Talvipyörät kehiin

Ihan mielenkiinnosta ja omaa tyhmyyttäni esitellen pohdinkin, että mites hyvä veto käsijarrut on talvsin verrattuna jalkajarruun? Meinaan että jäätyykö kehä taikka palojen pinnat hyperpakkasilla miten hyvin vai viekö kitkan lämpö tämmöset ongelmat mennessään?
Itse olen vain jalkajarrun kanssa pelannu talvisin.

Onko tää samaa kastia kuin fillarin vesiliirto → 'bout 200 km/h pitäs tempoa menemään?

palojen jäätyminen ei oo ikinä ollut ongelma, mut kehään on joskus oudolla kelillä jäätynyt pisaroita, mut todella harvoin. Silloin tällöin on vaijerit jäätyneet, mutta oikealla voitelulla sekin on vältettävissä. Sisä- ja ulkosäilytyksen vaihtelu on omiaan jäädyttämään vaijerit. Jalkajarrun sijaan laittaisin harkintalistalle brakeless fixedin ja levyjarrut.

Jalkajarrussa on yksi hyvä puoli jos joutuu matkaamaan ns tärkeimmän prioriteetin kevyenliikenteenväylien ulkopuolella fiksiin verrattuna: vapaaratas. Ainakin itse tykkään siitä ominaisuudesta talvella kun oman kommutoinnin varrella saattaa olla 20+cm lumivalleja kesken matkan ja jotkut alamäet on vaan kivempi ajella toinen jalka maassa…

…mutta kyllähän nuo jalkajarrunavat natisee ja kolisee vaikka kuinka rassaat niitä kohdilleen, onneksi nastojen rahina peittää äänet alleen ainakin siihen asti kun lumet tulee.

peltsip - 8:34, 29.11.2012 » Jalkajarrussa on yksi hyvä puoli jos joutuu matkaamaan ns tärkeimmän prioriteetin kevyenliikenteenväylien ulkopuolella fiksiin verrattuna: vapaaratas. Ainakin itse tykkään siitä ominaisuudesta talvella kun oman kommutoinnin varrella saattaa olla 20+cm lumivalleja kesken matkan ja jotkut alamäet on vaan kivempi ajella toinen jalka maassa...
Tätä en todellakaan osta. 1. talvella juuri mainitsemissasi paikoissa rullaavuus ja näin vapaarattaan arvo on nolla ja liikkuakseen haluttuun suuntaan pitää polkea. 2. miksi pitäisi ajaa toinen jalka maassa? eikös se nyt ole vähän hankalaa?
  1. Mainitsemani lumivallit on valleja jotka syntyvät esim autoteiden lanaamisesta, ongelmaahan ei olisi jos lunta olisi tasaisesti koko matkalla. Vallien yli pitää yrittää joko hypätä bemaxityyliin tai sit puskea täysii ja toivoa ettei satu pahasti kun pyörä tökkää. Jalat remmeissä tuossa tilanteessa pelottais kun ei voi ottaa bailoutteja hetken mielijohteesta.

  2. Alamäki, 5cm lunta, pohjilla jäätynyt perunapelto. Aja kaupan päälle vielä tangolta ja vedä remmit niin kireälle ennen mäkeä ettei veri kierrä varpaissa…

Miksi pitää keksimällä keksiä ja vääntää ja kääntää? Vaikken ole täällä pitkään kirjoitellutkaan niin olen kyllä polkenut sinkuloilla useamman talven suht aktiivisesti.

peltsip - 9:04, 29.11.2012 » 1. Mainitsemani lumivallit on valleja jotka syntyvät esim autoteiden lanaamisesta, ongelmaahan ei olisi jos lunta olisi tasaisesti koko matkalla. Vallien yli pitää yrittää joko hypätä bemaxityyliin tai sit puskea täysii ja toivoa ettei satu pahasti kun pyörä tökkää. Jalat remmeissä tuossa tilanteessa pelottais kun ei voi ottaa bailoutteja hetken mielijohteesta. 2. Alamäki, 5cm lunta, pohjilla jäätynyt perunapelto. Aja kaupan päälle vielä tangolta ja vedä remmit niin kireälle ennen mäkeä ettei veri kierrä varpaissa... Miksi pitää keksimällä keksiä ja vääntää ja kääntää? Vaikken ole täällä pitkään kirjoitellutkaan niin olen kyllä polkenut sinkuloilla useamman talven suht aktiivisesti.
Ei tässä nyt mitään olla keksimässä. Ilmoitin vain olevani eri mieltä tästä.

