdettua Ajopyörästä löytämälläni Shimppa-driverilla huh. Monster-Marinista oli jäänyt yli kymppibrifterit, 11-42 pakka ja M6000 takavaihtaja joka muodostaa päävoimansiirron, syncroksi tulee nelikutoset rattaat ja KMCn kapeaa sinkulaketjua. Etuvaihtajan olen myös ajatellut laittaa riippuen siitä saanko toimimaan. Tähän on siis tulossa taas single side drive koska tandemkammet maksaa ihan älyttömästi, kapteenilla pelkkä sinkku-46t kun taas stokerin kammissa olisi ulkopaikalla syncroketjulle 46t, keskipaikalla myös 46t ja grannypaikalla 34t. Kyllä, ostin varta vasten tähän 74bcd 34t rattaan joten paras että toimii.
Katotaan muita speksejä sitten kun on kasauksen aika. Nyt pitää ensin tehdä runkotöitä.

18.02.2021

Katotaan minkälainen el monstro tulee, ainakaan b24 ostoskoriin heittämäni parituumaset Contin Doublefighterit ei oikein vielä oo kunnon monsteria. Ajattelin et halusin jotkut aika jämyt mutta suht slicksit kumit alkajaisiksi. Supplehommat pyöriin jotka painaa kuskeineen alle 100kg, tähän tarvitaan jo hieman sivuvallia.

Kävin tänään pilkkomassa Sutran. Kävi paremmin kuin Dialledin pilkkominen mutta olikin paremmin tilaa operoida. Ja tarkkaa puuhaa kun mitä enemmän sain säästettyä Sutran seat- ja chainstaystä niin sitä pidemmän perän saan siihen. EBB tietty itsessään pidentää sitä sentillä kun se nyt normista poikkeavasti tulee stokerin keskiöön, kai sit sit on aika plusmiinusnolla kun on saanut sovitteet tehtyä.

Aloin sitten sovittelemaan palasia jigiini. Sain aikoinaan Jonnilta muutaman jämäpätkän aluprofiilia ja erilaisia kiinnikkeitä jostain puretusta linjastosta. Ajatuksena oli askarrella etuhaarukkajigi mutta kun Mannis-Otto antoi vanhansa pitkäaikaislainaan niin eipä sitten tarvinnut. Nuo on silti käteviä ja sain kaksi palaa liittämällä tarpeeksi pitkän palan. Eihän tuo millilleen suora ole, kuten ei myöskään keskiömuhvien alla olevat palat. Suoruus silti riittänee ja silmä auttaa paljon. Jotain voi myös cold-setata jos jaksaa.

Seuraavaksi hyökkäsin boomtuben kimppuun. Päätin lennosta että boomtube tulee olemaan 72cm c-c ja aloin tekemään sovitteita. Ensin Sutran keskiöön jossa piti myös huomioida satulaputki ja sen jälkeen helpompi sovite Dialledin EBBiin. Flapdisc auttaa pääsemään alkuun mutta ihanan kärsivällisesti jaksoin viilailla muutama veto kerrallaan ja sovittaa putkea jigiin. Boomista tuli oikein hyvin istuva, pari isompaa gäppiä on mutta ei silti kovin isoa. Jutellaan siis millistä, ehkä kahdesta joten vielä erittäin helppo täyttää.
Stokerin vaakaputkea litistin hieman yhdestä päästä jotta saisi siistimmän sovitteen. Satulaputkihan on siis OD29,8mm ja vaakaputki OD31,8mm. Se meni oikein nopeasti mutta yksi kohta jäi hiertämään tai siis täysi vastakohta, vähän turhan väljäksi. Se on silti risteämäkohta jossa stokerin vaakaputki ja kapteenin satulaputki kohtaavat, sieltä alapäästä, ja sen päälle tulee vielä vahvikeputki joten en aio stressata. Emme taaskaan puhu yli kahdesta millistä joten käsipelillä kun mennään niin ihan ok.

