Wanha Crescent

Terve vaan yksivaihteen väelle. Olen tässä muutamana iltana selaillut muutamia pyöriin liittyviä foorumeita, ja tämä näyttäisi aktiivisimmalta ja lähimmäs omaa alkavaa puuhasteluani osuvalta, joten sijoitan kysymykseni tänne, ohjatkaa tietämätön sitten oikeaan osoitteeseen, jos olen ihan väärässä seurassa.

Eli pelastin tuossa vähän aikaa sitten erään varaston tyhjäämisen yhteydessä vanhan, ketjusuojan perusteella Cresent-merkkisen miestenpyörän. Pyörä näyttää erittäin vanhalta, itse asioita tuntemattomana veikkaisin 50-60-lukua, mutta voi olla toki uudempaakin tuotantoa, esim. joku 70-luvun nuorisopyörä. Vaikuttaa olevan useampaan kertaan ylimaalattu, ja kiekotkin taitaa olla väärää kokoa, joten tunnistaminen hankalaa. Heti kun ehdin noutamaan laitteen väliaikaisesta sijoituksesta kotosalle saamaan huomiota, voin laittaa kuvia, mutta onko tämä palsta sopivin tuollaisten seniorien tunnistuttamiseen, vai jutellaanko tuollaisista vehkeistä jossain muualla?

Mielenkiinnon tuossa pyörässä herätti toki tuo upea ketjusuojaan leikattu Crescent-teksti, sekä persoonallisesti muotoiltu, muhviliitoksin kasattu runko. Kiintoisin on takahaarukan muotoilu, haarukka jatkuu pitkälle akselin taakse muodostaen takalokarin alakiinnityskohdan, ja muutenkin runko on omaan silmään varsin sulavasti taivuteltu. Tarkoitus olisikin käyttää ainoastaan tuo runko+etuhaarukka ja korvata kaikki muu uudella/kunnostetulla, eli jonkinlainen cruiseri olisi varmaan kyseessä - eli onko yksivaihde tuollaisen menopelin ihmettelyyn ollenkaan oikea paikka, semminkin jos tarkoituksena on käyttää ihan - en tie saako täällä mainitakaan moista osaa - jalkajarrullista takanapaa. Vaihteita toki yksi.

Mikä on raadin tuomio?

Kiinnostus heräsi ja vaihteita yksi joten anna tulla vain.

Kyllä täällä varsin laajakatseisia ollaan. On vain yksi sokea piste näkökentässä: vaihteet.
Jos et laita vaihteita, kysele ihan mitä vaan pyörään liittyvää.
Laita kuva pikimmiten.

Tällainen?

Kuulostaa 1950-luvulta tai vanhemmalta.

^ Juuri tuo!

Googlaamalla löysin tuon itekin, mutta rungon mallia ei vanhojen Cressujen kuvista löytynyt, mikä sai epäilemään että ketjusuoja olisi sovitettu tuohon toisesta pyörästä ja runko ei olisi samaa merkkiä, että kyseessä olisi jokin uudempi(70-80-luku) retro-cruiseri, tai että velosipiidi on ihan aidosti todella wanha…

Mutta koitan roudata ton raadon kämpille ja kuvata mahdollisimman lähiaikoina, niin muutkin saa arvailla!

Edit: Jos ikäkaudesta jotain kertoo, niin ohjaustanko on tuossa sellainen, että kahvat sojottaa lähes kohtisuoraan taaksepäin, eli ajoasento on vähintäänkin mielenkiintoinen.

museopyörien harrastajilla on oma sivusto täällä: http://vanhatvelot.org/ sieltä löytyy varmasti myös tietoa. Voisin siirtää tämän keskustelun nyt projektiosioon ja pyytäisin sinua otsikoimaan tämän vähän selkeämmin kuten “Museo-Crescent” tai vastaavaa.

Jep, kiitoksia!

Vanhat velot osoittaa joustoa ja vastaa täälläkin :slight_smile: Kyseessähän on Crescent 247 arviolta vuoden 1943 mallia. Kuvia löytyy googlen kuvahaulla ja Crescenteista tietoa löytyy cykel historiska foreningenista.

Edit: ja siis kysymyksessä ei siis ole tosi wanha, vaan ihan vaan vanha :slight_smile: Tosi wanhat on yli 100v.

Sen, minkä kuvahaku tuollasesta mallista löytää, niin näyttäisi olevan juurikin kyseinen menopeli, suuri kiitos! Uskomattoman vähäisillä specseillä tuli tieto, asiantuntija on kyllä asiantuntija…

Kun fillari tossa 70-vuoden iässä kuitenkin on lähes sisäänajettu, niin kyllä tosta mielellään lähtee rakentamaan mankelia, jollaista tuskin tulee heti samanlaista vastaan.

Helpotetaanpa tätä muillekin, klik:
http://www.cykelhistoriska.se/pic/cyklar11/crescent247-3.jpg
Jännä nähdä, mitä tuosta syntyy.

26 x 1 3/8" = 590mm. 584mm taitaa olla luontevin valinta tulevaksi vannekooksi? Vai paljonko rungossa on renkaille tilaa?

Selviö, en oo tähän fillareitten maailmaan tuolta osin aiemmin tutustunut!

