6-lehtisen vapaarattaan huolto-ohjeet?

Moi,

sain käsiini sopivilla välityksillä varustetun 6-lehtisen suntour vapaarattaan josta on mennyt sisukset huonoon kuntoon, eli pyörii jäykästi ja ei “tikitä”.

Osaisiko kukaan kertoa miten voisin avata ja huoltaa tämän vapaarattaan? Myös linkit tervetulleet.

Tällainen siis kyseessä:

http://img691.imageshack.us/img691/5788/94808372.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/6721/76001.jpg

http://img839.imageshack.us/img839/1562/76006.jpg

ruiski vain jotain rasvaa (painepullosta menee helposti) takaa tuohon kapeaan väliin joka erottaa pyörivän osan rattaista, ja pyörittele. parit jämähtäneet vapaarattaat lähteneet hetkessä sillä pyörimään kuin uutena, eli ei mitään purkua vaadi (välttämättä).

Ok, kokeilen. Mutta silti olisi kiva kuulla neuvoja tuon avaamiseen.

fillarji - 13:53, 2.9.2010 » Ok, kokeilen. Mutta silti olisi kiva kuulla neuvoja tuon avaamiseen.
Sheldon-sedän mukaan ei kannata avata - on hankala homma ja huollon vaikutukset ovat mitättömät ajoon. Sheldonilla on myös jonkinlaiset sanalliset ohjeet tuohon, mutta ne on vähän sekavat...

Omassa peugeot maantiekiiturissa kierteellinen pakka,ketjuruoskalla pakka käteen ja lukitukset naputtelin auki,kuulia navan puolella n.30?(en muista) rungon puolella vähemmän,sit kaikki rojut ultraäänipesuun. Kasaus,uudet vaseliinit ja kyllä “tikittää”
Ei varmaan auta mitään tämä kommentointi…

Hvo - 17:15, 2.9.2010 » Omassa peugeot maantiekiiturissa kierteellinen pakka,ketjuruoskalla pakka käteen ja lukitukset naputtelin auki,kuulia navan puolella n.30?(en muista) rungon puolella vähemmän,sit kaikki rojut ultraäänipesuun. Kasaus,uudet vaseliinit ja kyllä "tikittää" Ei varmaan auta mitään tämä kommentointi..
Mä suosittelisin mielummin aika ohutta oljyä voiteluun, ei vaseliinia, muuten saattaa lukitusmekanismi hidastua, ja pakka pyöriä tyhjää ennenku tarttuu. Semmonen on aika rasittavaa ja turhauttavaa.

Kaikkein eniten suosittelisin kuitenkin huoltoa ilman avaamista:)

jos ei huvita availla niin ultraäänipesulla ja uudelleen voitelulla saavuttaa todnäk. parhaan lopputuloksen. Ajomiehessä ja Tohtorilla on pesurit.

Toi öljy olis kyllä hyvähomma mutta tuon rakenteen vuoksi ei ehkä mitään ompelukoneöljyä kuitenkaan,vauhdikkaasti polkien se lentää pois sieltä…
Itte laitoin jotain Crc-sitkostettua laakerirasvaa,se on hyvää,kädetkin pysyy pehmeänä…

Akselipoika - 5:04, 3.9.2010 » Mä suosittelisin mielummin aika ohutta oljyä voiteluun, ei vaseliinia, muuten saattaa lukitusmekanismi hidastua, ja pakka pyöriä tyhjää ennenku tarttuu. Semmonen on aika rasittavaa ja turhauttavaa.
Käytän vaseliinia vapaarattaassani, eikä oo koskaan tommosta tapahtunu. Kynnet ja jouset siellä sisällä kuitenkin aika äkkiä heittävät ylimääräisen vaseliinin pois tieltään. Ehkä, jos jätät huollot väliin ja joku valaanrasvan, hiekan ja maantiesuolan sekoitus pääsee kovettumaan sinne sisään, ni sitte alkaa lyödä tyhjää. Mutta normaalilla huollolla ei mitään hätää.

mites kilikolivaseliini menis tossa?

Minkälaisella työkalulla tuon saisi auki? Muulla kuin talttapää-ruuvarilla siis…

Kiitti kaikille tiedoista, huolsin vapaarattaan 30min-1h ajassa, ei ollut liian vaikeaa. Työkaluina oli talttapää-ruuvari ja vasara, vaseliinina “lithion-vaseline” weldtiten valmistamana(se valkoinen).

