Fiksiratas, vapaaratas, flip-flop, mitä ne on?

Nyt ne sen teki, uuden torpedo navan rattaan saa lukittua fixiksi akselin päässä olevaa ruuvia kiertämällä, kiekkoa irrottamatta.
http://www.fixedandfreegear.com/singlespeed_e.html

^olipa muuten paskimmat “sivut” koskaan.

Mutta toihan olis ihan näpsäkkä systeemi. Myönnän, olen laiska.

Todellakin oli, älytön pikkukuutio. Toi olis sitä mitä kaipasin lukittavasta kasettinavasta.
Tossa navassa sitä ei oo, mutta tolla systeemillä fix/free levyjarrunapakin olis mahdollinen.
Rattaan kiinnityssysteemi ihmetyttää, jalkajarrunavan rattaita ja jousirengas, miksi? 130 millisessä on laakerit kovin kaukana, noinkohan akseli kestää…
Ettei vaan olis irtokuulalaakeritkin vielä. No, kehitystä kuitenkin.

Onko noissa ratarattaissa muuten mitään yhteensopivuus ongelmia vai käykö esim dura-acen ratas michen ratanapaan?

Yhteensopivuusongelmia on, koska kierrestandardeja on useita. Surlyn rattaiden mukana tulevassa läystäkkeessä ainakin on pitkä selostus aiheesta.

ja vaikka kierteet natsais (niinkuin ne yleensä kyllä tekevät) niin rattaiden leveydessä/napojen kierteiden leveyksissä on pieniä eroja. EAI:n rattaat on leveämmästä päästä, niitä vasten lukkorengas menee tiukasti. Monien muiden rattaiden kanssa joudun käyttämään ohutta prikkaa. Joillain toisilla navoilla ei välttämättä ole mitään ongelmaa.

asb - 17:50, 21.3.2009 » Surlyn rattaiden mukana tulevassa läystäkkeessä ainakin on pitkä selostus aiheesta.
Löytyypi tästä: http://www.surlybikes.com/files/Track%20Cog%205.16.05.pdf

tervehdys! tilasin tossa joku hetki sitte evanssilta fujin trackkipyörästä tehdyn katukäyttösen-mallin ja siitä löytys tuo flip-flop takanapa(Rear Hub:Formula Alloy Track, sealed bearing 32H Flip Flop) ja tarkotuksena ois pistää siihen toiselle puolelle vapaa ratas. Minkähänlainen siihen pitäs asentaa? eli ostanko suoraan semmonen sinkulapaketin jossa ois ratas ja spacerit matkassa vai bmx-vapaarattaan vai käykö kumpi vaan?

Hanki bmx-vapaaratas. Sinkulakitti on tarkotettu kasettivapaarattaan kanssa käytettäväksi. Siis perus vaihdenapaan.

ok, kiitti.
mitäs sit sen bmx-vapaarattaan asentamiseen tarvii? riittääkö ihan vain käsin laittaminen kierteille ja antaa ketjujen hoitaa loppukiristys… niin ja tarviiko siihen mitään lukitusjuttua joka pitää sen sitten varmuudella paikallaan? Mitenkäs sit ton ketjulinjan kaa… voiko siinä olla ongelmana se, että ei mene suoraan?

ChainThug - 17:54, 25.3.2009 » Monien muiden rattaiden kanssa joudun käyttämään ohutta prikkaa.
Mulla jää aivan pieni rako rattaan ja lukkorenkaan väliin, että pitää varmaan hommata joku prikka siihen. Se prikka lienee järkevintä pistää navan ja rattaan väliin eikä rattaan ja lukkorenkaan vai kuinka?

Hommasin millin paksusen prikan, mikä on ihan riittävän paksu. Se on kuitenkin ihan pikkasen isompi kun ne isommat kierteet että se vähän pääsee hölskymään siinä, mutta tästä ei kai ole haittaa ? toivottavasti

iivo - 13:53, 31.3.2009 » Onko noissa ratarattaissa muuten mitään yhteensopivuus ongelmia vai käykö esim dura-acen ratas michen ratanapaan?
Jatkokysymys: käykö [Michen lukkorengas](http://www.parker-international.co.uk/1824/Miche-Fixed-Sprocket-Lockring.html) muille navoille?

Michen lukkorenkaassa on italo-kierre, eli menee Campagnoloon ja Phil Woodiin.
Muihin ei taida mennä.

numeroina, jos jollekin niistä on hyötyä, lukkorenkaat: italo 1.32" x 24 TPI versus “normaali”/ISO 1.29" x 24 TPI

ok kiitti, tätä epäilinkin. jätän tilaamatta toisille navoille siis.

Flip-flopista meni kierteet fiksi puolelta. Onko kokemusta fiksirattaasta vapaa puolella? Pysyiskö esim jollain liimalla ilman lukkorengasta?

^ajaahan jengi suicide-navoilla ihan muutenkin, ei se siitä mitenkään eroa. Mutta se nimitys “suicide” on kyllä ihan ansaittu.

^^Brittikeskiön lukkorengas käy, etsi ja asenna. Parempi kuin liima.

Sillä pitäs pysyä, vaikka kierteet samaan suuntaan?