Keskiö, kammet ja ketjulinja

Niin kauan kun maantiefillareissa ei ole mitään ongelmia vinon ketjun kanssa, en laskisi sinkulaketjullakaan edes heitoksi vielä kahta milliä. Ei vaikuta suoriutumiseen mitenkään…

Konsta - 16:15, 3.2.2015 »
konkeli - 15:55, 3.2.2015 » Olen tullut näitä keskusteluita seuraamalla siihen lopputulokseen, että Omniumit ovat speksaajan valinta.
Hehhee. Just olin tulossa samaa postaamaan. Näiden loputtomien omnmnonmnmno-keskustelujen perusteella ainaski mun päähän on muodostunu käsitys jonka mukaan kyseinen [b]tuote on kallis[/b], sen speksit vaihtelee oudosti mallivuodesta toiseen (ehkä), sitä ei saa toimimaan kaikkien runkojen kanssa ja sen asennuksestakin on vähän niinkuin kahta ilmaa. Jokainen tekee kulutusvalintansa tietysti itse mutta tulinpahan ihan tänne saakka kertomaan että on viis kirjainta joihin itse luotan: 4gant e. allaolevan kanssa myöskin samaa mieltä.
öhöm omnomithan on top tier ratakammista se plebeijin valinta...

ylhäisö ajelee joko seiskafemmoilla, pistoilla tai 7710:sillä. tai sit DD jos on sattunu syntymään oikein hyvään perheeseen.

köyhillä eio varaa ostaa kaunista.

Noo, tämmöinen käsitys mulle oli muodostunut. Mutta joo ok uskotaan.

Käsitykseni 2 mm heiton vakavuudesta juonsi juurensa tästä topikista, mutta muistin näemmä väärin otsikossa esiintyneet mitat. Hyvä lanka se on silti ja onhan sielläkin pari puoltavaa mielipidettä.

Smurf - 16:08, 3.2.2015 » Ei kukaan kuitenkaan usko tai kuuntele, koska haluaa rouhia runkoa.
Myönnettäköön jonkinasteinen paksukalloisuus, mutta tuota runkoa nyt on muutenkin rouhittava jotta nuo GXP-keskiön laakerit asettuu suoraan, niin kai siinä samalla nappasee edes sen millin pois, ettei tarvitse kuumotella lukkorenkaan kierteitä. Ei se heitto nyt niin paljoa ole, mutta jos sille pystyy vielä suht helposti tekemään jotain kätevästi feissauksen ohessa, niin miksi ei?

https://dl.dropboxusercontent.com/u/33080121/uudet/2015-02-03%2017.53.45.jpg
kohillaan on

walto - 17:50, 3.2.2015 » Myönnettäköön jonkinasteinen paksukalloisuus, mutta tuota runkoa nyt on muutenkin rouhittava jotta nuo GXP-keskiön laakerit asettuu suoraan, niin kai siinä samalla nappasee edes sen millin pois, ettei tarvitse kuumotella lukkorenkaan kierteitä. Ei se heitto nyt niin paljoa ole, mutta jos sille pystyy vielä suht helposti tekemään jotain kätevästi feissauksen ohessa, niin miksi ei?
Uskaltaudun kysymään vielä: kokeilitko sitä teräsviivainta rattaan kyljessä? https://www.youtube.com/watch?v=sFMa1EP7d2M

edit. Disclaimer. Tosta videosta kannattaa sit kopioida ainoastaan jykevän ja suoran mittalaitteen käyttö. Muuta mallia ei kannata ottaa: ketjulinja pitää mitata eturattaan hampaiden juuresta eikä tolla lailla alempaa rattaan sivusta. Ketjulinja on jo valmiiks ihan suora mut toi videon hönö rupee korjaamaan sitä.

FF - 23:27, 27.3.2013 » ajaaks joku vielä alle 150€:n kammilla?
ajelin pari vuotta sit kesän verran ihan tyytyväisenä ketjulinjalla eessä 46 ja takana 42. aluks rouskutti mutta kun ketjun asenti järkevälle kireydelle ja uusien komponenttien toleranssit pienenivät niin pahin meteli hävisi.

mittasin tänään huvikseen ketjulinjat omista kiintsareista:

dura-ace 7710, sugino 75 s3 + 109.5 mm bb-5500 = 42.5 mm
sugino 75, sugino 75 + veloce 111 mm = 43 mm

kannattaa hankkia ennemmin “sitä kunnon hyvää”.

mikäs tää walton runko oikein on kun ei omniumit onnistu?

kyllä ne yleensä saa viriteltyä ihan nelikakkoseenkin, vähäisillä puhteilla. palstalla on puitu aiheesta yhden topikillisen verran…

tmar - 18:10, 3.2.2015 »
FF - 23:27, 27.3.2013 » ajaaks joku vielä alle 150€:n kammilla?
kannattaa hankkia ennemmin "sitä kunnon hyvää".
kovan quoten oot kaivanu

Mul olis asiallinen kyssäri nimimerkki RTZ:lle.

Lueskelin tätä lankaa taaksepäin ja jäi vaivaamaan tää UN55:n väitetty epäsymmetrisyys:

RTZ - 19:30, 20.11.2014 » Piti ihan mitata irtonainen BB-UN55, kun eihän sitä voi tietää vaikka kammet uppoais akselille epäsymmetrisesti. Ja kyllä se totta on: Vetopuolen kupin ulkoreunasta akselin päähän 20mm. Ei-vetopuolen kupin ulkoreunasta kupin ollessa pohjassa akselin päähän 18mm. Mittaus toisettu pari kertaa. Saman 2mm heiton mittasin noista kiinni olevista jo tuossa aiemmin.
Mun mielestä toi ei-vetopuolen kuppi pitäis unohtaa ja mitata keskiö näin: http://i60.tinypic.com/11t24oo.jpg

UN55 on symmetrinen jos a = (b miinus keskiömuhvin leveys)

Ei oo itellä tota keskiötä pyörimässä, muuten mittaisin.

