Pyöräkolari uutisissa

Mersun uusissa kuorma-auotoissa on kamerat joka suuntaan, joilla näkee myös pimeällä.
Myös liikennemerkin tunnistus, jarruavustimet yms.

Mennee parikymmentä vuotta niin sellaiset on kaikissa.

Vanhan kunnon intissäkin käytetty Vaihda-paikkaa leikki toimisi ajo-opetuksessakin: siinä missä yks renaa ajoja radalla, kaupunkimaisessa ympäristössä, muut ”leikkii” normaalia katu-aluetta käyttävää kansaa; on jalankulkijaa, pyörää, succistelijaa, rullaluistelijaa, skoottia, sähkövermeitä käyttäviä, lapsia, vanhuksia yms tavan kansaa siellä suojateitä ylittelemässä ymsyms, siinä voi sitten ratissa arpoo että hei, onhan täälä muutakin porukkaa kuin vaan mä ja mun peltikuori… veikkaampa että ihan oikeesti monella silmät aukeis, ei oo tajua miten lujaa ja sutjakkaasti joku fillari liikkuu jos et ite oo järin pyörällä ajanu sitten apurattaiden. Siis täähän ois ns.aikuisten/ajo-opetuksessa olevien liikennepuisto eikä niin että tullaan tuonne liikenteeseen opetteleen että miten siellä pitäs toimia, sitten just pahimmassa tapauksessa virheiden kautta jotain opitaan jos opitaan, aika kallista leikkiä se.

Ite ”törmään” liki joka kesä infra-työmailla kuskeihin joilla ei maansiirtoon tarkoitetussa kalustossa esim peruutussummerit toimi, selityksiä kyllä löytyy aina, mutta joka tapauksessa ne autot lähtee välittömästi pajalle, oli kuorma päällä tai ei ja jos on toistuva tapahtuma, sanktioidaan se €-perusteisesti. Toisinaan urakoitsijat ottavat näissäkin tuhansia takkiin. Onko sitten kolikon kääntöpuoli se että itse niihin ajoihin tuleekin sitten niin kiire että ei joudeta toimintaympäristöä havainnoimaan riittävästi kun pitää saada menetetyt €urot takaisin… hmmm…tämä pistääkin miettimään, oisko jotain viisaampaa konstia saada tuokin summeri-homma toimimaan. Yhtään peruutusonnettomuutta, saati kuolemaa, en halua omalle työmaalleni, se on varma se.

OT: tää sama pätee mm.talvikunnossapitoon, ne kuskit pitäs jalkauttaa ja pyöräyttää vaikka ihan vaan pariksi päiväksi meneen ite niitä aurattuja/auraamattomia reittejä että miten ne toimii niille joita varten se homma tehään…

E: ommuute niinki päin että sais ne jalan- ja pöränkulkijatkin motorisoitua joskus… mennäppä k-a:n saati pyöräkuormaajan puikkoihin talvituiskuun ajeleen kaiken maailman infran sekaan ja koittaapa tehä siinä nättiä baanaa slicksihenkilön ajella, aika lol yhtälö.

Vahvaa todistusta Workstinx: llä.
Itsekin työmaaympäristössä tilaajan ominaisuudessa toimivana, ihmettelen suuresti moinienkin toimijoiden välinpitämättömyyttä ja toiminnan yksisilmäisyyttä.

Zykkelin edellisen sivun jutut myös silkkaa asiaa, joista olen itsekkin käynyt keskusteluja aivan ammattikuljettajienkin kanssa. Esim. tuossa onnettomuusristeyksessä valoissa odottavan oikealle kääntyvän kuorma-auton kuljettajan tarvitsee seurata neljää asiaa seuraavassa järjestyksessä:

  1. oikeanpuoleista taustapeiliä, koska siitä näkyy se viereinen klv ja sinne kuolleeseen kulmaan kulkeva liikenne. Tämä on siis ENNAKOINTIA, jota peräävät kevyeltä liikenteeltä.
  2. Kelviä risteyksen toisella puolella, koska sieltäkin voi joku tulla, mutta nämä ovat paremmin havaittavissa myöhäisemmässäkin vaiheessa.
  3. edessä olevaa poikittaista kelviä, koska joku saattaa tulla myöhässä ja lähteä ylittämään punaisilla
  4. liikennevaloja. Ei ole vaarallista, vaikka vihreän huomaisi vasta puolen sekunnin viiveellä.

