Alien bikes ja vähän myös ratarungon mitoituksesta

Onko jengillä kokemusta Alienin fillareista? Näyttäisi ainakin nettisivujen ja parin foorumin mielestä ihan asiallista tavaraa tuohon hintaan. Olen kaavaillut hankkivani fiksin jollakin ratarungon kaltaisella ja Alienin kamat sattuisivat juuri sopivasti budjettiin. Pitäisi vain saada vielä perusteltua itselleni, että mihin tarvitsee uutta fillaria kun tuo aikaisemmin postaamani maantiekonversio on ihan hyvässä kuosissa, mitä nyt keskiö vähän rutisee ja takanapa olisi kiva vaihtaa haarukkaan sopivaksi flip-flopiksi, kun se on vielä sinkula nykyään.

Sitten jos päädyn hankkimaan Alienilta runkosetin, kiekot ja kammet, niin täytyisi vähän miettiä myös kokoja. Tämänhetkisessä fillarissa on pystyputki 58 cm (c-t), vaakaputki 58 cm (c-c) ja vaakaputkesta maahan 28-622 renkailla n. 82 cm. Alienin fillareissa sopivalta vaikuttavat koot olisivat 57 ja 59, joissa vastaavat mitat ovat 57:ssa 57, 56, 82 ja 59:ssä 59, 57 ja 84. Nykyinen fillari on mitoiltaan ihan ok, mutta ei toisaalta haittaisi ajaa aavistuksen suuremmallakaan, mutta sitten toisaalta temppuilussa saattaisi olla matalammasta standoverista hyötyä, ja onhan nykyään tarjolla koko joukko pitkiä satulaputkia ja stemmejä.

Olen tietysti lukenut kaikenlaisia mitoitusohjeita, mutta en tullut niistä juuri fiksummaksi, enkä vähiten siksi, että on ilmeisesti olemassa jonkinlainen nyrkkisääntö, että ratafillaria hankkiessa on pystyputken pituus yleensä hieman pienempi kuin maantiefillarissa, ilmeisesti siis tiukemman geometrian ja korkeamman keskiön takia, mutta sitten taas fixedgeargalleryn Alien-arvostelussa varoitettiin Alienien kokojen olevan jotenkin pieniä, mikä saattoi tosin olla tyypin oma mielipide koska hänen mielestä keskeltä keskelle -mittaustapa on omituinen tai jotain vastaavaa.

Koitin myös kysellä ko. fillareita kauppaavalta tyypiltä neuvoa kokojen suhteen, mutta ystävällisesti ja nopeasti aikaisempiin viesteihin vastannut kaveri hiljentyi kummasti, mistä ei tietenkään sovi vetää johtopäätöksiä sähköpostin epäluotettavuuden ja kesän takia. Joka tapauksessa jäin ilman neuvoja, joten toivottavasti joku teistä osaisi vähän avustaa.

Tässä vielä linkit, niin muiden Alieneista kiinnostuneiden ei tarvitse turhaan googlettaa.
http://www.alienbikes.com/

Ajamisen kannalta vaakaputken pituus on ainoa mitta, jolla on merkitystä. Se määrää, pystyykö ajoasennon säätämään kohdilleen vai ei. Jos nykyisen fillarin 58 cm tuntuu lyhyeltä, myös minkä tahansa muun rungon 58 cm vaakaputki tuntuu lyhyeltä, oli se sitten ratarunko tai maantierunko. Näin tietysti sillä oletuksella, että nykyisessä rungossa on järkimittainen stemmi.

Ainoa poikkeuksellinen asia tämän alien-kaverin geometriataulukossa on se, että runkokoot ilmoitetaan keskeltä päälle-mitoituksella (c-t). Yleensä ilmoitetaan keskeltä keskelle-mitta. Tämä on se asia, joka tuota fggaltsun kaveria harmittaa. Tuo alienin 59 cm kokoa myytäisiin muiden valmistajien toimesta luultavasti ennemmin kokona “57 cm”. Kaikkein suurinkin alien-runko näyttää olevan varsin pieni.

