Navat

ymmärtääkseni all-cityn lainvalvojia on kyllä saatavilla halutuilla spekseillä. amerikan yhdysvalloista pitänee tilata, mutta sellaista se on:

esim. täältä saattaisi löytyä.

Halon navoissa on mun mielestä tällä hetkellä paras hinta laatu suhde. mulla ollut takanapa päivittäisessä ajossa vuoden ja laakerit vieläkin kuin uudet. lisäsin vaan laakereitten pintaan rasvaa ja laitoin ne ‘‘korkit’’ kiinni lukitteellä. Saa ainakin töpystä ja velobialta pk seudulla.

EDIT: niissä uusissa halon ratanavoissa on ainakin sheriffi poraus kans.

Ei tainnut löytyä omaa topikkia läpiakseleille tai läpiakselihaarukoille, joten postailen tänne sitten.

Läpiakselit ovat itselleni uusi juttu, ja olen käsittänyt, että samankokoisissa akseleissa (esim. 12x100mm) voi olla päässä eri mittaiset kierteet. Eikö vain? Onko näitä kierteitä muutamaa eri standardia vai voivatko ne olla mitän vain valmistaja päättää? Ajattelin, että olisi kätevä olla yksi pari akseleita varaosina (ja tarpeen kiekon kokoamista varten runkoa odotellessa), joten onko mitään keinoa selvittää mitkä akselit sopivat mihinkin runkoon, muuten kuin kysymällä valmistajalta?

tutam - 11:28, 13.10.2020 » Ei tainnut löytyä omaa topikkia läpiakseleille tai läpiakselihaarukoille, joten postailen tänne sitten. Läpiakselit ovat itselleni uusi juttu, ja olen käsittänyt, että samankokoisissa akseleissa (esim. 12x100mm) voi olla päässä eri mittaiset kierteet. Eikö vain? Onko näitä kierteitä muutamaa eri standardia vai voivatko ne olla mitän vain valmistaja päättää? Ajattelin, että olisi kätevä olla yksi pari akseleita varaosina (ja tarpeen kiekon kokoamista varten runkoa odotellessa), joten onko mitään keinoa selvittää mitkä akselit sopivat mihinkin runkoon, muuten kuin kysymällä valmistajalta?
Olis kyllä topin paikka jos mikä. Onhan meillä pikalinkkutopi kans nääs.

Mut siis… täyttä paskaa näyttäs olevan monitoimittajaympäristössä toimivan kuluttajan näkökulmasta.

Tämä sivu auttoi itseäni samassa pulmassa: What Axle Do I Need for My Bike? | The Robert Axle Project

Joo, sekä kierteiden osuus akselin pituudesta että kierteiden nousu vaihtelee. Pitää selvittää valmistajalta tai arvailla kierretulkin ja tönärin kanssa

Kiitos vastauksista: noista linkeistä oli hyötyä.

Tein läpiakseleille oman topiikin.

Onko teillä kokemusta Novatecin A185SBT A186SBT tai A165SBT A166SBT navoista? Tässä mietin että jos navat itsessään on ihan kelvot eikä leviä alle, niin niihin vaihtamalla paremmat laakerit saisi melko halvalla ihan hyvät navat?

Kumpaakin tunnutaan myytävän sekä nimekkäissä eurooppalaisissa kaupoissa, kuin myös kiinalaisissa verkkokaupoissa.

^Mulla on molemmat 185/186 & 165/166 navat. 180 sarjalaisilla oon ajanut jotain 2 tai 3 vuotta, takanavan laakerit alkaa olemaan vähän rouheat mutta rullaavat aivan hyvin eivätkä klappaa. 160 navoilla oon ehtinyt ajamaan vasta hyvin vähän. Ovat aivan OK napoja, ja alkuperäiset laakerit kannattaa mielestäni ajaa loppuun ennen kuin alkaa vaihtelemaan. 180 navat on hieman kevyemmät, mutta jos sillä ei ole väliä niin halvemmat 160 on varmaan laadullisesti aivan yhtä hyvät.

anzi - 17:54, 30.10.2020 » ^Mulla on molemmat 185/186 & 165/166 navat. 180 sarjalaisilla oon ajanut jotain 2 tai 3 vuotta, takanavan laakerit alkaa olemaan vähän rouheat mutta rullaavat aivan hyvin eivätkä klappaa. 160 navoilla oon ehtinyt ajamaan vasta hyvin vähän. Ovat aivan OK napoja, ja alkuperäiset laakerit kannattaa mielestäni ajaa loppuun ennen kuin alkaa vaihtelemaan. 180 navat on hieman kevyemmät, mutta jos sillä ei ole väliä niin halvemmat 160 on varmaan laadullisesti aivan yhtä hyvät.
Noniin, sainkin vastauksen tuohon mieltä askarruttaneeseen kysymykseen. Kiitos sulle! Laitan varmaan noi 165 tilaten siis. Ja juu, toki kannattaa ajaa ne alkuperäiset laakerit loppuun ensin.

Kasailin uuden takakiekon Halon Fix-G navan ympärille, ainut kysymys mikä rakentaessa ja ensi lenkkien myötä nousi esiin - miksi en jo aiemmin ole omistanut moista keksintöä?! On hyvä.

