Valtio / Πολιτεία / res publica

Itse muutin viimevuoden elokuussa omakotitaloon ja vaikka halpa kiinteähintanen sopimus tulikin tehtyä, niin talvikaudella kuluu sen verran paljon sähköä siltikin, ettei huvittanut ylimääräinen kulutus. Noh, hommasin ensinnäkin lämmityskäyttöön hyvin sopivan ja hinnakkaan, mutta laadukkaan ilpin, laitoin lvv:n yösähkölle, laitoin suoran sähkölämmityksen termarit sen verran pienelle, että ilppi hoitaa, vaikka kämpän laitahuoneiden sisälämpötila vähän alhaisempi onkin ja pidin muutenkin vaan sellasta n. 21 asteen lämpötilaa + poltin takassa puita kovemmilla pakkasilla.

En oikein ymmärrä miksei vähintään noita pieniä huonelämpötilan laskuja jne viitsi porukka tehdä tai ajastella varaajaa yösähkölle, kun käytännössä kaikissa sähkökaapeissa varaajalle on suoraan yösähköajastus. En itse oikein välittäisi omakotiasujana ehkä nyt ihan pörssisähkömielessä lähteä päivittäin kulutusta ajastamaan, mutta tuollainen kulutuksen siirtäminen yöaikaan ja yleinen järki toiminnassa luulisi nyt olevan järkevää kaikille. Ehkä kiinteähintaisissakin sähkösoppareissa voisi olla jatkossa joku motivaattori kulutukselle niin, että jos esimerkiksi toteutuneen vuorokauden keskihinta kulutusmielessä olisi alle pörssisähkön keskihinnan, niin tuo voisi vaikuttaa tuohon kiinteähintaiseen soppariin jotenkin samassa suhteessa, vaikka sähköyhtiö osan hyödystä välistä vetäisikin. Tällöin kiinteähintaisia soppareita suosivat henkilöt voisivat käyttää sähköä kiinteällä hinnalla, mutta ojennettaisiin suoraan avaimet pieneen säästöön, jos sähkönkulutusta saisi siirrettyä halvemmille tunneille ja tuo ei edes vaatisi mitään päivittäistä optimointia vaan ihan yleisesti sitä, että jaksaa just laittaa varaajan toimimaan vaan yöllä jne.

3 Likes

Aika vaikeeta se on laskee lämpötilaa, jos jo monia vuosia se on ollu 19 muualla paitsi makkarissa 18.

Mutta kertokaas oonko ymmärtäny jotain väärin. Mitä iloa siitä sähkön säästämisestä nyt on, kun ei ole vielä pulaa? Muuta kuin taloudellinen puoli ja harjoittelu tulevaan.
Ymmärtääkseni sähköä ei pystytä varastoimaan, joten säästötarve tulee mielestäni sitten kun on kylmät ajat ja sähköä kuluu.

Säästät rahaa niille jotka käyttää pörssisähköä, kun sen hinta määräytyy käytön mukaan.

4 Likes

No varsinaisestihan siitä ei iloa nyt olekaan noin suoralla tasolla mietittynä, mutta pidemmällä aikavälillä esimerkiksi investoinnit energiatehokkaampiin ratkaisuihin, esim lämpöpumput jos niitä ei jo ole, ja sähkönkulutuksen rajoittaminen missä se nyt mielekkäästi mahdollista vaikuttavat siihen tuotetun sähkön määrään, ja jos vaikkapa varavoimana käyntiin normaalisti täräytettävää kivihiilivoimalaa ei tarvitsekaan ajaa niin paljoa, niin kyllähän siinä sitten ilmastokin kiittää.

4 Likes

Josballa asiallista pointtia toisensa perään. Ja toisekseen: kyllä nää edulliset kiinteät sopparit joskus kaikilla loppuu, joten kaikilla suomalaisilla on hyvä syy tehdä voitavansa sen eteen, että sähkön kulutus ja tuotto saadaan tasapainoon. Parempi ennemmin kuin myöhemmin. Etenkin, kun kysymys ei ole mistään suurista uhrauksista.

Monesti vain tuntuu, että tuo yhteinen hyvä unohtuu. Kerran aprikoin vanhemmilleni, joita pidän vähintään keskimääräisen mukavina ja muut huomioon ottavina ihmisinä, että ei viiti varmaan avotakassa polttaa tulia kovilla pakkasilla kun kämppä sillä vaan kylmenee, vaikka oishan se kiva paistella saunan päälle makkaraa tulen ääressä pakkasen paukkuessa ulkona. Siihen suhtauduttiin että “Äh, senkun poltat, taloyhtiöhän sen kaukolämmön maksaa niin ei se sun kukkarossa oikeastaan tunnu.” Niinpä niin… Ajatella sitten, millaisia ne keskimääräistä mulkummat ja itsekkäämmät suomalaiset on.

31 posts were merged into an existing topic: Keskiluokan murheet ja speksaamiset

Oon käsityksessä että kaukolämpö tulee isoa putkea pitkin erikoisnesteen mukana kadun alla taloyhtön kellarissa sijaitsevaan lämmönsiirtimeen jossa se lämmittää talon pattereissa kiertävää vettä. Ei kai yksittäisen huoneiston kylmyys tai kuumuus vaikuta näin ollen mihinkään yhtikäs mitenkään. Ainaki meillä täällä Helsingissä on näin. Kai.

