Yksivaihteiset ja kypärän käyttö

Onnettomuuksia estävä kypärä kehittelyssä myös rollaattorikäyttöön.

^toi on aivan saatanan käsittämätön juttu. onnettomuuslautakunta olis voinut esim. suosittaa että autoilijat varmistaa sen, että autosta näkee ulos ennenkuin lähtee liikkeelle ja ehkä ylekin olis voinut tosta “onnettomuuden” pääsyystä kertoa jo otsikossa.

sen sijaan heitetään pallo rollaattorimummoille ja pappoille siihen tyyliin että laittakaa kypärä päähän tai auto ajaa teidän yli ja kuolette tai ainakin kaadutte itseksiin ja vammaudutte.

EDIT hattulainaus/sivunvaihto_fail taas en korjaa kostoks ku vituttaa toi uutinen sen verran

Toivottavasti lautakunnan jäsenet pitävät kypärää ym. suojavarusteita kokoontuessaan. Ulostulosta päätellen on meinaan sellasta ajatusten syöksykierrettä et huolestuttaa.

Olipas melkoista tuubaa, aika pitkälle joutui lukemaan että todettiin autoilijan toiminnassakin kehittämisen varaa.

jatkuu “ottaen huomioon, että jarrujen pitää toimia hätätapauksessa”

Ylen jutussa Viisi vinkkiä fillarin pikafiksaukseen

“Ketjun kunnon pystyy tarkastamaan kotikonstein ottamalla sen etuosasta kiinni ja venyttämällä. Jos rattaan ja ketjun välistä paistaa päivä, on ketju vaihtokunnossa” :slight_smile:

Onko siis vaarallisempaa ajaa hyväkuntoisella ja huolletulla pyörällä ilman kypärää, kuin kypärä päässä pyörällä, jossa renkaat on halkeillu, stonga vinossa ja jarrut kuluneet niin että kahvat menee tankoon?

kyttyra - 11:19, 17.1.2018 » sen sijaan heitetään pallo rollaattorimummoille ja pappoille siihen tyyliin että laittakaa kypärä päähän tai auto ajaa teidän yli ja kuolette tai ainakin kaadutte itseksiin ja vammaudutte.
Täyttä paskaa. Tänään kypärättömänä kaupunkipyörällä huristellessani (ja aika usein muutenkin) tuli mieleen että mikähän instanssi alkaisi paheksumaan kypärättömiä rusettiluistelijoita, skeittaajia, tai rinteessä laskettelevia. Alle 7-vuotiaat kypärättömät ilmaiseksi hissiin mutta kypärätön yli 7-vuotias ei olisi sinne lainkaan tervetullut. Menkööt jonnekin off-skimestoihin rämpimään...

Vastaus: Tuskin mikään sillä kyseessä ei ole peltilehmäkansan intressien ja “liikenteen sujuvuuden” kanssa ristiriitainen asia.

Ymmärtääkseni yli 65-vuotiaat, humalaiset ja lapset kuuluvat riskiryhmiin fillarointipäävammoissa. Lisäksi risteykset ovat erityinen vaaranpaikka.

Jos kolmevitonen pyöräilijä ajaa selvinpäin ja on etenkin risteyksissä skarppi, pyöräilykypärä arkiajossa tuntuu yhtä tarpeelliselta kuin kävelykypärä.

Mut mites kun taloudessa on kasvamassa riskiryhmään saapuva pyöräilijäntaimi, jonka opettais mielellään suojaamaan nuppiaan kun siihen vielä järkiperusteen tynkää löytyy, mutta ei haluaisi opettaa sitä virallista pelkomantraa halvasta henkivakuutuksesta?

Onko muut onnistunu selittämään, että aikuinen voi tehdä asiassa omat päätöksensä vai onko se kypärä pakko laittaa esimerkin vuoksi nuppiinsa aina lapsen nähden?

Lumikko - 23:44, 27.5.2018 »

Mut mites kun taloudessa on kasvamassa riskiryhmään saapuva pyöräilijäntaimi, jonka opettais mielellään suojaamaan nuppiaan kun siihen vielä järkiperusteen tynkää löytyy, mutta ei haluaisi opettaa sitä virallista pelkomantraa halvasta henkivakuutuksesta?
Onko muut onnistunu selittämään, että aikuinen voi tehdä asiassa omat päätöksensä vai onko se vitun potta pakko laittaa esimerkin vuoksi nuppiinsa aina lapsen nähden?

no jokainen varmaan tavallaan mut oon todennut et helpompi laittaa vaan kypärä päähän kun koittaa alkaa perustelemaan sitä mitä minä saan tehdä ja mitä sinä saat tehdä.

