Väärät ketjut vai rattaat?

Moi,

Olen uusi foorumeilla ja aloitin viime viikolla ensimmäisen sinkula projektini.

Pyörä onkin oikeastaan maalausta vaille valmis, mutta yksi ongelma on yli kaiken:

En saa ketjuja mitotettua oikean pituisiksi. Eli jos lyhennän sopivasta mitas yhden silmukan verran pois, ketjuista tulee liian kireät ja jos jätän yhden silmukan enemmän sopivasta mitasta niin ketjut hyppivät jokaisella polkaisulla.

Rungon dropoutit ovat pystysuorat joten tämäkään ei helpota tehtävää. Edessä minulla on 36 piikkinen ratas ja takana 16 piikkinen.

Onko ratkaisuni siis hankkia 17 piikkinen takaratas vai löytyykö työkaluja/osia joilla ketjut saisi yhdistettyä oikeasta kohdasta (nyt siis oikeasta kohdasta lyhentämällä tulee joko sisenevät silmukat tai ulkonevat, oikeita nimiä en tiedä mutta silmukat olisivat yhdistäessä samaa paria).

Olisin erittäin kiitollinen nopeasta ja asiaan kuuluvasta vastauksesta, jotta pääsisin koeajamaan projektini!

Kiitos jo etukäteen vastauksista!

onko sulla half-link ketju vai ihan normi. Halflinkillä voisi kokeilla, tai sitten ketjunkiristäjä.

Kiitos nopeasta vastauksesta. Pakko sanoa että löytyy bilteman halvimmat ketjut, eli oletettavasti normaalit. Mistä tuollaisia halflink-ketjuja saisi hankittua?

Half-link auttaa:
http://www.bestbrakesteam.fi/images/half%20link%20liitin.jpg

Mutta se ei kuitenkaan poista sitä ongelmaa, jonka pystysuora dropout tuo. Ketju myös venyy käytössä, eli ongelma tulee takaisin ajon myötä. Dropeista voi viilata muutaman millin pois, niin sitten saat kiristysvaraa itsellesi.

Tätäkin on kyllä puitu foorumilla aiemmin, kannattaa käytellä sitä hakupuolta kans.

ehdotan myös sitä että viilaisi droppeja niin että saisi hieman lisävaraa kiristykseen, jos siis toimenpiteeseen on vain tarpeeksi tilaa

Pystydropit on tarkoitettu käytettäväks vaihtajan kanssa, jolloin vaihtaja huolehtii ketjujen kiristämisestä. Sinkulakäytössä vaihtoehdot on ketjunkiristin tai magic gear (etu- ja takarattaiden “just oikea” yhdistelmä, riippu rungosta, löytyy kokeilemalla tai laskemalla). Fiksikäytössä kiristäjä ei toimi. Magic gearissa on se huono puoli, ettei ketjua voi sen kuluessa (ja venyessä) kiristää.

Edit: hidas.

Edit2: Sheldon Brownin sivuilla aiheesta: http://sheldonbrown.com/singlespeed.html (noin puolessa välissä tota sivua)

Kiitos teille kaikille vastanneille. Koitin haun kanssa löytää vastauksia mutta kun termit hukassa (olen siis keskiviikkona aloittanut sinkuloiden opiskelun ja innostuin) nii en tiennyt edes mitä etsiä. Sellainen tuli vielä eteen: minkäkokoinen halflink-ketjunpätkä pitäisi sitten otta. Netistä etsimällä löytyi heti kolme kokoa: 1/8" ; 3/16" ja 3/32". Ideaali pituus ketjuille olisi juuri yllämainittu, eli kaksi samanparista kun yhdistäisi. Eli olisiko silloin paras halflink-pala tuo pienin eli 1/8"?

Tuo on ketjun paksuus/leveys.

edit. niin siis riippuu rattaiden paksuudesta eli jos on 3/32 ratas niin käy 3/32 tai 1/8 ketju, mut jos 1/8 ratas niin sit käy vaan 1/8. 3/16 on sellainen standardi, joka ei käsittääkseni ole kovin yleinen. Luulenpa et jos oot käyttänyt vanhan pyörän alkuperäisiä rattaita et ois 3/32. Kokeile sillä ketjulla et jos se istuu sivuttais suunnassa just eikä pääse liikkumaan ni sit sekin on varmaan 3/32, mut jos pääsee sivuttais suunnassa liikkumaan niin sit on varmaan 1/8. En nyt muista kumpaa biltsun ketjut on. Ja nämä mitat ovat siis tuumia! Tarvitset kuitenki saman paksuisen half-linkin kuin mikä on ketjun paksuus eli älä parita 1/8 ketjua ja 3/32 half-linkkiä!

Niinpä tietysti. Parempi opiskella hetki lisää ylipäätänsä pyöristä ja osista ja tulla sitten kyselemään tyhmiä! Kiitos kaikille, huomenna ostoksille jos jostain löytyisi puuttuva palanen projektista!

Tuo RTZ:n linkittämä Sheldon Brownin sivusto on noin yleisesti mielenkiintoisimpia fillaritietopankkeja, mitä löytyy. Ja kansantajuisesti kirjoitettukin, jos vaan englantia ymmärtää. Sieltä löytyy vastauksia moniin kysymyksiin, joihin et edes vielä tiedä vastausta kaipaavasi.

Mulla on half-link-ketjua ylimääräisenä. Jos pääset hakemaan Länsi-Helsingistä, niin tervetuloa. Samalla voin antaa muutaman vinkin harrastuksen aloittamiseen.

SanttuT tsekkaa inbox!