Tubeless ja Ghetto tubeless

KVG
http://mtnbiker72.blogspot.com/2009/02/ghetto-tubeless-step-by-step.html

Voi vitsi että kiinnostas kyhätä tällanen itsariviritys yleisruoskaan! Mitäs me aiheesta tiietään?

Lähtökohtaisesti tämä näyttää olevan maastopyöräilijöiden juttu, sillä ymmärtääkseni homma räjähtää silmille suurilla paineilla (kuinka suurilla?) Vanteidenkin olisi syytä olla mahdollisimman leveät, jottei renkaan vaijerit liikahtele paikoiltaan ja rengas tyhjene.

Ensisijaisesti tuntuisi fiksulta soveltaa viritelmää johonkin nastarenkaaseen, jossa kyljet ovat varsin tukevat. Painonsäästöä ei ehkä tule olennaisesti (suositellut 100g litkua / 150g sisuri), mutta jos tällä voi yhtään parantaa tönkköä ajotuntumaa niin mikä jottei.

Ideahan alkoi oikeastaan krossirenkaiden speksauksesta. Jossain vaiheessa iskin silmäni johonkin Grifon Open Tubulareihin, mutta 65€ yhdestä renkaasta ei oikein tunnu fiksulta hankinnalta. Mikäli sijoittamalla n. 20€ edulliseen cx-renkaaseen, muutama euro bmx-sisureihin ja max. parikymppiä paikka-aineeseen (tämä piisaa useampaan renkaaseen) on mahdollista saavuttaa renkaalle jotakuinkin samat ominaisuudet, tee-se-itse ratkaisu on mielekäs. Ihan halpaa huvia tämäkään ei ole, joten mielelläni ottaisin vastaan muiden kokemuksia aiheesta.

Tubeless-konversio ei aina onnistu edes asianmukaisilla vehkeillä. Stanin nauha + SB8 + openpro -yhdistelmää en saanut nousemaan vanteelle jalkapumpulla, vaikka maastopuolelta on jonkin verran kokemusta sisäkumittomuudesta.

Yritän uudestaan kun tulee uudet rossikumit. Tarvittaessa kompuralla.

Rossihommissa matalilla paineilla, väärillä kumeilla & vääreillä vanteilla ongelmana kai ilman röyhtäily vanteen ja kumin välistä.

Mutta on se niin paljon parempi ajotuntuma ainakin maastossa, että kannattaa kokeilla.

Olin lukevinani jostain, että renkaan asentaminen paikalleen onnistuisi helpommin, kun se on ensin kertaalleen asennettu ehjän sisuskumen kanssa. Mitä pumppua käytit?

Jalkapumppua.

Tuo ehjän sisäkumin kanssa ennakkoasentaminen on kuulemma tarpeen silloin, jos tekee puolighettotubeleksen käyttämällä stanin keltaista teippiä, stanin venttiiliä ja litkua. Sisäkumi painaa teipin kunnolla kiinni.

Ylipäänsä ghettotubelekset ovat henkimaailman hommia. Jollain toimii joku, jollain ei, pitää kokeilla itse. Onnistui tai ei, kylppäri on täynnä fairya ja litkua.

Oikea tubeless-kumi tubeless-vanteelle on eri asia.

Kare_Eskola - 12:59, 13.3.2012 » ... Rossihommissa matalilla paineilla, väärillä kumeilla & vääreillä vanteilla ongelmana kai ilman röyhtäily vanteen ja kumin välistä. ...
Ehkei oma ajoni niin äärimmäistä tule olemaan, mutta arvelisin silti liian riskialttiiksi ghetto tubeless -viritelmäksi tällä hetkellä sisurin kera käytössä olevan yhdistelmän, jossa on 17mm vanne ja 45mm rengas (Alex ACE-19 & Panaracer Firecross). Olisihan tuossa tuo 35mm Schwalbe CX Comp -pari... kyljet voisivat olla niissäkin vahvemmat. Toisissa reservikiekoissa on oletettavasti 19mm sisäleveys, mutta ne ajattelin säästää tavalliseen maantiekokoonpanoon.

Pointti tubelesille taitaa olla mahdollisimman pienet paineet ilman riskiä snakebiteista?

Kare_Eskola - 13:24, 13.3.2012 » ... Ylipäänsä ghettotubelekset ovat henkimaailman hommia. ...
Niimpä! Vois tietty aloittaa homman sillä, että valikoi (mikäli mahdollista) ohuen "alus-sisurin", sillä sehän vie tilaa vanteen vaijerikourusta (oikea suom. termi?), sekä toisekseen varmistua renkaan täyttymisestä ja paikoilleen asettumisesta, ennen litkuun sijoittamista. CRC:llä taisi olla Stan's No Tubes Sealant jotain 16€ vajaan litran pullo.