Seuraavalla kerralla teen vahvikeputken eli lateral tuben sovitteet. Kun kaikki ok pitää miettiä juottamisjärjestystä ja laittaa ekat täpät messinkiä. Sit pitää tihrustaa kaikista mahdollisista kulmista onko suora ja sitten tuo varsinainen juotoshomma.
Perä sit jossain vaiheessa, ainakin seatstayt joutuu irroittamaan dropouteista johtuen matalammasta satulaputkesta eli niihin tarvii uutta kulmaa.

21.02.2021

Sain vielä vahvikeputken sovitteet hoidettua joten nyt alkaa runko olemaan juottamista vaille. Muutamat muut sovitteet säädin myös ja istuvuus parani huomattavasti koko rungossa. Mikään putki kun ei sais painaa toiseen, muuten voi painua kuopalle kun alkaa lämmittelemään. Mitään liian isoja koloja ei tietty myöskään halua täytellä ja edesauttaa myös että kulmat ja mittasuhteet pysyvät kun alkaa juottelemaan.
Tällä hetkellä näyttää nyt sitten tältä:

Tuskin enää paremmaksi sovitteita saan vaikka tarkemmat kuvat jäi ottamatta.

Tässä muuten uusi mutta aivan korvaamaton kaveri. Pitäis tulla edes vähän tarkemmat kulmat!

Ai hitsi, pääsispä juottelemaan jo!

24.02.2021

Jaahas rakkaat kuuntelijat, eilen laskin viilan ja otin pillin esille. Palaset jigiin ja jiirailut niin tarkkaan kun pystyin.
Olisi kyllä ah niin kivaa jos olisi kunnon jigi niin ei tarttis välittää jos putket vähän liikkuu tekee sitten mitä tahansa himmelin ympärillä. Ei auta yhtään että kulmat muuttuu jopa aivastuksesta.

Mut ei siinä mikään auttanut, täpät strategisiin kohtiin ja vähän säätöjä. Tossa on jo fluksia läträtty ja ainakin piiloon jäävät osat kapteenin seatclusterissa ja stokerin keskiössä vedetty kiinni. Harmillisesti stokerin vaakaputki valahti pari kriittistä milliä alaspäin ja vahvikeputki ei oikein halunnut mennä paikoilleen. Onneksi siitä selvittiin muutamalla tarkalla viilanvedolla ja homma jatkui.

Ongelmia on aina mutta onneksi olin minimoinut ne erittäin hyvin. Eilisen juotossession suurin ongelma oli hintsu kaasumäärä eli en saanut tarpeeksi virtausta eli lämpöä. Ohkasemmat putket meni vielä kivasti mutta keskiöiden seudut olivat tuskaa. Alkoi usko loppumaan ja muut stressit painamaan. Tekniikka petti, ergonomia kusi, väsy painoi. Pakkasin kamat ja jätin hommat kesken.

Tänään oli sitten puolentoista tunnin aikaikkuna töitten jälkeen niin nappasin duunista fressit pullot kaasua ja happea ja totesin et kokeillaan nyt vielä.
Tulokset olivatkin aika erilaiset!

Harmillisen vähän pääsee harjoittelemaan kunnon isoa fillettiä mutta tämänhetkisillä kamoilla ja tekniikalla tuon parempaa ei saa. Olen itse hyvinkin tyytyväinen, kaikki liitokset ovat ensin varmistettu pienellä saumalla jotta läpijuotos olisi varma ja sen päälle sitten kakku. Niinkuin jossain kuulin niin it’s not what’s on the tubes but between them.
Yllätyin myös tuon pienen aikaikkunan aikaansaannoksesta sillä juotosaika oli huomattavasti lyhyempi kun oli kunnolla lämpöä. Voin vaan kuvitella mitä olisi kaksinkertaisella liekillä niin että saa isomman alueen nopeammin kuumaksi.

