Vääntyneen teräsrungon suoristus

Onko tämä hommaa, johon on taito ja työkalut joka pyöräkaupassa, vai onko tämä erikoistyötä, jonka harva taitaa? Kannattaako työhön käydä itse? Kuinka suuria heittoja teräsrungoista voidaan helposti korjata ja kuinka hyvään lopputulokseen voidaan päästä? Mitä tämä kaikki maksaa?

Joku täällä on muistaakseni ehdottanutkin suoristuspalvelua, en vain muista kuka ja mistä. Jos jollakulla on kokemuksia tai tietoa, jakakaa täällä, kiitos.

Soita roihuvuoren pyörähuoltoon /velotrade oy ja kysy, niillä pitäisi olla työkalut

Kiitoksia vinkistä. Takakolmion oikaisemiseen heillä ei ole työkalua, mutta sanoivat että voivat ainakin katsoa runkoa ja yrittää.

Minkälaisia oikomisia olisi kyseessä, kuvaa?

Ainakin Nospa taipui (lähes) alkuperäiseen asentoonsa Sheldonin opastuksella:

http://dl.dropbox.com/u/5600920/frame-spacing-l.jpg

lisää tässä

Mitä pitempi kakkosnelonen, sen vähemmän voimaa tarttee käyttää.

Muchos importante: Ole Varovainen!

Marlon, kyseessä on Nishiki Trim masterin takakolmio. Kuten kuvasta näkyy, takakiekko on yläosastaan kallellaan ei-vetopuolelle, jarrusillan kohdalla noin sentin verran. Chainstayn kohdalla kiekko on keskellä runkoa.

Ongelma omin päin vääntämisessä on se, että en oikeastaan näe rungosta, mistä kohtaa se on vääntynyt, enkä tiedä mistä kohtaa ja miten sitä vääntäisin takaisin.

https://lh4.googleusercontent.com/--AbZruCJxfc/Th3qHw1f4CI/AAAAAAAABaI/XMNYbNmB62o/s512/IMG_9601.JPG

Älä väännä runkoa vaan keskitä kiekko ja kovaa ajoa.

Tarkemmin: Mallaapa kiekkoa paikalleen ilman ketjua väärin päin. Siis niin että pakka tulee kuvasta katsoen vasemmalle. Jos takakolmio taianomaisesti vääntyy tällä keinolla toiselle puolelle, kyse ei olekaan takakolmiosta vaan kiekosta. Ymmärsitkö?

Kiekko voi olla semihorisontaalisissa dropouteissa epätasaisesti ja siksi “keskellä” chainstayn keskiön puoleisessa päässä.

^Ymmärsin kyllä. Syy, miksi en ole kokeillut tuota, on se, että kiekko on kuitenkin keskellä runkoa keskiön ja chainstayn kohdalla. Tämä mielestäni kielii siitä, että dropoutit eivät ole vaakatasossa, mutta ovat kuitenkin yhtä kaukana keskiöstä.

Laitetaas tähän vielä: Kiekko voi olla semihorisontaalisissa dropouteissa epätasaisesti ja siksi “keskellä” chainstayn keskiön puoleisessa päässä. Ota dropouteista mahdolliset ruuvit pois ja laita kiekko perille asti ja kokeile sitten.

^näin ja voi myös tehdä sheldonin sivuilla esitetyn lankatestin, sen voi kokeilla useammasta paikkaa takakolmiosta. Jos edelleen näyttäisi siltä että takadropit ovat hänellään niin mulla on niiden oikaisuun käyvät linjaustyökalut.

Kare, kiitoksia neuvoista, taidat olla sittenkin oikeilla jäljillä. Käänsin kiekon ja kas kummaa, rengas osuukin about keskelle jarrusillan sekä chainstayn kohdalla. Keskitän kiekon ja katson poistuuko ongelma.

marlon - 22:34, 13.7.2011 » ^näin ja voi myös tehdä sheldonin sivuilla esitetyn lankatestin, sen voi kokeilla useammasta paikkaa takakolmiosta. Jos edelleen näyttäisi siltä että takadropit ovat hänellään niin mulla on niiden oikaisuun käyvät linjaustyökalut.
Saiskohan niillä [tätä](https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/262231_10150220248652584_578627583_7212804_1095337_n.jpg) vielä suoraan nätisti?

Kun pistää renkaan kiinni, heittää se ~3cm suorasta linjasta (takajarrun reikään jos vertaa). Ei varmaan täydellistä tule, mutta jos tulis sinkulana ajettava ilman suurempia ongelmia vielä…

Voi yrittää, ens viikolla, nyt reissussa, pane pm:llä puhnrosi niin ilmoittelen kun onnistuu.

marlon - 15:48, 14.7.2011 » Voi yrittää, ens viikolla, nyt reissussa, pane pm:llä puhnrosi niin ilmoittelen kun onnistuu.
Ja sehän suoristu! Ei paljoa puutu että näyttäs alunperinkin ehjältä. Samalla aukesi keskiö ja putsaantu putket, iso hatunnosto ja kiitos marlonille :)

Ehkä tolla vielä ajellaan!

U6:sta raahatussa Mixtessa olikin pientä klommoa. Ilmeisesti pannutettu ja siinä samalla vasemman puolen seat stay ja samoin tuo läpimenevä top tube (onko tälle jotain “virallisempaa” termiä?) on vääntynyt.

Kiekot rullaa ihan nätisti sillä dropoutit ja chainstayt ovat selvinneet klommoitta. Myös Setä-Sheldonin narukikka sanoo, että runko olisi meikäläisen mittaustarkkuudella suora (-+2mm).

Mites tätä kannattaisi alkaa oikomaan, vai kaipaako vain ns. kovaa ajoa?

http://murmeli.dy.fi/~solari/kuvat/peugeot/P1030305.jpg
http://murmeli.dy.fi/~solari/kuvat/peugeot/P1030308.jpg
http://murmeli.dy.fi/~solari/kuvat/peugeot/P1030301.jpg

Jos dropoutit tosiaan on parin millin tarkkuudella samalla etäisyydellä rungon keskilinjasta niin en lähtis tekemään mitään, koska tuskin tota kotikonstein ton suoremmaksi saa. On niin moni putki taipunut niin monesta kohdasta. (En kyllä myöskään laittaisi ihan hirveän paljon rahaa enkä aikaa ton rakentamiseen…)

2mm satulaputken kohdalla = 4mm haarukan päässä…

Kiinteä piste ja kakkosnelonen kehiin.

asb - 16:26, 10.7.2013 » 2mm satulaputken kohdalla = 4mm haarukan päässä... Kiinteä piste ja kakkosnelonen kehiin.
Jep. Pitää kokeilla tällä taktiikalla:

Raportoin takaisin.

kukas tämmöistä tekee putiikissa tätä nykyä ja mitä ottavat?

Hiljattain selvittelin Helsingin seudulta:

  • Mainitulla Velotradella ei enää ole työvälinettä hallussaan. Ja se olikin ollut vain suoran nokkakolarin takaisin vetämiseen soveltuva, ei kieroutuman oikaisuun…
  • Pyörätohtorilla kai on jotain meininkejä, tiedä sitten onko jigiä tms. vai veteleekö ihan tunteella. Vastasi kyselyihini vain, että jää nyt lomalle, eikä tiedä koska palaa.
  • Velosportistakin kyselin, veikkasivat tohtoria parhaaksi mahdollisuudeksi.

Konga tietty ehkä? En kysynyt.

Väänsin itse, mittasin langalla napojen väliltä ja emäputkesta takanapaan ja mitaten välin langasta satulaputkeen yms.