Projekti: Gitane Track v2

Gitane USA:n aktiivit vinkkasivat ranskassa sijaitsevasta kasasta ranskalaisia ratarunkoja. Kaksikin yksilöä kiinnitti huomioni, ihan jo kokonsa puolesta. Eli pieniäkin runkoja oli. Erityisesti silmääni miellytti tämä, joka on väriltään totutusta Gitanen sinisestä poikkeava. Otin yhteyttä Cedriciin Ranskassa ja hinnasta päästiin sopuun joutuisasti. Ainoana miinuksena rungossa on ranskalaiset keskiön kierteet, mutta kauppaan kuului kyseisillä standardeilla oleva Campan keskiö, jonka myyjä kertoi olevan hyvässä kunnossa. Kaupat siis syntyi.

Kuljetukseen kuluvaksi ajaksi myyjä ilmoitti viikon ja lupaus piti. Maanantaina tilattu runko odotteli eteisessä, kun tulin koulusta kotiin tänään. Oli pakattu siististi, vaikkakin haarukoita kasassa pitävät kierretangon pätkät oli unohtunut laittaa estämään lyttyyn menemistä. Tönäri kertoi kuitenkin niiden pysyneen mitoissa 100mm/120mm, joten vaurioita ei ollut syntynyt. Tämän lisäksi runko näytti kätösissä jopa paremmalta, kuin yhdessäkään kuvassa joita myyjältä sain etukäteen.

Elinkumppanini pakotti hoitamaan kaksi rästiin jäänyttä kouluhommaa alta pois ennen kuin saisin kajota pyörään. Kuin itse Beelsebuubin tulisen piiskan ajamana kävin koulutöihin ja maltoin saattaa toisen noista haurasta pedagogin mieltäni varjostaneesta tekstiilityön näytekansioista valmiiksi. Tässä vaiheessa olkkarin hyllyyn nojailemaan jätetty teräksinen viettelijätär lauloi äänetöntä seireenin lauluaan kauniimmin kuin kukaan koskaan ja ei voinut kuin antaa periksi ja neuvotella rouvan kanssa luvasta edes avata laakerit, tarkastaa niiden kunto ja kaapia kaikenlainen kuona osista irti.

Myyjän lupaukset keskiön kunnosta olivat totta. 120mm akseli mennee kuitenkin vaihtoon, sillä tähän kaavailemani kammet vaativat 107:n. Keulalta paljastui lisää sitä kuuluisaa patonkia, joten rungon mukana tullut mustaakin mustempaa tahnaa sisältänyt Shimppa 600 saa jäädä paikalleen.

Whoa! Hyvää settiä Jykä.

Tuossa taitaa olla Reiskan putkitarra? 531? Keulan ja keskiön ranskiskierteet sekä tarrat viittaavat ehkä vähän vanhempaan malliin. Olisiko jopa vielä vanhempi kuin tuo mun mustalaisneito?

Tarroista päätellen 80-83, eli olis uudempi kun se sun. Putkista vain kolme pääputkea on viiskolmeykköstä. Tästä päätellen kyseessä on malli Mexico

Nuo kierrestandardierot saman ikäluokan Gitaneissa saattavat selittyä myös sillä, että Gitane on valmistanut valtavan määrän pyöriä myös vientiin.

Kaunis.
Onnea hankkeelle ja kiitos jo etukäteen tulevista projektipäivityksistä!

Näyttää tosiaan paljon paremmalta kuin myyjän kuvissa. Hieno peli.

Todella heino ja väri näyttää omaan silmään oikeen mehevältä. Kyllä minustakin tulee vielä jonain kauniina päivänä gitanisti… Hauskoja kasailuhetkiä (toivottavasti emäntä ei liikaa pidättele) ja jään innolla odottelemaan lopputulemaa!

80-luvun alkupään Mexico taitaa olla aika osuva veikkaus. Super Pistassa oli Campan dropit ja nuo sinun ovat selvästi niitä Gitanen omia(?). Selasin äsken noita vanhoja kuvastoja ja tarrat tosiaan muuttuvat tuollaisiksi kasarin alussa.

Oma Gitanekin taitaa olla Mexico mutta aikaisempaa mallia. Ymmärtääkseni Mexicoa tehtiin 70-luvulla myös Vituksen putkista. Budjettimalli School taas tehtiin Durafortista.

Mitäs osia olet ajatellut? Aikakausikorrekti? :wink:

Osat tulee jonkin verran poikkeamaan aikausikorrektiudesta, mutta ei mitään Le King touhuja kuitenkaan.

