Yksikampi (Tunturi Retki 6)

Kaljankulutus: 0

Jahas, rakentelukärpänen puraisi viime syksynä ja aihio löytyi sitten roskalavalta (Tunturi Retki 6). Budjettipyörä siis… (ja paskat). Eikun suunnittelupöydän ääreen, tavoitteena oli jotankin oranssia ja fixi:

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/da_fixie_plan.jpg

Kaljankulutus: 1

Noh, tästä lähdettiin liikkeelle.
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/runko_takapy�r�_lukossa.jpg

Ensiksi luettiin foorumeita, Sheldonia ja välillä Aku Ankkaa. Fixihän tästä piti tehdä, sillä sinkulointi olisi onnistunut “niin” helposti. Kaikki varoittavat projektitopicit sivuutettiin ja tehtiin tästä moinen myös (älä nyt oikeasti ryhdy tähän hommaan, ellet ole “hieman” hullu).

Sitten ensimmäinen murheenkryyni: Keskiö (ehta fauberhan se)

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/fauber.jpg

Aukeni kun aikansa naputteli ruuvarilla ja vasaralla ja höysti CRCllä. Sitten kaikki vaan sisältä irti ja putsaukseen. Sitten kun muistaisi vielä miten tämä kasataan…
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/fauber_inside.jpg

Huoh, laakerikuppien takaisin asentaminen meinasi lopettaa koko prokkiksen runsaaseen verenvuotoon. Kampi on kuitenkin aika jämerä, ei uskoisi ensimmäisenä hajoavan.

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/kampi.jpg

Etuhaarukan sain purettua kolmen päivän äheltämisen jälkeen, sisuskumi ja voimapihdit, avot!

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/jumiutunut_haarukka.jpg

Kaljankulutus: 3
Maalit veks ja turhat kilkkeet. Runko on nyt käsinohennettua SuoMi-terästä (ei mitään CroMo höpönlöpöä). Täysin kemikaaliton maalinpoisto siis. Viilaus on muuten aika rankkaa hommaa.

Kaljankulutus: n. 12

Hieman kikkailua ja Pelle Peloton ratkaisuja niin syntyi työkalu (etunapa levyjarry kiinnityksellä, pitkä pultti stemmista, muutama mutteri ja joku hyllynripustinkulmarauta), jolla kupit sain kiinni alustavasti ja lopullinen kiinnitys vasaralla ja 30mm kiintoavaimella. Ei naapureita säästelty paukkeelta.

Kaljankulutus: useita ja siihen viskit ja lonkerot päälle

Ja täytyihän tää ruoska tietysti maalata. JokaMiehenAutokaupasta (=Biltema) maalit ja lakka. Eikun partsille suihkuttelemaan. Kylmän kostea syyssää ilmeisesti ei aivan sopinut maalaukseen ja joistain paikoin maalit rapsahti aika pienestä irti…

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/edesta_nr.jpg
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/takaa_nr.jpg

Rottalookkia taisi tulla siis välittömästi.

Entäs kiekot, etenkin se takakiekko… Vastaus oli Velosolon levarietynapaviritelmä taakse. Antoi parhaimman kikkailun ketjulinjan suhteen, edessä kun ei juuri säädönvaraa ole :wink: Eikun osia tilaukseen ja kiekkoa rakentamaan, ihmeen hyvin sujui takahaarukassa. Rihtausmittari viritettiin käyntikortista ja klemmareista, myöhemmin sitten säädettiin kohilleen kaverin penkin avulla. Etukiekkona saa toimia joku nonamevanhapaska, pitihän tän edelleenkin olla budjettiratkaisu, kaipaisi ehdottomasti uuden, kun pitää hieman outoa ääntä ja lonksuu. Kaipa se hetken kestää :slight_smile:

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/wheel_building.jpg
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/dishing.jpg
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/dishing_tool.jpg
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/wheel.jpg

Kaljankulutus: taas muutama lisää

No entäs polkimet, täytyi löytää 1/2" kierteellä varustet pedaalit, että mahtuisivat ykskampeen. Kaikki tuntu olevan vaan tätä nykymuodinmukaista 9/16". Onneksi BrittiEbay oli ratkaisu, samalla kertaa löytyi myös PowerGripit huokeaan hintaan.

