Unit & Pompetamine

Ensimmäinen viesti foorumille ja ensimmäiset yksivaihteiset (jos ei nuoruusvuosien mummofillareita lasketa mukaan).

Kona Unit:

Loppukesästä 2021 tallista lähti viimeinenkin maastopyörä, pienen mietinnän jälkeen oli aika laittaa hankintaan pitkään ostoslistalla hautonut täysjäykkä maastosinkula. Ilmoitus fillaritorille ja samana iltana kaupat oli sorvattu kuvan Unitista. Parin päivän päästä ostos saapui matkahuollon kyydillä.

Loppukesä ja syksy tuli ajeltua tunnustellen ja opetellen uuttta. Talven pyörä vietti tallissa onnettomien talvipolkujen takia, kuskin speksaillessa päivitysosia.

Unit on oletettavasti vuosimallia 2012 ja rungon koko 18". Pyörästä ei mitään erikoista komponenttia löydy ja osat taitaakin olla pääosin alkuperäisiä tai alkuperäistä vastaavia. Maalipinta on ottanut osumaa ja kohtalaisen rujossa kunnossa, mutta ei anneta sen häiritä.

Tarkoitus rakennella mahdollisimman hyvä jäykkis hinta-/laatusuhteeltaan, eikä haittaa jos painostakin putoaisi jokunen gramma. Jotain osia saanutkin hankittua täältä ja fillariorilta kohtuulliseen hintaan, jotain vielä kuitenkin hankkimatta ennen kuin polut ovat kunnossa.

Kiekoiksi löytyi fillaritorilta Hope Hoops kiekkosetti, eli Hopen Pro2 Evo navat ja Stan’s Flow Ex kehät, uudet pikalinkuille sopivat päätykorkit löytyi Foxcompista. Joku sinkulakitti tuohon vapaarattaalle pitäisi hankkia sekä uudet renkaat, todennäköisesti uudet Ikonit. Jarruiksi löytyi myös fillaritorilta SLX -setti pikkuvikaisena, pitää parit varaosat vielä tilata niin saa kiinni. XT:n kammet löytyi täältä, näille pitäisi kaivella laatikosta sopiva eturatas. Putkiosat tulee Thomsonia, tanko, stemmi ja satulatolppa löytyy ennestään. Satula pitää päivittää, ei perse tottunut mukana tulleeseen syksyn aikana.

On One Pompetamine:

Hieman Unitin hommaamisen jälkeen tuli pakottava tarve saada yksivaihteinen käyttöpyörä. Yritin pitkään etsiä Pompinoa, tuloksetta. Fillaritorilla oli kyseinen Pompetamine myynnissä, mutta se jäi alkujaan mietinnän asteelle. Jossain vaiheessa se meni kaupaksi ja huomasin, että hieman harmitti kun en siihen tarttunut. Laitoin ostoilmoituksen fillatorille Pompinosta ja seuraavana päivänä minulle tarjottiin tätä samaista aiemmin myynnissä ollutta Pompmetaminea, joka ei ollutkaan sopivan kokoinen uudelle omistajalle. Pyörästä puuttui satulatolppa, jarrut oli osittain purettu kuten lokaritkin. Tarkoitus rakennella tästä pyörä arkiajoihin sekä satunnaisille lenkeille. Kokemus nakkirenkaisista täysi nolla, joten uuden opettelu menossa vielä tekniikan osalta.

Tämä taitaa olla vuodelta 2012 googletuksen perusteella. Kiekot jotkut tuntemattomat SLX:n navoilla, renkaina gatorskinit. Keula otettu pompinosta, edessä vannejarru.

Lokasuojat hommattu, renkaiksi vaihdan todennäköisesti jotkut gravel -henkiset semisliksit, hieman Gravelkingejä katsellut. Halusin eteen myös levyjarrut, koska takanakin oli. Pienen googlettelun jälkeen päädyin tilaamaan Disc Truckerin keulan Foxcompista ja BB7 road jarrut löytyivät fillaritorilta. Omasta mielestäni hienot Ultegra 6500 2x kammet löytyi myös fillaritorilta joihin hommasin 44t Specialites T.A.:n single speed -eturattaan. Saa nähdä, miten saan sopimaan kyseiseen runkoon. Kaikki omat Thomsonin tolpat ovat 400mm pitkiä, eikä viitsisi katkoa, pitää tähän etsiä lyhempi. Stemmi ja tanko vielä mietintämyssyn alla. Tekisi mieli kokeilla kippuratankoa, jotain adventure -tyylistä mahdollisesti, mutta en niistä oikein mitään tiedä joten saa nähdä päädynkö alkuun suoraan tankoon. Joku pieni tarakka eteen olisi myös hankitalistalla.

