Liikennesäännöt

Hesari vakavoitunut kärkikolmioasian äärellä

Odotuksella, että tämän myötä kesä 2020 kolmion takaa pyörätienjatkeelle tulevista takseista vapaa nk. streetbliss-kesä.
Odottamaan jäivät:

Pikkupolkijan pyörän varustelua ja toisaalta myös tiellä/jalkakäytävällä liikkumista pohdin; mikä on lain mukaan polkupyörä?

Oliko jossain lakipykälissä määritelty polkupyörää satulan korkeuden mukaan vai muistanko väärin? Jonkin lähteen perusteella myös potkupyörä olisi polkupyörä, mutta koskeeko tämä vain aikuisten kokoisia laitteita?

Edit: sieltähän se tuli

ankka - 21:07, 22.3.2020 » Pikkupolkijan pyörän varustelua ja toisaalta myös tiellä/jalkakäytävällä liikkumista pohdin; mikä on lain mukaan polkupyörä? Oliko jossain lakipykälissä määritelty polkupyörää satulan korkeuden mukaan vai muistanko väärin? Jonkin lähteen perusteella myös potkupyörä olisi polkupyörä, mutta koskeeko tämä vain aikuisten kokoisia laitteita?
16 § (21.5.2003/409) Polkupyörää koskevien säännösten soveltaminen Tässä luvussa olevia säännöksiä sovelletaan ajoneuvolain 19 §:ssä määriteltyyn polkupyörään, jonka istuinkorkeus istuimen matalimmassa säätöasennossa on 0,635 metriä tai enemmän. Tässä luvussa olevia säännöksiä sovelletaan soveltuvin osin myös potkupyörään ja selkänojalla varustettuun tai makuuasennossa ajettavaan polkupyörään, vaikka istuimen istuinkorkeus on alle 0,635 metriä.

Ja alle 12-vuotiaat saa ajaa jalkakäytävällä, mikäli sitä pohdit jalkakäytäväliikkumisesta.

.

liitto yhteenvetää myös 1.6. voimaan tulevia muutoksia, https://pyoraliitto.fi/pyorailysta/pyorailijan-liikennesaannot

grep - 9:41, 23.4.2020 » liitto yhteenvetää myös 1.6. voimaan tulevia muutoksia, https://pyoraliitto.fi/pyorailysta/pyorailijan-liikennesaannot

uudistus tuli just sopivaan aikaan :smiley:

makko - 22:39, 22.3.2020 »
ankka - 21:07, 22.3.2020 » Pikkupolkijan pyörän varustelua ja toisaalta myös tiellä/jalkakäytävällä liikkumista pohdin; mikä on lain mukaan polkupyörä? Oliko jossain lakipykälissä määritelty polkupyörää satulan korkeuden mukaan vai muistanko väärin? Jonkin lähteen perusteella myös potkupyörä olisi polkupyörä, mutta koskeeko tämä vain aikuisten kokoisia laitteita?
16 § (21.5.2003/409) Polkupyörää koskevien säännösten soveltaminen Tässä luvussa olevia säännöksiä sovelletaan ajoneuvolain 19 §:ssä määriteltyyn polkupyörään, jonka istuinkorkeus istuimen matalimmassa säätöasennossa on 0,635 metriä tai enemmän. Tässä luvussa olevia säännöksiä sovelletaan soveltuvin osin myös potkupyörään ja selkänojalla varustettuun tai makuuasennossa ajettavaan polkupyörään, vaikka istuimen istuinkorkeus on alle 0,635 metriä. Ja alle 12-vuotiaat saa ajaa jalkakäytävällä, mikäli sitä pohdit jalkakäytäväliikkumisesta.
Kas, olikin vastaus mennyt ohi; juuri tätä 635mm rajoitusta muistelinkin. Onko tuolla tarkoitus tehdä lapsista jalankulkijoita vai ei? Jalkakäytävällä pyöräilevähän on edelleen polkupyörä suojatielle tultaessa.

Eniten oikeastaan kiinnostaa esim 4-vuotias polkija tai 2-vuotias potkupyöräilijä suojatiellä; otetaanko silloin “soveltuvin osin” syy pyöräilijän niskaan, kun auto töytäisee?

grep - 9:41, 23.4.2020 » liitto yhteenvetää myös 1.6. voimaan tulevia muutoksia, https://pyoraliitto.fi/pyorailysta/pyorailijan-liikennesaannot
"Polkupyörää ei saa kuormata siten, että kuorma ulottuu sivusuunnassa pyörän ulkopuolelle."
ankka - 10:02, 23.4.2020 » "Polkupyörää ei saa kuormata siten, että kuorma ulottuu sivusuunnassa pyörän ulkopuolelle."
Myös 2-renkaisen polkypyörän maksimileveys 800 mm. Menee sitten maastofillarit 820 leveellä tangolla kategoriaan laiton. Saattanu kyllä olla jo ennestään.

^ kuinkahan moni MTB kuski ajelee yleisillä alueilla pakollinen soittokello ja heijastimet asennettuna

Aikaisemmin oli jotain kilpapyörä-luokituksia joilla pystyi välttämään osan noista säädöksistä?

