Uusi projekti ja ketju hyppii takarattaalla

Edessä FSAn 3-lehtinen (3/9 shimano) ja takana 16 sinkulakitti ja ketjunkiristin. Ketjulinja suhteellisen suora. Ketju valittu ilmeisesti väärin (1/2"x3/32" joka generoi hyppimisen? Eli eturatas perusketjulle sopivaksi vai “sopivampi” ketju takarattaalle? Vituttaa.

Laita vaan levee ketju. Nimim. “Joku 10tkm kapeella eturattaalla ja leveellä ketjulla.”

Kerro tarkemmin mikä sinkulakitti ja mikä 16-piikkinen ratas siinä ja kuinka leveä.

Ja onko ketju uusi?

Uusi ketju ja kittinä tämä:
http://www.hi5bikes.fi/~cs5hx0000001/?Y999=PIF&Y104=HI5-SSPSETT

Eli siis kovaa (momentilla) poljettaessa hyppää takana. Vieläkin vituttaa.

Ketjulinjaa voisi näemmä ottaa sisään pari milliä. Sillä ei sinämsä liene vaikutusta vaikka “3->6” takapakalle ketju onkin?

Pyöriikö ihan tyhjää vai paukkuuko vaan ja rutisee? Se pauke ja rutina tulee eturattaasta joka on rampillinen vaihderatas.

Mun mielestä hyppää takaa. Toki tuo rampillisuus kävi myös mielessä. “yrittää vaihtaa”.

Kiristääkö ketjunkiristäjä ketjua alas vai ylöspäin? Onko eturatas uusi vai vanha (kulunut)?

Mulla hyppi joskus jatkuvasti yli hampaiden takaa kun oli alaspäin kiristävä ketjunkiristin. Ei vaan pysyny siinä rattaalla ketju, vaan aina voimalla polkiessa skippas. Ketju ei myöskään kiertäny ratasta niin pitkälti kuin olis mahdollista ylöspäin kiristävällä kiristimellä.

Kaikki osat oli uusia ja oikeita sekä ketjulinja suora, mutta hyppi.

Edit: Olisi näköjään kannattanut päivittää sivu ennen vastausta, koska ^ ja ^^

Saatko ketjua yhtään lenkkiä lyhyemmäksi? Ketjun pitää kiertää tarpeeksi paljon takarattaan ympärille, ottaa tarpeeksi moneen hampaaseen kiinni, muuten saattaa pomppia.

Pelkkä kiristin ei välttämättä riitä, jos ketjussa on ylimääräistä pituutta. Varsinkin kun useimmat kiristimet painavat ketjun alajuoksua alaspäin => ketju kiertyy vähemmän takarattaan ympärille. Takavaihtajat ja jotkut ketjunkiristimet painavat alajuoksua ylöspäin => parempi.

Kyllä te osaatte! Alaspäin kiristävä. Uusi eturatas. Saahan sitä lyhyemmäksi. Täytyy huomenna nakertaa.

Funtsin tuota takarattaan hampaiden profiilia. Nehän on kovin viistot, eli jos ketjussa vaan on löysää, niin nehän pyrkii työntämään ketjua ylöspäin. Tsekkaa vaikka Surlyn takarattaita. Niissä hampaat ovat kulmikkaammat.

http://www.hi5bikes.fi/netta/imgl/ratas_rings.jpg

http://www.competitivecyclist.com/images/items/900/SRY/SRY0017/S16T.jpg

Tommonen vois toimia alas kiristävälläkin, mutta ite laittaisin silti vanhan vaihtajan kiristäjäksi. Koska se on paras. Ketju kuiteskin mahdollisimman lyhyeksi nyt ensiksi.

Luulen myös että takarattaassa vika. Sinkulassa kittiratas pudotteli taannoin juuri tuon piikkien profiilin takia ketjua useammankin kerran. Se loppui kun laitoin Surlyn singlerattaan taakse.

Edit. Kiristäjähän on vähän tuollainen keuhkokone joka pitää hengissä.

Hmm. Voip olla. Lyhennän ketjun tänään. ja voihan sinne laittaa takavaihtajankin. Ei vain oikein miellytä silmää.

Jos yhtään lohduttaa, niin ketjunkiristäjä on monen mielestä aivan yhtä hirveän näköinen. :slight_smile:

No, olin sentään katu-uskottava ja yritin välttää vaihteita.

ei katu-uskottava vaan yksivaihdefoorumiuskottava, kukaan ei kato sua siksi että sulla on vain yksi vaihde, paitsi kanssamaastopyöräilijät ja neki säälien

Saattaa muuten olla totta tuokin. Siirryn pyöräilemään kävelyteille.

Nonni, ketju lyhennetty. EI hypi enää, mutta raskas polkea->kova kitka. Eli väärä ketju ja sekoitus eri rattaita syynä?

onko ketju siis niin tiukalla että soi yhtä korkealla taajuudella kuin esim pinnat kun sitä vähän näpäyttää? jos ei niin väitän ettet pysty oikeasti sokkotesteissä tuntemaan eroa hyötysuhteessa vaikka kireämmällä oleva ketju olisi umpiruosteinen…

milaih - 8:46, 5.5.2014 » EI hypi enää, mutta raskas polkea->kova kitka. Eli väärä ketju ja sekoitus eri rattaita syynä?
Tuskinpa. Ketjuvedon hyötysuhden on ihan älyttömän hyvä. Häviö on alle 5% paskallakin ketjulla. Ketjun ja rattaiden leveys ei siihen kitkaan vaikuta. Ketjunkiristimen veto on jalkojen tuottamaan voimaan verrattuna niin pieni, ettei sillä ole merkitystä.

#5
#10

Tai sitte lyhyempi välitys.