Fluxit jäi vielä pintaan kun ei ole soaktankkiä. Helvetin läträäminen tulee vielä olemaan vedenkeittimen kanssa mutta kyllä siitä vielä siisti tulee.
Viikonloppuna pääsee toivon mukaan sovittelemaan perää kiinni, ehkä jopa juottamaan jos on hyvä flow.
B24 paketti tuli tänään kuten myös aikaisemmin mainitsemani MT60 kammet ja 34t 74bcd ratas. Kaikki osat pitäis siis löytyä kasausta varten PAITSI superkriittinen stokerin stemmi. Pitää tutkia tilaisinko ihan internetistä sellaisen teleskooppityyppisen vai tekisinkö itse.

01.03.2021

Jaahas, show jatkui eilen oikein mukavissa meiningeissä. Rungon pääkolmio/tuplatimantti/mikälie oli pitkälti valmis joten sain sen siirrettyä etuhaarukkajigiin. Olen siis modannut siitä takahaarukkajigin ja pääsi nyt Stavan jälkeen toistamiseen käyttöön.

Koska tein takahaarukan irroittamisen sen verran tarkasti niin molempiin tukiin oli jäänyt todella hyvät esisovitteet. Niinkuin taisinkin todeta aiemmin niin seatstayt joudun vielä irroittamaan koska satulaputki on senverta lyhyempi tuossa Dialledissa. Päätin silti jättää koko takahaarukan kasaan koska auttoi mallailemisessa ja suoruuden tarkistamisessa. Tein ensin sovitteet stokerin keskiöön ja siirryin juottamaan ne kiinni.

Tämän jälkeen irroitin seatstayt dropouteista ja aloin mallailemaan. Uusi kulma aiheutti hieman päänvaivaa kuten myös haluni käyttää 180mm takajarrulevyä. Sain silti kaikki mahtumaan ok mutta takajarrusillan jouduin irroittamaan juotettuani seatstayt takaisin kiinni. Takarengas on nyt vähän korkeammassa kohdassa seatstaytä mutta mahtuu vielä hyvin pyörimään. Jätin myös kosolti tilaa siirtäessäni takajarrusiltaa ylemmäs.
Seatstayssä oli hieman jännityksiä ja halusivat painua kasaan mutta tein tuollaisen SUPERovelan systeemin jolla sain levitettyä.

Eilinen meni tosiaan aika sujuvasti ja ei tarvinnut hirveästi miettiä. Sovitteita, messinkiä perään, rälläkkää, toista. Kyllähän siinä taas tunteja meni mutta oikein mukava ja leppoisa tahti. Hyvä päivä jonka kruunasi varsin näyttävä lopputulos:

Siinä sitä nyt sitten on, tandemia kerrakseen. Hiukan jännitti lopulliset kulmat ja muut mutta kun ohjainlaakeri ja kiekot oli paikalla ja laskin lattialle niin kulmamittari antoi liki täydelliset tulokset. Boomtube on vaa’assa. Oikeesti siis, 0,1 astetta heitti. Hullua. Keskiön korkeudet 29cm, oikein hyvä. 70mm bb-droppia. Sutran geo säilyi eli 72,5 satulaputken kulma ja 71 ohjauskulma, stokerilla 72 astetta satulaputken kulma. Se on tarkoituksella släcki, ajatuksena on että EBB olisi noin kello seitsemässä-kahdeksassa jos sen nyt saa päättää. Se olisi hyvä sillä jyrkentää satulaputken kulmaa ihan pikkasen mutta pysyy silti aika släckinä johtuen inline joustotolpasta samalla kun siinä tolpassa pitäisi riittää pituus myös 180cm+ kuskille satulaputken ollessa 50cm c-t (muistaakseni).

