*tun tiukka satulaputki, apua?

Tolppa on uusi, eli pitäs olla suora. Enkä haluais laittaa minimiupotuksella tosiaan vaan vähän enemmänkin tolppaa putkeen. Toi lyhennyskommentti oli FF:lle.

Edit: ja satulaputki vaikuttaa ainakin langalla kattomalla suoralta, mutta tossa ei tietty paljoa heittoa tarvitakaan…

Lisäedit: ja tuossa on kuulemma jossain vaiheessa ollut 26.6mm tolppa kiinni ja putken clamppi oli aika lyttyyn puristettu kun rungon sain. Clampin sain kuitenkin varovaisesti taivutettua auki.

Kare_Eskola - 15:44, 19.4.2012 » Palstalaisista suurin osa on jumittanut satulatolpan
Kare, vaikka SINÄ olet unohtanut rasvata tolpan se ei silti merkitse, että [i]suurin osa[/i] muista täällä olisi ollut yhtä vajakkeja.

Vaikka SINÄ et vielä olekaan jumittanut tolppaasi, vahinko vaanii nurkan takana!

Kare_Eskola - 15:44, 19.4.2012 » Asiantuntevassa pyöräliikkeessä on työkalut, joilla rungon satulaputken voi hoonata oikeaan kokoon ja ennen kaikkea suoraksi.
Mitähän tuommoinen asiantunteva pyöräliike suunnilleen veloittaa tämmösestä työstä?

En tiedä, mutta arvaus:

Eppu Hi5Bikesissä saattaa ottaa max 20 ja tehnee odottaessa jos soitat ensin. Kannattaa varmistaa että sillä on työkalu mukana. Ainakin yhden kaverin pystyputken se hoonasi kuntoon.

Velosportin huolto voi ottaa enemmän ja tekee kun ehtii.

Pyörätohtorille pitää sopia audienssi, mutta sielläkin luulisi onnistuvan.

“Ainakin yhden kaverin pystyputken se hoonasi kuntoon.”
hehhehee!!

kimbe - 17:46, 19.4.2012 » "Ainakin yhden kaverin pystyputken se hoonasi kuntoon." hehhehee!!
My thoughts exactly.

Yks tapa tarkistaa tolpan suoruutta, on pistää se pöydälle jättäen satulan klämppi pöydänreunan ulkopuolelle. Pyörittelet sitä siinä edes takaisin, ja tarkastelet näkyykö jossain kohdassa valoa tolpan ja pöydän välistä.
Olettaen toki että pöydänpinta on riittävän tasainen.

RTZ - 15:39, 19.4.2012 »
RTZ - 15:31, 19.4.2012 » Jos tolppaa kuitenkin saa menemään satulaputkeen n. 10cm matkan tolppa tuskin on liian suuri.
Eli ei kai mulla niin paljoo oon ruista ranteessa, että käsivoimin tunkisin 26,8mm tolpan 26,6mm putkeen?
Yhteen Nishikiin 26,6 tolpan tilalle hiljan 26,8 tolppaa runtanneena sanoisin, et paljon mahdollista. Alku menee kivasti kun se kiristyshalkio antaa vähän periksi.
NKOTB - 22:10, 19.4.2012 »
RTZ - 15:39, 19.4.2012 »
RTZ - 15:31, 19.4.2012 » Jos tolppaa kuitenkin saa menemään satulaputkeen n. 10cm matkan tolppa tuskin on liian suuri.
Eli ei kai mulla niin paljoo oon ruista ranteessa, että käsivoimin tunkisin 26,8mm tolpan 26,6mm putkeen?
Yhteen Nishikiin 26,6 tolpan tilalle hiljan 26,8 tolppaa runtanneena sanoisin, et paljon mahdollista. Alku menee kivasti kun se kiristyshalkio antaa vähän periksi.
Tolppaa meni putkeen n. 110mm, halkio on alle 40mm. Eli 70mm olisin onnistunut tunkemaan 0.2mm liian isoa tolppaa ehjään putkeen.

Minkälaisesta Nissestä sulla oli muuten kyse? Kongan muistin mukaan tuossa rungossa olis ollut Tangen runkotarra, ja mun netistä löytämien hajanaisten tietojen mukaan kaikkien Prestigeä halvempien Tangen putkisettien satulaputki ois ollu toi 26.8mm.

Runko on Triathlon, putkeksi tarra ilmoittaa tuplaohennetun Tange 2:n (joka on kai eri asia kuin Champion 2:n), mutta mulla ei kyllä ole käsitystä Tangen putkihierarkkioista sen enempää kuin netin keskustelupalstat juoruavat.

Pyörä vaikutti kyllä tullessaan siltä, että siinä on kaikki alkuperäistä. Lapraden 26,6 tolppa vaan vaikutti teräsvillan ja kiillotuksen jälkeen sen verran väljältä, että piti koittaa sitä 26,8 tolppaa tilalle.