Minä käytän sopivan kokoista pientä jälkiruokamaljaa (=pieni ja vielä sopivasti kartion mallinen), johon laitan pakan ja annan sen muhia pitkään liuotinpesuaineessa aivan kokonaan upoksissa. Päälle voi vielä laittaa tuorekelmua, niin liuotin ei haihdu liuottamisen aikana. Sitten porakoneeseen semmoinen metallilanka häkkyrä vispilä, jolla pakan keskiötä voi pyörittää hetken aikaa ankarasti. Pakka on siis pyörittämisen aikanakin siinä liuotinpesuaineessa ja koko ajan upoksissa siinä. Tällä konstilla olen saanut pakat nöyrtymään. Jos pakassa on pintaruostetta, niin puhdistetun pakan voi myös vielä hapottaa. Huuhtoo sitten vedellä ja upottaa uudestaan siihen liuotinpesuaineeseen.

Voiteluun olen käyttänyt OMC “storage fogging oil” nimistä painepullotavaraa, joka menee kohteeseen ohuena öljynä, sisältää runsaasti korroosiolta suojaavia inhibiittoreita eli ruostumista hidastavia aineita, ja jonka voitelukyky on myös erikoisen hyvä. Aine on siis perämoottoreiden talvisäilytykseen tarkoitettua suojaöljyä, jonka kestävä öljykelmu on suunniteltu suojaamaan kosteissa olosuhteissa säilytettäviä perämoottoreita. Pahuksen hyvää yleisvoiteluainetta hyvin moneen kohteeseen. Kannattaa hankkia veneliikkeestä nimenomaan tuota alkuperäistä OMC:n brändäämää tavaraa, se on nimittäin aivan oikeasti kertaluokkaa parempaa öljynä kuin nämä siitä kloonatut kilpailijansa. (Sitä ei siis voi korvata jollain Biltemasta ostetulla perämoottoreiden suojaöljyllä. Öljy on aivan erilaista.)

Öljy on juoksevaa, mutta samalla myös mukavan paksua. Se kestää erikoisen hyvin vettä, ja pintaan jää aina suojaava kalvo. Tuossa nimenomaisessa kohteessa eli pakan sisällä oikea suojaöljy hakkaa tavallisen kone- ja moottoriöljyn suurin piirtein 6-0.

Tuure

-.-

Vaseliini voi jäykistää kynsikoneiston talvella. Silleen suojaöljy ja sen jättämä ohut kelmu eivät haittaa toimintaa kylmässä.

tle88 - 14:20, 3.9.2010 » Vaseliini voi jäykistää kynsikoneiston talvella. Silleen suojaöljy ja sen jättämä ohut kelmu eivät haittaa toimintaa kylmässä.
Hoo. Eihän talvella ajeta!

Heh heh… vaan asiaan: itse asiassa… ei minullakaan se pakka ole koskaan kylmässä tyhjää pyörinyt, mutta toisaalta olen kyllä käyttänyt siinä aina öljyä. Ja nuo muiden jäljiltä ostetut pyörät ovat sitten olleetkin aina yleensä siinä kunnossa, että pakka on ollut jumissa jo suoraan heti kesäkelilläkin. Jotain mustaa valaanrasvaa siellä sisällä on yleensä ollut. Ja hiekkaa. Helvetisti hiekkaa. - Sitä on joskus vähän vaikea tajuta, missä kunnossa joillakin pyörät tosiaan ovat.

Silleen tuo vaseliinin jäykistävän vaikutuksen mahdollisuus perustuu siis ihan arvaukseen. Löysin vain aikanaan tuon storage fogging oilin, ja minusta se on juuri sitä sopivaa tavaraa sinne pakan sisälle. Siinä on vielä mukana mukavana bonuksena ne korroosionsuoja lisäaineistukset.

Voi se vaseliini toimia ihan hyvinkin, ja hyvin kylmässäkin.

Tohdinko muuten edes mainitakaan, että siihen pakan kierteeseen on kätevää sitten laittaa alumiinitahnaa ? :sunglasses:
Lähtee seuraavalla kerralla se pakka irti vähän helpommalla.

Tuure

-.-

Shimanon bmx-rattaissa oli muutama vuosi sitten tehdasvoiteluaineet, jotka hyytyivät jo muutamassa pakkasasteessa/tunnissa. Helpommalla pääsi kun avasi uuden rattaan, pesi ja laittoi laakereihin vaseliinia ja kynsimekanismiin öljyä ja sitten vasta kiinni kiekkoon.