Useimmiten kuski kuitenkin ko. tilanteessa selaa puhelinta ja vilkuilee liikennevaloja ja kaikki muu jää tekemättä.

En syytä, että tässä kuljettaja olisi näin toiminut, kun en voi tietää, mutta aivan liian yleistä tällaien on. Kun ei vain osata, viitsitä, jakseta ja haluta.
Asenne on paska, koska pyöräilijään se sattuu. Ja lainvalvojaviranomainen nielee kaikki paskat selitykset ja jos ei moottoriajoneuvon kuljettaja itse, niin parhaimmillaan poliisi keksii ne tiedotteisiinsa kuljettajan puolesta. Sarkaa on, jotta homma muuttuisi.

Hyi saatana TAAS. Ite asuin vuodesta 1997 vuoteen 2008 siinä keittiöliikkeen yläkerrassa. Oon ite todistanu kolme jalankulkijan yliajoa, jäänyt ite taksin töytäisemäksi kävellen ja pari pyöräilijää selvinnyt säikähdyksellä, kunnes ei enää. Kyllä näitä lukiessa luotto autoilijoihin laskee entisestään. Voimia läheisille! Täytyy viedä kynttilä

Jos noi annetut ennakoinnit on jostain syystä mahdottomia ja kuolleeseen kulmaan ei näe, niin rekkaan voi laittaa hälyt päälle ja ajaa ryömintävauhtia keulan sen risteyksen yli sen sijaan, että vedetään normaalia vauhtia isomman oikeudella.

Tutun tuttu oli silminnäkijänä tuossa onnettomuudessa. Kuulemma aika traumatisoiva keissi; ymmärtääkseni oli lähestulkoon heti selvää, että ei tarvitse ambulanssia soittaa. Ja oli äärimmäisen kova paikka tälle asfalttiauton kuskille myös, kun oli tajunnut, mitä on käynyt. Aivan hirvittävä tapaus kaikille osallisille ja heidän lähipiirilleen. Silti, olen tämän tiedon varassa samaa mieltä kuin muutkin: tuottamuksellinen teko ja syylliset vastuuseen. Eritoten kiinnostaisi tietää, että saako tällaisen surmanloukun piirtänyt liikennesuunnittelija mitään sanktioita, tuskinpa. Asfalttiauton kuljettaja saa varmasti kärsiä tästä lopun ikäänsä ilman tuomiotakin, joten lynkkausjoukko voi puolestani suunnata sinne infrasuunnittelijoiden juttusille.

Disclaimer: en siis ole autonkuljettajan puolella enkä ole sitä mieltä, että katumus ja syyllisyydentunto on riittää rangaistukseksi, mutta kyllä niissäkin on melkoinen pieti kannettavaksi.

Mä ajan tosta risteyksestä oikeastaan vaan Laivalahdenportti-Laivalahdenkatu -suuntaisesti, mutta mikä tossa siis on infrallisesti pielessä? Mielestäni aika perus risteys ja kuormurikuskin vika 100%.

edit. siis puhutaanko nyt siitä Shellin tolpan kohdasta?

Tästäkö kohdasta on kyse?

