Vanhasta Peugeotin maantiepyörästä fixie/sinkula?

Jooo, meikä vaan taitaa ottaa tämän kaiken liika vakavasti, niin paljon uusia termejä ja oppimista ettei vieläkään saa mistään mitään selvää…! Siis noita pyörän nykyisiä napoja tarkoitti, sanoivat, että takapakasta päätellen se on semmosilla kierteillä ja plaaplaa enhän minä enää muista :smiley: Mutta tosiaan, kun tuo etukampi/hammasratas tsydeemi on semmone, että se ei oo semmosella “kiinteellä” kammella, mihin sitte menee hammasratas niillä 5 pultilla kiinni, vaan nyt otin tuon pienemmän rattaan edestä irti niistä pulteista, ja nyt on enää tuo iso ratas paikoillaan, ja se pyörii nyt niiden kampien kanssa. Onko se jollain tavalla integroitu tai jotain, koska yleensähän näissä pyörissä näkee näitä kampia → Tule ja löydä seuraava polkupyöräsi Fillarikellarista eli tuo tekee tuommoisen 5 sakaraisen “tähtikuvion”, jos näin voin selittää, ja sitten taas tää nykyinen on vähän tän kaltanen → http://i.ebayimg.com/t/Peugeot-crankset-38-48-French-threaded-170-used-/00/s/MTIwMFgxNjAw/$T2eC16FHJI!E9qSO8Hl+BQU)WE8(Ww~~60_35.JPG :smiley:

Aloita tästä:
http://www.yksivaihde.net/site/fiksi-info/

Freeflow - 9:09, 3.10.2012 » Aloita tästä: http://www.yksivaihde.net/site/fiksi-info/
Oi kiitos, tätä en ole vielä löytänytkään ja koittanut saada jotain selvää tuosta.. (Huomaa sarkasmi)

Mene sunnuntaina Kokkolalaisten kanssa pelaamaan pooloa ja pyydä niitä selittämään. Saat varmasti homman paremmin edistymään.

Semmoista vielä kysyisin, että onko tää ihan semmonen normaali takakiekko+napasetti mihin saan laitettua sinkulakitin tuohon mustaan osaan missä on uria? Onko ne urat samanlaiset jokaisessa navassa? Anteeks tämä termittömyys :smiley:

Eli tätä tarkoitan → Polkupyörän varaosat - Biltema.fi

Kiitos muuten kaikille jotka on auttanu!

Kyllä, tuohon b-kaupan kiekkoon saat sinkulakitin näpäkästi, sitten sopivilla avaruuttimilla/väliholkeilla mallaat takahammasrattaan sopivaan kohtaan jossa ketjulinja mashaa eturattaan kans, eturatasta ei kannata alkaa shimmailemaan jos ei oo pakko. Vaikka jos ois kuva pelkästä takakiekosta ni vois sanoa onnistuisiko sama sinkulakitti myös tuohon oman kiekon vapaarattaaseen.

Näyttäis olevan samanlainen pösö kuin mun sinkula ja sama kaupunki. Laitoin PM:ää

Npertj - 17:08, 3.10.2012 » Kyllä, tuohon b-kaupan kiekkoon saat sinkulakitin näpäkästi, sitten sopivilla avaruuttimilla/väliholkeilla mallaat takahammasrattaan sopivaan kohtaan jossa ketjulinja mashaa eturattaan kans, eturatasta ei kannata alkaa shimmailemaan jos ei oo pakko. Vaikka jos ois kuva pelkästä takakiekosta ni vois sanoa onnistuisiko sama sinkulakitti myös tuohon oman kiekon vapaarattaaseen.
Jees, eli se on mahdollista! Tässäpä kuvia, kävin Biltemassa salakuvailemassa!

http://imageshack.us/a/img542/9122/img1198ue.jpg
http://imageshack.us/a/img141/3207/img1195ax.jpg
http://imageshack.us/a/img16/7243/img1197ly.jpg

Eli tuommonen se oli, siinä on 1 semmonen kapea kohotusura ja loput on leveitä kohouria… Mitä sanot?

Miks ei ottas vaan vanhasta takakiekosta pakkaa pois ja siihen sinkulakittiä?

By the way, paljon saa aikaan kun putsaa vuosien liat ja vanhat rasvat pois! Ite oon tuohon jo melkeen tyytyväinen, mutta talvellahan ei oo muuta tekemistä ku kiillottamista! :wink:
http://imageshack.us/a/img827/7462/img1202g.jpg

Sinkulakittiä tuohon tai googlaa Velosolo niin tuoho napaan voit fiksinki tehdä, ketjulinjan kans kyllä voi olla hankalaa fiksatessa. Ota vielä samanlainen kuva siitä Pösön omasta kiekosta, jos siinä on vapaanavassa vastaavaa uritus kuin Bilteman kiekossa ni sinkulakitti käy siihenkin.

Saakki - 20:59, 3.10.2012 » Miks ei ottas vaan vanhasta takakiekosta pakkaa pois ja siihen sinkulakittiä?
Koska se napa tuossa kyseisessä kiekossa ei ole semmonen mikä käy, on kuulemma jengalliset, eli siihen sais fixin kiinni, mutta se johtais siihen, että joutuis myös pinnoittaa uudestaan että sais ketjulinjan läheskään suoraan. En toki tiedä, tämmöstä ne mulle liikkeessä sano, pitääkö paikkaansa? Toki käyn vielä avauttamassa sen siellä ja tarkastuttamassa! Liikkeeseen sentakia, koska ei työkaluja!
Npertj - 21:01, 3.10.2012 » Sinkulakittiä tuohon tai googlaa Velosolo niin tuoho napaan voit fiksinki tehdä, ketjulinjan kans kyllä voi olla hankalaa fiksatessa. Ota vielä samanlainen kuva siitä Pösön omasta kiekosta, jos siinä on vapaanavassa vastaavaa uritus kuin Bilteman kiekossa ni sinkulakitti käy siihenkin.
Tosiaan niinkuin tuossa Saakille selitin, niin liikkeessä sanottiin, että kun tuo on tuommonen "harvinainen" 5-pakka takana, joku Shimanon, niin että se on jollain kierre tsydeemillä kiinni se pakka? Eli olen menossa vielä avauttamaan sen pakan sinne liikkeeseen, koska itsellä ei oo tarvittavia työkaluja!

Häh, saako biltemasta levarinavallisia kiekkoja? Tohonhan saa ruuvattua esim. Velosolon rattaan kiinni, ja toiselle puolelle sinkulasetti:

Pulttiratas & Setti

Eli toiselle puolelle saat sinkulaksi, toiselle fiksiksi.

Joskin toi kiekko on varmaan 135mm leveä, joten sä joudut aika paljon asettelemaan sitä tohon runkoon, sillä se on todnäkö 120-126mm leveä takaa, siis takakiekon akselin kohdalta.

Tossa alkuperäisessä kiekossa on hyvin todennäköisesti kierrepakka, sen voit ruuvata kokonaan irti (tarttee työkalun, mutta kiltisti kysyy pyöräliikkeestä tai työkalulainaamo-topicista) ja jos et takas ruuvaa niin et tartte sitä työkalua sen koommin, ellet ala enemmän harrastaa.

Mut eipä tässä sen kummempaa tullu sanottua mitä muut ei olis jo sanonut. Sanotaan nyt tällä lailla, että en mäkään näistä tiennyt käytännössä mitään kun aloitin harrastuksen. Pyöräilytaustaa oli todella vähän, ja kaikki tuntui uudelta. Nyt muutama vuosi fiksuttelua takana ja kohtalainen tietopankki jo korvien välissä, enkä mä sua ole kuin ehkä vuoden tai pari vanhempi (tumblerisi perusteella)
Eli tsemppiä. Jos sulla ei ole kiire, niin käytä aikaasi esimerkiksi tämän foorumin How To -topicien parissa ja selaile projektialuetta, siellä on paljon arvokasta tietoa. Aloita vaikka loppupäästä, saattaa naurattaa kun siellä kaikki on pähkäilleet samojen asioiden kanssa kuin sinä. Mun mielestä pyörän roplaaminen on sellasta henkistä pääomaa, että sitä kannattaa tehdä ja olla sitä tiedonjanoa. Kannattaa lukea asioista jotka ei suoraan omaan projektiin liittyisikään, koska aina siitä jää jotain mieleen.
Kyllä se siitä!

Kun tuo näyttäisi olevan levyjarrunapa niin hyvä varmistaa että kehässä on myös jarrupinta vannejarrulle jos sinkulaa meinaat (en tiedä onko, voi hyvin ollakin). Rungossa tuskin on kuitenkaan korvaketta levyjarrulle. Tietty jos kiinteä on tähtäimessä Velosolon ratkaisulla niin eihän siinä sitten mitään. Ketjulinja kyllä saattaa tuottaa tuottaa siinä tapauksessa päänvaivaa mutta asiaa on kyllä Velosolon sivuilla selostettu seikkaperäisesti.

Niin ja kai tuo on maantiekiekko? Meinaan vaan että jos on maastokiekko niin takanapa on varmaan 135mm, ei 130mm. Olettaen siis että Peugeotissasi on 130mm leveä takahaarukka.

Edit: ^tosshan tulikin jo näköjään osa samoista asioista sanottua.

Jos siinä on kierrepakka, niin sen sais bmx-vapaarattaalla sinkulaksi. Kierrepakkanavasta tehtyä fiksinapaa sanotaan itsarinavaksi koska siinä ei ole lukkorenkaalle vastakierrettä, eli ratas voi kiertyä auki ajossa ikävin seurauksin.

Tolle biltsukiekon kasetille sinkulakitti tai budjettiratkaisuna kahdesta pakasta puretut speiserit + sinkularatas niin sulla on sinkula. Jos pistät velosolon pulttirattaan tohon levaripaikkaan niin ketjulinja on sillä tod. näk. noin 53mm joka voi tosiaan aiheuttaa oman hankaluutensa jos ei halua käyttäää maasturikampia.

Edit: hidas…

Ja tosta “uudelleen pinnoittamisesta” eihän siinä ole tolkkua että se kiekko puretaan ja kasataan uudelleen, mihinkäs se siinä muuttuisi. Tarkoittanut on varmaan sitä, että kun nyt kun siinä on se pakka kierteillä, niin se kierre on aika sisällä ketjulinjan suhteen.

Tässä kuva, jos se vähän havainnollistaisi (kuva on sinkulasetistä, eli eri tilanne kuin sulla mutta periaate sama):

http://cdn.mos.bikeradar.com/images/bikes-and-gear/components/single-sprocket/9-501-100-500-70.jpg

Vasemmassa kuvassa ratas on liian sisässä. Navan kierre voi olla tuossa kohtaa jos on se pakka, koska pakan uloin (pienin) ratas on tuossa melkein kiinni haarukassa. Mutta nyt jos ruuvaa tuohon kohtaa yhden rattaan (eli bmx-rattaan) niin se jää auttamatta liian sisään. Tässä tilanteessa täytyy saada tuo kierre ulommas, eli toisin sanoen purkaa ja kasata napa uudelleen.

Kuten tuosta näet, niin navan oikealla puolella on iso läjä prikkoja, sitä varten että tuohon tulisi se rataspakka. Jos navan purkaa ja kasaa uudelleen toisin päin, niin kierreosa saadaan paljon ulommas. Haittapuoli on se, mistä mekaanikkokin varmaan sanoi, että kun kiekko on kasattu suoraksi aiemmilla säädöillä niin nyt se menee vähän päin honkia. Voit käydä rihtaamassa sen jossain suoraan, tai kokeilla itse.

Salomo - 21:11, 3.10.2012 » Kun tuo näyttäisi olevan levyjarrunapa niin hyvä varmistaa että kehässä on myös jarrupinta vannejarrulle jos sinkulaa meinaat (en tiedä onko, voi hyvin ollakin). Rungossa tuskin on kuitenkaan korvaketta levyjarrulle. Tietty jos kiinteä on tähtäimessä Velosolon ratkaisulla niin eihän siinä sitten mitään. Ketjulinja kyllä saattaa tuottaa tuottaa siinä tapauksessa päänvaivaa mutta asiaa on kyllä Velosolon sivuilla selostettu seikkaperäisesti. Niin ja kai tuo on maantiekiekko? Meinaan vaan että jos on maastokiekko niin takanapa on varmaan 135mm, ei 130mm. Olettaen siis että Peugeotissasi on 130mm leveä takahaarukka. Edit: ^tosshan tulikin jo näköjään osa samoista asioista sanottua.
Ömm, sehän ei haittaa vaikka takana ei ole jarrupintaa, koska käytän vaan etujarrua? Jaja mistä saan mahdollisesti tietää että onko tuo maantiekiekko?

^jos meinaat sinkulana mennä, niin pistä vaan se takajarru kans.

Sirkus, Kiitos sulle! Varsinki tämä sun tietämys avas taas jonkuverran lisää asiaa. Mukava tietää että täällä on tietävää ja auttavaista porukkaa, eikä kaikki vaan huutele että “uushomo vittuun” yms. aikuismaista! Ja tottakai kiitos myös kaikille muille ketkä auttaa mua tässä!

Eli nyt pitää ottaa siis selvää tuosta Bilteman kiekosta, että onko maantie, onko kehässä jarrupintaa, ja että kuinka leveä tuo napa on?

Pidän tätä Biltema-ratkaisua nyt sentakia ensimmäisenä ehdolla, joten siihen haluaisin vastauksia jos jollain on vielä jotain sanottavaa, koska uusille kiekoille olisi tarvetta, meinaa vähän vispata nämä nykyiset.