Tuo ihmetyttää, koska Netistä löytyy kaksikin Tangen kasarikataloogia, joiden mukaan Tangen Champion kakkosessa on 26,8mm satulaputki ainakin ulkohalkaisijasta ja paksuudesta laskien: 28,6 - (0.9*2) .

No, mun tapauksessa homma ratkesi sillä, että kiinnitin tuumaiseen tolppaan kaksipuolisella teipillä satakaksymppistä hiomapaperia ja pyörittelin putken puhtaaksi tuolla, nyt tolppaa uppoaa 19cm.

No ne merkinnät on ilmeisesti muuttuneet myös myöhemmin, eikä Champion 2 oo välttämättä sama asia kuin pelkkä Tange 2.

Luulisin (mutten tiedä) että kakkonen ois sama kuin Champion 2. En oo ainakaan missään katalogissa nähnyt noita 1-5 -sarjoja ilman Champion-merkintää. No, emmä näistä tarpeeksi tiedä, kunhan arvailen niiden vähien tietojen pohjalta, mitä oon onnistunu löytämään.

Joo, emmäkään näistä tiedä. Se pelkkä numeromerkintä on kai uudempaa kuin noi Champion-merkinnät. Lähinnä tän bikeforumsin ketjun pohjalta oon uumoillut, että niissä vois olla jotain eroa, ja ihan näppituntumalta toi mun runko tuntu kyllä kevyemmältä kuin kaverilla ollut Champion 2:ksi merkattu Nisse.

Pääasia kai kummiskin on, että satulaputki ei o niin tiukka, että jumis kiinni runkoon, eikä niin väljä, että kiristäminen halkaisis pystyputken rungosta.

Hei ja anteeksi että törkeästi lainaan tätä topiccia ongelmani ratkaisemiseksi. Ongelmanani on satula putki (25.4mm) joka laskeutuun vaan noin 5cm jonka jälkeen jymähtää
seattuben sisällä näkyy selvä mutta pieni pykälä joka on korkeampi haarukan päästä ja matalempi perän suunnasta(kts kuva).

Kun sain rungon (Bianchi?) oli seattubessa adapteri 25.4mm->24mm. Onko ainoa ratkaisu yrittää löytää jostain 24mm putki vai saisiko tuon putken esim. rotsaamalla 25.4 kokoon? Tuo pykälä putkessa ei siis ole 1.4mm korkea vaan reilusti matalempi.

RTZ - 12:35, 22.4.2012 » No, mun tapauksessa homma ratkesi sillä, että kiinnitin tuumaiseen tolppaan kaksipuolisella teipillä satakaksymppistä hiomapaperia ja pyörittelin putken puhtaaksi tuolla, nyt tolppaa uppoaa 19cm.
Ratkesi ja ratkesi. Nyt se *tanan tolppa on umpijumissa. Liikkui vielä n. kuukausi sitten kun hienosäädin satulan korkeutta, tosin aika tahmeasti. Olis pitänyt tajuta ottaa silloin ulos ja putsata. Nyt ei liiku milliäkään, ei edes kahden miehen voimin väänneltynä. Mistähän toi johtuis? Sateessa on kyllä tullu tänä kesänä ajettua, mutta ihmetyttää jos tolppa noin nopeasti hapettuu kiinni. Kiristyspanta kyllä aukeaa, eli ei ole yläpäästään jumissa. Yks mahdollisuus ois tietty että toi tolppa (System Ex a.k.a. halapa paska) ois vääntynyt vähän.

WD-40 ei taida ihan kauheasti auttaa teräksen ja amuliinin välissä? Kun en koko tolppaa vielä viittis sulattaa putkimiehellä pois, niin mitäs konsteja tässä jää jäljelle? Kuivajäätä sisään keskiöstä? Tolppa kiinni ruuvipenkkiin ja vääntöä rungosta (tähän ei ole kotioloissa välineitä). Jotain muuta kikkakakkosta?

^Saako tolppaan jäädä jäljet väkivallasta? Mikäli saa niin isohkot lukkopihdit tolppaan kiinni. Niin tiukalle kuin näpeissä voimat riittää. Hyvissä ajoin aloitettu irroitusöljyn annostelu rakosiin on myös suositeltavaa, jos ei muuten niin henkisen puolen takia :wink: Lopuksi pyörä kyljelleen, lukkopihteihin jatkovartta, kaveri rungon päälle seisomaan ja kovaa wääntöä.

Jos päädyn väkivaltaan, sahaan varmaan tolpan halki. Syystä että tossa Sys-exässä on valu tehty niin huonosti että seinämäpaksuus on kaikkea muuta kuin tasainen, ohuimmalta puolelta ei joutuis kovin paljoa sahaamaan. Weedeenelikymppistä valuttelen nyt ensin tonne väliin päivittäin ja katon oisko siitä mitään iloa.

Kyllä CRC ja WD-40 toimii alumiinin ja teräksen välissä, parasta jos pääse keskiön tai juomapullopidikkeen ruuvien kautta suihkimaan sisään. Satulatolpan irrotusaihetta on käsitelty lukuisissa threadeissa.