Lehtijutun mukaan kyllä, ja toi risteys on ihan hirveä.

edit. Siis joo, ihan normi-meininki siinä mielessä, että on noita vastaavia muitakin, mutta minusta on silti jotenkin poikkeuksellisen tympeä, koska kyseessä kahden varsin vilkkaasti liikennöidyn tien risteys, jossa kääntyvät autoilijat ohjataan suoraan kevyttä liikennettä päin. (Mikä ei ole tavatonta tietenkään.)

asb - 10:33, 20.5.2020 » Tästäkö kohdasta on kyse? https://goo.gl/maps/QHGfGVYXZyXrBqMC7
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006512934.html

Ainakin is uutiskuvassa rekka/kuorkki näyttää olevan tosta sun kohdasta oikeella laivalahdenkadun alussa, eli todennäköisesti just toi kohta.

Ei toi kyl mun mielestä näytä äkkiseltään sen erikoisemmalta, kuin miljoona muuta risteystä, missä oikeelle kääntyvä autoilija voi jyrätä samasta suunnasta tulevan suoraan jatkavan pyöräilijän. Onneks mulla on edes kesällä oikeelta ohjattava auto, voin muuten sanoa, että taajama-ajoon just ton oikeen takaviiston pälyilyyn kertaluokkaa parempi, kuin vasemmalta ajettava. Vasemmalle käännyttäessä mennään yleensä vastaantulevan kaistan yli, jolloin se saapumiskulma pyöräilijän ylityspaikkaan on sen verran lähempänä 90 astetta, että havainnointi vasemmalle on joka tapauksessa helppoa.

Kuolleen kulman kannalta ajoradasta muutamalla metrillä erotettu pyörätie saattaa olla tietyissä tapauksissa pyöräilijälle vaarallisempi ja kääntyvän ajoneuvon kuljettajan havainnoinnille haastavampi ratkaisu. Rattia kun ei pitäisi kääntää niin, että peili tällöin kääntyy takaa tulevan kannalta kuolleeseen kulmaan. Ei ainakaan ennen kuin on varmistettu että risteykseen on ylipäätään turvallista edetä. Pyöräkaistalla ajoneuvoa ei välttämättä käännetä niin herkästi risteykseen odottamaan esimerkiksi suojatien/pyörätienjatkeen eteen.

asb - 10:33, 20.5.2020 » Tästäkö kohdasta on kyse? https://goo.gl/maps/QHGfGVYXZyXrBqMC7
Taitaa olla juuri toi kohta. Jos kuormuri on tullut Laajasalon suunnasta, niin toi kivasti viistetty risteysalue kyllä mahdollistaa hyvillä kyydeillä kääntymisen. Joskus itsekin on saanut vetää liinat kiinni tossa, kun on tuutattu vilkuttelematta eteen kunnon kyydeillä.

Todella harmillinen juttu kaikenkaikkiaan, eiköhän ammattikuski™ tiedä että kenen syy ja mikä meni vikaan. Toivoisin, että näistä syntyisi keskustelua laajalti ja juuri siinä mielessä, että pureuduttaisiin infran keskeisiin ongelmiin (ja asenteisiin), eikä syyttelemään tai etsimään syyllistä. Läheltä piti-tilanteita pääsee todistamaan surullisen usein (päivittäin, useita kertoja), vaikka en edes esim. aja työkseni.

Kyllä. Juuri tuo kohta. Tässä vielä nyt sitten kuitenkin oma kuva aiheesta, vaikken halunnut alunperin postaa. Selventää kuitenkin ehkä tilannetta tai sitten ei.

Kuorma-auto on siis tullut tässä kuvassa oikealta (Laajasalon suunnasta) ja kääntynyt tuonne suoraan kuvasta pois päin. Pyöräilijä samaten tullut tässä kuvassa oikealta (Laajasalon suunnasta) ja ollut jatkamassa suoraan risteyksen yli tuonne tässä kuvassa vasemmalle päin. Risteyksessä on vihreä kevyelle liikenteelle ja kääntyville samaan aikaan.