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/polkimet.jpg

Nyt alko näyttää jo ihan lupaavalle, eiköhän tästä vielä pyörä syntyisi.

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/ilman_lokareita.jpg
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/takaratas.jpg

Jarruhan se täytyisi eteen saada, emmä tällä muuten uskaltaisi ajaa. Uusixilta ei sopivaa löytynyt, joten sitten ihan shimanon exage kaupasta, samalla kahva ja vaijeri kätevästi. Hirveellä tuurilla 39-49mm reachi riitti juuri. Kiinnitys ei luonnistunut yhtä helposti vaan dremelillä piti etuhaarukan taaempaa reikää suurentaa, jotta kiristyspultin sai painumaan haarukan sisään.

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/etuhaarukan_reika.jpg

Aika kivuttomasti sujui tällainen toimenpide, muutama terä tosin meni palasiksi matkan varrella.

Tankonauhat kohdilleen, jarrukahva kiinni, vaijeri sopivan mittaiseksi ja paikoilleen. Etupyörään vauhtia… jarrun painallus… nirsk… stop. Näyttäis pelittävän.

Lokaripuoli oli ollut avoimena koko projektin ajan, mutta kevään ajelut toiselle fillarilla johdattelivat asentamaan orkkislokarit, ensin hieman kiillotusta vain. Pientä ongelmaa oli saada takalokari mahtumaan, kun olin päättänyt laittaa 622 renkaat (originaalikoko oli jotain pienempää).

voila!

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/bike_wall.jpg
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/kahvat.jpg
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/takaa.jpg
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/sivulta.jpg

Joitakin reissuja on tällä nyt ajeltu. Ajotyyli muistuttaa varmaan lähinnä jazztanssia, hieman on meinaa totuttelemista vapaarattaan puuttumiseen. Toistaiseksi ollaan selvitty ilman pannuja. PowerGrippejä joutuu säätelemään vähän turhan usein, eri asetukset joka kengälle. Nyt täytyis selvästi löytää jotkut kesän voittaja kengät. Ketjua täytyi hieman pilkkoa pienemmäksi, että sai pienoisen hymyn karsittua pois.

Projektin hinta-arvio:
-runko 0€ (haarukka, stemmi, keskiö, stonga)
-etukiekko 0€
-kumit 20€ (sisuskumit ja vannenauhat included)
-takakiekko 90€
-ketju 8€
-polkimet + powergripit 25€
-etujarru 30€ (jarru, vaijeri, kahva)
-tankoteippi ja plugit 7€
-postikuluja xx€
-työkaluja xxxx€ (melkein samanverran kun pyörän hinta)

Eli kustannuksia osille kertyi 170-200€ ja siihen työkalut päälle. Jos ja kun uusi projekti alkaa, niin jarru ja takakiekko nyt ainakin ovat käytettävissä

Muut topicit missä tätä projektia on hieman sivuttu:
linkki1
linkki2

Hyvä! Tällaisen olen aina halunnut nähdä. Omani on VIP, mutta sama ihmeellinen ohjainkannatin ja sama keskiö-kampi-hässäkkä. Siksipä kysynkin menikö tuolla Velosolon takanavalla kerralla ketjulinja kohdalleen vai mitä temppuja piti tehdä?

Hyvä että laitoit lokasuojat kiinni (vaikka vähän hassusti istuukin). Sopii tuohon hyvin.

Jarru vasemmalle ja kaapelinkuori 5cm lyhyemmäksi, niin alkaa löytyä etujarrustakin tehoa. Tai no, vasen tai oikea, niin joka tapauksessa kaapelinkuorta lyhyemmäksi.

