Tulli tiedottaa: Nettitilauksiin uudet rajat 1.12.2008 alkaen

Täällä on koko tiedote mutta alla oleva lienee kiinnostavinta sisältöä monelle täällä:

"Nettitilauksiin uudet rajat

Yksityishenkilön netistä EU:n ulkopuolelta tilaamat, yksityiskäyttöön tarkoitetut maksulliset lähetykset ovat 1.12. lähtien tullittomia 150 euroon asti nykyisen 22 euron sijasta. Arvonlisäveroa lähetyksestä peritään kuitenkin edelleen, jos lähetyksen arvo on yli 22 euroa."

Miten hanakasti tuo tulli vaatii lasku kopioita? Tuli paketti ja pakettikortin toisella puolella tarra “ota mukaan mahd. laskut”. Entä jos laskua “ei ole”? Firma laittanut paketin summaksi asiakastaan ajatellen just mukavasti alle 150e. Meneekö läpi ilman laskukopioita->kokemuksia?

Tullin lähtökohta on, että lasku tai joku vastaava dokumentti on oltava. Paketin “arvo” ei kelpaa ja ellei lähettäjä ole liittänyt mukaan eriteltyä laskua lähetyksen vastaanottajan pitää esittää joku tosite suorittamastasi maksusta, esim. Paypalista tulostettu kuitti.

Ja jos väität, että paketti oli ‘lahja’ niin tädit uhkaa etsiä vastaavan tuotteen hinnan omasta virallisesta EU:n tulliraamatustaan ja verottaa sen mukaan. Onko muuten kukaan koskaan katsonut mihin se johtaa?
.
.
.
.
.

Kaikenlaisia pieniä kikkailuja voi tietenkin aina yrittää mutta ne pitää yleensä hoitaa ja sopia lähettäjän kanssa etukäteen…

On lahjana tullut kaksi-kolme kitaraa aikanaan japanista. Lahjana se tuli, oli arvoa noin 600-700euroa. Kun tullimummot arvioi sen hintaa “lahjanakin”, niin tuli lopulta maksettua alv:tä joku 150-300 edestä. En tarkalleen muista, mutta ei ne varmasti osaa arvioida mitään vintagetavaraa oikein. Ehkä jollekin modernille tavaralle, niillä on suht tarkat hinnat… Lahjana kuitenkin verotus on muistaakseni vähemmän.

Aina kun eu:n ulkopuolelta tilaa, niin kannattaa pyytää merkkaamaan lahjaksi, ei siinä voi kuitenkaan mitään hävitä. Aina on ebayn myyjät mulle lahjana lähettänyt eikä koskaan mitään häslinkiä. Pitää vaan jutella mummon kanssa tullissa kun on isompi paketti(kuten kitara) ja “sopia” alv:stä.

no perhana. mennään sitten oikealla summalla joka onkin tuplasti enemmän eli meni tullien maksamiseksi

Meni hieman säädöksi kun Kanadasta tulleen paketin tilaus tapahtui kokonaan puhelimessa ja tullissa alkoivat epäilemään että miten on mahdollista että voin antaa luottokorttitiedot puhelimessa. Sanoin että eihän se eroa siitä jos ne tiedot syöttää nettilomakkeeseen, ihminen ne jossain vaiheessa lukee joka tapauksessa. Ei uskonut ja “kostoksi” sanoi että vasta kun luottokunnan laskun esitän niin voidaan hoitaa loppuun. No soitin vielä jollekin tullin toimistoihmiselle ja sitten sain apua että jos pystyn printtaamaan netistä tuotteen sivun josta näkyy hinta ja postikulut niin se riittää. Eli jos tuotteesta löytyy jonkinlaista julkista tietoa jossain muodossa niin kopio siitä ilmeisesti riittää tullin & alvin laskemiseen.

varsinaisen tullin osuus on usein varsin pieni verrattuna alviin. Muutamia euroja. Vaikka ilmoituksessa lukee että “mahd. lasku mukaan” niin käytännössä ostokuitti pitää aina esittää tullauksessa.

Itse olen aikanaan selvinnyt monta kertaa ilman laskua japanilaisen kitaran kanssa, kun lahjana tuli. ALvia piti maksaa jonkin verran, mutta paljon vähemmän kuin yleensä. Eihän ne kuittia lahjasta ala pyytää…

Jenkeistä tuli tilattua vaatetta, molemmat rajat ylittyivät. Paketti tuli DHLllä ja ne hoitivat tullauksen.
Pyysivät Jotain tilausvahvistusta / maksutositetta. Pistin niille nettipankista screenshotin, mistä näkyi euroina maksettu summa, ja tilausvahvistuksen, missä näkyi kamat hintoinen eriteltyinä. Seuraavana päivänä olivat pistäneet laskun mulle mailiin, summa täsmäsi omien laskelmien kanssa ja maksoin sen.

Laitetaan tähän nyt kertomusta uudesta nettitullaus"mahdollisuudesta".

Paketti jota kovasti jo tovin olin odotellut saapuvaksi putkahti kolmen viikon berserkkisen seurannan refreshaamisen jälkeen Itellan seurantaan. Muutaman päivän pakollisen nurkissa makoilun jälkeen tilaksi tuli hämmästyksekseni:

“Lähetys on noudettavissa Postin noutopisteestä saapumisilmoituksella tai lähetystunnuksella.
Rekisteröinti: 16.4.2011 klo 16:36:10 Paikka: TULLIPOSTI / Vantaa 01530 01534”

Koska asun stadin keskustassa tämä ihmetytti suunnattomasti joten otin puhelimen käteen ja 10 min jonottamisen jälkeen sain selville että nyt “Nettitullauksen aikakautena” kaikki tullattavat lähetykset jää Vantaalle ja ne voi joko noutaa sieltä tai sitten voi tehdä tulliselvityksen netitse jonka jälkeen paketti siirtyy normaalisti kotipostiin.

