Tunturi Akseli SS Disc

Morjens,

Kohteena tänään Tunturi Akseli. Vaimokokelaan velipoika on tämän voittanut jostain arvonnasta 90 luvulla. Oli aika rapeaan kuntoon poljettu, toinen kampi kierossa, kiekot vaihtuneet joskus 26" mtb kiekkoihin ja kaikki paikat ruostuneet jumiin.

Käpistelin rikkinäiset osat irti, en sen kummemmin alkanut entisöimään mitään vaan putsailin ja rasvailin että tuli toimivaa. Runkolukon, dynamovalokorvakkeen ja muuta turhaketta poistin rälläkällä tarpeettomana. Taakse tein paikan levyjarrulle.

Kiekoiksi valikoitui halvat 29" maastokiekot QR tikuilla ja centerlockilla. Foorumilta löytyi myös ahead adapteri sopuisasti. Ekan koeajon jälkeen kävi nopeasti selväksi että QR ei ole yhteensopiva liukuvien droputtien ja levyjarrun kanssa, kiekko ei pysynyt paikallaan.

Täytyi sitten rakentaa vielä erilliset vahvikkeet joilla kiekon saa kiristettyä paikalleen. Nämä tuntuisi riittävän voimakkailta, kiekko alkoi pysymään paikallaan.

Tämmönen siitä sitten tuli, konan riserilla, RF Chestereillä ja 40mm SK gravelkingeillä. Välitys on iso x 15. Ohjaus on hassu, traili on jotenkin ihan päin peetä, ja pyörä kampeaa hitaassa vauhdissa kiekkoa kokoajan kyljelleen. Vauhtiin päästyä menee kyllä kuin juna. Ehkä johtuu siitä että painopiste on suunniteltu olemaan aika paljon taaempana? Tässähän kuuluisi olla ihan nysä stemmi puolen metrin steerer tuben päässä ja sitten joku city tanko, kuskilla selkä suorana pystyssä.

10 Likes

Nyt on hyvää projektia saakuti.

Sitä hyvää tekemistä. Pikalinkkuakseli muuten korvaantuu varsin helposti mutteriversiolla.

Vaatinee kuitenkin navan vaihdon?

Ei suinkaan. Jos se on irtokuulalaakerinapa, esim joku shimano, niin 180mm mutteriakseli sujahtaa pikalinkkuakselin tilalle kartioavaimilla. Tästä lienee joku topicci palstalla.

On kyl nätti fitti toi jarrulevy.

Aisss. Hiano meininki.

Tämähän on hyvä upgrade tuohon vielä päälle. Tutkitaan, kiitos vinkistä!

Joskus pikalinkkuakseli on tarpeeksi pitkä kurkistamaan ohuiden droppien ohi ja mutteri pohjaa akselin päähän ennen kuin mutteri/linkku puree droppiin. Jos on tuo tilanne, niin silloin ei kiristy tarpeeksi vaikka linkkua kuinka poskitärinällä vääntäisi, shimmaus tai akselin vaihto kelpaa lääkkeeksi.

Hyvää tekemistä!

Teräsakseliin voi vetää huoletta M6-kierteen ja sen jälkeen kiekko kyllä pysyy liukudropeissakin levarin kanssa. Muista 10.9 pultit.

Julmat kulmat.