Tapahtumien järjestäminen: vastuut ja velvollisuudet

Lueskelin vähän kokoontumislakia, sekä vakuutussopimuslakia ja niiden perusteella on melko ilmeistä, että kaikkiin tapahtumiin joita tällaisella avoimella foorumilla järjestetään tarvitaan poliisin lupa. Tällaisen luvan saaminen esimerkiksi pyöräkilpailuille keskustan kaduilla voi olla hieman hankalaa(puhdas oletus). Vähintäänkin vastuuvakuutus vaadittaneen järjestävältä taholta.

Kokoontumislaki 2§

Tästä pitäisi sitten hakea oikeuskäytännöstä ennakkotapausta, mutta nyt en jaksa sitä tehdä.

Haluan jatkossakin osallistua tapahtumiin ja pidän siksi Turun tapausta erittäin valitettavana, jos se vaikuttaa negatiivisesti ihmisten intoon järjestää kivoja juttuja toisilleen.

Toisaalta. Osa meistä ajaa joka tapauksessa jarruttomilla pyörillä ilman kypärää punaisia päin päivittäin ja on muutenkin vitu rääd, joten eiköhän asiat jatkossakin toimi ihan ok. Peace <3

Hyvä lanka.

Mua tässä kiinnostaa lähinnä järjestäjän vastuu siinä tilanteessa, että sattuu jotain. Esimerkiksi viime kesänä järjestin Kaislikossa kuhisee -ajot. Mitään rajattua osallistumista tuossa ei ollut, eli tää kai oli yleisötilaisuus. Eli jos nyt joku olis saanut kaislan silmäänsä ja sokeutunut tai kaatunut kiveen ja halkaissut päänsä, niin kenen olis ollut vastuu?

Oli muuten hyvä tapahtuma. Täytynee harkita samaa myös ensi kesänä, jos uskaltaa.

Kare_Eskola - 12:44, 16.4.2013 » Järjestäminen on lähinnä sitä, että ilmoittaa paikan ja kertoo mitä tehdään.
Mitä viranomaisiin tulee, tämä tuntuu olevan se, mikä heitä kiinnostaa. Ja esimerkkinä Poolo-SM -järjestely eivät herättäneet minkäänlaisia kysymyksiä tai edes tiedustelua poliisin, pelastuslaitoksen ja maanomistajan tahoilta, kun heille oltiin asiasta ilmoitettu hyvissä ajoin. Tässä haluttiin pelata varman päälle, vaikka kokoontumislain kohta ilmoituksen tekemättä jättämisestä olisi varmasti sopinut tapahtumaan.
Ilmoitusta ei tarvitse kuitenkaan tehdä sellaisesta yleisötilaisuudesta, joka osanottajien vähäisen määrän, tilaisuuden luonteen tai järjestämispaikan vuoksi ei edellytä toimenpiteitä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi tai sivullisille ja ympäristölle aiheutuvan haitan estämiseksi taikka erityisiä liikennejärjestelyjä.

Vähän jänskättää, että mitenhän ens kesän Global Gutz sujuu, kun jo viime vuonna sinivuokot järjestivät vähän ex-tempore lisäkivaa. Onkohan yksivaihde.net liikkuvan poliisin tiedusteluosaston suosikeissa?

Edellyttääkö laki jossain vaiheessa paikalla olevan EA-taitoista porukkaa?

Virallisien tapahtumien osalta sellainen vinkki, että jos tapahtumassa on vaikka jotain aitoja, tai ylipäätään mitään rakenteita tai toimintaa, jotka voi aiheuttaa ulkopuolisille tahoille mitään vaurioita (esineellisiä tai ruumiillisia), niin oikeasti kannattaa ottaa tapahtumavakuutus. Tullut aiemmin järjestettyä kisoja ja muita tapahtumia, niin tuollaisen vakuutuksen hinta oli naurettavan edullinen, suhteessa sen tuomaan mielenrauhaan.

