suuri vaihdekeskustelu

RTZ - 13:01, 9.3.2018 » Hemmetti. Ajattelin, että Shimpaa ofkoos, nyt ootte tekemässä musta ramimiestä. Apua.
Siihen miinaan älä aja. Double Tap on ihan huono.

Joskin:
It allows shifting gears without having to remove a hand from the bars, unlike previous down tube shifting systems.

Alppilaskujen sankareille kertaukseksi: tarkoitukseni on vaihteistaa cromo-ankkuri retki- ja työmatkakäyttöön. Varmaan pärjäis vaikka tangonpäävaihtajalla, mutta kun haluan samalla päästä vaijerivetoisista maantielevareista eroon, niin se, mitä haen on ton sub-600€-hintaluokan hydro-osasarja.

Sillä satafemmalla meet vaan. Kompromissipyörä, niin voimansiirrossa pitää hyväksyä se 50t kompromissi. Kyllä sä sitäkin tarttet, kun otat työmatkatempossa bussista peesiä.

negaatio - 13:40, 9.3.2018 » ootko tesmannu hydraulisia levyjarruja <20° jyrkissä neulansilmämutkissa kuitukiekoilla
[i] "Have you danced with the devil in the pale moonlight?"[/i]

Ultegran CS-HG800-kasetti näyttäis aika mukavalta vaihtoehdolta korvaamaan alkuperäinen PG-1130. Melkein 100g kevyempi ja välit vähän tiheämmät sillä alueella, jota enimmmäkseen tulee käytettyä.

11-13-15-17-19-21-23-25-27-30-34
vs
11,12,13,15,17,19,22,25,28,32,36

hetkonen onks se vuos 2018 ja virvelitehdas eio vielkään saanu ulos ei-sähköistä takavaihtajaa joka tottelis droppikahvaa ja vaihtais 42t takarattaalle?

Muistataan et se 42t takaratas johtuu ramin kyvyttömyydestä 2x hommissa. Virvelinheittäjät ei semmosta edes tartte.

Ja juuri näin

siltä se näyttäs :-/

Jos tää asia on jo tyhjentävästi käsitelty nii linkatkaa nii perehdyn mielelläni aiemmin lausuttuun. Mutta jos ei oo nii voitteks selittää mulle yhen jutskan. Että onko ketjujen ominaisuudet jotenki muuttunu merkittävästi tässä vuosien varrella? Kysyn siks että 1990-luvulle ja monien eturattaiden periaatteeseen juuttuneena oon aina ihmetelly kun näissä nykymaailman hömpsöttely-1x-systeemeissähä menee pakostikki ketju tosi vinoon siellä ääripäissä. Että mitenkäs teoreettiset hyötysuhteet ja pauke ja komponenttien ennenaikaiset kulumiset ja näin päin poijes koetaan vai koetaanko.

https://cdn-cyclingtips.pressidium.com/wp-content/uploads/2015/11/Force1-2.jpg

Kyllähän se ketju kauemmin kestää, jos sitä ei kovin vinossa polje. Ja jos ketjut ovat kehittyneitä, ne kestävät suorempaan käytettyinä sitäkin pidempään.

Tää on vähän sama juttu kuin että kännykkäkameroiden taso on noussut huimasti, koska mm. kennot on kehittyny. Mutta ei ne kunnon kameroita nyt vaan ikinä tule voittamaan, koska kennot kehittyy niissäkin.

Suorempi ketjulinja on aina askeleen edellä. 1x-hommissa täytyy vaan puida hyödyt ja haitat.

Ite pyrin valitsemaan semmoset välitykset että yleisimmin käytetyt rattaat ovat pakan keskellä. Myös eturatas on pakan keskelläja ketjulinja suora. Käytännössä optimointi tapahtuu siis eturattaan koon avulla.

Kuis usein vaihdatte vaihdevaijerit ja kuoret?

Maastossa täyspitkällä kuorella menee helposti pari vuotta, ehkä 3000 km, mutta aika usein sattuu jotain sellaista, että tulee vaihdettua muun kuin kulumisen takia.