Velosolo: Takakiekko piti rihdata epäkeskoksi (onkohan tää nyt kosher termi) ja laittaa muutama prikka eli avaruudetin (=spacer, parhautta fixisanasto topicista) vielä takarattaan ja levyjarrupaikan väliin. Ei siis ihan ykkösellä, mutta kun säätövaraa on se 41mm - 48mm ketjulinjalle niin osuma oli aika taattu.

Lokarit: Joo, kyllähän noi vähän rämisee ja kolisee. Etulokari kaipaisi vielä hieman modausta, sillä etujarru ottaa kiinni jarrutettaessa. Täytyy joku kolo/kokoonpuristus tehdä.

Etujarru: aika paljon jo kuorta otin pois, mutta kyllä sitä täytyy vieläkin vissiin pätkiä. Kahva pysyy oikealla (logot oikeinpäin) + tykkään kun voi jarruttaa ja näyttää kääntymismerkkiä vasemmalle samanaikaisesti. Vasemmalle kääntyminen, kun on vaarallisempaa, imho.

Ja kyllä tätä ohjainkannatinta voi kutsua ‘mutkaksi’ ihan hyvällä omatunnolla :smiley:

p.s. kiitos jarruteho huomiosta, asb, emmä rookiena oikein näitä kikkoja tiedä, tää foorumi on kyllä ollu aarreaitta projektin suhteen, joten kaikille kirjoittajille iso kiitos.

Eikö muuten olekin aika raskas runko, eritoten perä? Itselläni joku tunturi, ja se kyllä painaa ihan vitusti.

En ole merkittävää painon keskittymistä perään huomannut (ehkäpä hauisjänteen kunto on kohennut tuota rassatessa, viilaus oli lävi kyllä urheilusta), kampi nyt on ihan toivottaman painava kapistus. Täytyis myös käydä punnituksessa niin tietäis missä luokassa painitaan, ei nyt ehkä perhossarjassa, mutta jos keskiluokkaan mahtuis.

stemmi on todella rad! Hyvä värivalinta rungossa.

Mikäs toi ketju on?

joku halpis BMX-ketju britti-eBaylta, löytyi muistaakseni hakusanoilla “bicycle chain red” (tai orange) ja niistä halvin hinta ja postit laskettuina. Oranssi ketju oli hakusessa, mutta ei silloin löytynyt. Nyt olis tällainen saatavilla.

Komea on!

Olen ollut itsekin niin lähellä toteuttaa samat temput omalle kulkurilleni ja jo pariin kertaan hypistellyt luottokorttiani velosolon sivuilla käydessäni. Mutta tuossa fiksauspaketissa on mun kokemuksien mukaan vaan akilleen kantapää: kammen ja rattaan “liitostappi”.

Kampi mitä todennäköisimmin kestää koko matkalta ellei aleta hulluttelemaan, mutta jaksaako 10mm terästangonpätkä pitää rattaan paikallaan kiihdytttäessä ja jarrutettaessa. Itse olen saanut kahdesta ihan normaalista mummiksesta ylämäkeen polkemalla sen tapin poikki. En halua maalailla piruja seinille ja jäänkin odottelemaan kestotestin tuloksia.

Noh, nyt oon päässyt hieman runttaamaan niin ekana tuntuu pettävän eturattaan kiinnityspultit. Eilen katos yks kolmesta johonkin ajon aikana ja sitten hissuteltiin kotia kohti, vikat metrit taluttaen, kun ei enää jaksanut nostaa ketjuja takaisin.

“liitostappi” on kyllä niin jämäkän oloinen, on varmaan kuitenkin joku 10-12mm halkaisijaltaan ja täyttä terästä, että siitä en ole vielä ehtinyt huolestua. Ensiksi tarvitsisi kunnon pultit, että eturatas pysyy paikoillaan… huoltovapaa my ass.

asfalttisoturi - 11:48, 22.5.2010 » huoltovapaa my ass.
Fiksin huoltovapaus on yksi iso vitsi.

Mulla on vähän mummomallisempi tuna tossa harjoitusprojektina, oon nyt kolme päivää nakutellut vastaavaa keskiötä ja työntänyt sinne liemiä. Tänään sai haettua ihan oikeeta penetrating oilia wd40:n kaveriksi mutta ei toi vieläkään heittämällä aukea.

Sovelsitko avauksessa pitkällistä letkeää naputtelua vai enemmän olan takaa takomista?

sinikala - 16:19, 13.6.2010 » Mulla on vähän mummomallisempi tuna tossa harjoitusprojektina, oon nyt kolme päivää nakutellut vastaavaa keskiötä ja työntänyt sinne liemiä. Tänään sai haettua ihan oikeeta penetrating oilia wd40:n kaveriksi mutta ei toi vieläkään heittämällä aukea. Sovelsitko avauksessa pitkällistä letkeää naputtelua vai enemmän olan takaa takomista?
Se aukee sit myötäpäivään se keskiö. Pikku hiljaa naputtelemalla.

Ei saatana tota kyrpää missä tanko on kiinni :smiley:
Muuten on oikein näpsäkkä budjetti kulkine! thumbs up!

Joo, se lähtikin lopulta just postauksen jälkeen kun olin antanut muhia pari tuntia uudessa crc:ssä. Internetseissä valittaminen näköjään auttaa aina.

Vielä toi haarukan kiinnitys loppuhupina. Ei taida tulla tästä projektista yhtä fiiniä kuin sun, mutta ehkä tässä hieman epätoivo hellittää.

Mä mittasin omasta Tunskasta muuten ketjulinjaksi 42 mm. Olisin olettanut että tässäkin olisi.

Joo, kyllä piti munkin pari päivää varmaan antaa CRCn vaikuttaa. Sit lähti ruuvarin ja vasaran avustuksella aika näpsäkästi.

Onhan toi mutka kyllä komia, sopivan härski, mutta skidaaminen on hieman hankalaa ku tulee jalat liian lähellä tankoa etunojassa. Että ehkä tohon täytyisi paremipi ratkaisu löytää, mutta toistaseks mennään tolla. Ajoasento muuten kun on löytynyt aika mukavaksi.

Eturatas ongelmista on kans päivitystä/varoitusta tulossa piakkoin.

No, ei nyt ihan piakkoin tullut päivitystä, ku ei jaksanu kameran kanssa heilua. Elikkäs ongelmana oli, että vanhat eturattaan pultit löystyi ajossa… wtf…? Ja yks pultti tipahti kesken ajon jonnekin pöpelikköön eräs kaunis päivä. Seurauksena taluttelua ja vääntynyt eturatas. Uusixilta muutama uusi tilalle, jos nää nyt osoittautuu kulutustavaraksi…

Kaupasta uudet pultit… jaa… pultin leveys 10mm ja rattaan pulttireikä 9mm. Ei pelitä. Eikun viila käteen ja rattaaseen isommat reiät. Uudet pultit on pysyny eikä ole tarvinnu kiristellä, Le’Luxus.

http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/etupultit.jpg

Muutakin päivtystä on hieman tullut, eli jarrukahva vasemmalle puolelle.
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/uusi_jarru.jpg

Satulatolppaan heijastin, samoin pinnoihin semmoset Prisman putkimaiset heijastimet. Tietysti satulatolppa on niin ohut, että eihän normi pakkauksen muovishimmit riittäny vaan piti tankonauhasta vääntää apua. Onneks olin jättänyt ylim. palat talteen.
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/peraheijastin.jpg

Maalipinta ei vaikuta hirveen kestävältä, joten patinaa on jo tullut. Ehkäpä lukko pitäisi pehmustaa niin ei kolhisi niin pahasti :sunglasses:
http://www.cs.helsinki.fi/u/maxsalmi/album/tunturi/patinaa.jpg

Muuten on kyllä rulannut mukavasti, ihmettelen edelleen että eBayn 10£ silikoonigummit ovat kestäneet koko pyörän historian ilman yhtään flättiä.