Gitaneissa on kyllä “sitä jotakin”.
Tässä yksilössä lisäksi hieno väri ja eleettömän tyylikkäät grafiikat.
Lisempi kuveja, kiitos.

Aiemmassakin Gitanessani on Concor, (edit. enkä ole kohdannut potenssihäiriöitä) joten miksei myös tässä, kun sattui löytymään kivan värinen. Joku on joskus julkisesti rohjennut väittää, että jakkaran kuuluu olla musta, mutta mielestäni tää sopii tähän oikein hyvin.

Koitan pitää selostuksen työvaiheista yksityiskohtaisena, josko tästä langasta olisi joskus jollekin aloittelevalle rakentajalle jotain hyötyä.

Ranskiskierre ei kiinteän kupin puolelta lähtenytkään keskiöavaimella. Koska ranskalaisessa keskiössä tuo kierre on oikeallakin puolella oikeankätinen ja näiden, kuten italiaanojenkin kanssa on kiinnipysymisongelmia ajon aikana, oli tänne väliin laitettu jotain mönjää estämään aukeaminen. Veikkaukseni on creme fraiche tai jopa briejuusto. Tiukassa se joka tapauksessa oli, mutta kolmen kolmen päivän wd40 kylvyn jälkeen ruuvipenkissä rungosta vääntämällä se lähti auki.

Muistutan vielä tässä vaiheessa niitä aloittelevia rakentelijoita, että jos et ole varma kierresuunnasta, niin tätä metodia täytyy käyttää todella harkiten ja suurella varauksella. Ranskiskierteen tunnistaa merkinnästä 35X1

Ohjainlaakeri lähti myös primitiivisin metodein, eli perinteisellä tuurna/vasara yhdistelmällä. Pienen pienellä naputtelulla. Tässäkin maltti on valttia.

Omista varastoista löytyi 109mm akseli keskiöön ja Shimppa 600 -kammilla ketjulinjaksi tuli 42,5mm. Close enough.

Kehät saapuivat.

Tässä tämänhetkinen tilanne. Onneksi kesään on vielä aikaa.

Hyvä meininki. Asialliset kehät. Jakkaran tulee olla musta.

Juuri kun sain osat kii ja kuvat postattua tajusin, että eihän nuo kammet ehkä sittenkään käy. Shimmpa ollee J.I.S.- ja Campa on ainakin ISO-viisteellä. Vai haittaako se noin päin? Rikkooko se kammet? Räjähtääkö avaruus?

Gipiemme Visa Special bongattu! Skeneriser bongattu! Pidä penkki punasena, toimii jännästi(=hyvin) noitten SUP-kehien kanssa. Oliks tässä muuten samanlainen ohjainlaakeri joka me asennettiin Orloon?

Edit. Eiks foorumilla ollut myynnissä Gipiemme Special Pista kammet? En löytänyt nopealla haulla, oliskohan ollut nimimerkki b-ran?

Siisti peli tulossa. Saakos kysellä mistä tilasit? Ja minkä hintasia tuollaset rungot tilattuna on? On itselläkin haku päällä toisen projektin alottamiseksi.

Must punane iha hyvä, jos gripit ei oo mustat.
Mitkä navat?
siisti

Ohjainlaakeri on samanlainen shimano 600 kun se Orloon asennettu. Ilmeisesti aika yleinen näissä ranskiksissa, kun niitä on tehty sopivilla kierteillä.

Ne Gipiemmen kammet oli hienot, mutta aika tyyriit.

Runko tuli Ranskasta yksityiseltä. Ensimmäisessä postissa lisätietoja. Cedillä vois olla vielä muita runkoja. Kannattaa kysellä: cedcorn(miuku)geemaili.com

Navoiksi tulossa puolalaista käsityötä. Toimitus vasta maaliskuun puolella.

Häh, eiks ne Gipiemmet ollu ~50€. Siis ne josta ulosvetäjän kierteet oli vähän heikossa hapessa.

^ Ne myytiin jossain neljässä päivässä. Olisin ostanut itselleni kyll.

Mulla on samanlaiset Shimano 600 -kammet kiinni 103mm JIS-keskiössä, eikä ketjulinjasta ole tullut ongelmia noin. Käsitykseni mukaan viistesekoittelu rikkoo kammet joko heti tai sitten, jos niitä renklaa irti ja kiinni useammin. Jos ketjulinjakin natsasi noin komeasti, niin ei kai siinä ongelmaakaan ole, ellei tapanasi ole rasvailla keskiöcoolia jatkuvasti.