Työvaiheita on perkeleesti jäljellä mutta tämä välivaihe valaa kyllä uskoa lopputulokseen!
Vielä pitää kaikki juoksutteet pestä/hinkata pois ja dropouttien juotokset siistiä viilalla. Mitään muita saumoja en tule hiomaan koska a) en jaksa b) ne on ihan tarpeeksi nätit.
Toivon mukaan Ceeway paketti tulisi nopsaan niín saan vielä juotettua puuttuvat juomapullotelineinsertit tohon alimpaan kolmioon niin että yksi tulee kapteenin satulaputken taakse ja toinen vahvikeputken alapuolelle. Boomtuben alapuolelle pitää myös juottaa kiinni yhteensä yhdeksän vaijerikuoriohjuria.
Sen jälkeen pääsen hoonaamaan satulaputket ja keskiömuhvit ja miettimään miten paljon muuttivat muotoaan lämmityksessä. Ainakin EBB ei oikein halunnut mennä sujuvasti reikäänsä mutta tuskin on mikään isompi operaatio. Kapteenin satulaputkessa oli joku ihme tehtaan shimmi jonka nyppäsin pois, sinne satulaputken slottiin meni pieni tippa messinkiä joka ainakin pitää viilata pois.

Kai mä ens kerran jälkeen ehdin kans turista jotain, säästetään näppistä tällä kertaa. Mut ai hitsi, pääsispä jo kasaamaan!

03.03.2021

Kävipä saaketinmoisen klassisesti taas.
Kävin eilen vähän ihmettelemässä tandemia ilman kummempaa agendaa. Aloin sitten värkkäämään kampia ajan kuluksi.
Voi pärk mä sanon, EBB oli ihan perseestä koittaa saada sopimaan. Tulipa hoonattua ja hinkattua mutta kyllä se lopulta moukaria totteli. Yllätyksekseni Konan keskiömuhviin taas kiertyi UN51 ihan kuin vastarotsattuun eli ihan toistepäin kuin olin ajatellut.
Kammet seuraavaksi, hirvee säätö saada kaikki kolme ratasta stokerin vetopuolen kampeen niin että clearancet ok. 110mm akselilla turha toivo, rattaat hakkaa ketjutukeen. Seuraavaksi 118 assymetrinen, vähän parempi. Pikkasen säätöä ulospäin mutta nyt ei-vedonpuolen kampi hakkaa ketjutukeen. Fok. Syncron ketjulinja hieman kärsii. Ääh…
Ois voinu mittailla vähän ENNEN sovitteita ja juottamista. Onhan toi Sutra suunniteltu vain 1x varten mutta kyl ny perkele siihen pitäis tupla mennä. Tietty kun ne pykälää isommat rattaat on keski ja sisäpaikoilla…

Onneksi tähän on yksi iso jeesi: EBB. Sitä pyörittämällä eteenpäin saan kosolti lisää tilaa. Ongelma siinä on että olin ajatellut että se olisi ollut enemmän takana koska tein tarkoituksella stokerin satulaputken kulmasta sen 72 asteisen eli aika släckin. 72 astetta, EBB sentin edessä. Se tekee about 70,5-71 asteisen kulman penkin ollessa ~80cm korkeudella keskiöstä. Inline tolppa jeesaamaan. Katotaan miten käy…
Syncroketjun pituus olis kans ollu täydellinen EBBn ollessa taakse säädetty. Pitää kattoa jos saan tilanteen korjattua halflinkillä. Onkohan mulla 3/32" halflinkkiä. Seitan.

Tässä on vielä paljon tekemistä jäljellä…

04.03.2021

Jaa, vai että (EBB) kädellä painamalla… Mä aattelin et mitä piukempi sen parempi EI LIPSU. Kai sitä ois sit voinu hoonata hieman lisää. Oh well ja hassam.

Moukarointi puunuijalla. Rekyylitön kuminuija ois ollu komia jos sellasia on.
Kävin nopeasti töitten jälkeen tutkimassa 3/32" halflinktilanteen ja löysin kuin löysin yhden! Kaikki sujui taas vaihteeks kuin tanssi ja sain ketjun just eikä melkein kireelle, EBBn kello kuuteen bäst ja senverran leebensraumia että sain nuijittua MT60 vetopuolen kampea pikkasen vasemmalle niin sain ei vedonpuolen kammen melkein pyörimään vapaasti. Pitää hiukan siipasta siitä materiaalia niin kaikki on persikkaista niinkuin ameerikassa sanotaan.