Kiitos kuvasta! Täsmälleen tuon näköinen laitos on kyseessä - erona vain se 70-vuotta erilaista käyttöä ja makoilua nurkissa ja taivasalla, joten tekemistä riittää. Kyseisessä yksilössä ainakin kiekot on jotkut uudemmat perus kromivanteet, mutta aiemmasta epäilyksestäni huolimatta taitavat olla nuo 26-tuumaset, vaikka jotenkin pieneltä pyörässä näyttävät. Runko on maalattu jollain kilikalilla kullan väriseksi ja lokarit ja ketjusuoja sudittu punaseksi, kaikki laakerit on enemmän tai vähemmän väljiä tai jumissa ja kromia pyörässä ei ole missään, ohjaustanko yms. on pensselöity mustaksi jollain vasaralakan tyyppisellä. Piti hakea tuo varastolta jo tänään, mutta keli muutti suunnitelmia kun ois ollut useempi kilometri pientä mettätietä tiedossa, joten kuvia tulee todennäkösesti vasta viikonloppuna.

Suunnitelmana ois antaa nitromorssia ja teräsvillaa rungolle, etuhaarukalle, ketjusuojalle ja lokareille purkamisen jälkeen - saattaa olla, että käyn paikallisella pajalla kyselemässä keskiön purkamiselle ja haarukan irrottelulle hintaa, nuo kun varmaan on kohtuullisen jumissa. Tarkotus olisi panostaa eniten tuohon osien maalaamiseen, rakenteellisia muutoksia ei ole tarkotus tehdä, jos ei tavaratelineen pois jättämistä sekä leveempää ja suorempaa stongaa lasketa. Noita kiekkoja täytyy sovitella, mutta jos 28-tuumaset sais upotettua, niin lokarit sais tyylikkäästi ihan renkaan myötäseksi. Ajattelin tälle jipoksi muuten vanhan tyylin kaveriksi jotain uudemman näköstä alumiinivannetta, ehkä maalattuna ja kiillotetuilla pinnoilla sekä suht modernin näkösillä vähäkuvioisilla kumeilla, vähän niinkun autopuolella tietyissä koulukunnissa rakennellaan.

Mutta mutta, pitää nyt ekana saada kotio tuo ja tutkia tarkemmin mitä se on syönyt…

flipflopkiekot jostain netistä, bullhorn ja brakeless.

e: no ei nyt oikeesti. Laittaisin varmaan ite bilsun etu- + jalkajarrutakakiekon + 35mm paselat jne.

Jarrupinnattomat 559-kokoiset kehät, jalkajarrunapa, Fat Frankit? Vai meneekö pilalle?

Mull Dundane - 8:34, 11.12.2012 »

Jännä nähdä, mitä tuosta syntyy.
26 x 1 3/8" = 590mm. 584mm taitaa olla luontevin valinta tulevaksi vannekooksi? Vai paljonko rungossa on renkaille tilaa?

37-584 (26 X 1 3/8 X 1 1/2) lukee Rollspeed LX:n kyljessä. Että eikö toi oo just se UUSI 650B-koko jota fillariledessä on parin numeron ajan hehkutettu mullistavana MTB-ihmeenä. Biltemassa tais olla niitä mustia pistosuojattuja renkaita tohon kokoon?

Juu, sorvaamattomat kehät pitäis laittaa, ja jarrunapa vaikkapa juuri Biltsusta. Pitää käydä sormeilemassa noita bilteman valmiskiekkoja, vai mahtaako olla jarrupinnoilla kaikki…? Noikin pitäis toki purkaa maalaamista varten, mutta olis halvempaa silti kun irtopaloina hankinta. Kumeiksi kaavailin jotain niinkin moderia kun Sportcontactin tai Reflexin tyylistä. Jos värimaailma ois hillityn tyylikäs musta/valkoinen fluorioransseilla korostuksilla esim. muhveihin ja mausteeksi sopiviin paikkoihin, niin kehät vois olla noi räikeen oranssit. Voi kuulostaa mauttomalta, mut pitää koittaa photoshoppailla ennen värien päättämistä ja maalaamista, sit kun on hyvät kuvat paloista.

Hups, luenpa uusiksi.

Hjulringar … 26" 1 1/2" eli 584mm eli 650B.
Gummiringar 26" X 1 3/8" eli 590mm eli 650A.
Mitenkähän tämä on ollut tarkoitus ymmärtää? "Pari milliä sinne tänne, hälläväliä ku maailmansotakin on "?
Jännä että Rollspeedissä kuitenkin sama homma.

edit: Selvisi! …för 1 1/2" fälg ja 26 x 1 3/8 x 1 1/2. Tuo viimeksi mainittu luku siis vasta määrittelee lopulta halkaisijan tarkan mitan. Sitä edellinen merkitsee renkaan leveyttä. Olipas se yksinkertaista…

No niin, taidanpa lopettaa langan seuraamisen tähän.

FluoCrescent

negaatio - 19:22, 11.12.2012 » flipflopkiekot jostain netistä, bullhorn ja brakeless.

Näin tän jo kaukaa.

Käy sekin, mutta en usko että se näyttää siltä miltä kuulostaa. Jos näyttää, niin ei toki tuu sellaseksi.

Tän tyyppistä…

Mutta näillä sävyillä…

Juu, ei liekeillä, ja kiiltävää ennemmin ku mattaa. Mutta fiilistä ois tarkotus hakee saman ikäluokan autojen rakentelusta. Kuvia ei vissiin voi linkata suoraan kuvahausta, mutta reenailen tän foorumin käyttöä ku saan omia kuvia, jos ei näillä värispekulaatioilla irtoo porttaria.:smiley: