Tunturi Kayapo

Täältä foorumilta olen katsellut lukuisia upeita kuvia vanhemmista fillareista ja pitkään moista haaveillut. Monet jo pitänyt käydä ostamassa, mutta nyt löytyi läheltä ja halvalla sopiva Tunturi Matrixx. Tarkemmasta malli määritelmästä ei ole, että onko Kayapo vai mitä muita näitä Matrixx malleja olikaan.
Myyjä oli ensimmäinen omistaja, joka aikoinaan saanut rippilahjaksi. Alkuperäinen haarukka vielä on etsintöjen alla hänella ja aika näyttää löytyykö, toivotaan. Talvifillarina toiminut 16" koon Kona AA, joka on hitusen liian pieni ja Tunturi tulisi sen korvaajaksi.

Toivottavasti kuvat näkyy. Imguria en ole pahemmin käyttänyt.

https://i.imgur.com/AkX9yrz.jpg

https://i.imgur.com/mxNvnKH.jpg

https://i.imgur.com/PzGRW0p.jpg

https://i.imgur.com/KJ7WkuX.jpg

https://i.imgur.com/wcpcTUl.jpg

https://i.imgur.com/JDSgZOz.jpg

https://i.imgur.com/ywkPKBv.jpg

https://i.imgur.com/zt8511K.jpg

https://i.imgur.com/j84rWYX.jpg

https://i.imgur.com/NaUvRxU.jpg

Heitin kympin lenkin ostopäivänä ja pyörässä alkoi vaihteetkin toimimaan lenkin aikana paremmin. Mutta siitä sitten veinkin pyörän vanhempien talliin, missä purin sen ja totesin rungon olevan varsin hyvässä kunnossa. Hieman alkoi mietityttään, pitäisikö maalata, mutta alkuperäiset tarrat haluaisin säilyttää kuitenkin. Tuo sininen väri on kyllä upea! Uudet jarrupalat, vaijerit, kuoret, keskiö ja napojen kuulalaakerit tilattu. Taidan kyllä kiilloitella osia ja puunata rungon vain puhtaaksi ja lyödä nippuun, niin pääsee ajamaan! Oli tuo sen verran positiivinen yllätys, että ajohalut on kovat. Ehkä mahdollinen maalaus siirtyy ainakin ensi kesään. Konasta siirtyy ainakin penkki ja ehkä tanko, kun siinä olisi kiiltävä(mpi) tanko.

Hieman kaipaisin apua vapaarattaan kanssa. 10mm kuusiokolon saan molemmista suunnista tarraamaan kiinni, mutta ei vaan hievahda. Paikallinen pyöräkorjaaja päätti aloittaa kesälomansa sinä päivänä, kun olin vanteita viemässä liikkeeseen. Olisi saanut rihtauttaa ja tuon vapaarattaan irroittaa, kun muuten olisin itse saanut puretuksi. Pitääkö vain vipuvartta pidentää? Jostain luin noista silent clutcheista, että saattaa olla niin kovaa kiinni, ettei hievahda?
https://i.imgur.com/hZMd8K9.jpg

https://i.imgur.com/CvJ5fJk.jpg

Kyl se lähtee auki kun laittaa avaimen ruuvipenkkiin ja kehällä pyöräyttää.

Jos ei lähde niin tippa öljyä vapariin ja takas kasaan.

mannine - 11:47, 22.7.2020 » Kyl se lähtee auki kun laittaa avaimen ruuvipenkkiin ja kehällä pyöräyttää. Jos ei lähde niin tippa öljyä vapariin ja takas kasaan.
Ei lähtenyt muuta kuin pöytä liikkeelle. No saa paikallinen mekaanikko kolmen viikon päästä yrittää vuorostaan.

Eipä tähän tämän kummempia osia tarvinnut tilata

Keskiöön tein vedenpoisto reiän ja kun ei ruoste ollut päässyt tuhoa tekemään, niin käsittelin vielä Tectylin ML kotelosuoja-aineella. Pikemmin puunasin ja vahasin ja hivenen hinkkasin kromiosia, mutta jos olisi ollut paremmin aikaa yms yms selityksiä, niin vimpan päälle tuo olisi tehtävä joku kerta. Eli ehkä ensi kesänä.