Koitin mallata satulatolppaa stokerille mutta harmikseni huomasin että erinomaisista sovitteista huolimatta stokerin vaakaputken yläosa oli painanut lämmetessään satulaputkea aika paljon sisäänpäin. Onneksi Styleriden Arilla on kalvaimet niin pitää käydä hoitamassa homma kunnolla kuntoon.
Miten tuo sitten niin paljon lämmöstä hittiä ottanut en tiedä… Konan satulaputki on huomattavasti ohkasempaa mutta se tuntui olevan ihan mintissä. Tavallaan käänteinen homma mikä kävi keskiömuhvien kanssa…
Noh, kunhan ton saa kasaan niin voi yksin ajaa Stylerideen, kalvata ja sit asentaa stokerin tolpan.

Tulispa nyt Ceewayn romut. Maksan mielelläni tullit kunhan vaan tulis perille ja pronto niin sais viimeiset juottelut hoidettua von hemmet.

Päivän kuva:

06.03.2021

Thänks, kiva pitkästä aikaa olla oikein kunnon projekti jota päivitellä. Yleensä tiedän niin hyvin mitä osia johonkin tulee niin käyn vaan kasaamassa ja valmis.

Kävin tänään taas vähän potkimassa renkaita mutta totesin aika nopeasti että hommat tulee seisomaan kunnes saan viimeiset braze-onit kiinni. Turha tohon on liikaa osia ripustaa kun ne joutuu silti purkamaan juottamisen ajaksi.
Huomasin myös että kapteenin satulaputki on myös vähän muuttanut muotoaan. Samasta paikasta kuin stokerinkin eli juuri halkion alapuolelta. Johtuu siis todennäköisesti siitä halkiosta eikä niinkään mun juottamisesta, liiallisesta lämmöstä tai huonoista sovitteista. Toivottavasti Sinkkosella olis myös 30,0mm kalvain tai edes 29,8mm niin sais molemmat röörit kerralla hoidettua. Tandemin hoitaminen sinne Stylerideen vaan hieman hankaloituu kun ei voi enää polkea sitä sinne. Tai voishan sitä periaatteessa satulatolpatta yksin polkea mutta hieman kyllä perseestä. Pitää kysästä jos sais lainata sitä kalvainta, olis ehkä helpoin.

Jarrutkaliiperit sain sentään kiinni mikä oli kiva. Hydrot ois piru vie komeat, takajarrun ilmaaminen ei edes pelota. Mulla on tosin ollut muutama vuos Shimpan jotkut maantiemekaaniset laatikossa niin aattelin et laitan ne tähän. Toivon mukaan on tarpeeks pysäytysvoimaa. IS40 adapterit kävin nappaa Ajopyörästä kans kun unohdin tilata ne sieltä B24. Onpa kookkaat mutta tuleehan tähän 203 eteen ja 180 taakse.

Sit oli vielä tää maalaushomma joka ei yhtään innosta. Haluaisin jonkun räväkän triplafademaaliduunin mutta en millään jaksais maalata. Taidan tehdä niin että lyön romun vaan kasaan ja aj(eta)an mitä aj(eta)an ja sit kun kelit on lämpösemmät niin sen voi maalata pihalla.

15.03.2021

Sain vihdoin viime viikolla juotettua paikalle viimeiset ohjurit ja systeemit. Ja tietysti unohdin sen yhden vaijeristopparin stokerin satulaputkeen. Katotaan jos jaksan laittaa ennen maalaamista, toistaiseksi siinä on clämppimallinen jonka oon veistänyt vanhasta Positron etuvaihtajasta leikkaamalla häkin ja muut turhat pois.
Pääsin myös testaamaan tätä rakettia vähän pidemmällä matkalla kun poljin Stylerideen. Ari kalvas stokerin satulaputken ja horistiin niitä näitä. Yllättävän paljon sai työstää mutta nyt 27,2 uppoo taas nätisti. Vois itekkin ostaa tommosen säädettävän kalvaimen, about 40€ maksais. Ainoa vaan että koot vaihtuu just hölmösti eli yks loppuu 27,0 milliin ja seuraava alkaa 27,2 millistä.

