Ompelukerho

Pitkästä aikaa taas vähän ompeluhommia. Viime kesän randoilin Ortliebin sinänsä erinomaiset takalaukut lowriderissa kiinni, ja totesin, että haluan kuitenkin myös oikeat etulaukut. Tai oikeastaan pienemmät laukut, jotta turhaa kamaa ei tulisi raijattua mukana. Nuo takalaukut olivat myös välillä aika massiiviset.

Parina työpäivänä päänsisäinen cadini pyöritteli keikkojen heittelyn lomassa kaavoja, minkä jälkeen piirrustin ne lyijärillä paperille. Tilasin Bike24:sta Ortliebin laukkujen varaosia, Roger Kuitti erittäin ystävällisesti toi minulle töistään muovilevyä ja extremtextil-kimpan myötä homma alkoi olla materiaalien puolesta valmis. Sitten tuli flunssaa, ja olin aika död pari viikkoa, mutta nyt pääsin vihdoin hommiin ja tämmöiset tuli.

Suljettuina laukkujen mitat ovat 30 (k) x 25 (l) x 15 (s) cm, avattuna laukulla on korkeutta 55 cm. Toisin sanoen taittovaraa rolltopilla on 25 cm. Käyttökokemus on osoittanut, että tuollainen nauhakujasta on toki iham vitu taktista, mutta myös todella kätevää, joten sellaista ompelin laukun kylkeen ja toiseen päätyyn. Tarkoitus olisi, ettei tuohon kylkeen tulisi mitään jättimäisiä lisätaskuja, vaan niiden paikka on päädyssä ja kyljen kujastoon voi vetää kuminauhaa, jolla saa sadetakkia ja muuta roinaa nopeasti saataville. Tavalliseen tapaan noissa on hyväksi havaittu irroitettava ja vedenpitävä vuori.

Eipä näissä muuten ihmeempiä ole. Ortliebin kiinnityskiskojen ruuveja ja niille tulevia reikiä sai vähän mallailla, mutta ei sekään mitään varsinaista rakettitiedettä ole. Muuten aika lailla suoraviivaista ompelua.

tutam - 23:43, 1.7.2018 » Pitkästä aikaa taas vähän ompeluhommia. Viime kesän randoilin Ortliebin sinänsä erinomaiset takalaukut lowriderissa kiinni, ja totesin, että haluan kuitenkin myös oikeat etulaukut. Tai oikeastaan pienemmät laukut, jotta turhaa kamaa ei tulisi raijattua mukana. Nuo takalaukut olivat myös välillä aika massiiviset. Parina työpäivänä päänsisäinen cadini pyöritteli keikkojen heittelyn lomassa kaavoja, minkä jälkeen piirrustin ne lyijärillä paperille. Tilasin Bike24:sta Ortliebin laukkujen varaosia, Roger Kuitti erittäin ystävällisesti toi minulle töistään muovilevyä ja extremtextil-kimpan myötä homma alkoi olla materiaalien puolesta valmis. Sitten tuli flunssaa, ja olin aika död pari viikkoa, mutta nyt pääsin vihdoin hommiin ja tämmöiset tuli. Suljettuina laukkujen mitat ovat 30 (k) x 25 (l) x 15 (s) cm, avattuna laukulla on korkeutta 55 cm. Toisin sanoen taittovaraa rolltopilla on 25 cm. Käyttökokemus on osoittanut, että tuollainen nauhakujasta on toki iham vitu taktista, mutta myös todella kätevää, joten sellaista ompelin laukun kylkeen ja toiseen päätyyn. Tarkoitus olisi, ettei tuohon kylkeen tulisi mitään jättimäisiä lisätaskuja, vaan niiden paikka on päädyssä ja kyljen kujastoon voi vetää kuminauhaa, jolla saa sadetakkia ja muuta roinaa nopeasti saataville. Tavalliseen tapaan noissa on hyväksi havaittu irroitettava ja vedenpitävä vuori. Eipä näissä muuten ihmeempiä ole. Ortliebin kiinnityskiskojen ruuveja ja niille tulevia reikiä sai vähän mallailla, mutta ei sekään mitään varsinaista rakettitiedettä ole. Muuten aika lailla suoraviivaista ompelua. https://c2.staticflickr.com/2/1764/42232894275_6b707967dc_c.jpg https://c2.staticflickr.com/2/1806/29265268028_1e8980f7c5_c.jpg https://c1.staticflickr.com/1/917/42418092184_c8eaac7612_c.jpg https://c1.staticflickr.com/1/841/41325801630_09186cd7ae_c.jpg
Vau!

Näyttää tosi hyvältä!

Hienot on ja varmaan hyvätkin. Tuliko materiaaleille paljon hintaa?

no nyt on kyllä kunnon maksimaalista tacticoolia.

Noihin meni 90 x 115 cm pala 1000d nylonia (n. 20e/m), Ortliebin varaosat olivat muistaakseni vajaa 50 e (alempi kisko on 10e, ylempi 15 kiinnikkeineen, eli 25e x 2), toi sisempi nylon on jotain 13e/m, soljet 1.3e kappaleelta (niitä 2 per laukku) ja nauha. Käytin tuota Lekan superjäykkää nauhaa, koska se ei rupea rispaantumaan. Velcroa on 25 mm levyisenä tuossa 1.8 m molempia puolia. Eli hintaa laukkuparille tulee jotain 80-90 e.

Teutoonikaupoista taitaa halvimmillaan saada noita Ortliebin laukkuja 60-70e pari (pl. postit), joten hinnalla tässä ei kauheasti kilpailla, mutta itse tekeminen siistiä ja voi viritellä omiaan.

tutam - 11:34, 2.7.2018 » hinnalla tässä ei kauheasti kilpailla, mutta itse tekeminen siistiä ja voi viritellä omiaan.
Tämä pätee aikalailla kaikkeen itsetekemiseen, oli sitten kyseessä ompeluhommat tai polkupyörien kasaaminen vs valmiin ostaminen :D

Rakkaudesta puuhasteluun

suht painaviltahan noi myös näyttää verrattuna joihinkin kaupallisiin malleihin :slight_smile:

mut joo itekki huomannu et kaiken muun ku isohkojen runkolaukkujen ompeleminen ei ole kovinkaan järkevää taloudellis-ajallis-vaivallisesti :smiley:

etenkin kaikenlaiset pikkuset missä on vetskari on instant duck off -vaikeaa

makko - 11:39, 2.7.2018 »
tutam - 11:34, 2.7.2018 » hinnalla tässä ei kauheasti kilpailla, mutta itse tekeminen siistiä ja voi viritellä omiaan.
Tämä pätee aikalailla kaikkeen itsetekemiseen, oli sitten kyseessä ompeluhommat tai polkupyörien kasaaminen vs valmiin ostaminen :D [i]Rakkaudesta puuhasteluun[/i]
Juurikin näin :D

Kyllähän mä noilla saamillani Ortliebin takalaukuilla olisin hyvin pärjännyt, mutta itse tekeminen on sen verran siistiä, että pitää testailla uusia juttuja. Puuhastelu bäst.

Sitäpaitsi tacticool-etulaukkuja ei kaupasta saa…

negaatio - 11:43, 2.7.2018 » suht painaviltahan noi myös näyttää verrattuna joihinkin kaupallisiin malleihin :-)
Siis miten tän näkee? Aikamoinen on optinen vaaka, jos pystyy vertaamaan laukkujen painoja, kun verrokkeina on esim. tuollainen nätisti kuvausta varten pulleaksi pakattu tehdaslaukku ja toisaalta rytyssä oleva, tyhjä omavalmiste.

Edit: sitä en siis väitä, etteikö ison O:n laukut vois hyvinkin olla kevyemmistä materiaaleista.

RTZ - 12:28, 2.7.2018 »
negaatio - 11:43, 2.7.2018 » suht painaviltahan noi myös näyttää verrattuna joihinkin kaupallisiin malleihin :-)
Siis miten tän näkee? Aikamoinen on optinen vaaka, jos pystyy vertaamaan laukkujen painoja, kun verrokkeina on esim. tuollainen nätisti kuvausta varten pulleaksi pakattu tehdaslaukku ja toisaalta rytyssä oleva, tyhjä omavalmiste. Edit: sitä en siis väitä, etteikö ison O:n laukut vois hyvinkin olla kevyemmistä materiaaleista.
itetehdyssä cordurassabägissä jo kangas on varmasti on reippaasti painavampaa ku noi ortliebit, kangasta yli tuplamäärä kun tekee sisäpussit, tacticool remmilöisiä + muovisälää varmaan lähes ortliebin bägin painon verran. Varmaan n. 2-3 kertaa enemmän painoa vrt johonkin kaupalliseen. Mulla on mess-style tacticool -tyylillä ommeltu trässin reppu ja tolla valmistusaatteella tulee painoa aivan hitosti

Varmasti on enemmän painoa kuin keventelylaukuissa. En ole punninnut omiani, mutta ne tuntuvat yllättävän kevyiltä. Painoa tulee tietenkin erityisesti tuosta 1000 d nylonista ja muovisesta takalevystä (joka ei nyt erityisen painava ole sekään) ja kiskoista. Remmit painavat tosiaan yllättävän paljon, mutta näissä on vain pari metriä per laukku, eli kovin paljoa ei paina. Tuo extremetextilin nailon ei paina mitään (vrt. esim. pelastuslautta), mutta riidatonta on, että Ortlieb tekee kevyempää.

Mun 1000d nylonista tehty työreppu kunnon nauhakujastoilla ja 400d PU -pinnotteisella sisäpussilla ja turvavyöviillekkeillä painaa sen sijaan kuin synti. Taas kerran en ole punninnut, mutta en ihmettelisi jos olisi kolmekin kiloa tyhjänä.

Sojowerks teki 1517g flightcasen kapleripyörälle joka kulkee normi matkalaukkuna ja vie pansussa tilaa pakattuna alle sixpackin verran. Ei löydy kaupallisilta toimijoilta, massive hails Yksivaihde DIY-skene.

Tjuu toi laukkunen on khyl kova ^

Joo, siis sen lisäksi, että itse tekeminen on siistiä, niin on joitain juttuja, joita ei kaupasta saa.

Itse kanssa tykkään tehdä työrepun itse, kun pinkille ja vihreälle tiimille ajamisen jäljiltä alkoi olla jo aika selkeä kuva siitä, että mitä haluaa ja mikä toimii. Ja kun teen itselleni, ei työni ole hyödykkeistettyä ja siten hinnoiteltua, niin repun kohdalla oli huomattavasti halvempaa tehdä itse, kuin ostaa sellainen. Blaholkin olisi ollut kalliimpi kuin repun materiaalit puhumattakaan Trash bagin laukuista. Noissa Trashin repuissa ei mun arvion mukaan ole juuri ilmaa, vaan vastaa kyllä hyvin materiaali- ja työkustannuksia. Ja koska olisin kuitenkin halunnut jotain fool cvstom -juttuja, niin hinta olisi vain noussut entisestään.

Odie - 13:28, 2.7.2018 » Sojowerks teki 1517g flightcasen kapleripyörälle joka kulkee normi matkalaukkuna ja vie pansussa tilaa pakattuna alle sixpackin verran. Ei löydy kaupallisilta toimijoilta, massive hails Yksivaihde DIY-skene.
Tata + sun fillariviritelmaa on tanaan ihasteltu Rapha HQssa

Testasin bikepacking.comin kaavaa ja muokkasin samalla itänaapurin taistelulaukun rauhanomaisemmille marsseille sopivammaksi. Ihan hyvä kaava vaikka joitain juttuja tekisin seuraavalla kerralla toisin.


Sain 40v lahjaksi uuden ompelukoneen.

Onnittelut! Hyvä ikä, hyvä kone.

Onnea! Itellä sama kone. Alennusvaihde best