Maantiellä näteissä oloissa menee helposti enemmänkin. Paitsi ne yhdet Shimanon kahvat syö vaijereita.

Cyclocrossissa pitää vaihtaa vähintään kerran kaudessa, vaikka olisi täyspitkäkin.

happo-orgiat - 16:10, 12.3.2018 » Kuis usein vaihdatte vaihdevaijerit ja kuoret?
Maantievehkeissä yleensä joka toinen kevät muun huollon yhteydessä tullut vaihettua. Eijjoo kertaakaan katkennu vaijerit mutta oon vähän tämmönen että ennemmin vaihan muutaman kympin osan vähän useemmin ku kiroon tien päällä.

1x hommissa sram on ainakin miettinyt tuota ketjuvino-hommaa siten että mahdollisimman vähän kuluttaa. Lähinnä kyse taitaa olla rataspiikkien muotoilusta ja semmoisesta.
Samalla lailla vaikuttaa 2x ketjut kulua kuin oma 1x.

happo-orgiat - 16:10, 12.3.2018 » Kuis usein vaihdatte vaihdevaijerit ja kuoret?
mul menee ne tos tt:n päällä ni hirveästi eivät tunnu kuluvan. Oonkohan kerran vaihtanu täs neljään vuoteen

ku pyörä oli pukissa menin kans putsailee joka paikan ja öljysin kaikki vaihtajan nivelet yms. nyt lähes shimanomaisen pehmeä vaihdetatsi. Ollu idiksenä päivittää toi 11 vaiheiseks mut hemmets kun toi gx takavaihtaja vaan ei suostu hajoamaan :slight_smile: nyt on slx käppäpakka 11-34 takana ja joku halvin kybäketju shimanolt. Eturattaassa vielä ainakin yks talvi jäljellä. ehk ens syksyn sit isompaa remppaa.

Smurf - 20:04, 12.3.2018 » 1x hommissa sram on ainakin miettinyt tuota ketjuvino-hommaa siten että mahdollisimman vähän kuluttaa. Lähinnä kyse taitaa olla rataspiikkien muotoilusta ja semmoisesta. Samalla lailla vaikuttaa 2x ketjut kulua kuin oma 1x.
Paitsi että arkikulkineen 1x9 ei kyllä meinaa venyä yhtään. Varaukseton suositus PC-991 -ketjulle ja vastaavalle KMC:lle

Hankin viime vuoden syksynä tällaisen nicely built steel bicycle -rungon. Näissä punaisissa vanhoissa Tuntureissa on mun mielestä aina ollut jotain ihanaa käppä colnago fiilistä.


Haarukat kromattu, joka on aika kiva muuten huonokuntoisen maalin takia. Runko on vähän turhan tiuqqa, mut sain just ja just 32mm renkaat ja lokarit mahtumaan. Olisin voinu tilan suhteen koittaa vanhoja Golden arrow tai 600 länkiä, mut luulen että Tektron jarrut on aika superior niihin verrattuna. Tällanen jämäpaloista kasattu työmatkapyörä. Eteen laitoin tänään vielä tarakan. En ehtinyt kuin pari päivää ajaa sti-vaihteilla, kun eka viikko tällä meni viistoputken vaihtajilla. Yllättävän hyvin niilläkin pärjäs. Tai no kai sitä kaikenlaisella pärjäilee. Aika laiska satulaputki, ni vois näyttää kivemmalta suoralla tolpalla. Dynamo olis viel ollu ihana edessä mut en jaksanu kasata kiekkoa. Vaihteina perusvarmat 105/5700.
Reilu viikon päästä tällä mennään Berliiniin käymään ja siitä poljen Kööpenhaminaan jos ei ihan hirveesti sada. Kolme kuukautta Kööpenhaminassa sit tällä ihanalla Tunturilla. Aika pitkään ollut jo haaveena, joku tämän tyyppiseen oikeaan runkoon kasattu kevyt lokasuoja maantiepyörä. Ehkä jos sitä jonkun fullcustomin saa hamassa tulevaisuudessa tilattua.

Ainiin, ja sivukuvassa tuli horisontti aivan vinoon…

ehana käppä colnago