Kerholla sitten jatkoin osien säätöä. Pitkät täyspitkät vedot luo tietty omat ongelmansa mutta en halunnut paljaita vaijereita. Takavaihtaja on tuo mega-Marinista tuttu M6000 ja briftereinä 5700. Nää tarvii tietty Shiftmaten pelittääkseen ja siinäkin on omat kikkansa. Toistaiseksi vaikuttais pelittävän ihan hyvin, katotaan kun vaijerit asettuu paremmin. Jarrutkin sain aika äkäseks, katotaan tätäkin sit kun on kaks kuskia päällä. Yksin kun polki niin suti vaan loskassa ja takarengas luisussa. Tankokin on teipattu ja muutenkin hommat aika hyvällä mallilla testiajoa varten. Katotaan milloin Samilla aikaa.

Yks homma jäi mietityttämään, ensin jopa hieman harmitti. Tähänhän tuli 72cm vaakaputki stokerille joka on aika medium semi-new school mittakaavassa. Ekassa tandemissahan oli 76cm joka tuntui silloin vähän ekstralta mutta kyllä tästäkin olisi aivan hyvin voinut tehdä yhtä pitkän. Tuntui vähän haastavalta mallata itselleni ohjaamoa taakse ilman että lääppisin teoreettisen kapteenin pyllyä. Paljon tietty riippuu minkälainen tanko tulee ja miten pitkän stemmin sille haluaa. Semmonen ysärimaasturibullis on ihan rehellisesti päällimmäisenä mielessä, se vois toimia yllättävänkin hyvin sweeppeineen. Joku vastaava droppi huppuotteineen olis tietty kans hyvä mutta alaote on varmaan ihan turha ellei halua nenäänsä kapteenin persvakoon. Noh, ei tää nyt niin lyhyt ole!

21.03.2021

Koita ny sit ottaa perunalla jotain zoomikuvaa tästä. Ei hele… Geosta saa silti jonkinlaisen käsityksen ja onpahan tämäkin välivaihe tallennettuna.

Etuvaihtajan vaihdoin koska Z-sarjalaisen häkki oli selvästi pienemmille rattailla. Näytti hölmöltä. Laitoin tilalle M400 mallilaisen, se on joku vanha Exage tjms. Toimii hyvin. Etuvaihtajat best.

Laitoin kans stokerille toisen joustotolpan koska Codalaisesta loppuu tod.näk. pituus vähän pidemmällä kuskilla. Laitoin nyt setbackillisen ja se on ainakin mittailujen perusteella ihan ok.
Mittailin myös vähän pidemmän ja korkeamman stemmin stokerille, mahoton sanoa onko minkälainen ennen testilenkkiä. Vaikuttaa silti paremmalta!

01.04.2021

Projekti jatkunut runkolaukun merkeissä. Joonas hieman jo innostui että hän olisi voinut tehdä tähän laukut mutta totesin että kapteenille pitäisi mahtua hänen Stavaan/Sibboon tekemä runkolaukku, vahvikeputken alle tulee juomapullot ja stokerille… No stokerin tilannetta piti hieman tutkailla.
En viitsinyt upottaa ihan älyttömästi rahaa laukkuun joten totesin että minähän voin tuon itse tehdä. Ei kai se sen vaikeampaa pitäisi olla kun monet muutkin tehny. Nojoo, kuuluisat viimeiset ja sitä rataa…

Kävin Eurokankaasta hakemassa tarpeita, 80x150cm palan 500D Corduraa kun tonnista ei ollu, samanverran jotain keltaista verhoilukangasta, vetskarin ja reppuremmiä. Kätevää One Wrap tarranauhaa tilasin Lekasta ja yhteensä rahaa taisi palaa ~45€. Kangasta jäi kosolti yli ja kävinkin hakemassa toisenlaista sisäkangasta ja toisen vetskarin ja ajattelin vielä tehdä toisen puolirunkolaukun kuituiseen.
Enivei, tässä aikaansaannokseni.