Tullin sivuilta palvelu auki ja kirjautuminen pankkitunnuksilla ok. Perustietojen syöttöä ja puhelin käteen uudestaan kun en löytänyt kampien tariffinimikettä. Jonottelua 10 min, kampien tariffinimike 8714963090. Syöttelyä jne ja sitten kun on maksun aika niin selviää ettei pankkini ole yhteistyöpankkien listalla vaikka tunnistautuminen palveluun ko pankin tunnuksilla kyllä onnistuu. No, maksu oman pankin kautta tullauspäätöksen tiedoilla ja nyt sit taas odotellaan. Katsotaan milloin paketti on noudettavissa kotipostista.

Eli vitun jees. Not. Sen sijaan että olisin voinut kävellä City-tulliin, maksaa ja saada pakettini niin nyt odottelen ensin maksun siirtymistä pari päivää ja sitten varmaan ainakin saman verran että paketti liikkuu Vantaalta kotipostiin. Tämä siis sen lisäksi että paketti on lojunut reilut kolme viikkoa jossain Bermudan kolmiossa.

Tästä eteenpäin valitsen aina jonkun kuriirifirman saatana.

^itsellä vähän erilaiset kokemukset nettitullista, perjantaina tuli lappu himaan että sulla on tullattavaa. Noh, nettitullaus tehty nopeesti, maksettu samantein ja tänään on paketti haettavissa (ovat koittaneet näköjään jo kuskata kotiovelle). Ehkä tää vaan on tuuria tai jotain, koputellaan puuta.

Mulla taas tuo nettitullaus onnistui oikein mukavasti, olin tilannut firman osoitteeseen Helsingissä ja OP:n tunnuksilla tunnistautumisen ja maksamisen jälkeen paketti tuli sitten parissa päivässä perille. Ei ollut kiireellinen paketti, joten olin ihan tyytyväinen kun ei tämän vuoksi tarvinnut lähteä Vantaalle.

Tariffinimikkeet on kyllä selvästi tarkoitettu virkamiehille eikä kansalaisten käyttöön.

Nämä kaks esimerkkiä todistaa hyvin tuon nettitullauksen huonoimman puolen, se hidastaa paketin perille tulemista vastaanottajalle.
Näissä kahdessa mainitussa esimerkissä toisessa se olisi ollut silloin normaalisti noudettavissa kun lappu tullattavasti tuli.
Ja jälkimmäisessä vastaanottaja olisi saanut paketin tuota paria päivää aikaisemmin kouraansa, mikäli sen olisi noutanut esim. citytullista.

Tavallaan kiva palvelu, mutta huono siltä osin, että se huonontaa kokonais palvelua kuluttajan suuntaan, hidastamalla paketin kulkua.

Mä kuvittelin, että homma olis toiminut siten, että paketti tulee lähipostiin, ja samaan aikaan ilmoitus himaan nettitullauksesta. Ja sit vaikka jollain koodilla noukkimaan paketti. Tietty netittömät olisivat kusessa, mutta nyt on sit kiireelliset.

Jep, samaa toivoin ite, että paketti tulisi omaan postiin ja se vapautuisi lunastettavaksi vasta sitten kun se on tullattu. Toki tässä olisi se ongelma, että vielä ns. tullaamatonta tavaraa olisi muualla kuin tullin hallussa.

Nyt on 12 päivää ollu paketti matkalla jenkeistä tänne täynnä ebay-heräteostoksia, ja seurannassa paketin status edelleen sama. Hintaa tuli joku 65€ yhteensä, eikä hajua laittaako pakettin gift vai ei. Minkälaista aikaa jengillä on menny noihin pakettien tulemiseen?

^riippuu toki mistä tulee, itselle juuri jenkeistä tuli vannesetti, 1.pvä tilaus, tänään postissa. Briteistä tulee alle viikossa.

^^
Accepted merkintä tarkoittaa että paketti on vastaanotettu ko. postitoimistossa tai noutoauton kuljettaja on sen kuitannut vastaanotetuksi. Paketti lähtee kohti Eurooppaa melko suurella todennäköisyydellä NYC:n kenttien kautta, ja näistä välivaiheista kyllä pitäisi näkyä merkintä seurannassa.
Pahimmassa tapauksessa paketti on jäänyt jonnekin toimipisteen nurkkaan makoilemaan, tai sitten se on jo matkalla kohti Suomea, mutta seuranta vain ei jostain syystä ole toiminut.

Kannattaa ajoittain kokeilla tuolla koodilla postin seurannassa, niin näet sitten sen siellä, kun se on saapunut Suomeen.

Jep, jenkeistäpä hyvinkin. Euroopasta on tullu tilailtua kyllä vaikka mitä, mutta jenkeistä ei hirveemmin. Siks kiinnosti. Kai se sieltä joskus tulee. :slight_smile:

Nyt tuli lisäinfoa paketista, oli jäänyt jenkkien päähän tulliin. Ens viikolla pitäis olla kotona. Huh. Tämäkin tosin selvisi vasta, kun myyjä alkoi asiaa selvittämään USPSn kautta.