Oma luottoni muuhun liikenteeseen (kännykkää käyttäviin autoilijoihin, pyörteille aivan yllättäen hyppiviin ihmisiin, rattiraivoajiin…) on se verran matala, että jos keskivauhti kohoaa yli 5 kmh ja etenkin jos ollaan muiden ajoneuvojen kanssa samalla radalla, näkisin kypärän käytön olevan aivan perusteltua myöskin selvinpäin arkiajossa.

Ismo Repi - 23:51, 27.5.2018 » no jokainen varmaan tavallaan mut oon todennut et helpompi laittaa vaan kypärä päähän kun koittaa alkaa perustelemaan sitä mitä minä saan tehdä ja mitä sinä saat tehdä.
Tekisin varmaan muuten just näin, mutta en haluais opettaa että sitä kypärää olisi välttämätöntä aikuisenakin vielä pitää.

Jotkut asiat on semmosia, että aikuiset voi tehdä vaikka lapset ei: vaikkapa olut tai viini ruokajuomana, tai se että minä ajan autoa mutta lapsi ei.

Ja sitä perusteluahan ei kypärä päässä karkuun pääse: lapsi näkee muita ilman kypärää ja kysyy miks noi. Ja en todellakaan ala valehdella että he olisivat tyhmiä ihmisiä. Kypärättä pyöräily ei kaikesta pelonlietsonnasta huolimatta ole vaarallista hommaa.

Lumikko - 0:05, 28.5.2018 » Jotkut asiat on semmosia, että aikuiset voi tehdä vaikka lapset ei: vaikkapa olut tai viini ruokajuomana, tai se että minä ajan autoa mutta lapsi ei.
Just tämä. Sillon kun jaksoi vielä ajatella jotain pedagogiikan perään, pidin tarkkaa huolta pluralismista: että esim. appivanhemmilla on vähän eri sääntöjä kuin himassa ja näin vaan on. Jotkut saa paskahalvauksen jos mummu antaa vaikka avata keittiön kaappeja, mikä on kotona kiellettyä (ei tosin meillä). Tostahan ei ole seurauksena kuin heimoviha ja epävarma lapsi.

Sääntöjen pluralismiin on ihan luonnollinen jatkumo, että aikuiset voi vaikka juoda alkoholia ja polttaa tupakkaa (sitten kun skidi alkaa hogata tällaisia). Kun alkoivat miettiä miksei faija käytä kypärää, totesin etten käytä vaippojakaan, vaikka vauvat käyttää. Logiikka meni läpi vaikka aika härski veto, myönnetään.

Nyt lapset käyttävät kaikki kypärää aivan luontevasti, mutta eivät myöskään lamaannu, jos kypärä on joskus unohtunut tai sellaista ei ole käsillä. Mielestäni terve asenne.

Joffel - 23:53, 27.5.2018 »

Oma luottoni muuhun liikenteeseen (kännykkää käyttäviin autoilijoihin, pyörteille aivan yllättäen hyppiviin ihmisiin, rattiraivoajiin…) on se verran matala, että jos keskivauhti kohoaa yli 5 kmh ja etenkin jos ollaan muiden ajoneuvojen kanssa samalla radalla, näkisin kypärän käytön olevan aivan perusteltua myöskin selvinpäin arkiajossa.

Samoilla linjoilla ollaan. On luotto hyvin vähissä autoilijoihin, jalankulkijoihin ja joissain määrin muihin pyöräilijöihin.

Tuntuu ainakin että osalla autoilijoista se kolmio tarkoittaa ‘aja suoraan hidastumatta poikittain jatkeelle’.

Edellispäivänä yks auto ajoi aivan päin vittua kolmion takaa. Olin kävellen tulossa kaupasta. Olin just tulossa suojatielle kun tuli sivutieltä auto, kolmion takaa, poikittain siihen ja lähti suoraan ajamaan katsomatta ollenkaan oikealle mistä minä tulin. Siinä oli taksi just kääntymässä samalle tielle ketä sen huomas ja nosti ite kätensä pystyyn universaalilla “mitä vittua sä teet” merkillä.

Siitä en tiedä kuin paljon se kypärä auttaa loppujen lopuksi jos kolaroi mutta ei siitä haittaakaan voi olla.

Joffel - 23:53, 27.5.2018 »

Oma luottoni muuhun liikenteeseen (kännykkää käyttäviin autoilijoihin, pyörteille aivan yllättäen hyppiviin ihmisiin, rattiraivoajiin…) on se verran matala, että jos keskivauhti kohoaa yli 5 kmh ja etenkin jos ollaan muiden ajoneuvojen kanssa samalla radalla, näkisin kypärän käytön olevan aivan perusteltua myöskin selvinpäin arkiajossa.