Perus musta säkki, ei mitään erikoista. Halusin tommosen ns. daisy chainin ympärille jonka läpi velcrot pujotetaan. Lerpattavat ja roikkuvat runkolaukut ei sovi silmääni vaikka ne ehkä antaisi hieman paremmin periksi kun mennään pakkaamisen limitillä. Velcroja taitaa olla 21kpl eli hienosäätää: pystyy.
Vetskari on joku ihan maukka perus ja jos ei pidä vettä niin ei pidä. Vedenkestävät vetskarit on ihan vihoviimeisiä mut toivottavasti toi ei oo niin paska laadultaan että heti prakaa. Siinäkin sit oma vaivansa vaihtaa…

Visualisoin kaikki kaavat ja nurkat päässäni ja ajattelin et alan vaan ompelemaan kyllä siitä hyvä tulee. Ja nyt kun sitä kattoo niin ihan onnistuneet noi yksityiskohdat on. Aina vois tietty ommella suoremmin ja toi vähän veltto 500D Cordura ei oo ihan niin ryhdikäs kuin mitä haluaisin mutta auttoi tietty ompelemisessa.

Pohjan toteutukseen olen enemmän tyytyväinen suunnittelun tasolla kuin toteutuksen tasolla mutta kyllä tuokin kestää lähikuvan. En tehnyt pyöreää pohjaa vaan kulmikkaan mutta oli kyllä tosi horror ommella. Tekemällä oppii!

Näin se sitten istuu stokerin alle. Laitoin kerholla olevan flanellin fyllingiksi ja ihan hyvältä näyttää. Laukku on aika kapea, vain 5cm, eli siihen ei voi ihan loputtomasti laittaa paksua tavaraa. Bissetölkkejä luulis tosin mahtuvan aika monta hah.

Hitto ois komiaa tonkia esille kaikki omistamani laukut ja alkaa ripustelemaan niitä tähän. Kaks isoa runkolaukkua, Carradicen SuperC satulalaukut molempiin päihin ja sit vielä Tara ja SuperC pikkusivulaukut eteen. Aah, 40kg kamaa mukaan.

10.04.2021

Koska kelit ei oikein vielä suosi ulkona maalausta ja en varmaan ehdi muilta kiireiltä päivitellä kovin usein niin kävin ottamassa kuvat tämänhetkisestä tilanteesta. 100% ajokuntoinen, mikään ei rahise, kolise tai epäilytä. Ja tuli siis yllättävän sporttisen näkönen kapistus!

Näyttää vähän hölmöltä vain yhdellä runkolaukulla mut däts laif. En jaksanu irrottaa Stavan laukkua mutta toiveissa on että sopii tähän!

Takasuistamista hoitaa tosiaan Mega-Marinista tuttu M6000 ja Shiftmate 6…

…ja edessä 400LX Exage. Pakka on 11-42 ja sain kuin sain tuon 46-46-34 eturatastuksen toimimaan. Pitäis olla ihan ok skaala.

Paulin chainkeepperi oli ylimääräisenä joten laitoin eteen. Sille ei teoriassa pitäisi olla tarvetta mutta olkoot tossa.

Pysähtymisestä pitää huolen Shimpan mekaaniset jotka sain ihan toimiviksi. Tehdessäni seatstayden uusia liitoksia dropoutteihin oli todella kova five-minute-hackjob-fiilis mutta niistä tuli yllättävän siistit.

EBB on inan edessä mutta toleranssit ovat tiukat nimenomaan kampien pyörimistä ajatellen. Mittailin ajoasentoja ja totesin että satulaputken kulmasta ei tullutkaan mikään liian loiva vaan just hyvä, pitäis jopa toimia setback-tolpan kanssa.

Pidän näistä oudoista pullotelineiden paikoista. Toivottavasti stokeri mahtuu nappaamaan pullot molemmista ajon aikana, muuten pitää keksiä jotain vaihtoehtoista.

Konan edellinen omistaja oli jo juotellut muutaman kaapeliohjurin tähän ja laitoin vielä kolmannet etuvaihtajalle. Aika outo rykelmä tuli mutta pitäähän sitä pitää toi kolmas pullotelinepaikka käytettävissä.

