Ratarattaiden kestävyydestä

Hieno toi professional “Track Cycling”. Se on varmaan aika paljon professionaalimpaa kuin “track cycling”.

Nostetaas.

Eilen tuossa rattaita speksaillessa mietin, että mikä on vaikkapa Philin ja EAI:n >50e maksavissa rattaissa hinta-laatu-suhde? Mikä niistä tekee hyviä ja kalliita? Kannattaako maksaa?

En maksais noin paljon jos ei oikeasti ole erikoiskäsiteltyjä rattaita, kuten esim Australian ratatiimillä. Enpä kyllä noidenkaan kestävyydestä osaa sanoa:

“Each sprocket is sent to Japan for a special treatment where three microns (a micron is equivalent to one millionth of a metre) are shaved away from the interior and replaced by two microns of Ni-Cad followed by one micron of Teflon. The process costs AUD$10,000 for each set of sprockets, but Smith claims it produces a “phenomenal reduction in friction and heat dissipation.””

Toi ketjun ja rattaan kuumuminen on kyllä viheliästä ajon aikana

^Kelaa kuin paljon vituttaa kun sunkin spinergyt sulaa alta ja puntit syttyy tuleen.

^^^ no, ostat EAI gold pro tai Sugino Gigas rattaat taakse niin saat nuo mystiset ominaisuudet suoraan kaupan hyllyltä. Sitten eteen vanhaa Gigasia tai uutta super zeniä niin johan lähtee. Välillä tulee myös vastaan käytettynä noita Shimanon “erikoiskäsiteltyjä” rattaita, mutta ei ehkä parhaassa kunnossa enää. Gigasissa kannattaa muistaa että ovat sitten alumiinia eikä terästä, joten katukäyttöön ei kannata kenties haaskata satoja dollareita. Jos kuitenkin ei ole rahasta kiinni niin Njs Exportin pojilla on vielä muutama NOS gigas etunen varastossa. Ja jos oikein alkoi nyt polttelemaan niin laita viestiä, löytyy niitä lähempääkin.

Joku erityinen syy miksei kukaan Dura Acea suosi/käytä edes lukkorenkaina? Musta väri? Tarve mahdollisimman isoon eturattaaseen?

^minä ainakin käytän dura acen takarattaita ja lukkorenkaita. hinta-laatu-suhde noissa on varsin oivallinen.

olennaisin itse huomaamani ero takarattaissa liittyy rattaiden materiaaliin: kromiteräs vs. rosteriteräs. jälkimmäiset ovat kestäneet ja säilyttäneet muotonsa omassa käytössäni paremmin eivätkä ruostu talvikeleillä. alumiini taas on mielestäni jo lähtökohtaisesti väärä materiaali takarattaaseen.

Kiinnostaisi lähde tuolle tiedolle, ettei kukaan käytä dura acea takapäässä.

Mitään lähdettä ole. Puhtaasti oma havainto. DA on vaan ollut se puuttuva vaihtoehto kun puhutaan esim. paskoista lukkorenkaista ja vaihtoehdoista niille. Olen saattanut lukea täysin vääriä keskusteluja ja jäänyt siksi paitsioon.

Itsehän olen todennut DA:n hyväksi ja toimivaksi, siksi ihmettely.

Ok. Että semmoinen johtopäätelmä.

Jaaa-a no kyllä DA on juuri lukkorenkaissa käytössä varmaan tämänkin foorumin pyöristä suurella osalla. hinta-laatu varmasti paras. Keirin ympyröissä voisiko sanoa ainoa käytössä oleva lukkorengas. sugino tekee yhtä kokoa joka sovelias vain pienimmille rattaille. Kehitetty itseas niiden 12t rattaalle. Suginon lukkorenkaannolen saanut poikki kerran rattaan vaihdon yhteydessä. Sain uuden tilalle, joka sitten toimikin ihan hyvin. Suositus siis vain pienille rattaille. DA rattaiden teräs ruostuu nopeammin kuin EAI, jos tykkäät säilyttää rakasta pyörääsi ulkona säiden armoilla. Mitä sitten tulee Suginon alumiinisiin rattaisiin…Gigas on juu alumiinia mutta päällystettyä sellaista (weight weeniesin valinta) …näissä on se “taikapinnoite”, jota s-cubiciksi kutsutaan. Keirin ympyröissä noita päällystetään myös titaniumilla, joka tuo niihin kestävyyttä ja “liukkautta”, mikäli olen oikein ymmärtänyt. Kadulle en noita Suginon Gigaseja laittaisi, oli pinnoite mikä hyvänsä. Radalle kyllä jos haluaa maksaa itsensä kipeäksi. Toisaalta aika samoissa summissa ne liikkuu kuin EAI gold medalit, tosin EAI omaa varmasti pidemmän käyttöiän.

