AMA: Herrasmiesjyrä

Viime heinäkuussa tuli opittua, että myös kauniin kelin retkipyörässä on hyvä olla lokasuojat. Tai, no siis, kesä kyllä kuivasi paluumatkan viimeisten kolmen tunnin aikana melko hyvin kaiken sen, minkä se sen ensimmäisen tunnin aikana kasteli. Tuli syksy, tuli talvi. Projekti unohtui. No, viimein tällä viikolla kävin viimein hakemassa pyörän värimaailmaan sopivat lokasuojat:

https://farm8.staticflickr.com/7609/16943954126_125e49ba3a.jpg
Surly “herrasmiesjyrä” Steamroller

PS. Asentaminen ei ollut kaikkein suurinta herkkua. Miksi Pelagon lokasuojissa on (1) edessä valmiina M5 reikä, Steamrollerissa on ahdas etuhaarukan alakruunu, ja lokasuojien mukana tulee hirveän leveä M6 darumapultti, (2) niiden L-raudoissa on liian kapea reikä, jotta siitä saisi läpi jarrupultin, (3) Steamroller on niin lyhyt – onneksi alumiini tottelee asennusvasaraa – ja (4) miksi miljoonalaatikossani ei voinut olla neljää M5-lukkomutteria?

PPS. Hieman on (taas) rollerin ilmiasu muuttunut, ihanan monipuolinen pyörä.

Varmaan aivan käytännöllinen kapine. Viime silauksena satulatolpan pannan voisi vaihtaa samaan sävyyn ohjauslaakerin kanssa. Satulakin voisi olla vähemmän nopea, ja ruskean sävyinen.

Ajoasento voisi varmaan olla pitempikin?

Oiskohan tuo lokarin l-rauta tarkotettu jarrun ja haarukan väliin? En kummoista luottoa jakais tuolle jarrumutterin pienelle kannalle kyvystään pitää loksu paikallaan rytkytyksessä.

Oikein hyvä.

JJ90 - 10:08, 30.3.2015 » Oiskohan tuo lokarin l-rauta tarkotettu jarrun ja haarukan väliin? En kummoista luottoa jakais tuolle jarrumutterin pienelle kannalle kyvystään pitää loksu paikallaan rytkytyksessä.
Niinhän tuo on, mutta pysyi aikanaan hyvin tossakin välissä. Jarrun mutterin kiristäminen vain on hankalaa, kun toi lipare tossa välissä yrittää kääntyä mutterin mukana, ja jarru toisella puolella. Mutta vapauttaapa tilaa jarrusillan alta. Oisko toi darumakin mahtunut viilailematta lyhyemmän jarrun mutterin kanssa? Eipä siinä, hyvä varmasti noinkin. Omaani laitoin eteen nyt peltilipareen keulan takapuolelle, jolloin sai myös käännettyä lokaria ulottumaan vähän alemmas. Sheldon fender nuts -tyyppiset hommathan noissa auttaa. Mutta onpa tosiaan puhdetta, peltilokareissa fillariin, jota ei niille ole suunniteltu. Ja muutenkin. Kului tovi. Vaikka eihän ne muovisetkaan ihan heittämällä.

Se daruma tulee etujarrun pulttiin, mutta haarukan (ruotoputken) sisälle.

^Niinhän tuo tulee, ja siellä saattaa olla ahdasta, jos mutteri ei ole lyhyt. Siitä kai tässä oli kyse?

Mull Dundane - 7:23, 30.3.2015 » Varmaan aivan käytännöllinen kapine. Viime silauksena satulatolpan pannan voisi vaihtaa samaan sävyyn ohjauslaakerin kanssa. Satulakin voisi olla vähemmän nopea, ja ruskean sävyinen. Ajoasento voisi varmaan olla pitempikin?
Kiitos tuosta pantavinkistä, kuulostaa fiksulta. Lisäksi tuon kiiltävän soittokellon voi vaihtaa kiiltävänmustaan (päittäin toisen pyörän kanssa). Pitänee kokeilla, jos musta 30 mm panta kävelee vastaan.

Satula on tosiaan jäänne pyörän edellisestä inkarnaatiosta, ja aikaisemmassa maantiehenkisessä ajoasennossa se on ollut lempisatulani. Kun tuollainen oli (keltaisena) siinä omassa ensimmäisessä maantiepyörässä silloin noin 13–14 vuotiaana. Mutta hieman kapealta nyt tuo tuntui tuolla nykyisellä ajoasennolla, joten voi olla että nahkapintainen penkki vaihtuu vielä nahkapenkkiin. Pitää vielä ajaa muutama lisätestilenkki, eikä hätiköidä. Keli vaan muuttui hieman ikäväksi.

Ajoasento on noin lyhyt ihan tarkoituksella, nyt tuolla pystyy ajamaan työmatkaa slim fit -puvuntakki päällä.

SuicideHub - 12:19, 30.3.2015 » ^Niinhän tuo tulee, ja siellä saattaa olla ahdasta, jos mutteri ei ole lyhyt. Siitä kai tässä oli kyse?
Jep, tila ei riittänyt tuon normaalimittaisen mutterin kanssa, ja toisaalta lyhyellä tuntui tulevan hirveän vähän kierrettä etujarrun pultista mutterin sisään. Siksi tein tuollaisen keskipitkän mutterin ja viilasin ylimääräiset pois darumapultista. Etujarrun kanssa ei kuitenkaan viitsi hirveästi riskeerata vapaarattaallisella pyörällä.

Mikäs toi nykyinen kiristin on?

^Surlyn omalta näyttäis.

Aivan hyvä. Itseäni toistaakseni, tämän on parhaan värinen rolleri.