Tyttöjen topikki

Hei, liittyen siihen mitä mainitsit, löysin nämä (selaa sivun keskelle):

Actually designed for female bodies of the week

Product of the Week

1 Like

Alle 170 senttisenä miehenä vähän karsastan tämmöistä miehuuden linkittämistä pituuteen. Mutta toe-overlapista johtuen vaakaputket on vaikeaa saada alle 53-senttisiksi, paitsi pienemmällä kiekkokoolla. Tästä oli jonkun paremmin geometria-asioista tietävän postauskin jossain täällä YV:llä, mutta en löytänyt sitä tähän hätään. Kompliiteissa stemmin pituudet on vedetty varmaan jonkun keskivertojakauman mukaan tai sit ihan vaan että mitä on tilattu miljoona kappaletta tehtaalta. Mulla on ainakin pikku Octane-One Kode stadissa, jota saa myös koeajaa, mutta ei droppitangolla niinkuin noi kompliitit.

Edit. Siis pienet rungot on usein pitkähköjä myös meille lyhyille miehille.

5 Likes

Ei tok ollut tarkoitus liittää sukupuolta pituuteen, vaan pohtia sitä minkälaisille suhdeluvuille rungot on suunniteltu. Että onko naisihmeisillä enemmän hankaluuksia istua siihen torso, koipien pituus + käsien pituus oletukseen kuin miesgeeneillä ne suhteet kasvattaneilla? Eli onko ne yhä suunniteltu keskimääräisen mieskehon suhteille vai onko sitä jo monipuolistettu, keräävätkö datan vaan miesten koivista ja ulottuuvuuksista? Tietty kaikissa sukupuolissa on kaikenlaista mallia, eikä kukaan varmaan suoraan istahda tehtaalta tulleelle sopivasti, mutta keskimäärin näillä, i hear, on kait eroa.

Toistaiseksi pienemmän (49, 51) on tuntuneet liian pieniltä vaikka satulaa kuinka nostaisi (jalat ei melkein yletä maahan, mutta silti tuntuu ettei koivilla tilaa polkea - joku viisaampi osannee sanoa mistä johtuu). Sitä ei varmaan stemmin vaihtaminen muuta, kun toisaalta yläkropalle ne on tuntunut sopivammilta, kun taas 54 tuntuu menee niin tankoon kurotteluksi ettei varmaan satula liiku tarpeeksi.

Pitää testailla kärsivällisemmin eri pyöriä ja etsiä välikoot käsiini, en epäile etteikö joku hyvin istuisi kun en nyt niin poikkeusmallia kai ole. Mutta tulin nyt vuodattamaan ymmärtääkseni vähän onko haaste tuttu vai omassa päässä. :slight_smile:

1 Like

Missä tapauksessa haluat, että jalat ulottaa maahan? Satulassa istuessa? Tää jäi epäselväksi.

Sori epäselvä selitys. Siis pointti oli, että vaikka jalka satulasta polkimelle tuntuu olevan ihan maksimissa, silti tilaa tuntui olevan liian vähän polkiessa. Ehkä voin tulla demonstroimaan Ogeliin, jos se selvempää. :slight_smile:

Mutta siis mun kokohaasteet aside, tässä pari mielenkiintoista, jotka google tarjosi ummikolle.

Unisex and men’s bikes generally come with components that are more aimed at male riders: wider handlebars, longer cranks, longer stems, and men’s saddles. While you could certainly change out these components to suit your preferences, the balance point, reach and angles of the frame cannot be adjusted by merely changing parts on the bike.
Liv Bike Design

Ja tää googlesta, kun linkki ei kelpaa: 5 approaches to women’s bike design
Tiivistetysti: joillekin siitä on iloa, joillekin ei.

Meillähän on täällä oma huipputieteellinen inseam-topikki, jossa myös käsien ulottuvuutta on mittailtu, naisten vastauksia kyllä taitaa olla sen verran vähän ettei sieltä mitään tilastollista analyysia saa aikaiseksi. Siellä kuitenkin oli tämmöinen linkki, jonka mukaan keskenään samanpituiset henkilöt eivät ole tilastollisesti merkittävästi erisuhteisia sukupuolensa perusteella. Kuvat ei kyllä enää näy, eli täytyy luottaa että teksteissä on tulkittu oikein. Ja ylipäätään että ton kirjoittaja jotain bike fitistä ymmärtää. Tolle on kakkososa, jossa väitetään seuraavaa:

I’m sure that there are a whole bunch of ladies shaking their heads at this point and saying: “My female specific bike is the best bike I’ve ever had and so much better than the ‘mens’ bike that I had before!” None of the things that make your bike better are unique to WS bikes and as mentioned before – short Men would benefit just as much from some of the features of your ‘WS’ bike.