Olen pääsääntöisesti todella tyytyväinen kaikkiin saumoihin, joihinkin olen erityisen tyytyväinen. Yksi niistä on seatstayden saumat koska niiden istuvuus ei ollut mitenkään täydellinen.

Toinen on tämä sauma. Mut vois kyl ottaa TIGin haltuun niin sais tommoset söpöt pienet lantit…

Hitto tätä shimmien elämää hahha. Satulatolppa on shimmattu 29,8 → 27,2 ja stokerin stemmi 28,6 → 27,2. Toivottavasti toi FSA kestää.

Siinä tais olla kaikki fotot tältä erää. Seuraavaksi sit maalia!

Nojoo, pari viikkoa tämän jälkeen tulikin jälkikasvua ja tsygähommat kärsi jonkinverran. Jotain satunnaista ajelua ja ropailua mutta keräsi lähinnä pölyä kerholla. Pääasia oli silti se että ehdin saamaan pyörän kasaan.
Viime vuonna napattiin Roopen kanssa Mayhem-kakkospaikka tällä ja tänä kesänä gnarlie-Micke lainasi viikon verran. On kuulemma ihan hyvä pyörä. Nyt sain vihdoin hoidettua maalit pintaan ja Mayhem-kuumetta alkaa taas olemaan aikalailla!

29 Likes

mitä hemmettiä nyt taas
ihan sairas
mikä naapurifoorumi?
kumivalinta ei voi olla sattuma

1 Like

Hahhah​:grinning::grinning: Huikeeta!

ei voi muuta sanoo ku nyökytellä että kyllä kyllä

Morjes! Vittu tää on kova vekotin! :heart_eyes:

ai satan

huikee

Hah, semmonen turun tyyppien varjofoorumi joka ollut kuolleena jo pari vuotta. Oisko tää proju sen foorumin viimeisiä postauksia.

Siis toi Doublefighter on mun mielestä niin loistava. Samahko kuvio kuin Speedkingissä eli nopee ja tarpeeks ilmatilaa mutta jäykät kyljet ettei heti lässähdä kun tulee +150kg kuskia päälle.

190kg testattu ja todettu hyvin toimivaks :')

Niin siisti! Nyt on semmonen kulttuuriteko tehty et huh

Morjentes näin iltaanne! Jumaleissön mikä tekemisen meininki!

Toi runkolaukku tavallaan kruunaa koko homman.

Vau.

on kyl härgänen peli

On sellainen matkustan ympäri maailman -meininki tässä; tuohon laukkua ja nyssäkkää ja kahden kuskin voimalla kohti Japania. Tai Kapkaupunkia, onhan näitä kohteita.

Joo tässä pitäis joku päivä koittaa semmosta maksimitestilastausta. Ei painon, mutta nyssäköiden ja tilavuuksien kannalta.
Eteen Tubus Tara ja kaks Carradicen Super C pannieria (2x14L). Mitä sitten kaks runkolaukkua vetää mut molemmat “pääkolmiot” täyteen. Sit olis vielä Carradicen Super C satulalaukut 9+23L, yks eteen ja toinen taakse. Tankopussukoita löytyy kans molemmille kaks. Kai sillä jo ihan komean reissun sais.

5 Likes

Erittäin kova meno täällä

Aamuteetä nauttiessa tutustuin ensin Hesarin antiin: maailma palaa, hiekoimmille piiskaa, rakennukset mätänee jne.

Onneksi kurkkaisin tänne. Usko ihmiskuntaan parani useammalla askelmalla. Upeaa tekemistä, en osaa muuta sanoa. Kiitos, että jaoit tämän upean projektin tänne.

2 Likes

Tällä vois olla semmonen hassu Kona-tyylinen nimi. Sopisko Humuhumun, Muni Mulan ja muitten jatkoks joku Moni Mela?

KonaManaMana ::evilgrin::
Kona JonoMono

1 Like

Tän peesiin ghost stokerina Mayhemeissä. :ok_hand: