ENTINEN Yksivaihde Twitter

Hirvikärpäset pitivät juu eilen seuraa kanttarellimetsässä.

Frankton - 8:04, 26.8.2018 » Biciolli: miks junaradan verteen rakkennetaan semmosta betonikourua?
varaolli vastaa: https://www.lujabetoni.fi/tuotteet/betonituotteet/kaapelikourut/

Hyvä vastaus, kiitos varaolli !

Onks tossa mikä ideana? Mikä kaapeli sinne menee? Jotain uutta tekniikkkaa vai korvataan jotain?

Edit. Oho tossahan oli kerrottukkin melko kattavasti :smiley:

Edit2. Mut oliks ennen joku kaapeli maansisällä tms. Joka nyt siierettt tonne betonikouruun

vedenpaine ihan paska, onkohan tää helle syöny vesivarastoja vai minkänäköne homma?

josbanse?

Kerrotaan vielä vähän laajemmin:

Rautateillä tarvitaan nykyään paljon sähkövetoja, mutta aloitetaan alusta.

Kasivaihde

Suunnilleen viime vuosisadan puolessa välissä ja sitä ennen oli käytössä käsin käännettävia vaihteita. Vaihdemiehen piti kävellä vaihteelta toiselle tai ajaa resiinalla *) kauempana sijaitseville vaihteillle.

Kampiasetinlaite

Käytössä oli myös kauko-ohjattavia vaihteita. Ne toimivat mekaanisilla vivuilla eli asetinlaitteella ja toiminto välitettiin vaijereilla vaihteeseen. Tässä pienen kuusivaihteisen aseman asetinlaite.

Siipiopastin

Informaatiota veturinkuljettajalle välitettiin opastimilla kuten nykyäänkin, mutta opastimet olivat mekaanisia ns. siipiopastimia ja opastinsiipien asemaa muutettiin vaijereilla aseman asetinlaitteen yhteydestä.

Siis kaikki tapahtui vaijereilla.

Nykyään kaikki vaijerit on korvattu sähköisellä systeemillä, mutta periaate on sama.

Sahkovaihde

Vaihteiden kielet kääntyvät sähköllä.

Asetinlaite_Siemens

Vuosisadan lopulla asetinlaitekin oli muuttunut sähköiseksi. (Tällainen on livenä nähtävissä Hakaniemen metroaseman yhdessä sisäänkäynnissä.)

Asetinlaite_Oulu

Nykyään asetinlaite on tietokoneen kuvaruudulla.

Valo-opastin

Siipiopastimien sijasta käytetään nykyään valo-opastimia.

Baliisi

Lisäksi junien sijaintia valvotaan kiskojen väliin asennetuilla baliiseilla, jotka kertovat junan sijainnin ja kulkusuunnan.

Näihin kaikkiin laitteisiin tarvitaan paljon sähkökaapeleita. Nykyään ne asennetaan betonikouruihin maahan kaivamisen sijasta.


*) Resiina
Resiina

Juo teetä ja niistää.
On se vaan uskottava että tauti pitää levätä loppuun, eikä lähteä ulos aina kun vähänkin tuntuu helpottavan. Jo pari kertaa tän taudin aikana hölmöillyt tilanteen pahemmaksi.
Kippasin vahingossa teen sijasta teesiivilään soijarouhetta, onneksi huomasin virheeni ennen veden kaatoa.

^Huh, olit lähellä muuttua naiseksi!

Estrogeenitee voisi olla ihan ok man flun ulosajoon.

Olen miesoletettu. Jos saisin valita, olisin mielummin naisoletettu. Naisoletetut on fiksumpia ja coolimpia. Yleistys. Jatkan soijan vetämistä.

Olin eilen iloista festivaalikansaa, nyt kokovartalopipi. Silti, vaikka sattuu: Kiljusammion tyhjennys viiniä varten ja pyttipannua.

ootko H-O vaihtanu venturemaxiin vai optinen harha

Sain duunia. Joudun ajaa enemmän autolla ku pyörällä. Ostin pirssin. Tarviin kuljetustelineet katolle. Telineet pitäis saaha kattokiskoihin kiinni. Millasia telineitä yksivaihde twitter käyttää?

Autonkäyttötopikissa on keskusteltu aiheesta.

Biciolli - 13:38, 26.8.2018 » Kerrotaan vielä vähän laajemmin: Rautateillä tarvitaan nykyään paljon sähkövetoja, mutta aloitetaan alusta. Kasivaihde Suunnilleen viime vuosisadan puolessa välissä ja sitä ennen oli käytössä käsin käännettävia vaihteita. Vaihdemiehen piti kävellä vaihteelta toiselle tai ajaa resiinalla *) kauempana sijaitseville vaihteillle. Kampiasetinlaite Käytössä oli myös kauko-ohjattavia vaihteita. Ne toimivat mekaanisilla vivuilla eli asetinlaitteella ja toiminto välitettiin vaijereilla vaihteeseen. Tässä pienen kuusivaihteisen aseman asetinlaite. Siipiopastin Informaatiota veturinkuljettajalle välitettiin opastimilla kuten nykyäänkin, mutta opastimet olivat mekaanisia ns. siipiopastimia ja opastinsiipien asemaa muutettiin vaijereilla aseman asetinlaitteen yhteydestä. Siis kaikki tapahtui vaijereilla. Nykyään kaikki vaijerit on korvattu sähköisellä systeemillä, mutta periaate on sama. Sahkovaihde Vaihteiden kielet kääntyvät sähköllä. Asetinlaite_Siemens Vuosisadan lopulla asetinlaitekin oli muuttunut sähköiseksi. (Tällainen on livenä nähtävissä Hakaniemen metroaseman yhdessä sisäänkäynnissä.) Asetinlaite_Oulu Nykyään asetinlaite on tietokoneen kuvaruudulla. Valo-opastin Siipiopastimien sijasta käytetään nykyään valo-opastimia. Baliisi Lisäksi junien sijaintia valvotaan kiskojen väliin asennetuilla baliiseilla, jotka kertovat junan sijainnin ja kulkusuunnan. Näihin kaikkiin laitteisiin tarvitaan paljon sähkökaapeleita. Nykyään ne asennetaan betonikouruihin maahan kaivamisen sijasta. ________________________ *) Resiina Resiina
Kiitos kattavasta vastauksesta! Resiinasta tuli mieleen, etät minkälaisia lupia tarvii että tollasella sais ajella?

^ Ei takuulla saa minkäälaista lupaa VR:n kiskoille, mutta museorautatiet järjestävät resiina-ajeluja.

Tässä yksi:
http://www.pomarkku.fi/elamysrautatie/

Kuinkahan kovaa pääsisi resiinan pyörillä varustetulla velomobiililla? Vierintävastushan olisi numeroiden mukaan lähes nolla. Saattais kyllä vähän kuumottaa vastaantulevat junat, mutta ajatuksena olisi kiva jos voisit omin jaloin matkata 80km/h vauhdeilla.

Ottakaa yhteyttä Pomarkun elämysrautateihin ja menkää kokeileen. Siinä pojletaan sekä käsillä että jaloilla. On myös neljän hengen pumppuresiinoita. Se menee lujaa.

Tässä toinen rautatie, jossa voi ajaa resiinalla:

Tämä on kyllä aika YV-henkistä hommaa.

wehola - 22:52, 25.8.2018 » Ihan semmosta kuule tulin kertoon, että jos joku nyt vielä sattuu polkemaan joskus Halikon seudulla, kannattaa käydä imasemassa bisset ja pizza/burgeri, Wiurilan Bistrossa. On meinaan ehkä paras pizza/burgeri mitä oon ikinä syönyt!
Tuli tänään kokeiltua, oli kyllä hyvä ja näyttely kanssa.