---

Moikka,
kunnostin tuossa Tunturi Retki Super-konversiota ajokuntoon, kaikki menikin ihan hyvin siihen asti kunnes piti ottaa ensimmäiset polkasut. Nimittäin, nopealla polkasulla ja skiidatessa alkoi satunnaisesti kammet polkasemaan tyhjään.

Missä vois olla vika?

  • Keskiö? En ole avannut sitä tässä projektissa, mut hyvin pyörii.
  • Mielestäni olen kiristänyt tarpeeksi tiukkaan renkaan taakse, mutta voisiko se silti pyöriä dropouteissa?
  • Lukkorengaskin on hyvin kiinni.

Nopeita vastauksia/vinkkejä niin pääsis ajamaan taas, meinaa on tuo hieman jänskää mennä!

Takanavan kierteet korkannu?

Ratas ollut vähän löysällä ennen lukkorenkaan kiristystä ja nyt siellä on pienen pieni välys sitten kuitenkin. Jos tyhjäily on sitäpaljon säännöllistä, että polkaistessa/skidatessa tapahtuva tyhjänlyönti tulevat vuorotellen, vikaa kannattaa etsiä sieltä suunnalta.

Ratas liian ohut, lukkorengas ei kiristy ratasta vasten vaan kierteiden pohjaan, vaatii prikan rattaan alle. Tai sitten ratas+lukkorengas ei muuten vaan tarpeeksi kireällä. Sen takarattaan pitää olla oikeasti kireällä ja sitten lukkorengas oikeasti kireälle siihen päälle niin että se oikeasti kiristyy ratasta vasten.

Ei takanavan akseli pyöri dropouteissa jos mutskut ei ole tarpeeksi kireällä vaan silloin akseli liikahtaa eteenpäin ja kiekko menee vinoon. Keskiö on laakereilla, ei sekään noin vaan pyörähdä tyhjää ilman että siellä joku rusahtaa aivan paskaksi ja kammet alkaa merkittävästi heilua. Eli kyllä se edestakasliike vaan on se pyörivä takaratas joka ei ole tarpeeksi kireällä.

Tässä pari topicia samasta aiheesta:

https://www.yksivaihde.net/old/4344
https://www.yksivaihde.net/old/8710

kuten Tya sanoi, ei ongelmana voi olla mikään muu kuin takarattaan pyöriminen kierteillään. Rotafixaa se tiukkaan ja väännä lukkorengas momenttiin. Älä siis vain pyöräyttele vaan VÄÄNNÄ! Älä kuitenkaan korkkaa kierteitä. Myös kierrelukite on sallittua. Jos ratas on liian kapea kierteilleen, tarvitset jatkeeksi prikan, jolloin lukkorengas pääsee kiristymään kunnolla ratasta, eikä navan kierteitä vasten.

Selvä, täytyypi tuo sitten katsoa uudestaan. Kiitoksia.