Ongelmallisen tästä risteyksestä tekee se (jo aiemmissa kommenteissa mainittu), että aiemmin suurin osa liikenteestä on ajanut risteyksestä suoraan (eli tässä kuvassa oikealta vasemmalle), mutta itäväylän liittymän mentyä remonttiin, merkittävä osa liikenteestä on ohjautunut kääntymään tästä risteyksestä oikealle kiitos “väliaikaisratkaisun”. Infra toimi vielä joten kuten pienemmällä liikennemäärällä, mutta viimeistään tuon liikennemäärän kasvun myötä olisi ehdottomasti pitänyt muuttaa valot nuolivaloiksi / ei vihreää risteyksestä kääntyville ajoradan käyttäjille ja kelville samaan aikaan.

Edit. Tilapäisjärjestelyä ennen tuohon suuntaan risteyksestä käännyttiin siis käytännössä lähinnä asioimaan huoltoasemalle tai postiin tai mäkkäriin. Nykyään siitä kulkee kaikki Laajasalon suunnalta itäväylälle ja sitä pitkin itään pyrkivä liikenne. Varmaan perstuntumalta vähintään 10-kertainen liikennemäärä risteyksessä verrattuna parin vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin ko. risteys oli jo ihan tarpeeksi vaarallinen.

^ juuri näin. Vuosikausia kestävät “väliaikaisratkaisut” tosi pahoja. Ja nuolivalo.

Tuossa on autoilijan näkökulmasta 200m matkalla pakollinen ryhmittyminen oikealla bussikaistalle, 40 vuoroa/tunti bussipysäkki keskellä tuota pätkää ja kuten todettu, nyt ohjattu kaikki etelästä itäväylälle itään kulkeva liikenne kääntymään tuosta “tilapäis järjestelyllä”, joten melkoinen härdeli ruuhka-aikaan. Risteävä vilkas kevyenliikenteenväylä jossa eri aikaan vaihtuvat valot eri puolilla jakajaa. Perus tosihuono risteys, josta tällähetkellä tekee erityisen ikävän se, että Laajasaloon ja Kruunuvuorenrantaan rakennetaan reilusti joten raskasta liikennettä riittää vielä normaalia enemmän. Huono liikennejärjestely ei ole lieventävä asia, mutta selittää osaltaan, miksi juuri tässä huolimattomuus ratin takana johtaa näihin.

Ja pyöräilijän kannalta erityisen paskamaisen tuosta tekee lisäksi se, että oikenpuolimmaiselta kaistalta saa ainakin bussit ja taksit ajaa myös suoraan. Takaa vauhdilla tulevan ajoneuvon voi helposti kuvitella jatkavan suoraan, varsinkin jos vilkku on unohtunut kytkeä päälle, kuten kovin usein käy.
Kun se sitten kaartaakin oikealle, ei pelivarat välttämättä riitä. Todella varovainen selvännäkijä pitää olla.

Tähän mennessä kaupungilta tai liikennesuunnitteluosastolta (en tiedä oikeita tahoja tai termejä) ei kai ole kuulunut mitään?

Hesari ei arvostanut mielipidettäni, että risteyksessä ei ole mitenkään ihmeellisen huono näkyvyys.

Ainahan noi on kinkkisiä paikkoja autoilla, kun pitää vastaavan kaltaisessa tilanteessa tarkkailla samaan suuntaan ajavia, ja suoraan jatkavia, fillareita, mutta tuossa nyt sentään ajetaan rintarinnan kelvin kanssa varmaan kolmesataa metriä. Itselläni ei ole sattunut läheltä piti-tilanteita. Toivottavasti ei tulekaan. Jotenkin vaistomaisesti tulee ajettua toista kautta - jos vain mahdollista.

Tämä keissi taisi lohkaista ns omaa kuplaani.

Tällaisia kulttuurimaista tunnettuja ratkaisuja soisi näkevän ainakin vilkkaimmissa risteyksissä.

Kiitos lluque: toi oli todella hyvä, ja hyvä referenssi keskusteluihin, jotka väistämättä syntyvät tällaisista tilanteista, siitä, että miten risteykset pitäisi järjestää paremmin.