Vääntynyt runko - roskaa vai korjattavissa?

Terve!

Pitkään etsin, mikä on se vika joka saa ikävää rutinaa kuulumaan ketjusta ajaessa. Ei ollut laakerit, eikä puolaus - vaan takakolmio.

Ts. dropoutit ovat eri korkeudella toisiinsa nähden, joka vääntää kiekon vinoon (luulin siis tämän vuoksi tarvitsevani puolausta.)
Runko siis on Mongoosen laadukkuudestaan jo ennestään varsin tunnettu Maurice, eli cromo-terästä. Dropoutit eivät kovinkaan paksut.

Ryhdynkö vaan vääntöhommiin kakkosnelosella tai vasaralla paukuttaen vai onko toimivampiakin ideoita? Vai teenkö tästä rutisevan vakiopyörän ja ryhdyn etsimään uutta runkoa? (Jos on vinkkejä heittää keveistä, pullotelineellä varustetuista rungoista joihin mahtuu 35 mm rengas, olisin kovin kiinnostunut.)

Laitetaan vaikka tähän jatkoksi…

Jo pitempään on tuntunut että satula hiertää nivusia ikävästi ja oon kokeillut satulan ja tolpan ja ohjaamon ja housujen ja ties minkä vaihtoa, mutta ei tunnu auttavan. Eilen ilman käsiä ajaessa tajusin että pyörä tuntuu olevan vähän kallellaan. Eli pyörä ei ole ihan pystysuorassa vaan tuntuu nojaavan koko ajan vähän vasemmalle. Voisikohan johtua vääntyneestä rungosta tai haarukasta? Tai sit mulla on eripituset jalat tai vääntynyt selkäranka tjsp…

Samaa ongelmaa en ainakaan niin merkittävästi oo huomannut muilla pyörillä. (mutta kun nivuset on olleet vähän rikki niin tietty kaikki pyörät tuntuu hieman epämukavilta)

jos jollain on jotain asiantuntevaa tai tuntematonta mutua asiasta nii kertokaa ihmeessä.

voisin käydä vähän testailemassa kaikkia pyöriä ja pähkäillä tätä

Tuolta tuo “string method”.

^^^riippuen kuinka kauan sulla se maurice on ollut ja jos on vielä kuitti tallella, ni veisin takas kauppaan.
kyllähän toi suoristaminen saattaa onnistua, mutta se saattaa myös mennä pieleen. kato tosi tarkkaan mistä runko on vääntynyt, ettet rupee vääntämään s-mutkia tai muuten vaan vielä vinommaks.

^^^Kolarissa mulla vääntyi Orlowskin takakolmio pari senttiä vasemmalle (mitattu Sheldonin lankatestillä). Samanlaisia kokemuksia kuin sinulla eli pyörä vie vasemmalle ja perse ei tunnu istuvan kunnolla satulassa. Tällä hetkellä ongelma ratkaistu asettamalla takakiekko pikkasen vinoon. Pyörä kulkee suht koht suoraan. Keräilen rohkeutta jos uskaltais kokeilla cold settingiä…

cold setting on cool -toiminut mulla ainakin.

Lanssi - 12:00, 21.9.2011 » http://www.sheldonbrown.com/frame-spacing.html Tuolta tuo "string method".
mittailin tossa ja heittoa oli eka 2mm, kun laitoin kiekon paikalleen (120 napa 110 perään) niin se vääntää runkoa hieman ja heittoa oli enää 1 milli. Toi tuskin vaikuttaa kovinkaan paljoa ajotuntumaan? ja toi narutekniikka ei varmaan oo mikään maailman tarkin kuitenkaan...

etuhaarukka on joskus ottanut ehkä osumaa, saiskohan sen jotenkin mitattua. silmällä katottuna näyttää suht suoralta.

koeajoin myös maantiepyörää ja siinäkin tuntui vähän kallistavan vasemmalle. ehkä mussa on vaan jotain vikaa

afa on vino.

im straight im telling you

APUA!