Lumikko - 10:41, 5.6.2020 » 9mm-kelvottomat pikalinkkunavat voi mahdollisesti myös kierteyttää M6-tapilla pulttikiinnitteisiksi. Johdon läpiviennin puolella täytyy kattoa ettei ainevahvuus lopu kesken.
Kokeilinpa tätä äsken Shimano Alfine -napadynamolla. Tuli oikein nätti kierre eikä johdon puolelle tullut pienintäkään merkkiä siitä, että kierteen harja olisi tehnyt seinämästä paperinohuen. Menee siis ajoon pulttikiinnitteisenä, nam.
Lumikko - 20:15, 17.11.2020 » Tilasin WTB Laserdisc -takanavan. Tuohon pitäis sopia Single Duty -takanavan kapeampi vapari. Josko tästä saisi kapean kasettinavan 120 mm perään.
Tää saapui. Nyppäsin tavallisen vaparin irti, ja sehän on just 15 mm leveämpi kuin sinkulavapari. Ties vaikka nää sinkulanavat olisi suunniteltu tarkoituksella niin, että niiden vapareilla saa tarvittaessa aikaan 120 mm kasettinavan. Kysyntä vaan ei ole valtaisa, niin valmista pakettia ei tarjota.

Akselin päätyhattu sen sijaan on vähän erilainen ja vapareiden uloimmat laakerit vähän eri kohdilla. Akseleissa ei sinänsä ole mitään erikoista ulkopinnassa, eli periaatteessa mikä vaan 12-millinen putki kävisi tarkoitukseen. Holkit vaan päätyihin, ettei napa seilaa sivuttain.

Mitäs eroja novatecin 791/792 ja 771/772 navoilla on?

Lumikko - 21:12, 23.11.2020 »
Lumikko - 20:15, 17.11.2020 » Tilasin WTB Laserdisc -takanavan. Tuohon pitäis sopia Single Duty -takanavan kapeampi vapari. Josko tästä saisi kapean kasettinavan 120 mm perään.
Tää saapui. Nyppäsin tavallisen vaparin irti, ja sehän on just 15 mm leveämpi kuin sinkulavapari. Ties vaikka nää sinkulanavat olisi suunniteltu tarkoituksella niin, että niiden vapareilla saa tarvittaessa aikaan 120 mm kasettinavan. Kysyntä vaan ei ole valtaisa, niin valmista pakettia ei tarjota. Akselin päätyhattu sen sijaan on vähän erilainen ja vapareiden uloimmat laakerit vähän eri kohdilla. Akseleissa ei sinänsä ole mitään erikoista ulkopinnassa, eli periaatteessa mikä vaan 12-millinen putki kävisi tarkoitukseen. Holkit vaan päätyihin, ettei napa seilaa sivuttain.
Hmm. [Tässä Single Dutyn huolto-oppaassa](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0202/9884/files/ServiceLDSingleDutyV2.pdf) on akselin päädyissä kierteet ja [LaserDisc Liten huolto-oppaassa](http://pdfstream.manualsonline.com/e/e19d1ffc-d65b-4b3c-a25a-dc473b3c7665.pdf) toisessa päässä ilmeisesti vain prässättävä päätyplugi ja toisessa päässä lukkomutterin kierteet. Toi akseli pitäis siis vaan typistää sopivaksi?

Mun LaserDisc Lite -yksilöni poikkeaa vähän noista manuaalin malleista. Akseli on tosi simppeli 12 mm alumiiniputki, jonka levypuolen päässä on hattu prässättynä tai kierteellä (en tiedä vielä) ja vaparin päässä M12x1 kierteellinen hattu. Ei mitään lukkomuttereita tai säätöjä. Homma on tosiaan just niin simppeli, että typistää valmiin akselin ja tekee siihen uuden kierteen, tai hankkii uuden akselin teurastettavaksi. Ehkä joku 110 mm pitkä boost-soviteholkki, jonka päähän puuhaa jotku mitkävaan-hatut?

Single Dutyyn on tehty kierteet varmuudella molempiin päihin. Ne on akselin halkaisijaa pienemmät ja tosi tiuhat, en ole kammalla vielä katellut niitä.

Sorvillahan tähän tekisi vaikka uuden akseli umpitangosta, mutta kaikenlaisen valmistavaran hyödyntäminen kiinnostaa tuotehakkeroinnin nimissä.

Sekä Novatecin että Chosenin valikoimista löytyy kans tällaiseen puuhaan sopivaa kampetta. Kumpikin tekee erittäin käyttökelpoisia napoja kohtuuhintaan, pakkaa sekoittaa se että navassa saattaa välillä lukea milloin mitäkin Notubesia, Fixie Inciä, Sun Ringleä, Haloa tai Schindelhaueria.

Kyllä näistä paloista vielä edullinen ja varaosahuolloltaan kelvollinen 120 mm kasettinapa kootaan, ja niin ettei projektissa käytetä huijausvehkeitä kuten sorvia.

Miten tämmönen takanapa aukaistaan? Vapaarattaan puolella ei ole mitään mistä saisi kartioavaimella kiinni. Täysin pyöreitä asioita vain. Vapaarattaan alla on pieni reikä. Toisella puolen on yhdessä kartiossa toisella puolen hahlo mutta toinen puoli pyöreä. Noiden kumirenkuloiden allakaan ei ole kuin pyöreyttä. Vapaaratas ei lähde irti repimällä.



Irroititko vedon puolen päätytulpan ennen kuin kiskaisit kasettivetäjästä?

En irroittanut mitään. Tämmöisenään tämän kiekon sain runkosetin mukana.

Onks toi ei-vedon puolen kolmanneks uloin, musta prikka ehkä joku lukkoprikka, ku se on tollee katki?