Olisko tästä nyt siis konkluusio että lyhyille kuskeille tehdyt pyörät ei ole suunniteltu: kenellekään, vaan on vaan vedetty BikeCadissa arvot niin minimiin kuin on saatu, kuitenkin niin ettei lenkkarin kärki ota kiinni etunavan pikalinkkuun yms.

Mulla on myös mutanteille suunniteltu Plug, joka on korkea mutta lyhyehkö, mutta en oo ihan varma auttasiko tommoinen runkokaan sun ongelmaan. Kuulostaa siis ehkä siltä että sulla olisi pitkät jalat suhteessa ylävartaloon tai käsiin?

1 Like

Edelleen tuo ongelman kuvaus kuulostaa vähän epäselvältä, mutta olisiko ongelma sittenkin se, että satulan korkeus on jotenkin säädetty tangon korkeuden mukaan ja satula on oikeasti edelleen liian alhaalla?

Noin muuten sanoisin, että keskivertoyhtäänmillekään mitoitettu pyörä on joka tapauksessa suunnilleen kaikille väärän kokoinen (vaikkakin usein sietokyvyn rajoilla) ja että yksilöllinen vaihtelu on suurempaa kuin kategorioiden välillä. Siitä huolimatta, Liv toki naistenpyöräbrändinä haluaa perustella olemassaolonsa tälläkin tavalla.

“Kuulostaa siis ehkä siltä että sulla olisi pitkät jalat suhteessa ylävartaloon tai käsiin?”

Nimenomaan, näin oletan. Ja koska suhteessa pidemmät koivet ja lyhyempi torso ja kädet on ilmeisesti naisille tyypillistä (näin itse luin, en tiedä kuinka paljon tästä erimielisyyttä), syntyi tämän topicin ihmettely. Aloitus oli siis jokseenkin humoristisen liioittelun tyyliin tarkoitettu, mutta aidosti kiinnostaa, millä datalla ne suunnittelee unisex-mallejaan. (Tähän se Invisible Women: Data Bias in a World Designed for Men -kirja vois auttaa, en tiiä puhuuko pyöristä.)

(Ja siis oman ongelman sekava selitys johtuu puhtaasti siitä, etten ymmärrä koko geometriahommasta vielä yhtään mitään. “Tuntui oudolta” lienee siksi paras tiivistys. Mutta käyn testailemassa jonkun kanssa niin ehkä aukeaa.)

Ton Speedtheoryn tyypin mukaan asianlaita ei ole näin, mutta ehkä yksi tutkimus ei vielä ole totuus, en tiedä. Mitä nyt äkkiseltään noita mainittuja Liv:in pyöriä katselin, niin ne ei ainakaan ole mitenkään korkeita suhteessa pituuteensa (ja Giantiin, eli “miesten versioihin” verrattuna), mutta en tiedä miten vastaavia pyöriä vertailin, enkä toisaalta itsekään geoja osaa juurikaan lukea.

Mut ehkä tää riittää mun osalta täällä tyttöjen topikissa meuhkaamisesta, toivottavasti löytyy sopiva pyörä, koska pyöräily on parasta!

2 Likes

Ai datalla? Vaihtoehdot taitavat olla yleensä jotain väliltä ”fiilispohjalta” ja ”näin on aina ennenkin tehty”, oikeasti datavetoisemmista lähestymistavoista varmasti muistetaan ottaa markkinointimateriaaleissa kaikki irti. (Joo, on se Criado Perez luettu täälläkin (ainakaan hakemistosta ei löydy kohtaa ”bicycle”), ja muutamia muitakin vastaavia.)

No joo, Italian olympiakomitea (CONI) kyllä taisi mittailla miespyöräilijöitä joskus 1970-luvulla, yleinen perimätieto taitaa pääosin olla peräisin sieltä, että sikäli kyllä joo. Mutta tämä tuskin tässä kohtaa ihan hirveästi auttaa sopivan pyörän löytymisessä…

1 Like

Mutta jotain edistystä sentään pyöräilyssäkin (offtopic koska vaihteet, sori siitä):

2 Likes

Joo niin nyt vasta luin kunnolla sen Speedtheoryn tyypin tekstin. Kuvat ei tosiaan näkynyt, eikä myöhäisillan googlaus kertonut oikein mitään tutkimusta mihinkään suuntaan, joten voi olla tai voi olla olematta että suhteissa on saman pituisilla miehillä ja naisilla (tai standardi xy ja xx -tyypeillä) keskimäärin eroa.