Lainaan nyt tätä topsua aihealueeseen liittyen. Onko täällä ketään mahdollista joka (ilmaiseksi) tai pientä maksua vastaan auttaisi ongelman kanssa. Pääkaupunkiseudulla siis.

tässä itse ongelma Anteeksipyynnöt huonoista kännyräpsyistä.

http://farm6.staticflickr.com/5468/7183439899_29d0e63264.jpg

http://farm8.staticflickr.com/7245/7183441995_66deaaf94b.jpg

Eiköhän noista se selviä. Löysin tän isojopon roskalavalta enkä millään tahtoisi heittää sitä roskiin… Onko tälle enään mitään tehtävissä vai vaan kovaa ajoa ja antaa olla…?

^Ruuvipenkki ja lautoja. Oikee!

kävi tuossa päiväsellä pikku kolari auton kans ja etukiekko meni sököksi. kotiin tultua mittailin tolla samalla siimakikalla et runko oli suora mut etuhaarukan vasen putki on vääntyny jonkun 4-5 milliä taaksepäin. piti kysymäni että vaikuttaako se niin palio ajoon et sille kannattasi tehä jotain? ja toinen: jos päälleajaja maksaa (asia ei siis ole vielä selvä. se on tutkinnassa ja selvinnee huomenissa) kannattaako viedä johonkin oiottavaksi vai metsästää uusi jostain? fillari on siis rossin infinity ja haluaisin pitää orkkis maaleissa. siksi en mielellään hankkia uutta kahavelia.

Ei se keula siitä originaalin kuntoon tule. Kannattaa myös tarkistaa, että se runko on oikeasti suora.

Esim. täältä ohjeet, ks. string method.

noin vähän vääntynyt teräskeula on suoristettavissa täysin käyttökelpoiseksi, mutta ei originaaliksi.

Tämä lienee oikea ketju.

Surly Rostsekkiin laitoin 45mm FireCrossit, mutta rengas ottaa kiinni oikealta cantitapin yläpuolelta. Vasemmalle jää n.1cm tilaa. (Laitoin sen sijaan 30mm sb8:n nurinpäin ja toimi Keskuspuistossa loistavasti). Ei ole haisuakaan mitä on tapahtunut. En ole mielestäni kovinkaan pahasti (tällä pyörällä) pannuttanut. Ei näy murtumia tai denttejä. Pitää vielä pestä runko oikeasti ja tutkia tarkemmin.

Kyssäri on että kuinkahan nuo putket kestävät korjausvääntämistä? Ite en aio missään tapauksessa siihen ryhtyä vaan delegoin tehtävän osaavammalle taholle.

kannattaa nyt varmaan ensin mitata (esim. paljon puhutuilla sheldonin ohjeilla), että onko se runko suora vai vino, vai johtuuko hankuu esim. huonosti keskitetystä kiekosta tms.

Jep. Vasta postattuani bongasin ko. ohjeen.

Kiekon suoruuden voi tsekata välittömästi asettamalla sen dropouteihin ns. takaperin. Jos on edelleen killillään samaan suuntaan niin vika on rungossa.

Minun hipoteräspösössäni oli lievä vinousongelma jonka huomasi rullilla. Mittailin runkoa Sheldonin metodilla (käytä ohutta lankaa ja tönäriä), ja runko oli suora mutta keula vino.

Eppu väänteli keulaa mutta ei saanut suoraksi. Onneksi tältä palstalta löytyi kokemusta, työkalua & silmää, ja nyt pösö menee suoraan.

Rostsek kestää varmasti väännellä moneen suuntaan, kunhan tietää mihin.

Dänks Kare. En olisi uskonut että onkelma piilee tasaisesti vinoutuneessa kiekossa kun heittoa/vipatusta ei ole kuin aavistus. Näemmä vanhakin koira löytää sillointällöin jyviä :slight_smile:

Osaako joku sanoa, mitä tämmönen rungon cold settaus maksais pk-seudulla?