kyttyra - 13:14, 16.4.2013 » Eli jos nyt joku olis saanut kaislan silmäänsä ja sokeutunut tai kaatunut kiveen ja halkaissut päänsä, niin kenen olis ollut vastuu?
Jos kaisla oli tapahtumanjärjestäjän pystyttämä ja huolimattomuudesta tai muusta turvallisuuden laiminlyönnistä aiheuttaa vahingon osallistujalle, on järjestäjä vastuussa. Urheilussa mahdollisesti tapahtuvien tapaturmien vastuu ei ole suoraan järjestäjällä. Urheiluseurojen lisenssimaksut ovat tätä varten. Jos taas katsomo romahtaa, tai maaliportti putoaa voittajan niskaan, on järjestäjällä hyvä olla tapahtumalle vakuutus.
pieni merenneito - 13:30, 16.4.2013 » Edellyttääkö laki jossain vaiheessa paikalla olevan EA-taitoista porukkaa?
Käsittääkseni ei, mutta viranomainen voi määrätä sen arvioidessaan tapahtuman luonnetta.

Retrokilpureita viimevuonna järjestäessäni keskustelin järjestyspoliisin kanssa. Koska tapahtuma on melko pienimuotoinen ja osallistujat noudattavat liikennesääntöjä ja tapahtuma alueella ei käytetä kovaäänisiä eikä kovaäänistä musaiikkia ei lupia tarvita. Poliisi saattueessa ajelimme startin läpi kaupungin. Jo kutsussa olemme kehoittaneet osallistujia huolehtimaan omista vakuutuksistaan. Liikenteessä liikenteen säännöt ja korvausvelvollisuudet onnettomuustapauksissa.

Tervetuloa toukokuussa Vaasaan nauttimaan hyvästä seurasta ja aurinkoisesta ajelusta.

Niin ja virallisesti korkki napsahtaa vasta maalissa.

daniel - 13:45, 16.4.2013 »
pieni merenneito - 13:30, 16.4.2013 » Edellyttääkö laki jossain vaiheessa paikalla olevan EA-taitoista porukkaa?
Käsittääkseni ei, mutta viranomainen voi määrätä sen arvioidessaan tapahtuman luonnetta.
En tiedä onko lakia, mutta ainakin kun aikoinaan oltiin suunnittelemassa Stadiin Rautatietorille yleisötapahtumaa, jonka kävijämäärät olisivat olleet jokunen tuhat per päivä. Niin lupa-asioita selvitellessä kyllä tuli aika selväksi, että kun yleisömäärä ylittää tietyn, niin valmius perus ensiapuun pitää/on hyvä olla. Urheilutapahtumissa monesti edellytetään paikalla olevan ensiapu porukkaa. Näin ainakin kun fillarikisoja järjesteltiin SPU:n alaisina kisoina. Näihin on myös vaikutuksia vakuutuksien puolelta.
olavi_takatalo - 13:14, 16.4.2013 » Lueskelin vähän kokoontumislakia, sekä vakuutussopimuslakia ja niiden perusteella on melko ilmeistä, että kaikkiin tapahtumiin joita tällaisella avoimella foorumilla järjestetään tarvitaan poliisin lupa. Tällaisen luvan saaminen esimerkiksi pyöräkilpailuille keskustan kaduilla voi olla hieman hankalaa[i](puhdas oletus)[/i]. Vähintäänkin vastuuvakuutus vaadittaneen järjestävältä taholta.
Muuttuisiko tilanne tän osalta jos foorumin alaosio, jossa tapahtumista ilmoitetaan, olisi pelkästään rekisteröityneiden käyttäjien luettavissa?
Roger Kuitti - 13:29, 16.4.2013 » Vähän jänskättää, että mitenhän ens kesän Global Gutz sujuu, kun jo viime vuonna sinivuokot järjestivät vähän ex-tempore lisäkivaa. Onkohan yksivaihde.net liikkuvan poliisin tiedusteluosaston suosikeissa?
UIUI, oikeasti ulkomaan ILLEGAL BIKERACE!!