Joitain eroja kuitenkin varmaan on, keskimäärin, oli se sitten kokosuhteissa tai muissa kohdissa - joten jännä olis tietää kuinka paljon unisex-mallit esim. eroaa aikanaan “vain miehille” suunnitelluista. (Onhan se esim. absurdia, että oletusarvoinen ohjaustanko on ilmeisen usein keskimääräisten, varmaan valkoistenm miesten hartian leveydelle ja satulatkin monin paikoin paikoin niille, joilla on jotain extraa jalkovälissä - jos se olis oikeasti kaikille suunniteltu ne voisi vaihtaa ilman lisäkuluja ja omaa tuunausta jne.)

Nyt kun tätä aloin pohtia niin mietin myös, että miten erilainen esimerkiksi olisi oletusarvoinen ajoasento, jos lähtökohta olisi se että on ihan todella epämukavaa pistää painonsa ajaessa häpyluun etuosaan…? (Eli lähtökohta olisi klitoriksellisuus eikä peniksellisyys, tässä nyt on tätä mies-nais binääriä kun näistä keskiarvoista ja standardimalleista puhutaan.) Kaikenlaiset superagret vaikuttaa itselle ihan mahdottomilta yli kolmeksi minuutiksi, a.o. tutkimus osin selittänee miksi. Oikeanlainen satula varmasti auttaa jne, mutta tuunataanko taas paremmaksi ratkaisua, jota ei ole lähtökohtaisesti ajateltu sille osastolle.

“Low positioning of handlebars relative to the saddle is associated with increased perineal SP [saddle pressure] and decreased sensation in critical pelvic floor structures. Correcting modifiable risks factors for pelvic floor damage may serve as the most important next step in enhancing riding safety in women cyclists.”
Tämä ei anna lisätä linkkejä, mutta googlatkaa “The Bar Sinister: Does Handlebar Level Damage the Pelvic Floor in Female Cyclists?” (National Library of Medicine)

Mutta vaikea uskoa kyllä, ettei pyöräfirmat ole mittailleet käyttäjiä jatkuvasti kun kaikkeen muuhun myytävään aerodynaamisista housuista eteenpäin on nykyään massoittain taustatutkimusta. Käsitin esim. että Fuji tekee Japaniin ja Eurooppaan eri koot (eli siellä S olisi eri kuin täällä S) - jos näin on niin tuskin ihan hatusta niitä mittaeroja vetävät.

Kovasti tulee tää kirja mieleen tätä ketjua lukiessa, btw

Sama kirja tuossa mainittiin puolin ja toisin muutama viesti sitten…

Joo, onhan niillä dataa, esim Spessulla varmaan niiden biekfit-laserkeilaussysteemistä vaikka kuinka, mutta ne tuskin näkyvät jonkun Langsterin spekseissä ihan hirveästi verrattuna jonkun vähemmän datavetoisen lafkan vastaavaan. Ja muuten testeissä optimoidaan yleensä jotain yksityiskohtaa tai sitten koko pyörä+kuski-systeemiä tietyn yksilön ympärillä, ei niinkään kerätä systeemitason dataa laajempaan analyysiin. Mutta joka tapauksessa pidän siis keskivertoyhtäänmillekään suunniteltua pyörää vääränä lähestymistapana, siis jos on kyse sellaisesta pyöräilystä, jossa pyörän pitäisi jotenkin sopiakin. Pelkällä satulan korkeussäädöllä varustetut tapaukset (kuten keltaiset vaarat) sitten erikseen.

Podcastsyötteisiini tipahti sopivasti juuri tänään tällainen, en ole vielä itse kuunnellut:

1 Like

Totta, niinpä olikin! Jäi sit varmaan alitajuntaan pyörimään vaikka en tietoisesti huomannut pikalukaisulla.

Kuuntelin tätä podcastia vähän muuta tehdessäni ja alkoi kyllä naurattamaan. Mies puhuu 90 % ajasta keskeytyksettä ja kaksi naista kysyy kysymykset. Niin sopivaa!

1 Like

The format of this pod is them interviewing me, so I do most of the talking.

:man_shrugging:t3:

Väärin tarinoitu.

Jep, luin sen kyllä, silti asetelma nauratti. :slight_smile:

EDIT Toinen introehdotus: tässä podcastissa kaksi naispuolista ammattipyöräilijä kysyy mieheltä, minkälaisia pyöriä naiset tarvitsevat.

Ja P.S. oli kyllä ihan kiinnostava, ei siinä mitään.

Edellä mainittu KOHUPODCAST on vihdoin alkanut ilmestyä varsinaisessa paikassaan säännöllisemmin (tuokin jakso varmaan tulee sieltäkin ajallaan). Löytyy Fast Talkin normaalista fiidistä tai Fast Talk Femmes: A Podcast on Female Endurance Performance