jarkko - 4:22, 30.7.2009 » Ajamisen kannalta vaakaputken pituus on ainoa mitta, jolla on merkitystä. Se määrää, pystyykö ajoasennon säätämään kohdilleen vai ei. Jos nykyisen fillarin 58 cm tuntuu lyhyeltä, myös minkä tahansa muun rungon 58 cm vaakaputki tuntuu lyhyeltä, oli se sitten ratarunko tai maantierunko. Näin tietysti sillä oletuksella, että nykyisessä rungossa on järkimittainen stemmi. Ainoa poikkeuksellinen asia tämän alien-kaverin geometriataulukossa on se, että runkokoot ilmoitetaan keskeltä päälle-mitoituksella (c-t). Yleensä ilmoitetaan keskeltä keskelle-mitta. Tämä on se asia, joka tuota fggaltsun kaveria harmittaa. Tuo alienin 59 cm kokoa myytäisiin muiden valmistajien toimesta luultavasti ennemmin kokona "57 cm". Kaikkein suurinkin alien-runko näyttää olevan varsin pieni.
Kyllä sillä pystyputken mitallakin on merkitystä. Se kun jonkun verran sanelee sitä millainen korkeusero satulan ja sarvien välillä on toteutettavissa. Samoin kulmat vaikuttavat sen vaakaputken "efektiiviseen" pituuteen, ainakin jos on KOPS-uskovainen. Mitä jyrkempi satulaputken kulma, sitä taaemmas satulan voi jättää jne.
NKOTB - 6:07, 30.7.2009 » Kyllä sillä pystyputken mitallakin on merkitystä. Se kun jonkun verran sanelee sitä millainen korkeusero satulan ja sarvien välillä on toteutettavissa. Samoin kulmat vaikuttavat sen vaakaputken "efektiiviseen" pituuteen, ainakin jos on KOPS-uskovainen. Mitä jyrkempi satulaputken kulma, sitä taaemmas satulan voi jättää jne.
En ole tästä täysin samaa mieltä. Satulan ja sarvien välistä korkeuseroa voi säätää ostamalla pidemmän satulatolpan, mikä ei modernia runkoa ostettaessa ole mikään ongelma. 27,2 mm satulatolppia, joita tuokin runko syö, saa melkoisen pitkinä, jos tarve niin vaatii. Niitä saa suoralla satulan kiinnityksellä ja vaihtelevalla määrällä set-backia, joten satulan asennon pystyy säätämään kohdilleen varsin hyvin pystyputken kulmasta riippumatta. Väärän mittaista vaakaputkea ei pysty kompensoimaan samalla tavalla.
jarkko - 6:23, 30.7.2009 »

En ole tästä täysin samaa mieltä. Satulan ja sarvien välistä korkeuseroa voi säätää ostamalla pidemmän satulatolpan, mikä ei modernia runkoa ostettaessa ole mikään ongelma. 27,2 mm satulatolppia, joita tuokin runko syö, saa melkoisen pitkinä, jos tarve niin vaatii. Niitä saa suoralla satulan kiinnityksellä ja vaihtelevalla määrällä set-backia, joten satulan asennon pystyy säätämään kohdilleen varsin hyvin pystyputken kulmasta riippumatta. Väärän mittaista vaakaputkea ei pysty kompensoimaan samalla tavalla.

Joo, mutta nuo rungot syövät myös quill-stemmejä, joiden saatavuus eri korkeuksilla ja pituuksilla on vähän huonompaa. Kyllähän tässä silti liikutaan semmoisilla väleillä niin stemmien kuin satulaputkienkin kanssa, että saman ajoasennon pystyy luultavasti toteuttamaan kahdella eri rungolla komponentteja vaihtamalla.

Paljonkos tuo mittauspalvelu kustantaa? 50€? Ei mikään paha hinta, jos on investoimassa tonnin pyörään, jolla ajelee useampia vuosia.

KOPS-myyttiä purkaessaan Keith Bontrager kiinnittää huomiota siihen, miten polkijan paino saadaan jakautumaan optimaalisesti etu- ja takarenkaalle. Alien ei ilmoita näköjään akseliväliä, mutta tuolla rakella ja chainstay-mitalla, sen on oltava lyhyt. Jos fillari tulee yleiskäyttöön, sitä luultavasti ajetaan useammasta asennosta kuin radalla ja polkijan painopistekin elää enemmän, eli yleiskäyttöön valkkaisin ennemmin isomman kuin pienemmän.

Kokoasiaan en sano mitään kun itse ajelen kuitenkin vääränkokoisilla (liian pienillä) pyörillä mutta Alienin ohella tsekkaisin myös Kazanet:

http://keirinculture.com/store//catalog/images/kazane1.jpg

http://www.kazanebikes.com/
http://keirinculture.com/store//catalog/index.php?cPath=24&osCsid=a9470dc9679707fc255d92b61cdb27f7

Jokseenkin vastaava runko mutta saatavilla halutessa myös kierteettömällä ja kromatulla keulalla, viistoputki on oversize-putkea jne. Jossain heitettiin mielipide jonka mukaan Kazanet saattaa olla vähän paremmin suunniteltuja, speksattuja ja rakennettuja kuin Alienit.