Väärin päätelty. Ollessasi muiden ajoneuvojen kanssa samalla ajoradalla on törmäyksen vaara pienempi, koska autoilijat noudattaa sut kohdatessaan itelleen tuttuja kaavoja ja sääntöjä ja ajoradalla on vähemmän näköesteitä, joiden taakse pääset piiloon.

Kolarit tulee kelvin ja ajoradan risteyksissä ja päälle ajavien rattiraivoajien pelkääminen on sama kun kulkisit julkisissa SA-INT kypärä päässä, koska pelkäät saavasi metrossa kirveestä päähäsi. Tapahtuman todennäköisyys on samaa luokkaa ja kuitenkin suurempi, kuin nolla.

Ja noihin lapsiin liittyen, jos ajotaito on lapsen tasolla, eli ei oo kykyä havaita vaarallisia paikkoja (vaikka roskakatoksen vieressä oleva parkkipaikan liittymä, josta autoilijat porhaltaa nurkan takaa eteen) ja ei oo kykyä ennakoida niitä, niin joo kypärä päähän, mut sit kärsitään siitä oman kyvyttömyyden häpeästä ite, eikä vaadita muille kypärää päähän.

Lumikko - 23:44, 27.5.2018 » Mut mites kun taloudessa on kasvamassa riskiryhmään saapuva pyöräilijäntaimi, jonka opettais mielellään suojaamaan nuppiaan kun siihen vielä järkiperusteen tynkää löytyy, mutta ei haluaisi opettaa sitä virallista pelkomantraa halvasta henkivakuutuksesta? Onko muut onnistunu selittämään, että aikuinen voi tehdä asiassa omat päätöksensä vai onko se vitun potta pakko laittaa esimerkin vuoksi nuppiinsa aina lapsen nähden?
Kyllä toi alakoululainenkin aivan suosiolla vetää kypärän päähän vaikka faija ei. Kysyy jopa kypäräänsä jos minäkin sen olen unohtanut. Olen vain sanonut että en mä sillä fillarilla kaadu kesäkelillä meidän yhteisillä matkoilla ja vauhdeilla. Välillä pysähdytään jonkun riskipaikan tai vaarallisen suorituksen jälkeen juttelemaan että mitäs nyt. Kyllä se ymmärtää että omat taidot vielä vaatii sen nupin suojaamista. Ja kun on jo pannuttaessa, tosin skuutilla, yhden hampaan katkaissut niin on vähän kokemustakin että kyllä se kuuppa voi tulla tonttiin aika lujaa. En tosin ole aivan varma että tällä tavoin tulen saamaan liian lujaa ajavan, itseluottamusta uhkuvan teinin päähän kypärää.

Täälläkin tytär ja poika vetävät mukisematta bellit päähänsä, vaikka itse en käytä pottaa kuin tyyliin jossain breveteillä. Ei ole vaatinut sen kummempia perusteluita kuin “te ette välttämättä osaa ajaa vielä niin varovasti kuin aikuiset”. Samantyyppistä analogiaa olen käyttänyt vaikkapa silloin kun tivaavat miksi isä saa valvoa myöhään. Ja joskus skideillä kypärä unohtuu matkasta, mutta se on no biggie. Sanon niille silloin vaan että ajakaa sitten vähän varovaisemmin.

Hyvä kuulla näitä kokemusperäisiä juttuja.

Arvelinkin, että lapsi ymmärtää perusteluita, vaikka joskus kokeileekin rajoja ja uhmaa. Ihan kaikkea ei tarvitse esimerkillä näyttää.

Mitä muiden ajotaitoon luottoon tulee: mä skannailen ennakolta just ne paikat mistä joku saattaa tulla eteen ja himmaan valmiiksi. Aivan erityisesti lapsi kyydissä, mutta myös itekseni ajaessa. Kypärää oon pitäny maastoajossa ja talven liukkailla, ja myös uutta pyörää koeajaessa, jos ei ole tuttu tuntuma.

Kuulisin vielä happotestinä, onko jollain ollu vaikeuksia saada kypärä lapsen nuppiin just sen takia, että isällä/äidilläkään ei ole?

Tai onko jollain semmonen näkemys, että kypärää ei tarvitse lapsena sen kummemmin kuin aikuisenakaan?

Aikuisen esimerkki tai sen puute ei ole ollut ongelma, mutta oli aika hemmetin kova paikka laittaa potkulautaillessa kypärä päähän, kun isommat lapset veteli lippikset päässä.