Kyllä minä nämä kuvaamasi olosuhteet tuosta tekstistä ymmärsin, mutta en edelleenkään sitä miten vapari olisi tässä se parempi vaihtoehto. Pito ja ajoominaisuudet kun oman mieltymyksen mukaan ovat näissä tilanteissa parempia juuri kiinteällä ajaessa. Jos kaatumista pelkää liikaa kaatuu varmasti oli jalat kiinni tai ei. Suosittelen keskittymään ajamiseen ja pystyssä pysymiseen.

Remmeistä joilla pitäisi verenkierto estää en osaa sanoa mitään, koska en niitä käytä.

Makuasioita sanoi mäyräkoira kun persettään nuoli.

Jos sinä peltiseppä et osaa ajaa fiksillä niin älä tule kertomaan sitä meille.

Aika hauskaa, että just tuossa töihin polkiessa mietin tätä juttua, kun toiset vaihtaa talveksi fiksistä vapariin ja toiset just toisinpäin. Ymmärsin siinä samalla, että onhan se ihan loogista, että jos sillä kiinteällä ei ole tottunut vielä ajamaan, niin haluaa rullata juuri tuommoisiin peltisepän kuvailemiin tilanteisiin. Toisaalta kyllä kiinteällä tuntuma liukkauteen on välittömämpi ja ei ole vapaaratas jäätymässä täysvapaaksi. Mut siis kukin tyylillään. Itse tällä tänään:

peltsip - 8:34, 29.11.2012 » Jalkajarrussa on yksi hyvä puoli jos joutuu matkaamaan ns tärkeimmän prioriteetin kevyenliikenteenväylien ulkopuolella fiksiin verrattuna: vapaaratas.
Crusty - 20:45, 4.11.2012 » What are you sössöting?

Minä ajoin ensimmäiset kiinteät kilometrini juurikin liukkaiden alkaessa, eikä siinä ollut mitään ihmeellistä. Kiinteässä talviajossa tykkään paremmasta tuntumasta tiehen, kun voi hidastella ilman jarruja. Toisaalta alussa kiinteällä kanttareiden ylityksissä tuli alussa facepalmeja, kun yritti ennen hyppyä jättää polkimet vaakaan… :-/

Viime talven ajoin droppitangolla, eikä siinä ole juurikaan mitään järkeä, mutta ei nyt jaksa speksata mitään, ajan vaan sillä mitä sattuu olevan käden ulottuvilla. Ehkä jonain talvena alla on jossain suhteessa erilainen pyörä, sitten mennään sillä. Myös Bullitilla ajan talvella piikkirenkailla, eikä sekään ole ollenkaan ideaalinen etenijä, mutta aina vaan mennään, joskus jopa työntämällä.

Yksi talvi tuli ajettua konversiofiksillä cx prot alla. Ei nastoja paljon tarvinnut hyvin pakkautuneella pakkaslumella ja kivasti rullas. Etujarrun otin pois toiminnasta, kun se keräsi vaan lunta edessä. Kiinteällä on kiva fiilis tien liukkauteen ja hyvin meni koko talvi. Parit pannut tuli vedettyä, mutta speduista saa jalan irti nopeasti.

Kiinteällä ajelu antaa tien pintaan ihan eri tuntuman, en mene väittämään, että se on jotenkin maagisesti parempi, mutta ainakin mä tykkäsin. En talvi, enkä kesäajelussa ymmärrä remmejä. Spedut pitää paljon paremmin jalan kiinni polkimessa, antaa enemmän polkutehoa ja on helpompi irrottaa äkillisissä tilanteissa.

Tänä talvena tosin tulee varmaan ajeltua sinkula 29erilla. Fikasaisin jos jaksaisin.

Summa summarum: Ei kannata huudella asioista, joista ei ole kokemusta.

EDIT: Niin se konversio Miyata talvisetupissa riserilla (Myyty)

käytännössä kaikki olennaisimmat pointit kiinteäisen voimainsiirron puolesta talvisessa polkupyöräilyssä on jo sanottu. ehkäpä sen verran vielä, ettei kyseessä todellakaan ole mikään arvostelukyvyttömien ja räädistelyn tavoittelun sokaisemien urbaani-ihmisten joukkoitsesuggestio. kiinteä välitys voi aivan oikeasti olla funktionaalinen talvella; funktionaalisuudella tarkoitettaessa matkan etenemistä so. pyörän hallintaa. uskon, että avain tämän ymmärtämiseen on omakohtainen asian koke(ile)minen.

e. mun talvipyörän voi bongata rastikuvista.

Niin. Ennen lusin kiltisti lumikaudet sisällä etsien netistä uusia osia katuajokkeihini ja hinkaten niitä mikrokuituliinalla kiiltäviksi. Ja olin ihan tyytyväinen.

