Vanhan Helkaman korjaus

En ole pyöräharrastaja oikein miltään osin. Käytössä Helkama Kulkuri, miesten 5-vaihteinen pyörä, jostain ehkä 80-luvulta. Käyttötarkoitus pyörällä on lähipyöräily Helsingin keskustassa.

Eilen napsahti takanavan akseli poikki. Tai saattoi myös käydä niin, että napamutteri oli päässyt löystyyn ja poljin matkan loppuun, vaikka rengas alkoi lenkkasemaan, jonka seurauksena akseli meni poikki. Joka tapauksessa lopputulos on se, että akseli on poikki ja varmaan jokunen kuula on saattanut karata laakerista.

Pyörähuolto myi ei-oota uusien takanavan hilppeiden osalta, ja myös ei oota uuden vanteen osalta.

Vanne on kooltaan 27 x 1 1/4, joka ilmeisesti kääntyy kooksi 28-630. Navassa oli merkintä Shimano CF ja kierrepakassa Shimano-VG VIA.

Tavoitteena olisi saada pyörä mahdollisimman edullisesti takaisin iskuun.

Kysymys kuuluu, saako jostain ostettua uusia hilppeitä takanapaan eli sitä keskeltä läpi menevää akselia ja laakereita? Tai saako jostain ostettua uutta saman kokoista vannetta, johon saisi vaihdettua tuon vanhan kierrepakan? Tai onko esittää muita ratkaisuita edullisesta korjauksesta.

Olen myös halukas ostamaan PK-seudulta käytetyn saman kokoisen vanteen. Niistä yhteydenotot 0453104899.

Kuvia tapauksesta


https://i.ibb.co/J3hZCzM/IMG-4566.jpg

https://www.fillarikellari.fi/taka-akseli-10-x-175mm-retki-kromi-weldtite

Varmaan jotain tämmöstä on hakusessa. Missäs pyörähuollossa kävit?

Kyllähän noita pitäisi pyörähuoltoa tekevissä liikkeissä olla. Itse hajin joku vuosi sitten Lundbergilta ja maksoikohan 7€. Ei kallis remontti.
edit: ja kyllähän ne irtokuuliakin myy.

Tarvikeakseleita pitäisi kyllä löytyä. Jos haluat yhä käyttää noita siipimuttereita, tarkista ostaessa että akseli on samalla vahvuudella/kierteellä, taka-akseleita on ainakin 10x1mm kierteisiä, ja 3/8" tuumakokoa, kuulat on 1/4". Ja ota takakiekko ostoksille mukaan, niin varmaan voivat pyöräyttää tuon takapakan irti. Akselin ja kuulien asennus helpottuu ja koska kierrepakka, takaisinlaittoon ei tarvitse työkaluja.