Tätä saatoin muistella. Nuo kamat vaikuttavat aika kalliilta…

NKOTB - 13:58, 13.3.2012 » Pointti tubelesille taitaa olla mahdollisimman pienet paineet ilman riskiä snakebiteista?
Ynnä eloisammin alustaan mukautuva rengas. Kiva jos painoa säästyisi myös. Onko siitä seikasta muuten mitään faktoja, siis [i]ghetto[/i]-tubelessina?

Itse olen saanut hankalatkin ghettotubelekset nousemaan vanteelle kietaisemalla koko renkaan ympäri joustavaa remmiä (matkalaukun kiinnipitohihna) siten, että ulkorengas painautuu tiiviisti vannetta vasten. Sitten vain bensa-aseman kompuralla ilmaa sisään. Remmi venyy sen verran, että rengas mahtuu nousemaan.

Lykkyä tykö vaan yritykseen.
Mulla on ollut fiksikrossarissa tubelessit syksystä alkaen. Kehänä NoTubesin 29er-kehä. SB8 tiivistyi hyvin, eikä röyhtäillyt kovemmassakaan rynkytyksessä. Kerran pääsi ilmat eturenkaasta, kun täräytin johonkin terävään kiveen, mutta litkut toimi ja rengas korjaantui itsestään. Nyt on ollut ajossa Contin CycloX Race. Tiivistyi kyllä, mutta tarvi hiukan enempi litkua. Tämä rengas tuntuu sen sijaan röyhtäilevän, vaikka kovemmat maastotestit on vielä ajamatta. Voi siis olla, että tuolla ei oikeasti pysty maastossa ajamaan… Kummatkin renkaat täräytin kompuralla vanteelle, kun sellainen nyt sattuu olemaan.

Summa summarum.
Mulla on siis käytössä tubeless-vanne ja silti ongelmia normaaleiden renkaiden kanssa. Ghetto-versio normivanteelle voi osoittautua melko työlääksi saada toimimaan, sillä selkeästi näiden kapearenkaisten kanssa on hankalampaa kuin 26" maastorenkaiden.

Kai venttiili saa olla Dunlop? Meneeköhän tukkoon?

Rupesin väsäämään tätä viimein ihan oikeasti.

24" sisuri vanteelle, sisuri saksilla halki, ja ohoh jassoo. Schrader-venttiilin tyvi on paksua kumia ja leveämpi kuin vanne. Tuo siis pitäisi tunkea renkaan sisäpuolelle. Sisuri kuitenkin tulee muuten renkaan ja vanteen väliin, myös reunan osalta. Sisuria muotoilemalla asia korjaantui. Rengas nousi ok, mutta ilma ja litkut karkaavat venttiilin ympäriltä reiästä ulos. Vielä voisi yrittää tiivistämistä, eli sähköteippiä venttiilin ympäri. Taitaa vaan loppua litkut ennenkuin homma on kahden renkaan osalta onnelliseti päätöksessä.

Tulee aika öky ja voittajafiilis olo kun tohauttelee huoltsikan pumpulla lateksisumua sinne tänne ja itsensä päälle. Kakskymppiä litra*, hei kattokaa ku mä roiskin tätä ku vormulakuski vuosikertasamppanjaa…

*tarkennuksena jälkeenpäin: Kalliimpaahan se on, CRC:n kuitin mukaan 25,61€/946ml

Kannattiko?

Litku menee venttiilin sisään. Siksi pitää olla presta jossa irrotettava sielu. Sen voi silloin tällöin puhdistaa. Ennustan hankaluuksia sinänsä oikeamielisissä pyrinnöissäsi.

Mullaki eessä tää, kai noi pyörän renkaat on painon takia tehty niin reikäsiksi että pakko litkuja käyttää.

ite koitan luottaa kumin pitävän, ainut mitä hypistelen on vanteelle istuva osa, nyplään mahdolliset ropelöt läpi nätisti hiomalla. jos puskee ilmat kumin läpi kupeistansa niin kai se on sisuri sit laitettava, litkuihin en lähe. “on-se-v*&#-kun-autossakin-pysyy-ilmat

Kare_Eskola - 18:49, 27.11.2012 » Litku menee venttiilin sisään. Siksi pitää olla presta jossa irrotettava sielu. Sen voi silloin tällöin puhdistaa.
Myös chrader -venttiili pelittää litkujen kanssa hyvin, niissäkin on nimittäin irroitettava sielu. Tosin sielun irroitukseen tarvitsee sellaisen pienen pirullisen työkalun, joka tulee joskus litkupurkin mukana ja joskus ei...

^ Viimeksi kun tarvitsin, löysin SIELUNAUKAISIJAN ihan huoltsikalta. Joissain Schrader-venttiilinhatuissakin on integroituna: