BMX-kammet fiksikäytössä

Laitetaan nyt vielä sen verran, että askartelin holkin Gussetin bemaxiriserista. Pitää viimeistellä vielä leikkauspintainen pää laikalla kuntoon.

Huomenna naputellaan paketti kasaan ja saadaan toivon mukaan (talvi)fillari ajoon.

kid_scientifik - 17:52, 6.9.2011 » Jep, eli: *mittasin: holkki 51 mm, laakerit 2 x 11 mm ja muhvi 69 mm (kuuskasina myydään) *kyseessä oleva Profilen mid-bb tuli runkosetin mukana, joten kummastelen hieman vääränpituista holkkia (pitänee antaa palautetta)
Tää on muuten todella yleistä BMX- ja Dirtti-pyörissä. En tosin tiedä miksi, mutta niin vaan on. Monissa kompliiteissakin saattaa olla liian kapea holkki keskiössä, jolloin siitä ei ole mitään hyötyä.

Itse olen ainakin ratkaissut keskiöholkin väärän pituuden mtb-pyörässä (jossa on siis bmx-tyylinen Spanish BB) laittamalla sen holkin ja laakereiden väliin muutaman ohuen extraprikan. Hyvin on toiminut.

Haluan jakaa taannoisen mid-bb- ja 48-spline-voimansiirron asennuskokemukseni kanssanne:

*rungon mukana tulleen mid-bb:n holkki oli siis liian pitkä → askartelin oikeanmittaisen: 46-millinen 68-milliseen muhviin

*laakerit olivat käsittämättömän tiukat suhteessa muhviin ja näin ollen asennus holkin (ja akselin) kanssa vaati sekä kärsivällisyyttä että voimaa + luovaa työkalujen käyttöä

*laakerit paikoillaan, tsekkaus akselia pyörittämällä ja kartioita laakereita vasten painaen → outoa kitkaa toisessa laakerissa → pois; kuvitelkaa tilanne holkki paikoillaan laakerien välissä, laakerit uponneina muhviin

*laakerissa ei-asennuksesta johtuvaa vikaa: suojuksessa ei osumia mutta kuulat eivät pyöri smuutisti (olisi pitänyt tsekata huolellisemmin ennen asennusta)

*paketti kasaan uusilla laakereilla ja kovaa kiukutusta kampien ja rattaan paikoilleen saamiseksi (edelliset kammet hulahtivat pelkällä akselin pultin kieputtamisella wtf?)

*paketti kasattuna valmistajan ohjeiden mukaisesti eli vedon puolella ratas + matalampi kartio, toisella leveämpi kartio → ratas (36t) käytännössä kiinni chainstayssä

*kammen irrotus normaalin kammen ulosvetäjän sisäosan akseliin kieputtaen + vasaralla mätkien (muu kuin osumapinta suojaten)

*paketin kasaus prikan kanssa → ajoa :slight_smile:

Mulle on jäänyt nyt ihan epäselväks että mikä näiden hyvyys on verrattuna tavalliseen neliskanttiin?

Tässä threadissa on listattu lähinnä huonoja puolia ja asennuksen hankaluus.

Ne on hitosti kestävämmät.

Ja asennus ei nyt ole oikeasti vaikeampi kuin patruunakeskiö, ero on siinä, että asennustavat ja sopivien osien valinta on oikeastaan saman spektrin eri ääripäät. BMX-kuskille ISO:t ja JIS:it ja kierteet ja muhvin leveydet ja akselin pituudet on hitosti vaikeempaa ku mätkiä laakerit runkot, laittaa kammet kiinni ja heittää parit prikat jonnekkin väliin.

Niin ja hei, villi vinkki Mid/Spanish-laakereiden asentamiseen on se, että heittää laakerit pakkaseen päiväksi ennen asennusta. Ainakin omasta mielestäni tämä on helpottanut asentamista. Itse asennusprosedyyrin olen aina hoitanut kumilekalla.

Keskiöö voi kans lämmittää jollain ni toi kylmä laakeri sujahtaa sisää kivasti

Edit. Ei ton laakerin tarvi olla ku 30min pakkasessa ni helpottaa jo huomattavasti

Kaverit hei. Tuli juuri tuossa postilaatikosta chargen scissor v2. Siinä on siis mid bb. Olenko ymmärtäny väärin, et homma hoituu teoriassa suvereenisti 19mm mid bb:llä ja näillä:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=47078

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=60177

?! Kiitos vastauksista ja hyvästä keskustelusta

Jos keskiölaakerisi ovat siis 19-milliselle akselille, niin periaatteessa kyllä.