Konasta otin 2,1" Smart Samit ja takana oli vanteessa sen verran heittoa, että hieman raapaisi aina runkoon. Vannetta sain suoristettua tarpeeksi, että pääsi vaihteita säätämään ja siten koeajolle. Mutta ei sinne silti paljoa tilaa jää renkaan ja rungon väliin. Jotkin 2" leveät renkaat olisi hakusessa. Smart Samin veroiset tai sileämmät, mitkä myös kestää sepeliä ja voi pitää vuoden ympäri alla joten ehdotuksia voi laittaa.

Olikohan täällä mitään kuvamäärä rajoitusta :slight_smile:
Mutta tältä se nyt kasassa näyttää… Ja satulan kulma on säätöä vaille.

Tangon otin Konasta, kun sopi kiiltävän stemmin kanssa paremmin yhteen. Tupit on vielä hakusessa… Pitäisi satulatolppa yrittää vesihioa tässä joku kerta myös mätsääväksi.

Tämä on ensimmäinen pyörä jossa on kiiltävää stemmiä yms blingiä ja se jotenkin iskee silmää. Lenkkipyörä on aikalailla tummanpuhuva ja mattaa, niin Tunturi on kyllä piristys.

Ai noin tiukkako se perä oliki, vaikka 62mm furious fred mahtuukin pyörimään

mannine - 13:40, 24.7.2020 » Ai noin tiukkako se perä oliki, vaikka 62mm furious fred mahtuukin pyörimään
nylkee nylkee nylkee

joo addict compound

Tuo kuva oli ennen vanteen suoristusta. Mutta tuon kumin karvan verran ~2mm per puoli jäi tilaa, kun vanteen sai suht suoraksi. Smart Samin leveys oli tönärillä nappulan reunoista 54mm. Pyörä on vielä porukoilla, niin enpäs pääse haarukan leveyttä mittaamaan. Vettä on tullut sen verran kahden päivän aikana, etten aio just puunattua Tunturia auton perässä roikottaa :slight_smile:
Ehkä noista nappuloiden reunoista voisi mattopuukolla hivenen vuolla pois, niin ei tarvisi hyviä renkaita hukata. Ei taida furious fredin ja rungon väliin jäävän turhaa tilaa?

Pitäisi vielä keulan a-c mitta katsoa ja etsiä jäykkää keulaa. Konassa ainakin oli olevinaan todella lyhyt, mitä nyt pyöriä vierekkäin katsoin.

Joo on se nafti tuo obsolete 2.4" furifred.

Se 2" mitä vielä saa mahtuu varmasti, oisko se 47mm

Tepsu - 17:10, 24.7.2020 » Pitäisi vielä keulan a-c mitta katsoa ja etsiä jäykkää keulaa. Konassa ainakin oli olevinaan todella lyhyt, mitä nyt pyöriä vierekkäin katsoin.
Jos haluaa alkuperäiset kulmat ja bb-dropin säilyttää, tarttee semmosen n. 410 mm A-C mittaa.
NKOTB - 18:13, 24.7.2020 »
Tepsu - 17:10, 24.7.2020 » Pitäisi vielä keulan a-c mitta katsoa ja etsiä jäykkää keulaa. Konassa ainakin oli olevinaan todella lyhyt, mitä nyt pyöriä vierekkäin katsoin.
Jos haluaa alkuperäiset kulmat ja bb-dropin säilyttää, tarttee semmosen n. 410 mm A-C mittaa.
Tämä oli tärkeä mitta, kiitos! Varsinkin, kun tänään unohdin Konan keulan mitata, mutta oli se reilusti alle 400mm. Varmaan taisi olla 370 luokkaa. Mutta silti suoralla tangolla ajeli ihan mielellään kaupungilla. Ei sillä pidempää matkaa olisi varmaan tällä selällä jaksanut mennä.

Ja olinkin muistanut Smart Samin leveyden väärin. Ne olikin 2.25" leveät, mutta silti mitattaessa ne oli 54mm. Hiemamn houkuttaisi Konan vanteet säästää ja myydä vain runko + muut kilkkeet eteenpäin… Rajallisesti kun säilytystilaa enää on, kun kerrostaloon muutettiin nelisen viikkkoa sitten.

Vaihtoehtoina tällä hetkellä Continental Race King tai Double Fighter, molempia saisi 50mm leveänä…

Vakio keula tais olla 405mm.
Kadulla mulla oli yhteen väliin 390mm joka oli kyl parempi ajaa ku toi vakio.