No mutta onneksi ja valitettavasti Suomessa polkupyörä rinnastetaan epävirallisesti leluun joten niin kauan kun “osallistujamäärät” ovat niinkin suuria kuin ne ovat tällä hetkellä en jaksa uskoa että Poliisi alkaa vahtaamaan.

olavi_takatalo - 13:14, 16.4.2013 » Lueskelin vähän kokoontumislakia, sekä vakuutussopimuslakia ja niiden perusteella on melko ilmeistä, että kaikkiin tapahtumiin joita tällaisella avoimella foorumilla järjestetään tarvitaan poliisin lupa.
Tämä ei pidä paikkaansa.
MrSticha - 14:00, 16.4.2013 » Muuttuisiko tilanne tän osalta jos foorumin alaosio, jossa tapahtumista ilmoitetaan, olisi pelkästään rekisteröityneiden käyttäjien luettavissa?
Ei muuta ilmoitusvelvollisuutta.

kaikkihan sitä ollaan lenkillä/porukkalenkillä omalla tapaturmavakuutuksella, tarviiko asioista tehdä sen vaikeampaa?

Joo jokainen vastaa omista vakuutuksistaan. Suomessa sikäli ihanne tilanne, että ei sua jätetä kuolemaan tien varteen vaikkei vakuutusta olisi edes.

Ei ruveta pelkäämään sääntöjä, eihän?

kyse on siis tässä keskutelussa siitä, miten asiat pitäisi tehdä teoriassa lakien mukaan ja kuinka ne tehdään käytännössä joustavasti ja rennosti. Eli tarkoituksena ei ole aloittaa älläreiden ajamista suljetulla alueella poliisisaattueessa turvaliiveissä vaan keskustella asioista teoreettisesti internetissä.

Ainakin bilejärjestäjät käsittääkseni kiertävät tätä yleisötilaisuuspykälää niin, että bileiden paikka ym. infot ilmoitetaan vain spostitse niitä pyytäville. Tämän seurauksena järjestäjällä on sitten lista osallistujista ja kaikki juhlissa olevat ovat järjestäjän ystäviä ja kutsuvieraita yksityisessä tilaisuudessa. Jokin vastaavanlainen lähestymistapa vois kai toimia tässäkin?

RTZ - 14:33, 16.4.2013 » Ainakin bilejärjestäjät käsittääkseni kiertävät tätä yleisötilaisuuspykälää niin, että bileiden paikka ym. infot ilmoitetaan vain spostitse niitä pyytäville. Tämän seurauksena järjestäjällä on sitten lista osallistujista ja kaikki juhlissa olevat ovat järjestäjän ystäviä ja kutsuvieraita yksityisessä tilaisuudessa. Jokin vastaavanlainen lähestymistapa vois kai toimia tässäkin?
tässä täytynee ottaa huomioon se kriittinen ero, että yleensä bileet tapahtuu paikassa X joka on äärellinen (ts. paikassa on seinät tms), kun taas ajomeiningeissä se on pitempi kadunpätkä tai jotain, niin silloin on kai ilmottamisvelvollisuus:

luulen siis, että toi tila, missä tilaisuus pidetään, on erityinen syy - toisaalta tulkintakysymys. mut mä ihmettelen tässä miksei ajot vois olla esim yleinen kokous, jos ne on kerran kaikille avoimia, eikä maksa mitään?

RTZ - 14:33, 16.4.2013 » Ainakin bilejärjestäjät käsittääkseni kiertävät tätä yleisötilaisuuspykälää niin, että bileiden paikka ym. infot ilmoitetaan vain spostitse niitä pyytäville. Tämän seurauksena järjestäjällä on sitten lista osallistujista ja kaikki juhlissa olevat ovat järjestäjän ystäviä ja kutsuvieraita yksityisessä tilaisuudessa. Jokin vastaavanlainen lähestymistapa vois kai toimia tässäkin?
Tämä ei kierrä kokoontumislakia. Ilmoitusvelvollisuus pysyy.
daniel - 14:13, 16.4.2013 »
olavi_takatalo - 13:14, 16.4.2013 » Lueskelin vähän kokoontumislakia, sekä vakuutussopimuslakia ja niiden perusteella on melko ilmeistä, että kaikkiin tapahtumiin joita tällaisella avoimella foorumilla järjestetään tarvitaan poliisin lupa.
Tämä ei pidä paikkaansa.
Juu, taisin nyt vähän hölmösti niputtaa ilmoitusvelvollisuuden ja tietyin edellytyksin järjestettävän tapahtuman järjestämiseen vaadittavan luvan.