Jollain ulkomaan foorumilla joku suositteli myös noita Kazaneita, mutta se onkin sitten 200 dollaria lisää hintaan, mikä toisaalta sisältää sen maalauksen, kierteettömän headsetin vaihtoehdon, haarukan porauksen mikäli tykkää jarruista ja ne hieman paremmiksi kehutut speksit, mutta se on sen 175 euroa pois muiden osien hankinnasta. Kazanessa on myös lyhyempi vaakaputki, 56,5 senttinen 58 cm pystyputkisessa rungossa.

Tuli tilattua moinen runko alkuvuodesta. Edellinen oli 56 senttinen maantierunko ja päädyin tuohon 59 kokoon, osoittautui oikeaksi kooksi, tosin tankokin vaihtui samalla suoraan.

Lisäetuna Norjalainen kauppa, josta en joutunut maksamaan tulleja, vaikka toimitus tuleekin Ameriikan maalta. Tulli, jossa paketti siis kuitenkin kävi pyörimässä, katsoi ilmeisesti paketin kylkeä koristavaa kissan kokoista “NORWAY” tekstiä. Sitä mihin maahan rahat menee, en tiedä.

Noita Kazaneita sai Tokyo Fixed Gearista vielä muutama kuukausi sitten paljon edullisempaan hintaa kuin puljun omilta sivuilta. Enää ei kyllä nettisivuilta löydy, mutta aina voi kysyä.

^^ Jos Alienin saa ilman tulleja niin kyllähän se sitten Kazanen hakkaa. :wink:

Jossain foorumilla joskus kovasti ihmeteltiin että firmaa pyörittävä kaveri asuu Norjassa/on norjalainen mutta ainakin runkojen pulverimaalaus suoritetaan jenkeissä, jota jengin oli kovin vaikea ymmärtää.

Ainoa varsinainen miinus Alienin rungoissa on ilmeisesti että ne vaativat JIS-kokoisen ohjainlaakerin, jos sillä nyt on mitään väliä. Ja että ohjainlaakeri jonka voi ostaa rungon mukana valmiiksi asennettuna on raporttien mukaan luokattoman paska. Ja jos muistan oikein niin etuhaarukan ruotoputket oli ainakin ensimmäisessä erässä aikoinaan leikattu valmiiksi niin lyhyiksi riittävän matalan laakerin löytäminen oli hankalaa, tai jotain vastaavaa.

Mojon 59 Alienin tietäen, arviolta verrattuna Bianchi Pista 59:iin. Sanoisin et Alien on about 56-57?? Mitataanko Mojo? :smiley:

Onko kukaan muu tilannut ja mennyt tullin ohi? Itse harkitsen vakavissani kyseisen rungon tilaamista.

jussi - 8:55, 31.7.2009 » ^^ Jos Alienin saa ilman tulleja niin kyllähän se sitten Kazanen hakkaa. ;)
Joo, tyyppi mainosti sähköpostissa merkkaavansa pienemmän arvon tulliselvitykseen.

Tiedätkö yhtään millä tavalla se headset sitten on paska? Jotain rutinaa ja takkuamista vai onko metalliseos jotain ihan onnetonta?

Headset on ihan normi Tange, ei mitenkään ihmeellinen, mutta ei se nyt mitenkään erityisen paskakaan ole. Muut JIS:t joutuu melkein Japanista tilaamaa, tarjontaa ei juuri muualla ole, paitsi yli 100€ hinnoisssa.

Saa sen etulaakerin lähempääkin. Pyörätohtorilla on “Ohjainlaakeri 1” , kierteellinen, alakartion sisähalkaisija 27.00 mm hinta 15 euroa" etulaakeri osiossaan. Tuo 27,0/30,0 mm on juurikin tuo JIS mitta. Laadusta ei ole mitään tietoa, kun omat eivät ole vielä käytössä. Luultavasti hintaansa parempi kuitenkin.

Tuure

-.-

^^^ en jaksa alkaa kaivamaan esiin keskustelua aiheesta mutta tarckbike.comin Alien-kimppatilauksen yhteydessä jengi valitti sitä että se Tangen laakeri on ylipäätään vaan halpis. ongelma oli kai enemmän se haarukan ruotoputken lyhyys, joka ehkä liittyi vaan ensimmäiseen runkoerään.

Ja ihan sopuhintaisia JIS-kokoisia laakereita löytyy kyllä, esim. Tange Levin ei maksa Ebaystä ostettuna kuin pari kybää posteineen.

mul on tollanen alien. tykkään rungosta, vaikka ei kyllä mitenkään kevyt olekkaan. geometria sopii mulle… iso ongelma on tosiaan toi valmiiksi asennettu laakeri, joka on susipaska. haarukan putki on leikattu niin lyhyeksi, että ainoo laakeri joka siihen heittämällä menis tilalle on tange. kysyin josephilta asiaa ja sano, että joku on kyllä asentanu Chris Kingiä myös…