Edit: DA rattaita on tehty myös alumiinista ja niitä on myös kromattu…tällä hetkelläkin taitaa olla ebayssa muutama kohtuu huonokuntoinen kromattu ratas myynnissä. Alumiinisia tais olla jo BIA aikaan (eli ennen NJS leimaa). Alex Cyclesilla oli jossain välissä DAn alumiinisia protoja myynnissä kohtuu hintaan.

Jostain syystä itelläkin sellainen mielikuva ettei jengillä ole pahemmin d-a:n hiluja kun tekevät vaan =<16t ja lbsstä saa surlyä mikä on kaiketi ihan ok. Mullakin on yks 16t d-a, muttei juurikaan ole tullut sillä ajettua koska se on ollu monesti väärän kokonen eturieskaan nähden. Evt sit.

Niillä ajetaankin radalla;) DA 13-16 ja Sugino Gigas 12-16. Mikähän oli EAI 12-22?

dpstyles - 20:07, 24.2.2013 » ... Keirin ympyröissä noita päällystetään myös titaniumilla, joka tuo niihin kestävyyttä ja "liukkautta", mikäli olen oikein ymmärtänyt...
Kuulostaa vahvasti titaaninitridillä pinnoittamiselta. Jos näin on niin kestävyyttä ei ainakaan maantiekamoissa Suomen keleissä omiin ajoihin tullut osille yhtään lisää. En ole saanut TiN pinnoitetuista rattaista tai ketjuista sen enempää kilometrejä irti kuin tavallisista. Rattaat tietty alumiinisiin verrattuna, ei teräkseen eikä titaaniseokseen. Ketjut eivät ruostuneet niin helposti eli siinä mielessä kyllä kiva, mutta ovat kaikki kuluneet aivan yhtä nopeasti kuin saman valmistajan paljon halvemmat ketjut. Aika turhaa hifistelyä ollut mulle ainakin, mutta onpa tullut kokeiltua.
dpstyles - 20:07, 24.2.2013 » Keirin ympyröissä voisiko sanoa ainoa käytössä oleva lukkorengas.
Käyttääkö keirin-ihmiset ja rata-ihmiset lukkorengasta? Olen ollut ymmärryksessä että velodormimiehet eivät käyttäisi, koska jos pannut kovassa vauhdissa, napsaisi ratas kierteiltä ennen kuin aiheuttaisi kuskille tai pyörälle kovinkaan kovaa tuhoa kuin troikka tapahtuu.

Mitenkäs usein posse uusii voimansiirtoaan rattaiden ja ketjun osalta? Meikällä tällä hetkellä 4000 km samoilla rattailla ja ketjulla takana. Hyvinhän ne rullaa, mutta kai sitä voisi kohta harkita päivittämistä. Näähän vissiin kantsii vaihtaa kaikki kerralla kulumisen takia?

Lainaan tähänkin ketjuun huonosti ulkomuistista Velosportin setää, joka neuvoi ajamaan uusilla rattailla 1000km, sitten vaihtamaan ketjua, ajamaan uudet 1000km, vaihtamaan ketjun ja ajamaan vielä 1000km, jonka jälkeen rattaat vaihtoon. Vissiinkin kutakin ketjua vois käyttää pidempäänkin, olikohan sekin että 3000km/ketale.

Eli sen mukaan ei tarttis olla uus ketju + uuet rattaat.

Perustelu kai oli kestävyys.

Kalastaja-Kaarlo - 15:09, 22.4.2013 » Vissiinkin kutakin ketjua vois käyttää pidempäänkin, olikohan sekin että 3000km/ketale.
En tarkoita siis, että 3000km putkeen, vaan eri rattailla vaihdellen 1000km kerrallaan. Ja sitten kun niillä kaikilla kolmella ketjulla on ajettu 3000km kullakin, nekin vaihtoon.

Ketju vaihtoon kun se pidentynyt Park toolin ketjun kulumismittarin mukaan sen 0,5%. Rattaat vaihtoon sitten kun eivät toimi uuden ketjun kanssa. Aika paljon säästää rattaissa, jos ei säästä ketjunvaihdossa.