Sama kai se mihin ittesä totuttaa, 380-415mm karkeasti jotka toimii ok

Projektikin edennyt hyvin töiden ohessa ja nyt on vaihdettu joustokeula Radonin teräsjäykkään. Olin mittaavani Radonin keulasta a-c mitaksi 410mm vaikka sivuilla lukee 400mm. No tätä en tarkaksi enää muista, mutta hyvin lähellä se on tuota joustokeulaa kuitenkin, kun kuvittelee siihen pienen sägin. Vielä sattui purkin pohjalla olla Tectylin ML kotelosuoja-ainetta, niin suihkin sitä piruuttaan keulan putkiosat täyteen.
Kaulaputkea jätin nyt karkeasti 4cm pidemmäksi, mitä se oli joustokeulan kanssa, kun tarkoitus olisi saada hieman pystympi ajoasento. Ja tanko olisi tarkoitus vaihtaa vielä syksyn aikana, niin on mahdollista hieroa ajoasentoa paremmin.

Tarakaksi valikoitui Pelagon medium kokoinen tarakka koonsa vuoksi, kun en halunnutkaan pitsalaatikon kokoista vaikka alunperin kuvittelin haluavani moisen. Tänään vasta havaitsin kummallisen äänen vastatuulessa, niin vissiin tarakan vedenpoistoreiät ujeltaa hennosti. En tiedä pitääkö vaihtaa vielä alin kiinnityspiste akseliin, kun tuota ei voi tuosta edemmäksi kallistaa.

Ja tässä tämänhetkinen kokoonpano. Lokarin aisat vielä lyhentämättä, kun pitäisi saada etulokaria vielä alemmaksi keulasta, mutta siihen pitää tehdä pieni jatke jotta se onnistuu. Olisi sitä voinut kyllä jotkin muut lokarit ostaa, kun kerran aikaisemmin meinannut jo hermot menettää bluemelssien kanssa. Niin ja renkaiksi valikoitui Double Fighterit 1.9" leveänä ja kylläpäs rullaa makeesti.

No nyt! Tämä viimeinen kuva on silkkaa erotikkaa. Ihan todella hieno pyörä.

Vaikka se hieman pilaisia takakolmion alkuperäistä maaliduunia, sinne kun juottaisi levarikorvakkeen, hommaisi mustan levarihaarukan ja levyjarrut, niin tämä olisi ihan unelmieni pyörä.

Kiitos! On kyllä ollut todella mieluisa itselle.
Kunpa saisi tehtyä vain tuon kannattimen uusiksi etulokariin. Hieman kyllä huvitti, kun tarakka maksoi enemmän kuin mitä pyörästä maksoin.

On kyllä (ainakin uudet) vannejarrulliset kiekot kiven alla tai en osaa vain etsiä. Halvimmat mitä löysin taisi olla noin 160 euron hujakoilla deoren navoilla. Ei siis ole tarvetta uusia nyt, mutta tulevaisuutta ajatellen katsoin varoiksi, että pitääkö se levari optio pitää mielessä.

Ai niin… ei pitäisi kyllä painoja katsoa yhtään tämän pyörän osalta, mutta Manitoun joustokeula painoi noin 1600g ja Radonin teräskeula kaulaputken katkaisun jälkeen oli noin 1400g. Ja yllätyksenä itselle tuli etulokarintarakan lähes olematon vaikutus ajettavuuteen. Olin varautunut surkeaan ajettavuuteen, mutta sehän säilyi ihan hyvänä.

Hyvän näkönen kokonaisuus.

Itellä sama tarakka ja muistelisin, että oma huomio oli myös:

Tepsu - 15:35, 26.8.2020 » lähes olematon vaikutus ajettavuuteen.
, mutta nyt kun otin sen kokeeksi parin vuoden jälkeen koreineen pois, niin muutos tuntui valtaisalta ja ohjauksesta tuli paljon eloisampi. Kunnon tuulessa toi tarakka viheltää muuten kovaa.

Bike-discountista tai bike-componentsilta saa ainakin kiekkoja vähän halvemmalla, mut taitaa olla sisäleveydeltään 19mm vanteilla noi vannejarrukiekot. Riittää toki sekin.