Mutta onko 1.6. niin että maantiepyörään on lain mukaan (eri asia miten asiaan puututaan, puuh) on laitettava heijastimet, valot ja soittokello?

eonwe - 11:06, 23.4.2020 » Aikaisemmin oli jotain kilpapyörä-luokituksia joilla pystyi välttämään osan noista säädöksistä?
[i]Urheilu- tai kilpakäyttöön rakennetussa, tiellä käytettävässä polkupyörässä, jonka omamassa on enintään 10 kg ja jossa on vähintään 12 vaihdetta, ei kuitenkaan vaadita etu-, sivu- eikä poljinheijastimia polkupyörää valoisaan aikaan ajettaessa.[/i]

Eli pimeellä siinäkin ne heijastimet ja valot ton mukaan pitäis olla.

eonwe - 11:06, 23.4.2020 » Aikaisemmin oli jotain kilpapyörä-luokituksia joilla pystyi välttämään osan noista säädöksistä? Mutta onko 1.6. niin että maantiepyörään on [i]lain mukaan[/i] (eri asia miten asiaan puututaan, puuh) on laitettava heijastimet, valot ja soittokello?
https://www.yksivaihde.net/old/349&page=197

Tällä hetkellä ja 1.6 voimassa oleva poikkeus liittyy etu- ja sivuheijastimiin valoisan aikaan ajaessa; valothan ei muutenkaan ole pakolliset valoisalla. Eli ihan just nyt kriteerit täyttävässä kilpapyörässä pitäisi silti olla soittokello ja takaheijastin.

Nämä asiat ei muuten oikeastaan kytkeydy tähän uuteen tieliikennelakiin, eikä ole varsinaista lakitekstiä lainkaan, vaan kyseessä on ajoneuvolakiin perustuva Traficomin määräys nimeltä “Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunu-jen sekä kevyiden sähköajoneuvojen rakenne ja varusteet”.

Onko muuten uudessa TLL:ssä vielä se huvittava 12-vaihteisuus- ja alle 10-kiloisuuspykälä mainittuna?

Naureskelen edelleenkin ajatukselle että joku ajelis liikenteessä pikkurillillä metroon nostettavalla 1x11 kilpapyörällä, poliisit pysäyttäis ja toteais että: jaahas, lasketaanpa takapakasta lehdet! Vain 11! Missäs ne heijastimet on senkin jullikka?

Eli nämä määräykset varusteista ovat siis täällä eivätkä uudessa tieliikennelaissa.

Ymmärsinkö siis okein että linkattu dokumentti puhuu sekä voimaan tulevasta tieliikennelaista että liikenneministeriön asetuksesta joka on ollut jo aikaisemmin voimassa?

En selvästikään osaa vielä lukea maan lakia sillä noista dokumenteista en vielä löytänyt soittokellon pakollisuutta.
Paras osuma oli

Noh, ihan käytännön syistä ja mallikansalaisena laitoin kuitenki 1x11 krossariin 3M heijastinteippiä ja hyvä tekosyy osta knog :slight_smile:

eonwe - 12:09, 23.4.2020 » Eli nämä määräykset varusteista ovat siis [täällä](https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/454001/44549) eivätkä [uudessa tieliikennelaissa](https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180729). Ymmärsinkö siis okein että linkattu dokumentti puhuu sekä voimaan tulevasta tieliikennelaista että liikenneministeriön asetuksesta joka on ollut jo aikaisemmin voimassa? En selvästikään osaa vielä lukea maan lakia sillä noista dokumenteista en vielä löytänyt soittokellon pakollisuutta. Paras osuma oli
Joo tuolla uudessa ainoa mihin itse törmäsin on juuri tuo valoasia:

Muuta kuin 1 momentissa tarkoitettua ajoneuvoa ajettaessa on käytettävä eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävää valaisinta ja taaksepäin punaista valoa näyttävää valaisinta, kun ajoneuvoa ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut.

Mikä ainakin omasta mielestä on ihan kiva juttu, talviaikaan tulee vieläkin pimeitä pööpöilijöitä aina silloin tällöin jostain sivukujilta syliin :smiley:

jboman - 10:22, 23.4.2020 » ^ kuinkahan moni MTB kuski ajelee yleisillä alueilla pakollinen soittokello ja heijastimet asennettuna
No heijastimia tuskin monellakaan. Äänimerkinantolaitteen ei tarvi muuten olla kello. Lain mukaan merkinantolaitteen pitää olla pyörässä, joten en tiedä lasketaanko, kun mulla on repun rintaremmin klipsiin integroitu pilli.

Koskaan en oo tajunnu kyllä sitä käyttää. Vois koittaa joskus.

Äänimerkinantolaitteen pakollisuus tulee suoraan ajoneuvolaista.

Tuo Traficomin määräys on siis lisäys/tarkennus ajoneuvolakiin, joka ei ole muuttumassa. En tiedä onko määräykseen tulossa muutoksia nyt voimaan tulevan uuden tieliikennelain johdosta.