Vanha Kulkuri Kymppi sinkulaksi

Kellään kokemusta vanhan Kulkuri kympin rakentamisesta sinkulaksi? Mitä otettava huomioon. Kampien ja rattaiden muuntaminen mietityttää. Käykö vanhat kammet yhden eturattaan kanssa. Millainen takakiekko?

Täältä löytyy paljon vinkkejä uusiin projekteihin, suosittelen tutustumaan ihan ensimmäiseksi.

Kiitos linkistä, hyödyllistä tietoa löytyi, vielä jos jollain olisi tietoa juuri Kulkuri Kymppi projekteista.

Nopeella googlauksella Kulkuri Kymppiäkin näyttäs olevan eri osasarjoilla myynnissä, joten ekana kannattaa ottaa kuva siitä projektipyörästä voimansiirron puolelta, ladata se esim. Flickriin tai Instagramiin ja jakaa tänne. Kuvan täytyy olla julkinen.

Instagramkuvan voit jakaa kopioimalla kuvan osoitteen:
[b]https://www.instagram.com/p/CAuVSsilbpT/[/b]?utm_source=ig_web_copy_link

Ja lisäämällä kuvan tunnuksen perään seuraavan taikakoodin:
https://www.instagram.com/p/CAuVSsilbpT/media/[b]?size=l[/b]

Sitten painat viestilaatikon yläpuolella olevaa IMG-täppää ja posteat aikaansaamasi osoitteen näytölle pomppaavaan ruutuun.

Tossa on vähän projektin tynkää ama-langan ohessa josko olis jotain apuja.

Mutta ehkä paras neuvo on tämä:

tnts - 1:17, 19.3.2012 » ihan hauska projekti, mut itse vaihtaisin tuosta ekana rungon.

Kiitos neuvoista! Kokeilen jakaa kuvat tänne, toivottavasti näkyvät. Mitä työkaluja kampien ja rattaiden irroittamiseen tarvitsee ja kuinka se tapahtuu? Mikä olisi edullinem vaihtiehto uudeksi vomansiirroksi Kymppiprojekti | Eerikki Pulkkinen | Flickr

Imgur

Syy tähän kommentiin tuolla toisessa ketjussa:

tnts - 1:17, 19.3.2012 » ihan hauska projekti, mut itse vaihtaisin tuosta ekana rungon.
on tässä sun valokuvassa:
EeePu - 18:42, 4.6.2020 » Mikä olisi edullinem vaihtiehto uudeksi vomansiirroksi https://flic.kr/p/2j8KUAY
Eli paitsi että tuo Kulkurikymppi on tehty painavista putkista, siinä on Fauber -eskiö. Joka ei sinällään ole huono tekninen ratkaisu, mutta tämän päivän näkökulmasta varsin vanhentunut ja rajoittaa kyllä voimansiirron päivitysvaihtoehtoja. Voit:

a) Yrittää metsästää jostain kellofauberkeskiön, jolla saat tuohon Fauber-muhviin nelikanttiakselin ja sitä myöten voit käyttää moderneja kampia. En tiedä, saako näitä enää oikein mistään uutena, epäilen, että tää vaihtoehto menee kierrätyskeskusten tms. penkomiseksi ja vastaavaksi.

b) Ostaa ja asentaa runkoon Fauber-BSA-adapterin, jolloin voit asentaa tuohon runkoon modernin (tai no, vain pari sukupolvea nykyään uusissa pyörissä käytettävää tekniikkaa vanhemman) kasettikeskiön ja siihen nelikanttikammet. Tässä on haittapuolina se, että adapteri maksaa varmaan jonkun 30-40€ (+ asennukseen vaadittava lukite päälle) ja tekee jo valmiiksi painavasta rungosta vielä painavamman. Tuolla adapterin hinnalla saat todennäköisesti vähän aikaa väijymällä helpomman aihion.

c) Hyväksyä sen, että tuossa pyörässä on nuo Fauber-kammet ja huoltaa tuon keskiön (todennäköisesti siitä saa huoltamalla aivan hyvän vielä, Fauberin isot laakerit tarkoittaa melkoista kulutuskestävyyttä) ja opetella tuota ropaamalla pyörien kanssa touhuilua. Sitten kun tiedät vähän paremmin, mitä haluat, saatat itsekin tulla siihen lopputulokseen, että rungon vaihto on seuraava askel. Mun mielestä tuo Kulkurikymppi on ihan jees aihio opetella, mutte siihen isosti sijoittaisi (ainakaan sellaisiin osiin, jotka eivät ole siirrettävissä seuraavaan projektiin), jos sillä ei ole suurta tunnearvoa.

Mä olen siis tehnyt aikanaan vaintanut alunperin kellofauberilla varustettuun runkoon uudet kammet ja sitten ketjulinjasyistä laittanut myöhemmin adapterin. Mutta se oli mun lukioaikainen fillari ja näin ollen siinä oli sellaista tunneulottuvuutta, joka vähän ohitti järkiargumentit. Suosittelen itse tuota c-vaihtoehtoa.

Lisätietoa Fauberista aiheelle omistetusta ketjusta.

Taidan tukeutua vaihtoehtoon c). Mennää näillä se aika ja matka mitä päästään!

Mun eka yksivaihdeprokkis oli Retkikymppi, eli vastaava vehje. Sanoisin seuraavaa:

  • ota selvää miten se fauber toimiii, pura se ja etsi jostain esim. uusi ratas niihin kampiin
  • älä käytä liikaa rahaa, hyödynnä alkuperäsiä osia, koska tosiaan standardit on mitä on (Esim. Stemmi taitaa olla joku ihme halkaisija, ei mee normi quilli)
  • jos kiekot ehjät, niin takakiekon kierteille saa luultavasti ”bmx-vaparin”, ketjulinja voi mätsätä tai ei
  • aja auringonlaskuun niin kauan kunnes pitää saada modernimpaa himmeliä alle

Allekirjoittaneen Retkikymppi pamahti poikki pari vuotta sitten, löysä ja vanha runko ei enää kestäny. Kiva fiilistelyajoihin, täysiä menemiseen ei niin kiva.

Hyviä vinkkejä

Millaista välityssuhdetta suosittelette, onko mahdollisuutta hyödyntää alkuperäistä pienempää eturatasta?

EeePu - 9:18, 5.6.2020 » Millaista välityssuhdetta suosittelette, onko mahdollisuutta hyödyntää alkuperäistä pienempää eturatasta?
Toiminee. Se on varmaan luokkaa 42, eli sille kaveriksi vaikka 16-hampainen takaratas.