Kyllä se kaukolämmön laskutus isoissa taloyhtiöissä taitaa perustua mitattuun kulutukseen, joten on sillä vaikutusta vastikkeen kokoon, paljonko kämpissä ja talleissa on lämpöä.

Mut eihän sitä kaukolämpöä asukkaat ite maksa, vaan taloyhtiö. ;—-D

1 Like

Rupesin perehtymään. Vaikuttaa varsinaiselta suolta. Osalla taloyhtiöistä on kiinteä kaukolämpöhinta Helenin kanssa. Osalla kulutusperusteinen. Mutta sitten taas se talokohtainen mittaus taitaa olla myös aika suo. Jatkoperehdyn. Olis ehkä pitäny lukea mitä niissä mun taloyhtiöiden papereissa luki.

edit. asiaa tietysti monimutkaistaa vielä se että sitä kaukolämpökierron vettä lämmitetään näköjään paljolti myös ns. sivutuotteena eli itse sähköntuotannon kyljessä.

(Haen nyt siis sitä että ymmärtäisin kuinka kaamiaa se sitten teoriassa on poltella avotakassa liekillä makkaraa jos lisääntynyt ilmankierto jäähdyttää yksittäistä asuntoa pakkasilla jonkin verran — teoriassa.)

Enemmän tässä nyt harmitti se, että turhilla kustannuksilla eli oikeestaan rahan hukkaan heittämisellä ei tunnu olevan niin väliä, kunhan kyse on yhteisistä eikä omista rahoista. Tuskinpa se muutama takan lämmäytys taloyhtiön energialaskussa juurikaan tuntuu, mutta tämä on ennen kaikkea periaatekysymys.

Ja kyllä siitä joku maksaa kuitenkin, jos lämpöä tuuttaa uhalla harakoille tämmöisenä aikana. Jos oikein liioitellaan, niin kyllähän sitä vois sellaisessa taloyhtiössä, jossa kaukolämpö tulee kiinteällä kuukausihinnalla, pitää talvet läpeensä 25 asteen sisälämpötilaa kun “saman verranhan se maksaa kuin viileänäkin pitäminen”. Tarpeeks kun tolleen sikaillaan niin kyllä siinä joku lopulta maksumieheksi joutuu, joko taloyhtiön sopparin hinta nousee tai sitten kiinteiden sopimusten hinnat nousee.

2 Likes

Oukei. Jäin vaan kiinni tohon nimenomaiseen kulutuksenlisääntymiskeissiin ja sen (ehkä) hataraan yhteyteen yleiseen sähkönsäästöön etten saanu heti kiinni miksi vanhempien reaktio oli susta niin tuomittava. Mutta nyt lisäselityksen jälkeen ymmärrän! Ja olen samaa mieltä kanssasi. Talkoot koskee kaikkia juu.

Juu sähköä ei varastoida et sitä sitten pyritään myymään ja ostamaan rajojen yli tjsp. Mut se mitä nyt ehkä jo tehdään ja vähintääkin ens talvella on että käynnistetään piikkiaikoina voimaloita mitkä ei välttämättä oo niin ekologisia ja aiheuttaa lisäkustannuksia, mikä vaikuttaa aika suoraan hintoihin. Jos oon oikein ymmärtänyt niin jos sähkö valmistettaisiin liikaa/liian vähän niin se alkaisi vaikuttaa jännitteisiin korkeajänniteverkossa ja sitä myöten rikkomaan laitteita. Saa oikaista jos oon väärässä, kiinnostaa.

Mitä kaukolämmön laskutuksiin tulee, en oo kuullut että kellään olis helen/fortum alueella kiinteitä sopimuksia. Voi olla, mutta ainakin meidän asiakkaista (kaukolämpö taloyhtiöt pks) ”kaikki” maksaa kulutuksen mukaan ja ymmärtääkseni MWh hinnatkin on aika suoraan hinnastosta.

Asiasta toiseen:
Maailman rikkaimmat ihmiset saastuttavat ilmakehäämme yhdessä kokonaisten maiden verran.

5 Likes

Tekis mieli oksentaa taas, muttei viitti.

Ja vähän kyllä tuntuu, että siinäkin on mennyt hommat jotenkin syvemmin vituiks kun toimittajat ei ehdi esim. lukea lähteitä vaan käytännössä menevät erilaisten tahojen kirjoittamien tiedotteiden varassa. Ei ehkä ole journalismin riippumattomuuden näkökulmasta hyvä juttu.

1 Like

Kun monisairas työtön putoaa turvaverkkojen läpi, edessä on kafkamainen painajainen – “En minäkään tiennyt tästä hulluudesta ennen kuin omakohtaisesti koin” NIIN!

3 Likes

Nyt on ihan helvetin hyvä haastattelu tässä.

Älä pelästy, toi linkin tyhmä esikatselu näkyy saksaks jostain syystä mutta on siis Der Spiegelin International Editionista eli englanniksi.

5 Likes

tl;dr 2023 tulee olemaan ikävämpi kuin 2022, ja ellei länsi ryhdistäydy vielä lisää aika on Putinin puolella

1 Like