A = 20,6mm B = 91,1mm niin hyvin kuin meikäläinen käsivaralta mittaa. Eli 68mm brittikeskiöön istuu hieman epäsymmetrisesti.

Sdänks! Siis about 2 milliä epäsymmetriaa. Mikäköhä idea tossa oikeen on?

Sit kun joku vielä vertais 110mm ja 107mm UN55:sia rinnakkain niin tietäs, että onko tosiaan niin, että 110 kasvaa vain ei-vedonpuolelta. Kaikki mun mittaukset siis 110mm BSA-versiosta. Mutta muistaakseni Merckxentissä olevan italo istuu samalla tavalla epäsymmetrisesti sekin (on vintissä, en mee mittaamaan).

Kävin mittaamasssa vertailun vuoks pari keskiöö:

UN-BB72 115 mm akselilla (68 mm muhville tarkoitettu).
Siinä a = 23,5 mm ja b = 91,5 mm.
Elikkäs symmetrinen.

Campagnolo Chorus 102 mm akselilla (70 mm muhville tarkoitettu)
Siinä a = 15,5 mm ja b = 86,5 mm.
Elikkäs symmetrinen sekin.

RTZ - 19:27, 3.2.2015 » A = 20,6mm B = 91,1mm niin hyvin kuin meikäläinen käsivaralta mittaa.
Nyt vasta tajusin kattoa että mitä tossa luki!

Noiden mittojen mukaan keskiös akselin pituus olis 111,7 mm.

110 mm keskiöllä a pitäis olla 21,0 mm. Olisko sulla joku mittausvirhe nyssi kumminki?

En nyt jaksa mitata enää uudestaan kun laitoin tönärin pakkiin. Kyllä siinä varmasti vähän epätarkkuutta on, vaikka B:n tarkastin huolellisemmin kun oli vaikeempi mitata. Voi olla virhettä A:ssakin.

Pakko oli OCD:n mitata. A on varmasti alle 21. Pidän aiemman vastaukseni. Myös B:n suhteen pidän vastaukseni. Ja mittasin vielä akselin päästä päähän ja kyllä, 110mm nimellispituinen akseli on mun mittauksen mukaan päästä päähän 111,4mm. Jekku tulee tässä: se on aika tarkkaan 110mm kun mittaa viistepinnan alusta, eli jättää päädyn pyöristyksen pois mittauksesta.

Toleransseja. Toleransseja kaikkialla.

Ok, kiitos vaivannäöstä!

Hahhah, jos totta puhutaan niin nyt en enää ymmärrä että ollaanko nyt sitten viisaampia sen UN55:n epäsymmetrisyyden suhteen vaiko eikö.

Itse uskon (kunnes toisin todistetaan), että 110mm BB-UN55 on vedon puolelta sama kuin 107mm. Perustan tämän siihen, että kun satakympille vetää vetopuolen kammen pohjaan, kampi tulee niin lähelle kuppia, ettei akselin lyhentäminen enää oikein vaikuta mahdolliselta. Tuossa on akselilla lisäksi holkki, jonka ulko-otsapinta on kupin tasolla, eikä näkyvillä ole milliäkään viistämätöntä akselia. Eli vetopuolen lyhentäminen niin, ettei viiste lyhenisi, olisi mahdotonta.

Edit: siihen, miksi tällainen 110mm keskiö on olemassa, en osaa kyllä keksiä mitään syytä.

Keksin hätäpäissäni loogiselta kuulostavan selityksen joka menee täl viisiin:

Shimano valmistaa lyhyitä halpiskeskiöitä (107 ja 110mm) varten vain yhden mittaista akselia (koska se on halvempaa).
Tää akseli on 110 mm keskiössä symmetrisesti ja 107 mm keskiössä epäsymmetrisesti (koska järkeilivät että ei-vedonpuolella pikku heitosta ei oo haittaa eikä halpoja keskiöitä ostelevat huomaa mitään kumminkaan).

Selityksessäni on ainoastaan yks vika.

Sen mukaan sun mittaama keskiö (jos se on epäsymmetrinen mitä en kyllä edelleenkään usko, anteeks) olis siis “107” eikä “110”.

Siinä lukee kuoressa 110. Samoin lukee niissä kahdessa, joita mulla on rungoissa kiinni. Ja ne keskiöt istuu rungoissa epäsymmetrisesti. Ja niissä on kiinni andelin kammet joille suositellaan 110mm keskiötä 42mm ketjulinjalle. Ketjulinja on… wait for it… 42mm :smiley:

Usko toki mitä tahdot. Voit keksiä tarkentavia mittauksia, tässä vaiheessa kun tönäri ja keskiö on edelleen tuossa sohvapöydällä, voin kyllä mittailla. Emmä tätä koko hommaa kuitenkaan ihan pelkästää omasta päästäni ole keksinyt, jossain nettikeskusteluissa samaa on ihmetelty, mutten nyt nopealla googlauksella löydä että missä.

Edit: seuraavan kerran kun tilaan kilkettä jostain, tilaan yhden 107mm keskiön vaikkei mulla ole sellaiselle mitään tarvetta. Just because.