Kysymyksiä:
Unit:

  • Jos käyttää NW eturatasta, niin kannattaako käyttää 1/8 vai 3/4 ketjua ja takaratasta? Vai kannattaako suosiolla hankkia samaa sarjaa oleva “normaali” singlespeed eturatas?
  • Ajatuksissa jossain vaiheessa kasata keveämpi kiekkosetti, kannattaako mennä perus vapaarattaalliselalla takanavalla vai keneltä valmistajalta löytyisi kunnollisia singlespeed takanapoja maastoon?
  • Onko suositella hyvää singlespeed -settiä normaalille 9/10spd vapaarattaalle?

Pompetamine:

  • Minkä kokoista takaratasta lähtisi kokeilemaan tuon 44t eturieskan kaveriksi?
  • Jos päädyn droppitankoon, niin mitkä kahvat? SRAM S-500?
  • Kippuratanko tällaiselle kapeaharteiselle, suosituksia?
  • Jos innostun päivittelemään kiekkoja jossain vaiheessa, niin kenen valmistajan ss-napoja suosittelette?

Olkoon tämä vaikka päiväkirjatyylinen rakentelutopic myös omaan käyttöön. Kaikki vinkit ja kommentit tervetulleita! Tämä luonnosteltu jo maaliskuun lopulla, mutta pesueeseen kohdistunut korona laittoi hieman kapuloita rattaisiin. Hiljalleen kunnossa, joten jaksaa mahdollisesti näiden ajokuntoon saattamiseen panostaa.

2 Likes

Eikös kasettinapaan istuvat rattaat ole pääsääntöisesti kapeita tai hyvin kapeita? Jos satut käyttämään edessä nw-ratasta, silloin ei ole perusteltua valita siihen yhteyteen 1/8" ketjua. Kannattaa muuten käyttää leveäkantaista takaratasta (esim. Reverse), varsinkin jos vapaaratasrunko on alumiinia.

Kierteellisistä MTB- sinkulatakanavoista tulee ensin mieen ainakin Paul Industries ja Surly. Etuna erinäisiin nimettömiin, lyhyellä vapaaratasrungolla varustettuihin sinkulakasettinapoihin näissä merkkituotteissa tietääkseni on parempi laatu, kookkaammat laakerit, laipat ehkä leveämmällä rakenteellisesti tukevampaa kiekkoa ajatellen ja jotain sen sellaista, vähäisempi paino (no bmx-vapari taas painaa ekstraa) ja jotain jotain, en tiedä onko moninkertainen hinta sekä edelleen välttämätön tarve kunnon bmx-räikkään sitten tosiasiassa näiden väärti. Ehkä vaparin klikkejä voisi funtsia tässä myös ja sitä millaisia hammasmääriä haluaa käyttää. Kasettivaparilla saa ainakin ketjulinjan oikaistua helpommin. Hopella taitaa myös olla joku kallis ja raskas sinkulakasettinapa tarjolla, kannattaa varmaan ottaa sen ominaisuudet verrokiksi jos tarkka speksaaminen huvittaa.

edit: eiku en ite välttämättä vaihtaisi näitä mihinkään:

jos käytät rataspakkaa siinä kiekkosetissä eli jos aiot laittaa sen joskus vaihdepyörään niin siinä tapauksessa kyllä

Pompetamine levareilla, hyvä :slight_smile:

Akselin pituus / keskiö muhvin pituus. Ensimmäinen riippuu kampisetistä ja sen kanssa halutusta ketjulinjasta. Foorumilla on aika paljon käyty näitä läpi, mutta jos sulla on maantiekammet, ottaisin lonkalta 107 millisen. UN55 on hyvä silloin kun kammissa on tavallinen JIS-viiste, ei oikeastaan väliä isommista mallinumeroista.

6800 olisi Ultegra, 7800 Dura-Ace. Vaan noihinhan sopii Hollowtech II -keskiö, eli akselin mittaa ei tarvitse pohtia ollenkaan. Välityksinä 44/19 on oman kokemuksen mukaan ihan hyvät, tarpeeksi nopeat ja vaivattomat tällaiseen pyörään kadulle, mutta henkkoht juttuja nämä.

Kiitos vinkeistä. Aloin funtsimaan tuota keskiöasiaa ja totesin, että ei ole kyseiset kammet lähelläkään hollowtechiä :sweat_smile: Kävin tarkistamassa asian ja kyseessä on siis vanhemmat 6500 Ultegrat, en tiedä mistä muistin syövereistä olen tuon aiemman datan kaivanut. Ja vielä lisää kun tarkasteli, niin tarvitsenkin octalink keskiön :smile:

Kiitos huomiosta, korjattu alkuperäiseen tekstiin ja turhat kyselyt poistettu. Näitä myös erilaisilla akselin pituuksilla, mutta pitää tähän koittaa perehtyä tarkemmin. Keskiömalleja ei ollut juurikaan erilaisia…

ahaa semmottis :smiley:
https://sheldonbrown.com/bbsize.html tuoltahan löytyy informaatioita noihinkin kampiin