Mutta nyt on se on saanut mut, TALVIPYÖRÄKUUME! PAKKO SAADA AJAA! AAARGGHHHHHH!!! Pakkasessa ja tuiskussakin. Katson aamulla sporan ikkunasta kateellisena jopa vanhoilla mummiksilla kauppaan polkevia pappoja. TÄMÄ EI VOI JATKUA NÄIN. Säästäminen alkakoon. dramaattista sinfoniamusiikkia

Olipa aamulla mukavaa ajella. Talvinen fiilis suorastaan.
Laitoin eteen ja taakse talvikumit (w240,w106), vaihdoin välityksen (44/21) ja raiserin takas. Tuntu kun ois maastopyörällä ajellu kun oli niin iisiä. Matka taittu hitaamminen/rauhallisemmin kun normaalisti, mutta fiilis oli tosi jees. Let it snow.

Kare_Eskola - 9:16, 29.11.2012 » Jos sinä peltiseppä et osaa ajaa fiksillä niin älä tule kertomaan sitä meille.
Ai niin joo, kaikki muu paitsi fiksit on turhaa. Jännä etteivät esimerkiksi bemaksipiireissä ole tajunnut tuota ylivertaisuutta...

e: ja mitä te oikein sössötätte liukkaudesta? Ei liukkaus todellakaan ole mulle ongelma mentiin sit fiksinä tai vapaarattaalla.

Höh kun pitää väkisin ymmärtää väärin :frowning:

Mulle liukkaus on välillä ongelma. Mua vähän kuumottaa että pyörä heittää alta, etenkin nyt kun ei oo ollu kunnon renkaita alla. Siksi mä tykkään ajaa kiinteänä, koska tuntuma säilyy koko ajan. Siitä tuossa ylempänäkin on puhuttu, jos huomaat.
Mutta se siitä sössötyksestä.

Tässä mun talvipyörä viime keväältä:

Tälle kaudelle pidemmät lokarit ja spedut.

peltsip - 11:31, 29.11.2012 »
Kare_Eskola - 9:16, 29.11.2012 » Jos sinä peltiseppä et osaa ajaa fiksillä niin älä tule kertomaan sitä meille.
Ai niin joo, kaikki muu paitsi fiksit on turhaa. Jännä etteivät esimerkiksi bemaksipiireissä ole tajunnut tuota ylivertaisuutta....
En ymmärrä miten bmx-pyörät liittyvät talvipyöräilyaiheeseen millään tavalla?

Joo no mun pointit alunperin ei liittyneet pätkääkään liukkauteen kuten lukutaitoiset saattaisivat osata alkuperäisistä pointeistani päätellä. Mitä kohtaa kuvailemistani olosuhteista ette ymmärtäneet? Kertoisitteko vielä että miten kiinteänä ajaminen avittaa siihen, ettei eturengas vahingossakaan lähde puskemaan koska olosuhteet? Olettaisin että kaikki talvella ajaneet tietäisivät mistä puhun tuossa esimerkissä 2.

Mutta onhan täällä päästy jo siihen että kaadun aina tahallani sun muuta mukavaa. En btw ole kovinkaan monesti kaatunut per talvi. Jatkakaa vaan rauhassa, palaan asiaan jos joku kertoo että miten fiksillä olisi parempi ajaa nuo mainitsemani kaksi tilannetta ja pystyy perustelemaan muutenkin kuin “nokun tuntee liukkauden paremmin”.

peltsip hyvä, yritä ymmärtää, että talvifiksuttelua saattaa puoltaa myös ihan aikuisten oikeat järkisyyt mitä tulee pyörän hallittavuuteen. kuten kirjoitin, kyse ei ole mistään fixxxeed hinnalla millä hyvänsä ja kaikki muu on turhaa -asenteesta.

jatkuvasti pyörivät kammet eivät ole lainkaan niin suuri ongelma erilaisten, pääasiassa lumesta muodostuneiden esteiden ylittämisessä/lävistämisessä, kuin mitä annat olettaa. semminkin kun vauhdit ovat talvella lähtökohtaisesti matalampia. vaikka nämä esteiden ylittelyt saattavat toki tuntua (aluksi) hankalilta, on takapyörän jatkuvan alustaan kohdistuvan tatsin ja tämän tuottaman hallitavuuden (tunteen) sekä tasaisen vauhdin kontrolloinnin näkisin painoarvoltaan toisen kertaluvun parannuksiksi estepointteihin verrattuna.

Oliks peltsi joskus edes kokeillut millaista se fiksetillä ajaminen on? En mutulla lähtis huutelemaan.