Mutta. Jos kiinteävälitteinen voimansiirto väikkyy mielessäsi, niin sitten huutaa 48-lovista pakettia.

edit. Onko sulla ne laakerit jo? Mulla olis musta (NIB) Stolenin Revolver ylimääräisenä.

^ ja siis se meinaa eighthinchiä? Ja joku profile vissiin oli, suosituksia? Ja toi stolen revolver kiinnostaa, jos ei tuu eighthinchiä tilattua.

En ymmärrä kysymystäsi, mutta fiksikäyttöön tosiaankin 48-splined akseli ja kammet sekä niihin sopiva ratas tai spideri, ei noita joissa ratas kiinnitetään pultilla - ne ei kestä.

Itse voin kyllä suositella Eighthinchejä, niissä akseli on 19-millinen mutta niin taitaa olle melkein kaikki muutkin 48-splinet. Eli tarvitset Mid BB-laakerit sen paksuiselle akselille kuin mihin päädyt, kampisetin akseleineen ja rattaan tai spiderin sekä sekalaisen määrän holkkeja ja prikkoja.

Tosiaan 48-splined on akselin, kampien ja rattaan fiksikäyttöön soveltuva standardi ja nykyisin tuollaisia paketteja löytyy varsin monelta valmistajalta. Suosituksia on vähän hankala alkaa heittelemään vajavaisella kokemuksella, enkä usko että eri valmistajien tekeleissä olisi aivan hirvittäviä eroja.

Profilet pyörii täällä Sadion rattaalla, aiemmin oli Premiumit ja Treen rieska. Kummissakaan ei ainakaan minkäänlaista vikaa ilmennyt. Muita vaihtoehtoja ovat esim. mainitut Eightinchit, Resistin Relapset, KHE:n Erlkönigit, Stolenin Teamit, Easternin Tribet, Subrosan Bitchin -kammet…näitä on oikeesti nykyisin ihan kipeesti.

48-rattaita ei aivan yhtä monelta valmistajalta löydy - varsinkin jos on isompaa hakusessa - mutta kyllä noissakin alkaa olla jo valinnan varaa.

Tietääkö kukaan mistä keskiöakselin ympärille tulevia holkkeja sais ostettua/tilattua? Tampereen ainoosta BMX-henkisestä liikkeestä ei saanu ja rautakaupassa ei ollu sopivia. Toki voisin hakee metritavarana esim. alumiiniputkee joka on sisähalkasijaltaan 20 mm ja askarrella siitä, mutta luulis että noita nyt erikseenkin saa.

Ja oikeilla työkaluilla toi keskiön asentaminen on todella helppoo ja hoituu hetkessä. Vasaraa en lähtis käyttään, mutta kyllähän sitäkin näkee. Keskiön pakettiin puristavia työkaluja saa esim. parktoolilta, mutta halvimmalla pääsee kun askartelee ite. Kierretankoo rautakaupasta, siihen sopivat mutterit molempiin päihin ja väliin vielä tarpeeks isot prikat, että tulee puristusvoima tarpeeks isolle alueelle. Hinta joitakin euroja.

Entä fiksikammet bmx-käytössä?

epäilen kisakampien suojauksen riittävyyttä

Mitenkäs noi bmx-kammet nopeilla klv-siirtymillä?

jutellaan näistä(kin) mieluummin kippolassa; nettikeskustelut on määkiville kuleille

Selvä, jatketaan täällä…help…me…

Koska nyt ottaa päähän ja aivan helvetisti. Niikun joku teistä ehkä tietää, kasailen parhaillaan Charge scissoria. Noh, tänään menin iki onnellisena hakemaan signaturebmx:stä saapuneita viimeisiä tuotteita: mid-keskiötä ja eturatasta. Ja helvetin täpinöissäni aloin asentamaan kaikki mahdolliset videot katsoneena keskiötä mutta KAPPAS PERKELE!! Keskiönlaakereiden outterdiameter onkin aivan prikulleen sama kun rungon keskiömuhvin…

http://chargebikes.com/bikes/scissor/

Oonko sokea vai vajakki, eikö tuossa ja kaikissa muissakin lähteissä sanota aivan selvästi mid-bb?! ja sit jossain foorumilla sanottiin vielä, et scissoriin mene euro-bb, mut ei siinä muhvissa mitään kierteitä ole!! Mitä täällä tapahtuu…

^Siinä tapauksessa keskiön tiedot ovat Chargen sivuilla väärin ja keskiö on Spanish, halkaisija 37mm. Midin halkaisija on 41mm.